Wie is Jed McCaleb? De Fresh-Faced Crypto OG

Ongewenste feestelijke geschenken verschijnen meestal op kerstavond of kerstdag, afhankelijk van wanneer je je cadeautjes opent.

Maar het team van Ripple, samen met XRP-houders overal, kreeg een paar dagen eerder dit jaar hun versie van een handgebreide trui, toen de Securities and Exchange Commission (SEC) zijn rechtszaak tegen Ripple op 22 december. We zijn misschien nog maar een paar dagen verwijderd van 2021, maar 2020 is nog niet klaar met het overgeven van onaangename verrassingen.

In feite had de beslissing van de SEC om de Grinch te spelen voor de betrokkenen geen grote verrassing mogen zijn. Er is al een tijdje gerommel dat de SEC naar XRP keek en nadacht over de mogelijke status als beveiliging, in tegenstelling tot een cryptocurrency..

XRP prijscrash

XRP valt op SEC News. Afbeelding via Bloomberg

Een eerlijk proces betekent ook dat de SEC Ripple in eerste instantie ten minste 30 dagen geleden op de hoogte zou hebben gesteld van zijn voornemen om te vervolgen. Met de rechtszaak die nu is aangespannen tegen Ripple, evenals tegen zijn mede-oprichter Chris Larsen en CEO Brad Garlinghouse, die beweren dat alle drie de partijen XRP als een niet-geregistreerde beveiliging hebben verkocht, wordt de weg geëffend voor een almachtige strijd voor de rechtbanken.

Dit is slecht nieuws voor de drie beklaagden die, als ze worden veroordeeld, het geld moeten terugbetalen dat is verdiend met de verkoop van XRP, evenals boetes of andere straffen die de SEC passend acht. Het is ook een vervelende brok steenkool in de kousen van degenen die XRP vasthouden, die sinds de aankondiging zijn waarde hebben zien dalen. De winsten die zijn behaald in afwachting van de luchtval van het Spark-token zijn weggevaagd, uitwisselingen vallen XRP is als een hete aardappel en de toekomst ziet er op zijn best onzeker uit.

Mijn twee satoshis

Iedereen die iemand in cryptovaluta is, zal iets te zeggen hebben over de SEC-rechtszaak en de reactie van Ripple erop. Vitalik Buterin heeft Ripple al beschuldigd van ‘zinken naar nieuwe niveaus van vreemdheid’ terwijl het publiekelijk de beschuldigingen beantwoordt, terwijl de grote en luidruchtige XRP-gemeenschap voorspelbaar stevig in haar verdediging heeft gestaan. Er is al veel gezegd en er zal nog veel meer loslaten naarmate de zaak zich ontvouwt.

Maar temidden van al het lawaai is er één figuur waarvan we vooral graag zouden willen horen. Iemand die al sinds het begin rond de crypto-ruimte schopt en die onderweg een groot deel van de tegenslagen en triomfen heeft geleden. Iemand wiens mening over Ripple en XRP veel zou tellen, aangezien hij ze hielp creëren.

Iemand van wie wordt gedacht dat hij op een enorme voorraad XRP zit, wat veel mensen nerveus maakt, ook al ziet het er nu wat kleiner uit. Iemand die afscheid nam van Ripple en vervolgens misschien wel zijn grootste concurrent vond. Iemand die Jed McCaleb heet.

Een cryptoveteraan


Hoewel hij er misschien fris uitziet van de middelbare school, is Jed McCaleb al bijna vanaf het begin betrokken bij crypto. Hij heeft meer opmerkelijke inkepingen in zijn cv dan de meeste mensen in hun leven en het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat hij net begonnen is. Hij is ook een van de meest verdeeldheid zaaiende figuren die er zijn, die in bijna gelijke mate bewondering en schande trekt.

Jed McCaleb-presentatie

Jed McCaleb geeft een presentatie. Afbeelding via CryptoSlate

Hij is ook een van de meer raadselachtige persoonlijkheden van crypto’s en geeft er de voorkeur aan om gestaag weg te werken in plaats van zich te waden in welke controverse er ook maar op een bepaald moment woedt. Hoewel sommige grote namen om de paar minuten lijken te tweeten, is McCaleb veel voorzichtiger en had op het moment van schrijven sinds 11 december niets meer gepost. Hij duikt op in podcasts en op evenementen om over zijn werk en achtergrond in crypto te praten, maar mist de bombast van veel van zijn meer openhartige collega’s.

