Wat zijn SAFT-overeenkomsten?: Complete beginnershandleiding

Initial Coin Offerings, of ICO’s, bestaan ​​al sinds 2013, maar naarmate hun populariteit is toegenomen, is ook het toezicht op de regelgeving rondom hen toegenomen. Een groot twistpunt van overheidsregelgevers is hoe ICO’s moeten worden geclassificeerd.

Door de eigen bekentenissen van de toezichthouders kunnen de ICO’s transformeren, beginnend als een zekerheid, maar later transformerend in een commodity- of ander activatype. Volgens CFTC-commissaris Brian Quintenz

ICO’s, deze dingen kunnen veranderen. Ze kunnen hun leven beginnen als een zekerheid vanuit het perspectief van kapitaalverhoging, maar op een gegeven moment (…) veranderen ze in een handelswaar

Deze verwarring heeft geleid tot de oprichting van iets dat de Simple Agreement for Future Tokens (SAFT) wordt genoemd, die bedoeld is om beleggers te helpen de verwarring over de classificatie van ICO-tokens te omzeilen. De SAFT werd als noodzakelijk beschouwd omdat utility-tokens die zijn uitgegeven voordat het netwerk functioneel is, kunnen worden beschouwd als effecten op basis van de Howey-test, wat leidt tot toekomstige juridische problemen voor investeerders.

Volgens Sectie 5 van de Securities Act van 1933 is het illegaal om niet-geregistreerde effecten uit te geven, en degenen die deze wet overtreden, kunnen te maken krijgen met zware geldboetes en tot 5 jaar gevangenisstraf..

Zelfs de secundaire markten die de handel in de tokens vergemakkelijken, kunnen aansprakelijk worden gesteld als ze niet correct zijn geregistreerd als makelaar-dealer, beurs of alternatief handelssysteem. En als een organisatie tokens uitgeeft waarvan ze beweren dat het geen effecten zijn, moet een registratievrijstelling worden gebruikt, of moet de ‘Blue Sky’-effectenwetten van alle staten waarin tokenkopers wonen, worden geëvalueerd.

Hoe SAFT-overeenkomsten werken

Hoe SAFT-overeenkomsten werken

Afbeelding via Fotolia

Het SAFT-raamwerk hoopt de onzekerheden met betrekking tot ICO-investeringen voor zowel de uitgever als de belegger op te lossen. Het is ontworpen om te worden gebruikt met tokens waarvan de uitgever denkt dat ze in de toekomst als een hulpprogramma zullen worden geclassificeerd. De SAFT-overeenkomst zelf is een beveiliging en specificeert de levering van een bepaalde hoeveelheid tokens aan de houder zodra een netwerk of applicatie is ontwikkeld die de tokens kan gebruiken.

Door de SAFT te gebruiken, wedden de uitgever en investeerders dat de SEC de tokens op een latere datum niet als effecten zal classificeren wanneer ze worden gebruikt als utility-tokens voor een applicatie of netwerk. Hiermee wordt voorkomen dat de tokens tijdens het ICO-proces als beveiliging worden geclassificeerd wanneer er geen bestaande use-case voor de tokens is.

Als basisverklaring werkt de SAFT als volgt:

  • De ontwikkelaar van een gedecentraliseerd, op token gebaseerd netwerk creëert een SAFT-overeenkomst met geaccrediteerde investeerders. De SAFT specificeert hoeveel de investeerders zullen betalen voor het recht om tokens op een later tijdstip te verzamelen, zodra het netwerk of de applicatie functioneel is. Er is meestal een kortingstarief voor deze aankoop en er worden op dit moment geen tokens uitgegeven. De ontwikkelaars zullen alle geschikte formulieren invullen en indienen bij de SEC.
  • De ontwikkelaar gebruikt de ontvangen gelden voor de ontwikkeling van het netwerk of de applicatie. Hier is meestal geen tijdlijn voor en het kan maanden duren, maar ook jaren. Er zijn nog geen tokens uitgegeven tijdens deze ontwikkelingsfase.
  • Zodra de ontwikkelaar een basisnetwerkfunctionaliteit heeft gecreëerd, maken ze de tokens en geven ze deze vrij aan hun SAFT-investeerders. De investeerders kunnen de tokens houden of ze zijn vrij om ze onmiddellijk te verkopen om winst te maken.
  • Nu het netwerk functioneert, zijn de tokens utility-tokens en kunnen de ontwikkelaars tokens vrijelijk aan het publiek verkopen zonder een SAFT nodig te hebben.

