Zcoin Review: Sigma-protocol, privétransacties en nog veel meer

In deze Zcoin-recensie zullen we een andere interessante anonimiteitsmunt bekijken die recentelijk ontwikkelingen heeft uitgerold.

ZCoin is een van de belangrijkste privacymunten die op een unieke en schaalbare manier probeert anonieme transacties, fungibiliteit en decentralisatie van mijnbouw tot stand te brengen.

Oorspronkelijk werd het Zerocoin-protocol ontwikkeld om een ​​uitbreiding van Bitcoin te zijn, maar toen het niet door de gemeenschap werd overgenomen, werd het vrijgegeven als een eigen munt en blockchain..

Met ZCoin u kunt besteden zonder enige transactiegeschiedenis of een link naar uw identiteit. Dit is een dramatische verbetering van privacy ten opzichte van Bitcoin, waar adressen transparant worden gemaakt om het probleem van dubbele uitgaven te bestrijden.

Zcoin en het Zerocoin-protocol

ZCoin-protocol

Afbeelding via Wikipedia

Het idee voor het Zerocoin-protocol kwam van Johns Hopkins-professor Matthew D Green en twee van zijn afgestudeerde studenten – Ian Miers en Christina Garman. Hoewel het werd voorgesteld als een verbetering voor Bitcoin, heeft het nooit consensus bereikt, en daarom bracht Poramin Insom in september 2016 een blockchain en cryptocurrency uit met behulp van het idee van het Zerocoin-protocol.

Zcoin is niet gerelateerd aan andere cryptocurrencies die het Zerocash-protocol gebruiken. Hoewel Zerocash een ontwikkeling is van Zcoin’s oude protocol Zerocoin, zijn hun respectievelijke implementaties geen simpele splitsingen van elkaar, maar vertrouwen ze op verschillende cryptografische aannames met verschillende afwegingen.

Omdat het is ontwikkeld als een Bitcoin-verbetering, werkt het verzenden van ZCoins precies zoals Bitcoin en worden de transacties vastgelegd in een grootboek. Het Zerocoin-protocol maakt echter gebruik van minting om deze transacties anoniem te maken. Kortom, ZCoin vereist dat je Zerocoin munt voordat je geld kunt uitgeven.

Deze nieuwe Zerocoins hebben geen transactiegeschiedenis en omdat er zoveel gebruikers tegelijkertijd munten slaan, wordt het onmogelijk om de nieuw geslagen munten naar een bepaalde gebruiker te traceren. Het wordt vergeleken met het witwassen van geld, waarbij de oude munten worden vernietigd en de nieuw geslagen munten onvindbaar zijn.

Het Sigma-protocol

Het Sigma-protocol is in juli 2019 geïmplementeerd en heeft het Zerocoin-protocol vervangen.

Zcoin is de eerste volledige implementatie van het Sigma-protocol, waarmee gebruikers volledige privacy hebben via cryptografische bewijzen zonder kennis. Een van de belangrijkste voordelen van het Sigma-protocol is dat het de behoefte aan de vertrouwde installatie heeft weggenomen.

De vertrouwde opzet is iets waar andere cryptocurrencies zoals ZCash op moesten vertrouwen tijdens hun “Ceremonie”. Dit was ook een van de belangrijkste twistpunten voor de beveiliging van de ZCash-blockchain. U zult echt moeten geloven dat de installatie correct is uitgevoerd om erop te kunnen vertrouwen.

Door deze vertrouwde setup te verwijderen, plaatst het Sigma-protocol Zcoin in een uniek voordeel.

Het Sigma-protocol is een voorloper van het volgende generatie privacyprotocol Lelantus dat wordt ontwikkeld door de ZCoin-cryptograaf Aram Jivanyan, dat verder zal voortbouwen op Sigma en de functionaliteit en privacyfuncties aanzienlijk zal uitbreiden door de behoefte aan vaste coupures bij het slaan en uitgeven weg te nemen.

U kunt meer te weten komen over het Sigma-protocol hier.

