Welke effecten kunnen Bitcoin ETF’s hebben op de markt?

Veel van de grootste nieuwsverhalen over cryptocurrency van de afgelopen maanden zijn gerelateerd aan de mogelijkheid van SEC-goedgekeurde Bitcoin ETF’s. Talrijke prominente voorstanders van cryptocurrency hebben zelfs gespeculeerd dat ETF’s de energiestoot kunnen zijn die de volgende grote bull-run op gang brengt.

Maar ondanks alle hype rond ETF’s, worden details over wat een ETF eigenlijk is en wat voor impact Bitcoin ETF’s op de industrie kunnen hebben, vaak verdoezeld..

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over Bitcoin ETF’s: wat ze zijn, hun huidige juridische status en de mogelijke gevolgen als ze daadwerkelijk goedkeuring krijgen..

Wat zijn Bitcoin ETF’s?

De term ‘ETF’ staat voor ‘exchange traded fund’ en is de naam voor een investeringsfonds met aandelen die worden verhandeld op een beurs. ETF’s worden beschouwd als een ‘gepoolde investeringsvehikel’, wat betekent dat er meerdere beleggers bij betrokken zijn die aandelen van een pool van activa kopen. De onderliggende waarde kan aandelen, obligaties, goudstaven of vele andere soorten activa zijn.

Een ‘Bitcoin ETF’ zou daarom een ​​beleggingsfonds zijn dat wordt verhandeld op een effectenbeurs waarin de onderliggende waarde Bitcoin is. Sommige bronnen noemen dit in plaats daarvan een ‘Bitcoin ETP’ (exchange traded product), maar de voorwaarden zijn functioneel hetzelfde: het fonds zou verantwoordelijk zijn voor het bezitten van een gepoolde hoeveelheid Bitcoin, en beleggers zouden in staat zijn om aandelen van dat zwembad. Elke belegger zou dan recht hebben op een evenredig deel van de waarde van de activa van het fonds.

Bitcoin ETF's

Afbeelding via Fotolia

Als u al een actief lid bent van de cryptocurrency-gemeenschap, klinkt dit misschien als een vreemd idee. Waarom zou iemand een aandeel in een Bitcoin-investeringsfonds willen kopen in plaats van gewoon Bitcoin rechtstreeks te kopen??

Er zijn een aantal mogelijke redenen.

Ten eerste zou beleggen in Bitcoin via een ETF een gemakkelijke manier kunnen zijn voor traditionele beleggers (zowel particuliere als institutionele beleggers) om in Bitcoin te beleggen zonder interactie te hebben met enkele van de meer esoterische functies van cryptocurrency..

Er zijn ongetwijfeld traditionele investeerders die geïnteresseerd zijn in cryptocurrencies, maar het idee vinden om cryptocurrency-uitwisselingen af ​​te kopen of een cryptocurrency portemonnee onnodig ingewikkeld zijn. Zulke investeerders kunnen er beter aan doen hun geld in een Bitcoin ETF te stoppen, waardoor ze indirect in Bitcoin kunnen investeren via het comfort van hun favoriete aandelenhandelsplatform..

Een andere reden om in een ETF te investeren, is de verhoogde veiligheid die wordt geboden door overheidsregulering. Als een Bitcoin ETF zou worden goedgekeurd, zou de ETF onder de SEC-jurisdictie vallen. Volgens Voorhoede, de SEC reguleert ETF’s onder de Securities Act van 1933, de Securities Exchange Act van 1934 en de Investment Company Act van 1940:

“De wet van 1940 legt een groot aantal beleggersbescherming op, waaronder beperkingen op gelieerde transacties, beperkingen op de hefboomwerking, de onafhankelijkheid van besturen en de gescheiden bewaring van fondsactiva, waardoor onderlinge fondsen en ETF’s onder de wet van 1940 vallen onder de strengst gereguleerde beleggingen. producten die beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. “

De details van hoe de SEC ETF’s precies reguleert, vallen buiten het bestek van dit artikel, maar het volstaat om te zeggen dat een Bitcoin ETF vereist zou zijn om de consumentenbeschermingswetten te volgen die niet van toepassing zijn op de algemene cryptocurrency-markt..

Deze tweede reden is belangrijk: Bitcoin en andere cryptocurrencies worden door velen beschouwd als risicovolle investeringen vanwege de volatiliteit van de markt en het gebrek aan mechanismen voor beleggersbescherming. Een door de SEC goedgekeurde ETF zou aantrekkelijk kunnen zijn voor traditionele beleggers die tot nu toe te risicomijdend zijn geweest om zich in de cryptocurrency-markt te mengen. ETF’s zijn hiervoor een uitstekende manier onervaren investeerders deelnemen.

Huidige status van Bitcoin ETF’s in de VS.

