Waves Review: baanbrekend gedecentraliseerd uitwisselingsprotocol

Waves is een van de weinige cryptocurrency-projecten die de tand des tijds heeft doorstaan. Waar Waves doorgaans verwijst naar de cryptocurrency zelf (WAVES), is het ook de naam van het Waves Blockchain Platform. Zoals je misschien al geraden hebt, is de Waves-cryptocurrency het token dat wordt gebruikt op het Waves Blockchain-platform.

Oorspronkelijk gemaakt om het proces van activatokenisatie en zowel crypto- als fiat-overdrachten te vereenvoudigen, is het Waves Blockchain-platform sindsdien geëvolueerd om slimme contracten en dApp-ontwikkeling te ondersteunen. Waves is de valuta die wordt gebruikt om tokens te slaan, transacties te verwerken en mijnwerkers binnen dit ecosysteem te belonen.

voordelen van golven

Voordelen van voortbouwen op golven

Sinds de oprichting heeft Waves een single gehad doel voor ogen: de massale acceptatie van blockchain-technologieën. Om dit doel te bereiken, heeft het zich gericht op gebruikerservaring en het opbouwen van relaties met bestaande instellingen in zowel de publieke als de private sector.

Zoals je zult zien, was en blijft Waves een van de leiders in crypto, door technologieën zoals een van de eerste gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX) te introduceren en meerdere partnerschappen met legacy-instellingen te beveiligen in een tijd dat andere projecten net van de grond kwamen in de wereld van cryptocurrency.

Wie maakte golven?

Waves werd in 2016 opgericht door de Oekraïense theoretisch natuurkundige Sasha Ivanov. Voordat hij Waves maakte, was Ivanov een van de medeoprichters van het fiat-to-crypto-platform Coinmat. Hij was ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de NXT (NXT) blockchain, die werd opgemerkt in de Whitepaper over golven als de belangrijkste inspiratiebron achter het Waves Blockchain Platform.

Ivanov merkte een kritieke fout op in cryptocurrency en blockchain: gemakkelijke adoptie. Volgens hem is deze kwestie tweeledig. Ten eerste kan de gebruikerservaring van mensen die cryptocurrencies kopen, verhandelen en opslaan, buitengewoon verwarrend zijn. Het resultaat is dat het leren kopen, verhandelen en opslaan van cryptocurrency meestal een steile leercurve met zich meebrengt, waardoor crypto fundamenteel minder smakelijk wordt voor de gemiddelde persoon..

Sasha Ivanov Golven

Shasha Ivanov. Afbeelding via Medium

Het tweede probleem is dat legacy-instellingen zijn sceptisch van gedecentraliseerde, open source blockchains. Velen beschouwen het idee van zaken als een gedistribueerd grootboek eerder als een beveiligingsrisico dan als een operationeel voordeel.

Om de zaken nog erger te maken, kunnen degenen die beslissen of blockchain-oplossingen al dan niet in hun bedrijf moeten worden geïntegreerd, aanzienlijke moeite hebben om de onderliggende technologie te begrijpen, waardoor ze deze volledig kunnen negeren..

Waar waren golven voor gemaakt??

Waves is ontworpen om de verwarrende gebruikerservaring van cryptocurrency aan te pakken en blockchain-technologieën naar oudere instellingen te brengen. Het is vastbesloten om een ​​zo naadloos mogelijke gebruikerservaring te creëren door interfases te implementeren die de gemiddelde persoon bekend zijn.

In een 2018 interview Ivanov verklaarde dat het kernteam van Waves uit 15 mensen bestond, waarvan er 10 uitsluitend gericht waren op front-end ontwikkeling voor het Waves-ecosysteem. Deze ontwikkelaars richten zich op het imiteren van de lay-outs en ontwerpen die te vinden zijn op de websites van entiteiten zoals banken.

Whopper munt

Afbeelding via Twitter

Om bedrijven aan te spreken, heeft Waves actief onderhandeld en feedback verzameld van particuliere ondernemingen over het creëren van de ideale blockchain-oplossing. Ivanov is zelfs zo ver gegaan om afzonderlijke blockchain-projecten zoals Vlostok en Waves Enterprise te creëren om aan de specifieke eisen van bedrijven te voldoen.