Zero-Knowledge-bewijzen

Zerocoins gebruikt iets dat bekend staat als Zero-Knowledge Proofs om de anonimiteit te behouden. Cryptografie definieert een nulkennisbewijs als een methode voor een partij om aan een andere partij te bewijzen dat ze weten wat de waarde van x is zonder dat ze aanvullende informatie hoeven te delen, afgezien van het feit dat ze weten wat de waarde van x is..

Een eenvoudige manier om deze definitie te demonstreren, is door aan een vriend te bewijzen dat u uw Gmail-wachtwoord kent zonder hem te vertellen wat het is door in te loggen op uw Gmail-account. Dit zou bewijzen dat u weet wat het Gmail-wachtwoord is, zonder enige aanvullende informatie te geven.

ZeroCoin Privacy versus Bitcoin

Afbeeldingsbron: Zcoin Blog

Zero Knowledge Proofs werken voor ZCoin om het bewijs te leveren dat u de Zcoin bezit die u verstuurt, zonder iemand de bron van die ZCoins te laten weten.

Hoe Zerocoin anonimiteit bereikt

Wanneer een Zerocoin wordt geslagen, vernietigt deze een ZCoin in het proces. Wanneer dit gebeurt, genereert het Zerocoin-protocol een willekeurig serienummer “R” en een geheim nummer “s”. Deze willekeurig gegenereerde R en s worden vervolgens gebruikt in een cryptografische functie om een ​​waarde ‘V’ te genereren, waaraan u zich verbindt.

De V-waarde wordt op de blockchain gepost om te voorkomen dat deze in de toekomst wordt gewijzigd. Deze waarde V is openbaar zichtbaar, net als alle andere V-waarden die worden gemaakt door mensen die aan het slaan zijn.

Om nu de Zerocoin R uit te geven, wordt een nulkennisbewijs gegeven waaruit blijkt dat je R-waarde overeenkomt met de publieke waarde van V. Dit nulkennisbewijs laat alleen zien dat er een V is die overeenkomt met je R, maar het onthult niet welke. Hierdoor kunnen Zerocoins worden uitgegeven zonder dat iemand de herkomst kan achterhalen.

Om dubbele besteding van Zerocoins te voorkomen, verifieert Znodes dat het zero-knowledge proof geldig was en dat Zerocoin R niet eerder is uitgegeven.

Mijnbouw ZCoin

Zcoin begon het Lyra2z-algoritme te gebruiken als bewijs van werk, maar verhuisde onlangs naar het Merkle Tree Proof of Work-algoritme (MTP) om verschillende problemen aan te pakken.

Zcoin Privacy versus Bitcoin

MTP vergeleken met andere algoritmen. Afbeeldingsbron: YouTube

MTP staat bekend als een geheugenhard algoritme en het heeft verschillende voordelen, waaronder het voorkomen van de ontwikkeling van ASIC-chips, wat zou kunnen leiden tot centralisatie van mijnbouw. Het helpt ook voorkomen dat computers worden geïnfecteerd en dat ze onderdeel worden van mining-botnets. De oprichter van ZCoin heeft het volgende te zeggen:

Het basisconcept is dat het dezelfde prijs / kosten moet vaststellen voor een enkele rekeneenheid op alle platforms, wat betekent dat er geen enkel apparaat is dat een aanzienlijk voordeel zou moeten behalen ten opzichte van een ander voor dezelfde prijs, waardoor gelijkwaardig computergebruik wordt bevorderd.

Het doel is dus om ZCoin haalbaar te houden voor CPU-mijnbouw als een manier om de beveiliging van het netwerk te decentraliseren. De MTP die door ZCoin wordt gebruikt, is ook minder geheugenintensief gemaakt dan eerdere versies en is minder kwetsbaar voor DOS-aanvallen. Dat gezegd hebbende, is het ZCoin-team niet tegen GPU-mining, maar met MTP blijft CPU-mining competitief, zelfs als GPU-mining ook wordt gebruikt..