SAFT’s gebruikt in ICO’s

Het SAFT-raamwerk heeft blockchain-projecten mogelijk gemaakt die een ICO willen uitvoeren die Amerikaanse investeerders aantrekt om te blijven voldoen aan de Amerikaanse effectenwetten en financiële voorschriften. Dit betekent dat we enkele van de grootste ICO’s hebben gezien die SAFT-overeenkomsten gebruiken.

Een bekend project dat gebruik maakte van een SAFT-overeenkomst was Filecoin, dat meer dan $ 257 miljoen ophaalde in zijn ICO. Deze fondsen zullen worden gebruikt om het geplande gedecentraliseerde cloudopslagplatform te ontwikkelen.

Meer recentelijk maakte de instant messaging-app Telegram gebruik van een SAFT-overeenkomst om Amerikaanse investeerders aan te trekken, en haalde vervolgens naar verluidt $ 850 miljoen op tijdens de token-voorverkoop.

Voordelen van SAFT-overeenkomsten

Door een tweestapsproces te creëren, stelt het SAFT-raamwerk startende blockchain-projecten in staat om financiering te verkrijgen die daadwerkelijk past bij het ontwikkelingsstadium en de intentie van het token. Door het raamwerk te volgen zoals beschreven in het SAFT wit papier een project kan een symbolische verkoop hebben die voldoet aan de huidige SEC-voorschriften en buitensporige risico’s vermijden. Wat nog belangrijker is, het geeft institutionele beleggers het vertrouwen om deel te nemen aan symbolische verkopen die anders in de VS vanuit juridisch oogpunt twijfelachtig zouden zijn..

Marco Santori SAFT

SAFT Whitepaper Creator. Bron: Marco Santori

Marco Santori, die de SAFT-whitepaper heeft gemaakt, ziet het raamwerk als een manier van werken binnen de bestaande effectenwetgeving. Hij wacht niet op wetswijziging om blockchain-technologie mogelijk te maken, maar heeft in plaats daarvan de weg vrijgemaakt voor een startproject om te profiteren van institutionele financiering. De SAFT geeft institutionele investeerders ook toegang tot nieuwe blockchain-projecten en maakt ook een actieve secundaire markt mogelijk.

Het SAFT-raamwerk lost een van de zorgen van de SEC met betrekking tot ICO’s op door het grootste deel van de risicodruk op vermogende individuen en instellingen te leggen, in plaats van op kleine particuliere beleggers.

De SAFT-oplossing zou ook kunnen leiden tot meer Amerikaanse blockchain-projecten, waardoor de nieuwe technologie en banen in de VS blijven in plaats van in het buitenland. In de afgelopen anderhalf jaar zijn veel projecten verhuisd naar financieel neutrale rechtsgebieden zoals Zwitserland en Hong Kong vanwege de ambiguïteit van de bestaande Amerikaanse regelgeving en wetten in verband met blockchaintechnologie en het aantrekken van kapitaal. Het SAFT-raamwerk geeft deze projecten meer duidelijkheid met betrekking tot het effectenrecht, belastingen en gelddiensten.

Minpunten van het SAFT Framework

De bedoeling van het SAFT-raamwerk is om te voorkomen dat toekomstige tokens, die een nut en een use case hebben, worden geclassificeerd als effecten. Hoewel dit theoretisch gezien geldig lijkt, moet de SEC nog bevestigen of dit inderdaad het geval is. En recente uitspraken hebben feitelijk aangegeven dat de SEC neigt naar het classificeren van alle cryptocurrencies als effecten, wat alle voordelen van SAFT-overeenkomsten teniet zou doen. Volgens de Cardozo Blockchain-project

Het kunstmatig opsplitsen van het totale investeringsplan in meerdere gebeurtenissen verandert niets aan het feit dat geaccrediteerde beleggers tokens kopen (zij het via SAFT’s) voor investeringsdoeleinden, en zal waarschijnlijk niet verhinderen dat een rechtbank deze realiteit in overweging neemt bij het beoordelen of deze tokens effecten zijn.