Deze toewijding heeft een gunstige reputatie gecreëerd voor het team achter Waves in Oost-Europa, en zelfs in Rusland, waar de regels voor cryptocurrency en blockchain strikt blijven. Case en punt: in 2017 werkte Waves samen met Burger King om een ​​“Whoppercoin”Token dat inwisselbaar was bij deelnemende restaurants in Rusland.

De golven ICO

Waves haalde meer dan 16,4 miljoen USD op in Bitcoin tijdens de ICO die duurde van april 2016 tot mei 2016. Destijds was dit gelijk aan ongeveer 30.000 Bitcoin en elk Waves-token werd aan investeerders verkocht voor een waarde van 38 duizend Satoshis, wat ongeveer 19 cent USD.

In tegenstelling tot veel andere ICO’s, werd het Waves-token gemaakt op zijn eigen native blockchain en werd het in de wallets van investeerders op het Waves Blockchain-platform gestort toen het Waves-hoofdnet een paar maanden later live ging..

De Waves Blockchain

De Waves blockchain heeft veel veranderingen ondergaan sinds het voor het eerst werd geïntroduceerd in 2016. Ondanks deze veranderingen is de structuur hetzelfde gebleven. De Waves-blockchain werd aanvankelijk gecodeerd in Scala (een aangepaste versie van Javascript) en gebouwd met behulp van het Scorex-platform dat in de whitepaper van Waves wordt beschreven als ‘een benadering [die de huidige netwerkstatus gebruikt als een alternatief voor de volledige transactiegeschiedenis’ als referentie voor consensus. Hierdoor kan Waves de ‘blockchain bloat’ vermijden die wordt ervaren door sommige andere cryptocurrencies.

Hoe golven werken

Hoe golven werken. Beeld Bron

De Waves-blockchain is in eerste instantie ontworpen met twee lagen. De eerste is de ‘kern’-laag en deze is gecentraliseerd en bestaat uit’ volledige knooppunten ‘die een volledig overzicht hebben van alle transacties op de blockchain en de rekenkracht leveren om het netwerk te onderhouden.

De tweede laag is de ‘externe’ laag en is gedecentraliseerd, bestaande uit meerdere ‘lichtgewicht nodes’ die alleen de meest recente transacties bevatten en deze doorgeven aan volledige nodes om ze te registreren op de Waves-blockchain..

Als er een discrepantie is tussen transactiegeschiedenissen, splitst de blockchain tijdelijk totdat de juiste versie is geïdentificeerd op basis van welke vork het langst duurt. Lichtgewicht knooppunten kunnen ook aangepaste programma-extensies voor de blockchain maken met behulp van Javascript. Deze plug-ins wijzigen de core blockchain niet echt en worden in plaats daarvan vergeleken met apps in de Apple App Store of Google Play Store.

Hoe wordt Waves gedolven??

Consensus over de Waves-blockchain wordt bereikt via een nieuw mechanisme dat wordt genoemd Leased Proof of Stake (LPoS). Net als Proof of Stake (PoS), heeft elk volledig knooppunt op de Waves-blockchain met een balans van Waves een kans die evenredig is met zijn saldo om een ​​blok te produceren.

De L in LPoS komt van het feit dat lichtgewicht knooppunten hun inzet kunnen “leasen” aan elk volledig knooppunt dat ze willen. Dit vergroot de kans dat het volledige knooppunt een blok produceert en een beloning ontvangt, die vervolgens wordt gedeeld met de lichtgewicht knooppunten die hun inzet hebben gehuurd..

LPoS-mechanisme

Overzicht van het LPoS-mechanisme. Beeld Bron

Hoewel mijnbeloningen worden uitbetaald in Waves, hebben exploitanten van volledige knooppunten de mogelijkheid om beloningen uit te betalen aan lichtgewicht knooppunten in andere tokenized activa op de Waves-blockchain. Aanvankelijk moesten volledige knooppunten een knappe 10.000 Waves hebben om bij te dragen aan de core blockchain.