Als u meer informatie wilt, kunt u onze uitgebreide gids over het delven van ZCoin lezen.

Beloning van de oprichter

De Founder’s Reward is geïmplementeerd om de ontwikkeling van ZCoin te financieren en geeft aan dat gedurende de eerste vier jaar 14% van de gedolven ZCoins naar de Founder’s Reward-pool gaat. Die 14% wordt als volgt verdeeld:

  • ZCoin Team ontving 6%
  • Seed Investors ontvangen 6%
  • ZCoin-oprichter Poramin Insom ontvangt 2%

Zodra de eerste vier jaar zijn verstreken (in september 2020), gaan de blokbeloningen volledig naar miners en Znodes.

Znodes

Znodes zijn vergelijkbaar met masterknooppunten in die zin dat het computers op het ZCoin-netwerk zijn waarop een volledige kopie van de blockchain wordt uitgevoerd en die bezig zijn met het verwerken van transacties. De Znodes worden gestimuleerd door 30% van de nieuw geslagen ZCoins te ontvangen, momenteel 7,5 per blok.

Degenen die Znodes draaien, moeten echter 1.000 ZCoins inzetten, als een manier om te bewijzen dat ze veel geïnvesteerd hebben in het ZCoin-netwerk. De inzet is een stimulans om het netwerk eerlijk en met een consistente uptime te laten draaien.

ZNode voor / na

Voordat & Na ZNodes op ZCoin

Vanaf 30 augustus 2019 is het rendement voor het uitvoeren van een Znode ongeveer 15,8% op basis van gegevens van Masternodes.online. Het schat dat een knooppunt elke 17 dagen 7 uur en 50 minuten een beloning ontvangt.

Met de prijs van XZC momenteel op $ 5,82 is het maandelijkse inkomen voor het uitvoeren van een Znode ongeveer $ 75. Dit is gebaseerd op 4.990 actieve masterknooppunten. Als het aantal masterknooppunten toeneemt, neemt de uitbetaling af en vice versa.

Muntvoorziening en duurzaamheid

Omdat ZCoin op Bitcoin was gebaseerd, waren er oorspronkelijk 21 miljoen munten bedoeld om te worden gemaakt, maar een fout in de code leidde tot de creatie van nog eens 388.450 munten. Die bug is verholpen en het maximale aanbod van ZCoin is nu vastgesteld op ongeveer 21,4 miljoen. Vanaf augustus 2019 is het circulerende aanbod van ZCoin 8.261.093 XZC.

Net als Bitcoin begon ZCoin met een blokbeloningstijd van 10 minuten, maar dat werd vanaf juni 2018 teruggebracht tot 5 minuten. Momenteel worden er per blok 25 munten toegekend. Deze onderscheiding halveert ongeveer elke 4 jaar totdat alle ZCoins zijn geslagen. Zodra alle munten zijn geslagen, worden miners beloond via transactiekosten.

Zcoin-team

Terwijl Matthew Green oorspronkelijk op het idee voor ZCoin kwam, was de implementatie het werk van Poramin Insom. Op dat moment werkte hij onder Matthew Green bij Johns Hopkins, wat zorgde voor een perfecte mentorrelatie.

Voordat hij ZCoin ontwikkelde, ontwikkelde Poramin Vertcoin, maar hij ging aan de slag met ZCoin omdat hij een behoefte zag aan anonieme transacties in de cryptocurrency-ruimte. Hij is van plan om uiteindelijk terug te keren naar de ontwikkeling van Vertcoin, maar richt zich voorlopig volledig op ZCoin.

Zcoin Privacy versus Bitcoin

Van links: Poramin Insom (oprichter), Peter Shugalev (Lead Dev), Tadhg Riordan (Solidity Dev), Snguyen (Dev)

De hoofdontwikkelaar van ZCoin is Peter Shugalev, een software-architect en programmeur die meer dan 15 jaar ervaring inbrengt in het ZCoin-project. Hij is gevestigd in Moskou en heeft een masterdiploma in computerwetenschappen en wiskunde aan de Moscow State University en heeft zelfs zijn eigen programmeertaal gemaakt die werd gebruikt in een op handtekeningen gebaseerd inbraakdetectiesysteem.