Veel van de berichtgeving over Bitcoin ETF’s is gecentreerd rond nieuwe ETF-applicaties en de beslissingen van de SEC in reactie daarop. Op het moment van schrijven heeft de SEC drie Bitcoin ETF-aanvragen afgewezen en overweegt momenteel ten minste drie andere.

Bitcoin ETF's

De Winkelvoss Twins. Afbeelding via Kwarts

De meest recente afwijzing, die plaatsvond op 26 juli, was eigenlijk de tweede afwijzing van de aanvraag voor de Bats BZX Exchange (BZX) om aandelen in de ‘Winklevoss Bitcoin Trust ‘te verhandelen – een ETF voorgesteld door Gemini-oprichters Cameron en Tyler Winklevoss.

Het nieuws was een flinke klap voor de cryptocurrency-gemeenschap, aangezien velen in de ruimte optimistisch waren over een ETF-goedkeuring na de aanwijzingen van de SEC dat Bitcoin zou niet als een zekerheid worden beschouwd.

Maar helaas heeft de Commissie de aanvraag afgewezen, waarbij ze veel van dezelfde redenen aanhaalde als bij eerdere afwijzingen: bezorgdheid over de bescherming van beleggers en de mogelijkheid van marktmanipulatie en fraude.

Volgens de SEC’s uitspraak de Commissie concentreerde zich voornamelijk op artikel 6 (b) (5) van de Exchange Act, ‘dat in een relevant deel vereist dat de regels van een nationale effectenbeurs worden ontworpen’ om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen ‘en’ om investeerders en het algemeen belang. ”

De SEC stelt in de uitspraak dat de Bitcoin-markt vatbaar is voor fraude en andere soorten marktmanipulatie en dat BZX niet over voldoende mechanismen beschikt om dergelijke manipulatie te kunnen detecteren of voorkomen. Bijzonder problematisch voor de SEC is het feit dat een aanzienlijk deel van de Bitcoin-markt internationaal plaatsvindt en daarom buiten de SEC-jurisdictie valt..

Een andere zorg voor de SEC is dat de onderliggende Bitcoin-markt momenteel niet gereguleerd is. De SEC stelt dat regulering van een Bitcoin ETF niet voldoende zou zijn omdat de onderliggende bitcoin-markt en de bitcoin-derivatenmarkt niet gereguleerd zijn..

Het nieuws is echter niet allemaal slecht. De Winklevoss ETF-aanvraag werd afgewezen in een 3-1-beslissing, wat betekent dat een SEC-commissaris, Hester Peirce, stemde om de notering van de Winklevoss Bitcoin Trust goed te keuren.

Peirce ging later naar Twitter om publiekelijk haar mening te geven over het besluit van de Commissie. In haar publieke verklaring, Peirce betoogt dat goedkeuring voor de Winklevoss-applicatie een belangrijke stap zou zijn om meer beleggersbescherming op de Bitcoin-markt te brengen:

Ik ben bezorgd dat de aanpak van de Commissie de bescherming van investeerders ondermijnt door een grotere institutionalisering van de bitcoin-markt uit te sluiten. Meer institutionele deelname zou veel van de zorgen van de Commissie met de bitcoin-markt die ten grondslag liggen aan de afkeuringsopdracht, wegnemen. Meer in het algemeen geeft de interpretatie en toepassing van de wettelijke norm door de Commissie een sterk signaal af dat innovatie niet welkom is op onze markten, een signaal dat effecten kan hebben die veel verder gaan dan het lot van bitcoin-ETP’s.

Peirce stelt ook dat de SEC mogelijk haar voorrecht heeft overtroffen door haar beslissing niet alleen te baseren op het Bitcoin ETF-voorstel dat voorhanden is, maar ook op de onderliggende Bitcoin-markt:

[De rol van de commissie is om] te bepalen of ‘[d] e regels van de uitwisseling’ onder andere ‘bedoeld zijn om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen [en] om rechtvaardige en billijke handelsprincipes te bevorderen. De Commissie gaat verder dan deze beperkte rol wanneer ze zich in plaats daarvan richt op de kwaliteit en kenmerken van de markten die ten grondslag liggen aan een product dat een beurs wil aanbieden.

Peirce’s verdediging van de ETF heeft haar sindsdien de naam ‘Crypto Mom’ opgeleverd. Dus hoewel sommige zorgen van de SEC moeilijk volledig weg te nemen lijken vanwege het gedecentraliseerde karakter van de Bitcoin-markt, is er ten minste één persoon in de Commissie die lijkt te pleiten namens de cryptocurrency-gemeenschap.

Er is daarom nog steeds hoop dat er ergens in de toekomst een SEC-goedgekeurde Bitcoin ETF zou kunnen komen.