In 2018 was dit teruggebracht tot 1000 Waves na een stemmen voor de gemeenschap. De Waves-gemeenschap kan stemmen om de inzet elke 100 duizend blokken te veranderen (ongeveer elke 70 dagen) om rekening te houden met de veranderende marktprijs van het Waves-token. Dit zorgt ervoor dat de drempels voor mijnbouw niet buitensporig hoog zijn en dat mijnwerkers voldoende worden beloond.

Wat de Waves Blockchain doet

De Waves-blockchain was aanvankelijk ontworpen om de overdracht van fiat-valuta en cryptocurrency te vergemakkelijken en om activatokenisering te optimaliseren. Met behulp van het Waves-platform konden gebruikers talloze cryptocurrencies en fiat-valuta’s storten via externe ‘gateway’-serviceproviders.

Deze activa kunnen vervolgens als tokens via het Waves-platform worden verzonden en vervolgens via een gateway worden teruggetrokken in hun oorspronkelijke fiat- of cryptovorm. Dit alles is toegankelijk door de Waves-extensie in uw browser te downloaden!

LPoS-mechanisme

Screenshot van Waves Browser Extension. Beeld Bron

Dit kan een beetje lastig zijn om je hoofd eromheen te wikkelen, dus hier is een eenvoudig voorbeeld.

Stel je voor dat je 100 US dollar wilt sturen met behulp van het Waves Platform. U betaalt met een creditcard of stuurt een bankoverschrijving naar een gateway-serviceprovider zoals Simplex. Nadat Waves de betaling heeft ontvangen, storten ze 100 USD-tokens in uw Waves-portemonnee.

U zou dan de tokenized USD naar uw vriend of familielid sturen, die de 100 USD-tokens tegen een vergoeding zou omzetten in 100 USD. Ze zouden dan dezelfde of een vergelijkbare gateway-aanbieder het geld naar hun bank sturen. Dit systeem was behoorlijk briljant, omdat het de last van alle Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) -regels verlegde van het Waves-platform naar de gateway-serviceproviders.

Wat betreft tokenisatie: elke gebruiker kan binnen enkele seconden een aangepast token maken op het Waves-platform voor een vergoeding van slechts 1 Wave. Het belangrijkste is dat deze tokens gemakkelijk kunnen worden verhandeld met andere tokenized assets met behulp van het Waves Platform.

Dit werd door velen gezien als een gamechanger in de wereld van tokenization, aangezien andere tokens over het algemeen een aanzienlijke reputatie moesten opbouwen voordat ze op een beurs konden worden verhandeld voor andere activa. Waves heeft sindsdien een groot aantal functionaliteiten aan zijn platform toegevoegd en heeft ook wijzigingen aangebracht in de blockchain die het best worden begrepen door hun routekaart te onderzoeken.

Waves Roadmap

Zoals veel cryptocurrency-projecten, is de Waves-roadmap een beetje lastig om te volgen. Golven legden hun eerste neer routekaart op Medium in 2017 en het detailleerde wat het had bereikt sinds 2016 en wat ze wilden bereiken in 2018.

In januari 2019 schetste Waves een andere roadmap met ontwikkelingsmijlpalen voor dat jaar. In augustus 2019 deelde Waves een afbeelding in een Reddit-thread van wat ze hopen te bereiken in 2020-2021.

Tot nu toe hebben ze alles op hun to-do-lijstjes volbracht, waaronder een upgrade van hun blockchain genaamd Waves-NG, waardoor het aantal transacties per seconde (TPS) steeg van 1 naar 100, waarmee de gedecentraliseerde uitwisseling van Waves (DEX) werd gelanceerd en de Waves werd geïntroduceerd. blockchain-verkenner, en zelfs het creëren van een vereenvoudigde coderingstaal genaamd RIDE die wordt gebruikt om slimme contracten te maken.

Laten we hun recente ontwikkelingen eens nader bekijken en dat betekent voor Waves in de toekomst.