Aan de zakelijke kant is de COO van ZCoin Reuben Yap, een bedrijfsjurist voor 10 jaar, die in oktober 2016 bij ZCoin kwam en cruciaal was bij het vormgeven van de visie en richting van het ZCoin-project.

Hij is zeer goed thuis in blockchain-privacyprotocollen en besteedt veel tijd aan reizen en praten over deze protocollen op een eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen manier. Hij is al lang een voorstander van privacy en was eerder de oprichter van een van de beste VPN-services in Zuidoost-Azië (bolehvpn.com).

Het XZC-token

Het XZC-token kende een sterke start en ging in oktober 2016 open voor iets meer dan $ 0,90 per stuk. Binnen een week handelde het boven $ 5, en aan het einde van de tweede week was het gestegen naar $ 8. Het kon die niveaus echter niet vasthouden en in november was het teruggevallen om onder $ 1 te handelen.

Het bleef de rest van 2016 afglijden, hoewel er ook veel volatiliteit was en de prijs binnen enkele dagen met wel 30-50% veranderde..

Toen 2017 begon, had XZC zich weer boven het $ 1-niveau hersteld en handelde al snel ook weer boven $ 2. Het bleef stijgen en in juni / juli 2017 handelde het in een bereik van $ 10 – $ 20. Er was een terugval onder $ 7 in augustus, maar XZC herstelde zich snel en handelde van $ 10- $ 15 in de herfst van 2017.

XZC-prijsprestaties

XZC-prijsprestaties. Afbeelding via CMC

De prijs begon echt te stijgen in november 2017 en zoals het geval is met de meeste cryptocurrencies, zag ZCoin een enorme prijsstijging in december 2017, met een hoogste punt van $ 169,99 op 26 december 2017. Sindsdien is de prijs behoorlijk teruggelopen. bit, en met uitzondering van een bounce in april 2018 is het gestaag lager.

Vanaf augustus 2019 is één ZCoin (XZC) $ 5,83 waard, waarbij de prijs gedurende het grootste deel van 2018 gestaag lager wordt, met een dieptepunt van $ 4,21 in december. De prijs herstelde zich begin 2019 en handelde in juni in de buurt van $ 15. Het bracht juni en een groot deel van juli door met handelen in een bereik van $ 10 tot $ 13, maar trok zich vervolgens terug samen met de bredere cryptomarkten.

Kopen & XZC

Het grootste handelsvolume voor ZCoin (XZC) is te vinden op MXC, al is er ook een behoorlijk handelsvolume op het CoinEx-platform. CHAOEX heeft ook veel volume, en daarnaast kun je XZC krijgen bij Binance, DigiFinex, Huobi Global en een aantal andere kleinere beurzen.

Qua volumes is het relatief goed verdeeld over de beurzen, hoewel meer dan 80% geconcentreerd is in de top 3. Er is echter een behoorlijke liquiditeit met gezonde orderboeken die vrij diep zijn. Dit betekent een gemakkelijke uitvoering voor de grote blokorders.

Binance XZC

Registreer bij Binance en koop XZC-tokens

Het ZCoin-project heeft een officiële desktop GUI portemonnee, wat waarschijnlijk de beste keuze is, aangezien het ingebouwde mint- en bestedingsfuncties heeft. Er is ook een Electrum light wallet verkrijgbaar.

Voor degenen die de voorkeur geven aan mobiele portemonnees, zijn er een aantal keuzes, waaronder de Trust Wallet, Coinomi, Edge Wallet, Cobo Wallet en een aantal andere.

Bovendien werken de ZCoin-ontwikkelaars aan een native mobiele portemonnee die naar verwachting eind 2019 uitkomt. Beide populaire hardware wallets, de Ledger en Trezor, ondersteunen ook XZC.