Toch is dit een man met veel om over naar huis te schrijven en wiens mening ertoe doet. Het is daarom ironisch dat iemand die ogenschijnlijk zo relaxed is, in relatief korte tijd zoveel kritiek en controverse heeft gekregen. Het kan echter veel te maken hebben met een van zijn vroegste projecten.

Eerste zetten

McCaleb werd geboren in Fayetteville, Arkansas in 1975. Zijn roeping lijkt hem vroeg gevonden te hebben, aangezien hij toegeeft dat hij programmeert ‘sinds de derde of vierde klas’. Na het behalen van de middelbare school schreef hij zich in aan de University of California, Berkeley, maar stopte ermee. om als programmeur te werken in New York City.

In 2000 richtte hij MetaMachine op, ‘een metadatabrowser die ondertitels, trefwoorden, licenties en eigendom van afbeeldingen kan toevoegen en bewerken.’ McCaleb diende als CTO van het bedrijf, terwijl zijn mede-oprichter Sam Yagan (later de oprichter van OkCupid) nam de rol van CEO op zich. Terwijl bij MetaMachine het paar hun eDonkey-software creëerde en uitbracht, een gedecentraliseerd, peer-to-peer netwerk voor het delen van bestanden.

eDonkey Jed

eDonkey: helaas niet meer. Afbeelding via warosu.org

Binnen een paar jaar was eDonkey het populairste dergelijke netwerk op internet, met naar schatting 2-3 miljoen gebruikers die tot een miljard bestanden deelden. Zijn populariteit trok uiteindelijk de aandacht van de Recording Industry Association of America (RIAA), die MetaMachine bedreigde met rechtszaken wegens inbreuk op het auteursrecht, totdat hij werd gekalmeerd met een boete van $ 30 miljoen. Het zou niet de laatste keer zijn dat McCaleb zich aan het verkeerde eind van een juridische procedure bevond.

Het was rond deze tijd dat McCaleb de domeinnaam mtgox.com kocht, met het idee om een ​​online marktplaats voor handel te creëren Magic: The Gathering cards (de naam is een acroniem voor Magic: The Gathering Online eXchange). Maar toen ontdekte hij bitcoin.

Logo van Mt Gox

Mt. Gox. Als een slechte satoshi-cent, het blijft maar opduiken. Afbeelding via Wikipedia

In 2010 heeft McCaleb Mt. Gox als een uitwisseling van bitcoin naar dollar en zijn populariteit steeg enorm. Het jaar daarop verkocht McCaleb Mt. Gox naar Mark Karpelès, een in Tokio gevestigde Franse ontwikkelaar, hoewel hij een minderheidsbelang in het bedrijf behield. Karpelès, die profiteerde van de groeiende populariteit van bitcoin, hielp Mt. Gox ‘s werelds meest populaire BTC-beurs en in 2013 verwerkte het ongeveer 70% van alle transacties wereldwijd. We weten allemaal wat er daarna gebeurde.

De Mt. Gox-hack achtervolgt nog steeds de crypto-ruimte. In 2014 bleek dat hackers erin waren geslaagd toegang te krijgen tot de portemonnee van de beurs en ongeveer 850.000 BTC hadden gestolen, met een waarde van ongeveer $ 450 miljoen op dat moment. Het feit dat die BTC tegen de huidige prijzen meer dan $ 24 miljard waard zouden zijn, is genoeg om iedereen in het koude zweet te brengen, zelfs bijna zeven jaar later. Toen de onthullingen naar voren kwamen, Mt. Gox sloot af en vroeg faillissement aan. Het begon een paar maanden later met een liquidatieprocedure.

De Mt. Gox Fallout

Mt. Gox speelt een relatief kleine rol in het verhaal van Jed McCaleb, vooral omdat hij al lang voordat de hack werd ontdekt uitverkocht aan Karpelès. Dit heeft de droevige saga er echter niet van weerhouden McCaleb sindsdien te achtervolgen. Vorig jaar werd hij geraakt met een rechtszaak van twee voormalige Mt. Gox-handelaren die beweerden dat hij de beurs en de veiligheidsniveaus op frauduleuze wijze verkeerd had voorgesteld bij de onderhandelingen over de verkoop aan Karpelès. McCaleb reageerde en noemde het pak ‘lichtzinnig en gewoon een geldgreep door gewetenloze mensen’.

Mt Gox Hack Jed

Niet wat je wilt zien als je op je werk komt. Afbeelding via Kwarts

Ook al is het moeilijk in te zien hoe McCaleb verantwoordelijk kan worden gehouden voor de Mt. Gox-fiasco, velen lijken hem nog steeds als een duister personage te beschouwen en het is verleidelijk om te denken dat het een deel van zijn cv is dat hij graag rustig zou kunnen schrobben. Niettemin ging hij, kort na de verkoop in 2011, snel over naar grotere en betere dingen.