Waves Roadmap 2019

2019 bracht een nieuw tij voor Waves. De RIDE-taal is aangepast om de creatie van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op de Waves-blockchain mogelijk te maken. Dit voegde een ‘derde laag’ toe aan hun blockchain en introduceerde ook twee nieuwe elementen in het Waves-ecosysteem: slimme activa en slimme accounts (in termen van leken, programmeerbare activa en aangepaste voorwaarden voor het bevestigen van een transactie).

RIDE Voor dApps Waves

Overzicht van RIDE For dApps

Golven ook afsluiten de Waves DEX en zette de Waves Exchange op zijn plaats. Als hybride handelsplatform voor cryptocurrency is de Waves Exchange bedoeld om de veiligheid van gedecentraliseerde beurzen te combineren met de voordelen van gecentraliseerde beurzen.

Waves Roadmap 2020 en daarna

De afbeelding die je hierboven ziet, is de laatste roadmap die door Waves is uitgewerkt. Helaas bevat het niet erg veel details en de Reddit-thread waarin het is gepost biedt wel enige verdere verduidelijking (merk op dat VST het token is dat eigen is aan de Vostok-blockchain en is gemaakt voor zakelijk gebruik door Ivanov).

Naast deze afbeelding lijkt de laatste openbare post van Waves die lijkt op een roadmap een Middelgroot artikel vanaf maart 2019. Het beschrijft hoe Waves een van de pioniers van Web3.0 wil zijn – een snel en efficiënter internet met technologieën zoals kunstmatige intelligentie, natuurlijke taalverwerking, blockchain en (hopelijk) decentralisatie.

Waves Roadmap 2020

Waves Roadmap voor 2020. Afbeelding via Reddit

Volgens het document moet Waves “verder gaan dan de crypto-gemeenschap” om massale acceptatie van blockchain-technologieën, waaronder cryptocurrency, te bereiken. Dit artikel besluit met de volgende verklaring:

We doen niet langer alleen aan blockchaintechnologie; het is slechts een deel van een groter geheel. We worden het eerste bedrijf dat zich uitsluitend richt op WEB3.0-applicaties waarmee inkomsten kunnen worden gegenereerd. We willen een van de eerste Googles of Facebooks van het toekomstige internet worden.

Waves Prijsanalyse

In één oogopslag zijn de prestaties van Waves als activum redelijk consistent met de meeste andere cryptocurrencies. Namelijk, bij introductie op de markt in juni 2016, daalde de prijs van Waves van iets meer dan 1 $ USD naar ongeveer 20 cent USD in de eerste twee weken (wat dicht bij de kosten per token lag in de ICO-fase).

De prijzen bleven stabiel tot de bull-run 2017-2018, toen Waves een van de grootste cryptocurrencies werd op basis van marktkapitalisatie op het hoogste punt ooit van meer dan 18 $ USD per munt. Met een circulerend aanbod van 100 miljoen had het op zijn hoogtepunt een indrukwekkende marktkapitalisatie van meer dan 1,8 miljard dollar.

Golven prijsprestaties

GOLVEN Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

Hoewel Waves niet in de buurt is gekomen van het herwinnen van zijn vorige hoogtepunten, is het sindsdien erin geslaagd om een ​​ondersteuningsniveau vast te houden van ongeveer 1 $ USD. Dit in tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies die in cyberspace werden neergelegd nadat wat er nog over was van de particuliere beleggers de markt ontvluchtten na de cryptocrash van december 2018..

Bovendien staan ​​degenen die hebben deelgenomen aan de Waves ICO nog steeds met een gezonde 500% in het groen. Waves blijft ook een van de beste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, op de 58e plaats op het moment van schrijven.

Waar kun je golven kopen?

Als je Waves wilt kopen, heb je geluk. Volgens CoinMarketCap heeft Waves maar liefst 132 handelsparen op meer dan 2 dozijn beurzen, waaronder de Waves Exchange.

Dit is niet zo verwonderlijk als je je herinnert hoe onvermurwbaar Sasha Ivanov is in het opbouwen van partnerschappen zowel binnen als buiten de cryptogemeenschap. Hoewel niet alle beurzen waar Waves op staat, gerenommeerd of bijzonder betrouwbaar zijn, bevat de lijst Binance, Huobi, OkEx en Kraken.