Gevolgen van Bitcoin ETF’s: voor- en nadelen

Zoals u waarschijnlijk uit de bovengenoemde hype hebt aangenomen, is het waarschijnlijk dat een Bitcoin ETF-goedkeuring een grote zegen zou zijn voor de algehele cryptocurrency-markt. Een notering van Bitcoin ETF aan een grote effectenbeurs zoals CBOE of de NYSE zou de deur openen naar een grote hoeveelheid potentieel onbenut investeerdersgeld. Indien goedgekeurd, zouden de Bitcoin ETF’s op zijn vroegst in 2019 worden vermeld, maar alleen nieuws over de goedkeuring zou de prijs van Bitcoin waarschijnlijk doen stijgen..

Wat moeilijker te voorspellen is, is hoeveel geld Bitcoin ETF’s rechtstreeks naar de cryptocurrency-markt zouden brengen. Dat wil zeggen, hoeveel zouden traditionele beleggers daadwerkelijk in een Bitcoin ETF investeren?

Dit is onmogelijk te weten. Zoals hierboven vermeld, kan een ETF een zeer aantrekkelijke optie zijn voor sommige beleggers in vergelijking met het rechtstreeks kopen van Bitcoin bij een cryptocurrency-exchange. Igor Feerer wijst erop dat de totale ETF-marktomvang was ongeveer $ 3 biljoen in 2017, wat aangeeft dat er een serieus bedrag is geïnvesteerd in dit soort fondsen. Maar veel traditionele investeerders aarzelden tot nu toe om de trekker over te halen met Bitcoin, en het is moeilijk om te weten of een ETF het investeringsvehikel is waar Wall Street-handelaren op hebben gewacht..

ETF AUM-groei

Groei van ETF AUM wereldwijd. Bron: Globalxfunds

Ook het overwegen waard is de mogelijkheid, die sommige cryptocurrency-analisten hebben betoogd, dat de goedkeuring van een enkele cryptocurrency ETF een stortvloed aan extra cryptocurrency ETF’s zou veroorzaken. ETF’s zouden daarom kunnen leiden tot een aanzienlijke instroom van kapitaal in de markt voor cryptocurrency, zelfs als de beleggingen zijn gespreid over tal van fondsen.

Hoewel er veel voordelen zijn die liefhebbers van cryptocurrency kunnen hebben als Bitcoin ETF’s SEC-goedkeuring krijgen, zullen er waarschijnlijk ook enkele negatieve resultaten zijn. Misschien wel het grootste is het feit dat Bitcoin ETF’s de pool van Bitcoin die daadwerkelijk als ruilmiddel wordt gebruikt, verder zullen verkleinen in plaats van alleen als een investeringsmogelijkheid..

Bitcoin gebruikt retailtransacties

Bitcoin’s gebruik in detailhandelstransacties

Er is een trend ontstaan sinds Bitcoin eind 2017 zijn opmerkelijke prijsstijging doormaakte. Rond dezelfde tijd dat de prijzen stegen, daalde het gebruik van Bitcoin in retailtransacties. Dit is logisch: Bitcoin werd elke dag waardevoller.

Als u uw Bitcoin heeft uitgegeven, kunt u een aanzienlijk bedrag verliezen als de prijs blijft stijgen. Recente gegevens suggereren echter dat deze trend zich tot op de dag van vandaag heeft voortgezet, ondanks de crash van de cryptocurrency-markt in 2018.

Bitcoin wordt nog steeds niet gebruikt in retailtransacties in de mate dat het een jaar geleden was. Dit suggereert dat velen Bitcoin nu meer zien als een waardeopslag dan als een ruilmiddel dat moet worden gebruikt. Misschien is dit op de lange termijn geen probleem.

Misschien kan Bitcoin worden hergebruikt als een soort digitaal goud – iets dat waarde heeft maar niet echt wordt gebruikt om transacties te doen – maar dit is zeker niet in overeenstemming met wat Bitcoin oorspronkelijk bedoeld was..

Ergens naar uitkijken

Hoewel de recente afwijzing van de Winklevoss Bitcoin ETF-applicatie teleurstellend is, zijn er ten minste drie andere cryptocurrency ETF-applicaties waarover de SEC nog geen uitspraak heeft gedaan: de VanEck en SolidX Bitcoin ETF, de Direxion Bitcoin ETF en de Bitwise Hold 10 Cryptocurrency Index Fund.

Het is nog niet duidelijk of deze ETF-voorstellen voldoende maatregelen hebben genomen om SEC-goedkeuring te krijgen op de gebieden waar het Winklevoss-voorstel tekortschoot. We weten het pas zeker als de officiële uitspraken over deze aanvragen openbaar zijn gemaakt; Over alle drie de aanvragen zal in de komende maanden een besluit worden genomen.

Wat er ook gebeurt – goed of slecht – ETF’s zullen waarschijnlijk in de nabije toekomst een belangrijk onderwerp blijven in de cryptocurrency-industrie..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me