OpenCoin en daarbuiten

Na de verkoop van Mt. Gox, begon McCaleb te werken aan een open-source betalingsprotocol dat tot doel had de verplaatsing en uitwisseling van valuta’s over de hele wereld te vergemakkelijken. Het stond bekend als het Ripple-protocol en werd ontwikkeld in combinatie met zijn eigen native XRP-valuta.

OpenCoin was de naam die werd gekozen voor het bedrijf dat de leiding zou nemen over de ontwikkeling en het kreeg snel financiering van onder meer Andreesen Horowitz, Google Ventures en Kraken CEO Jesse Powell.

OpenCoin Ripple

OpenCoin: de originele iteratie van Ripple. Afbeelding via CoinDesk

McCaleb rekruteerde mensen als David Schwartz en Arthur Britto voor het project en benoemde later Chris Larsen als CEO van OpenCoin. Het doel was om een ​​wereldwijd betalingsnetwerk te creëren dat zou wedijveren met dat van bitcoin, maar ook hand in hand zou kunnen werken met meer reguliere financiële instellingen. Het bedrijf liet al snel de naam OpenCoin vallen en werd omgedoopt tot Ripple Labs.

Ondanks de belofte van het Ripple-protocol, evenals het team en de formidabele financiering die het project wist aan te trekken, duurde het niet lang voordat McCaleb weer in beweging was. En nogmaals, de controverse leek in zijn kielzog achter te blijven.

Slecht bloed

Veel geruchten en intriges omringen McCalebs vertrek uit Ripple Labs, wat de relatie tussen zijn vroegere en huidige projecten blijft beïnvloeden.

In een 2015 New York Observer-stuk, journalist Michael Craig beweerde dat er onenigheid was gezaaid bij Ripple Labs door de komst van Joyce Kim – een startende ondernemer en durfkapitalist die ook de vriendin van McCaleb was geworden.

Ze creëerde zogenaamd wrijving met de rest van het team en raakte geobsedeerd door McCaleb als de beste hond van het bedrijf te spreken. Ze zou zelfs een gerucht zijn begonnen dat hij in feite Satoshi Nakamoto was. Chris Larsen zou toen hebben ingegrepen, waarna Kim Ripple Labs na slechts zes weken werken verliet.

Logo van Ripple Labs

Ripple Labs: nog een inkeping op de McCaleb-bedpost. Afbeelding via De onafhankelijke republiek

In de nasleep van het vertrek van Kim ging een voorgestelde deal met fintech-lieveling Stripe niet door, om redenen die nooit duidelijk zijn geworden. De deal zou bijna rond zijn, maar is nooit over de schreef gegaan. Ondertussen leek McCaleb zijn interesse in het hele Ripple-project te verliezen.

Verdere wrijving met Chris Larsen kwam nu ook naar de oppervlakte, veel ervan was gericht op het feit dat zowel hij als McCaleb allebei persoonlijk miljarden XRP bezaten in ruil voor hun werk bij het oprichten van het bedrijf. Dit schaadde op zijn beurt het publieke imago van Ripple.

Joyce Kim Stellar

Joyce Kim: mede-oprichter van Stellar en bron van onrust bij Ripple Labs. Afbeelding via Creatieve top

Een onhandige poging van McCaleb om Larsen uit zijn functie te krijgen, werd weggestemd tijdens een vergadering van de raad van bestuur en grote investeerders, met McCaleb als enige stem vóór de verhuizing. Zelfs zijn bondgenoten in de zaal waren er zogenaamd voorstander van om Larsen als CEO te behouden.

Ondanks de verlegenheid die werd veroorzaakt door de stemming en de uitkomst, wilde de rest van het team dat McCaleb zou blijven en het werk zou voortzetten dat hij had gedaan bij het opstellen van het protocol. McCaleb leek het daar echter niet mee eens te zijn en hoewel hij een plaats in het bestuur van het bedrijf behield, ging hij effectief een jaar AWOL. Pas in maart 2014 gaf hij eindelijk zijn plaats op het bord op en beëindigde hij zijn relatie met de Ripple Labs.

Stellar gaan

Na een jaar blijkbaar niet veel te hebben gedaan, was McCaleb klaar om zijn nieuwste idee te lanceren en het idee dat hem sindsdien bezighoudt. Stellar is ontworpen om vrijwel dezelfde functie te vervullen als Ripple en maakte zelfs gebruik van de open-sourcecode van Ripple.