Binance GOLVEN

Registreer bij Binance en koop WAVES

Een snelle scan van de marktcombinaties op deze beurzen laat een opmerkelijk gelijkmatige spreiding zien van het dagelijkse handelsvolume van ongeveer 33 miljoen $ USD van Waves. Hoewel je een beetje naar beneden moet scrollen in de paren totdat je een begrip als Binance ziet, is er geen tekort aan handelsvolume in de top 40-paren.

Dit betekent dat, ongeacht welke centrale u het liefst gebruikt, Waves daar waarschijnlijk ergens staat!

Waves Crypto-portefeuilles

Als u uw Waves-token wilt opslaan, heeft u tal van opties. We hebben eerder dit jaar een lijst met de beste golvenportefeuilles besproken.

Hoewel Waves is gebouwd op de Waves-blockchain, zijn er ongeveer een dozijn digitale en fysieke cryptocurrency-portefeuilles die de opslag ervan ondersteunen. Bekende digitale cryptocurrency-portefeuilles voor Waves zijn onder meer Atomic Wallet, Trust Wallet en de Waves Exchange / wallet. Voorlopig zijn de enige hardware wallets die Waves kunnen opslaan de Ledger Nano S en Ledger Nano X.

Wat je ook doet, wees niet roekeloos en laat je Waves-token regelmatig ruilen. Onthoud altijd de eeuwige mantra van cryptocurrency-handel – niet uw sleutels, niet uw crypto!

Onze mening over golven

We houden van golven. Het komt zelden voor dat een cryptocurrency-project in zo’n korte tijd zulke ongelooflijke verbeteringen kan aanbrengen. Dit heeft Waves waarschijnlijk te danken aan hun meer gecentraliseerde structuur.

In tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrency-projecten, is de core blockchain gecentraliseerd in de handen van het Waves-ontwikkelingsteam. Terwijl het enorme leger van ontwikkelaars op andere blockchains, zoals Ethereum, een zekere mate van consensus moet bereiken over een verandering of een vork riskeert, is Waves effectief immuun voor dit probleem.

Hoewel dit aspect van centralisatie Waves voorlopig een voordeel kan geven, is het onduidelijk of het op de lange termijn beter zal presteren dan vergelijkbare projecten in de ruimte. Sommigen van jullie zijn misschien bekend met het gezegde “alleen ga je sneller, maar samen ga je verder”.

Het ontwikkelingsteam van Waves is meer dan alleen Sasha Ivanov, maar het bestaat fundamenteel uit een kleine stam van gelijkgestemde individuen. Omgekeerd brengen echt open-source blockchains externe meningen en ideeën met zich mee. Hoewel de implementatie ervan langer kan duren, bieden ze de innovatie die nodig is om de beste oplossingen te bieden voor problemen als schaalbaarheid, privacy en decentralisatie..

Is Waves echt een “cryptocurrency”?

Er is nog een ander bijzonder probleem in Waves ‘benadering van massa-acceptatie. Ivanov is zeer gepassioneerd over het samenwerken met oude financiële instellingen, waaronder betalingsproviders en banken. Bijna elk ander cryptocurrency-project probeert echter actief deze intuïties te vervangen en kan daar uiteindelijk in slagen.

Aangezien gedecentraliseerde blockchain-technologieën de fundamenten van legacy-instellingen blijven uithollen, kan de centralisatie en toewijding van Waves om aan te sluiten bij de status quo hen in feite uit de schijnwerpers duwen in een nieuwe wereld met decentralisatie als ethos..

Grappig genoeg trekt de marketingaanpak van Waves om gebruikers effectief te vertellen zich geen zorgen te maken over wat er onder de oppervlakte van hun platform gebeurt, zeker de wenkbrauwen van de gemiddelde cryptomaan op. Ivanov zou waarschijnlijk reageren door te zeggen dat de gemiddelde persoon niet echt een Satoshi geeft over wat er onder de motorkap gebeurt (en hij heeft waarschijnlijk een punt).