Er zijn andere nadelen aan het SAFT-raamwerk, waaronder:

  • De SAFT is helemaal niet nuttig voor tokens die in feite effecten zijn (bijv. Commanditaire vennootschapsbelangen zoals het DAO-token). Als u een SAFT gebruikt, wordt een effectentoken niet minder een effect. De SAFT is ontworpen om te worden gebruikt met utility-tokens en zal niet werken als deze wordt toegepast op daadwerkelijke beveiligingstokens.
  • Het helpt zelfs geen hulpprogramma-tokens die de Howey-test niet kunnen doorstaan. Dit is waar kopers afhankelijk blijven van de inspanningen van de tokenverkopers (of anderen) voor hun verwachting van winst nadat het token circuleert. Voorbeelden zijn situaties waarin de verkoper vertrouwt op de beloften van de uitgever om de tokens terug te kopen om de prijs te verhogen, of waarin de verkoper belooft de echt waardevolle functionaliteit ergens na de verkoop te ontwikkelen..
  • Het SAFT-raamwerk is niet nuttig op wereldschaal, aangezien het is ontwikkeld met de nadruk op Amerikaanse effectenregelgeving en financiële wetten. Dit zou er zelfs toe kunnen leiden dat het gebruik van een SAFT-overeenkomst als illegaal wordt beschouwd in andere rechtsgebieden over de hele wereld, waardoor het voordeel van de overeenkomst ten minste gedeeltelijk teniet wordt gedaan..
  • De SAFT-benadering omvat alleen geaccrediteerde investeerders (instellingen en vermogende particulieren), waardoor het grote publiek wordt uitgesloten van deelname aan het eerste (en potentieel meest winstgevende) deel van elke tokenverkoop met behulp van het SAFT-raamwerk.

Handelen in SAFT-effecten

tZero Launch

tZero SAFT-lancering. Via tZero

In de nabije toekomst is het misschien zelfs mogelijk om beveiligingstokens te verhandelen die zijn uitgegeven in overeenstemming met SEC-voorschriften. Online retailer Overstock, die al lang een voorstander is van blockchain-technologie, werkt aan een gelicentieerd handelsplatform voor beveiligingstoken genaamd tZERO.

De ICO voor het platform begon in december 2017 en wordt momenteel verlengd tot 6 augustus 2018. Overstock CEO Patrick Byrne heeft verklaard dat tokenhouders recht hebben op driemaandelijkse dividenden afgeleid van de winsten van het tZERO-platform.

Gevolgtrekking

Omdat we het standpunt van de SEC over SAFT-overeenkomsten niet kennen, is het moeilijk te zeggen of ze in de toekomst steeds nuttiger zullen worden, of dat ze uiteindelijk zullen uitsterven. Zolang de SEC niet eenvoudigweg oordeelt dat alle cryptocurrencies effecten zijn (wat niet waarschijnlijk lijkt), zal de SAFT-overeenkomst bruikbaar zijn voor blockchain-projecten die kapitaal willen aantrekken voor utility-token-projecten.

Bovendien biedt het institutionele beleggers een manier om in blockchain-projecten te investeren, aangezien de SAFT-overeenkomst zelf als een zekerheid wordt beschouwd. Dit betekent dat veel institutionele beleggers die door hun mandaat kunnen worden geblokkeerd om in een cryptocurrency te investeren, kunnen deelnemen aan ICO’s die een SAFT-overeenkomst gebruiken.

Het grote nadeel waarmee de meesten van ons te maken hebben, is dat SAFT-overeenkomsten niet geschikt zijn voor individuele investeerders. Overstock zou dat kunnen omzeilen met hun tZERO-platform, maar met de ICO voor dat project die al 8 maanden aansleept, wie weet wanneer het project zou kunnen starten – of ooit.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me