Dan was er de kwestie van de negen miljard XRP die McCaleb nog steeds bezat – fondsen die, als ze op de open markt worden gedumpt, Ripple ernstig kunnen destabiliseren en de prijs van XRP kunnen doen crashen..

Jed McCaleb Stellar

Stellar: de nieuwste onderneming van Jed McCaleb. Afbeelding via Stellar

En dus plaatste McCaleb op 22 mei 2014 een bericht op een prikbord van Ripple Labs dat begon: ‘Ik ben van plan om al mijn resterende XRP te verkopen vanaf twee weken.’ De prijs van XRP daalde met 40% in de 24 uur. na de aankondiging en het slechte bloed stroomde nu naar buiten. Uiteindelijk, toen het erop leek dat McCaleb opnieuw te maken zou krijgen met een rechtszaak, er is een akkoord bereikt waardoor het aantal tokens dat hij in een bepaalde periode kon verkopen, werd beperkt.

Om Ripple nog erger te maken, lanceerden McCaleb en Joyce vervolgens Stellar met de hulp van een lening van $ 3 miljoen dollar van niemand minder dan Stripe, het bedrijf dat oorspronkelijk klaarstond om met Ripple Labs naar bed te gaan voordat de deal op mysterieuze wijze mislukte..

Blijven waar je bent

Het verhaal van Stellar is te lang om hier adequaat te worden verteld, maar, in tegenstelling tot al zijn andere eerdere projecten, lijkt dit in ieder geval McCaleb wat stabiliteit te hebben gebracht. Sinds het Ripple-debacle is hij schijnbaar tevreden geweest om de meeste tijd en energie aan Stellar te besteden en, na een moeilijke start en een paar misstappen, lijkt het erop dat Stellar op het punt staat volwassen te worden..

Er is natuurlijk een ironie in het succes van Stellar, aangezien het gaat om een ​​langdurige buitenstaander als McCaleb die steeds gezelliger wordt met de werelden van het bankwezen en de traditionele financiën die ooit een gruwel voor hem zouden zijn geweest. De aanstelling in 2019 van Denelle Dixon als CEO van de Stellar Development Foundation heeft de groei van het project en de vooruitzichten voor het XLM-token een boost gegeven. Dit gaat natuurlijk ten koste van nauwere banden met regelgevende instanties, aangezien Stellar zichzelf probeert te positioneren als de brug tussen de werelden van crypto en de financiële mainstream..

Stellar to Moon

Interstellair gaan. Afbeelding via Shutterstock

Nu stablecoins in een stroomversnelling komen en het vooruitzicht van digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s) steeds waarschijnlijker wordt, begint het erop te lijken dat Stellar het project zou kunnen zijn dat erin slaagt zichzelf op precies het juiste punt te plaatsen om op de golf te rijden. Velen in de crypto-ruimte beginnen hierover alarm te slaan en bestempelen Stellar als een ‘bankiersmunt’ die ver verwijderd is van de waarden die hen dierbaar zijn.

Dit alles moet de huidige crisis bij Ripple nog duidelijker maken. Hoewel Stellar ervoor heeft gezorgd dat de toezichthouders aan de kant blijven, staat Ripple voor een lange en verwoestende strijd tegen de SEC en mogelijk tegen een aantal andere lichamen die besluiten om in te wegen..

Terwijl het draait om deze dreiging het hoofd te bieden, zal de angst zijn dat Stellar steeds beter in staat is zijn spieren te buigen. Ondertussen zal de overeengekomen periode die het vermogen van Jed McCaleb beperkt om meer van zijn aanzienlijke XRP-posities te verkopen, in het komende jaar verstrijken..

Jed lachend

Genoeg om te lachen? Afbeelding via Ripple Coin Nieuws

Hoewel hij er misschien tevreden over lijkt te zijn om zijn werk met Stellar voort te zetten, vooral nu het project in een stroomversnelling blijft, zijn er zeker meer wendingen voor McCaleb. Het stuk New York Observer, hoewel sterk weerlegd in zijn beweringen door het onderwerp, schetst niettemin een – niet erg vleiend – beeld van een rusteloze buitenbeentje.

Zou Stellars verschuiving naar respectabiliteit aanleiding kunnen geven tot een nieuwe verandering van omgeving? Of wordt hij gemotiveerd door een onfeilbaar verlangen om zijn oude rivalen bij Ripple te verslaan? En wat is hij precies van plan te doen met al die XRP, ervan uitgaande dat het de komende maanden en jaren enige waarde behoudt??

Op de een of andere manier hebben we het laatste van hem niet gehoord.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me