Golven versus Ethereum

Hoewel er al veel concurrenten in deze ruimte zijn, met name Ethereum, EOS, Lisk en NEO, valt Waves op in zijn begrip van wat er nodig is om massale acceptatie van cryptocurrency en andere blockchain-technologieën te bereiken, zelfs tot het punt dat de codering aspect toegankelijk voor de gemiddelde persoon (zoals hierboven te zien).

Golven versus Ethereum

Golven RIT versus soliditeit. Afbeelding via Twitter

Bovendien wordt Ethereum vaak de gedecentraliseerde ‘wereldcomputer’ genoemd waaruit alles kan worden opgebouwd. Waves daarentegen is een gedeeltelijk gecentraliseerde blockchain die een groot aantal aanpasbare ‘plug-ins’, slimme contracten en dApps ondersteunt..

Is Waves het waard om in te investeren??

Wij zijn geen investeringsadviseurs, dus we kunnen u niet vertellen waar u uw weddenschappen kunt plaatsen in het wilde westen van cryptocurrency, maar naar onze mening is Waves een vrij interessant exemplaar als een bezit.

Sommigen van jullie hebben misschien een griezelig detail opgemerkt in de informatie van Waves op CoinMarketCap. Dit is natuurlijk dat de gehele voorraad ook de circulerende voorraad is. Gezien het feit dat niet alle Waves-tokens zijn gedolven, hoe is het dan mogelijk dat alle 100+ miljoen munten momenteel in omloop zijn??

Omdat de Waves blockchain-verkenner op het moment van schrijven lijkt te zijn uitgeschakeld, moeten we onze denkcapsules opleggen om dit dilemma op te lossen. De reden dat het circulerende aanbod van Waves ook het totale aanbod is, is waarschijnlijk te wijten aan de Waves Exchange.

Totaal aanbod golven

WAVES Coin Metrics. Afbeelding via CMC

Omdat de Waves Exchange genoteerd staat op CoinMarketCap, en omdat het direct gekoppeld is aan de Waves blockchain (als hybride exchange), betekent dit dat het volledige aanbod van Waves technisch beschikbaar is om te verhandelen, ook al is het nog niet echt gedolven. Dit komt omdat het volledige aanbod van Waves wordt ‘blootgesteld’ aan handel via de verbinding van de beurs met de Waves-blockchain.

Dit is nogal de slimme goochelarij van het Waves-ontwikkelingsteam om effectief een hoge ranking van de medaille te garanderen. CoinMarketCap berekent de marktkapitalisatie door het circulerende aanbod te vermenigvuldigen met de marktprijs geaggregeerd uit koppelingen op beurzen.

Als zodanig is het geen verrassing dat Waves in 2017 tot de top 20 van cryptocurrencies behoorde toen het circulerende aanbod van zowat elke andere cryptocurrency niet het totale aanbod was. Hoewel dit misschien stiekem is, is het moeilijk te zeggen of het schandelijk is.

Wat echter zorgwekkend is, is dat het huidige totale aanbod van Waves het maximale aanbod in CoinMarketCap overschrijdt. Dit werd 3 maanden geleden uitgelegd door een Waves-ontwikkelaar in een Reddit-thread als gevolg van “inflatie” en verwijst betrokken Redditors naar een Medium-artikel dat niet meer bestaat.

Gevolgtrekking

Waves is een cryptocurrency-project dat tot nu toe alles en meer heeft opgeleverd.

Hoewel er een paar twijfelachtige details in de werking zijn, onderscheidt de focus zich op het aanpassen aan de huidige gebruikers en intuïties, waardoor het zich onderscheidt van andere cryptocurrency-projecten die zich vaak meer bezighouden met de architectuur van hun blockchains dan of de gemiddelde persoon het zal begrijpen of realistisch gebruik ze.

Of deze visie ervoor zorgt dat Waves opdroogt in de nieuwe wereld van echt gedecentraliseerde open-sourceprojecten, is iets dat alleen de tijd zal leren.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me