ZCoin-ontwikkeling & Routekaart

Iets dat ik soms leuk vind om te doen om de voortgang van de ontwikkeling van een project te bepalen, is kijken naar hun GitHub-repositories. Door te observeren hoeveel code er wordt gepusht, kan men een goed idee krijgen van wat er precies wordt gedaan.

Daarom besloot ik om in Zcoin’s te springen officiële GitHub. Hieronder staan ​​de code commits voor de drie meest actieve repo’s in hun GitHub. Dit is het totale aantal commits dat het afgelopen jaar is gepusht.

ZCoin GitHub

Zet zich in om opslagplaatsen in de afgelopen 12 maanden te selecteren

Zoals je kunt zien, zijn ze behoorlijk actief geweest met een regelmatige stroom commits. Er zijn ook nog eens 66 andere opslagplaatsen met een verschillende mate van activiteit.

Dit ontwikkelingsniveau is meer dan we hebben gezien bij andere projecten in vergelijkbare stadia. Als we Zcoin zouden vergelijken met andere projecten op basis van het totale aantal commits, komt het in feite binnen op nummer 52.

Dit is natuurlijk logisch gezien het feit dat er een aantal updates waren waar de Zcoin-ontwikkelaars onlangs aan hebben gewerkt. De belangrijkste hiervan is natuurlijk het Sigma-protocol dat eindelijk uit is.

Er zijn ook enkele echt opwindende updates die in hun roadmap zijn gepland. Hieronder staan ​​enkele van de meest opvallende updates die nog gepland staan ​​voor 2019.

  • Revisie van gebruikersinterface: Er is een nieuwe GUI-portemonnee op komst die gebaseerd zal zijn op Vue.js.
  • RAP: Privacy adres ontvanger: Hierdoor kunnen gebruikers één statisch openbaar adres delen dat transacties naar gloednieuwe adressen zal leiden. Dit beschermt de privacy en is niet gebruikt door een andere privacymunt.
  • Gecodeerde knooppuntcommunicatie: Deze gecodeerde knooppuntcommunicatie zorgt ervoor dat Zcoin-verkeer censuurbestendig is.
  • MTP-vernieuwing: Ze zullen MTP verbeteren om de ASIC-resistente eigenschappen te verbeteren
  • Native mobiele portemonnee: Lancering van een mobiele portemonnee met volledige privacyondersteuning

Op weg naar 2020 kan men onderzoek verwachten naar schaalvergroting, governance en kwantumbestendige algoritmen. Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkeling, kun je doorgaan naar hun officiële blog.

Gevolgtrekking

ZCoin ziet enig voordeel in het hebben van code die is gebaseerd op de kerncode van Bitcoin. Het maakt het gemakkelijker voor het project om wijzigingen door te voeren die Bitcoin aanbrengt. En de anonimiteitsfactor is zeker een groot probleem, vooral in landen als China, waar privacy moeilijk te verkrijgen is.

Nu westerse landen cryptocurrencies beginnen te reguleren, is de kans groot dat privacy steeds belangrijker wordt in Europa en in de VS..

Hoewel sommigen hebben geklaagd over de opname van de oprichtersbeloning in ZCoin, zijn er andere cryptocurrencies die vergelijkbare functies hebben geïmplementeerd.

Het ontwikkelingsteam heeft immers geld nodig als ze aan ZCoin willen blijven werken, en Insom gaf zelf toe dat de reden dat hij het werk aan Vertcoin moest stopzetten, was vanwege een gebrek aan geld. In ieder geval is er nog maar één jaar voordat de beloning van de oprichter klaar is, en ik wed dat over vijf jaar niemand zich de beloning van de oprichter zal herinneren.

Een toegewijde oprichter en hoofdontwikkelaar, gecombineerd met financiering voor ontwikkeling en een solide roadmap, zorgt ervoor dat de toekomst van ZCoin er rooskleurig uitziet.

Uitgelichte afbeelding via Zcoin & Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me