Zilliqa Review: High Performance Sharding Based Blockchain

Een van de grootste uitdagingen voor blockchains op dit moment, zo niet de grootste, is schaalbaarheid, of de mogelijkheid om meer transacties in een kortere tijd te verwerken.

Bitcoin heeft moeite om transacties te verwerken en de kosten zijn dienovereenkomstig gestegen. Hetzelfde is gebeurd met Ethereum, waar de CryptoKitties-rage in december 2017 het netwerk ongeveer een week lang bijna tot stilstand bracht. Ethereum rekent op een overstap naar proof of stake als consensusmethode en sharding om de netwerkdoorvoer te verbeteren.

Er is echter één openbare blockchain die al is ontworpen met werken met sharding …

Zilliqa Overzicht

Die blockchain is Zilliqa, die eind 2017 een privé-ICO had en een kleine openbare aanbieding in januari 2018, waarmee het een van de eerste nieuwe tokens van 2018 is.

Zilliqa is de enige blockchain met werkende sharding, waardoor de blockchain lineair kan schalen naarmate het netwerk groter wordt. Na het grootste deel van 2018 op zijn testnet te hebben gedraaid, werd in januari 2019 het langverwachte Zilliqa mainnet gelanceerd. Sindsdien is het ontwikkelingsteam doorgegaan met het verbeteren van de beveiliging en snelheid van het netwerk..

Zilliqa voordelen

Voordelen van Zilliqa Public Blockchain. Afbeelding via Zilliqa.com

Dit is een fundamentele verandering in hoe een blockchain consensus bereikt, aangezien de sharding-oplossing meegroeit met de grootte van het Zilliqa-netwerk. In theorie heeft Zillqa geen limiet op het aantal transacties per seconde dat het kan verwerken.

In de praktijk zijn er echter limieten, aangezien het aantal verwerkte transacties afhankelijk is van het aantal knooppunten in het netwerk. Vanaf augustus 2019 kan het netwerk 2.828 transacties per seconde verwerken. Uiteindelijk is het echter redelijk om te denken dat Zilliqa tienduizenden transacties zou kunnen verwerken, en mogelijk zelfs honderdduizenden transacties per seconde.

Het Zilliqa-team heeft ook gezegd dat de blockchain uiteindelijk slimme contracten zal ondersteunen. Dit is een grote technische hindernis, omdat het uitvoeren van slimme contracten op een gesplitst netwerk veel uitdagingen met zich meebrengt.

In de rest van dit artikel ga ik dieper in op de aanpak die Zilliqa volgt met betrekking tot zowel schaalbaarheid van transacties als slimme contracten. En ik zal het Zilliqa-team en de routekaart bekijken om te zien of hun visie haalbaar is.

Zilliqa: het schaalbaarheidsprobleem oplossen

Een inherente zwakte van blockchain-technologie is het onvermogen om goed te schalen. Het probleem komt voort uit het feit dat naarmate het aantal knooppunten in een netwerk toeneemt, het steeds moeilijker wordt om consensus te bereiken.

Als we naar een netwerk kijken in termen van mensen, kan dit nuttig zijn om de consensus en het schaalprobleem waarmee blockchain wordt geconfronteerd te begrijpen:

 • Als u een vergadering heeft met een kleine groep mensen, is het helemaal niet moeilijk om beslissingen te nemen. Het kan zijn dat sommigen van jullie het niet overal over eens zijn, maar je zult nog steeds gemakkelijk zien hoe elke persoon zich voelt en in staat zijn om consensus te bereiken.
 • Wanneer de groep mensen uitgroeit tot honderden, kun je nog steeds een goed idee krijgen van hoe iedereen zich voelt, door middel van peilingen of een vergelijkbare methode. Het wordt steeds moeilijker om de stemmen te tellen, en je kunt er niet zeker van zijn dat iedereen eerlijk is.
 • Wanneer de groep uitgroeit tot tienduizenden mensen, of zelfs miljoenen mensen, wordt uw stemsysteem noodzakelijkerwijs in complexiteit en in de hoeveelheid kracht die nodig is om het te laten werken. Je zult meer mensen vinden die niet eerlijk handelen, en het wordt steeds moeilijker om te weten of en wanneer iedereen heeft gestemd.

Het is geen perfecte analogie om over blockchain-consensus te praten, maar ik denk dat je begrijpt hoe het steeds moeilijker wordt om consensus te bereiken naarmate een netwerk groter en groter wordt. En dit is waar de schaalbaarheidsproblemen beginnen, omdat de netwerkgrootte en de netwerksnelheid omgekeerd evenredig zijn. Dus als de een toeneemt, neemt de andere af.

De oplossingen die door de meeste blockchains worden onderzocht, bestaan ​​momenteel uit het vergroten van de blokgrootte, zodat meer transacties kunnen worden bevestigd in elke consensusronde, of door bepaalde informatie volledig van de blockchain te verwijderen..

Hoewel deze oplossingen het schaalbaarheidsprobleem op korte termijn zullen helpen, zullen ze nooit zoveel opschalen als nodig is voor blockchains om duizenden of tienduizenden transacties per seconde te verwerken. Ze zijn gewoon een noodmaatregel die het fundamentele probleem niet oplost.

Om schaalbaarheid echt te verbeteren, moet de hele architectuur van de blockchain opnieuw worden ontworpen, zodat de netwerkgrootte en netwerksnelheid niet langer omgekeerd gecorreleerd zijn. En dit moet gebeuren met het oog op veiligheid. De beveiliging van het netwerk mag niet worden aangetast om een ​​hogere snelheid en doorvoer te bereiken.

De schaalbaarheidsoplossing van Zilliqa

Zilliqa pakt het schaalbaarheidsprobleem aan met hun eigen oplossing waarmee meer transacties kunnen worden verwerkt naarmate meer knooppunten het netwerk binnenkomen. Het bouwt in feite de blockchain-architectuur helemaal opnieuw op. Het model dat ze gebruiken, heeft een hybride consensusprotocol dat de doorvoer verhoogt met elke 600 extra knooppunten in het netwerk.

De blockchain van Zilliqa werkt door het werk dat op het netwerk wordt gedaan, te verdelen, waarbij de doorvoer voor elke 600 nieuwe knooppunten toeneemt. Dit is in theorie. In de praktijk ondervinden ze problemen met uitzending zodra het netwerk is uitgegroeid tot meer dan 1 miljoen knooppunten. We zijn momenteel echter nog lang niet in de buurt van dit niveau op een bestaande blockchain. Ethereum, dat het grootste netwerk van knooppunten heeft, heeft momenteel ongeveer 25.000 volledige knooppunten.

Zilliqa Scaling

Voorbeeld van het opschalen van capaciteit op Zilliqa. Afbeelding via Zilliqa.com

Het Ethereum-netwerk, met zijn 25.000 volledige knooppunten, kan slechts 15 transacties per seconde verwerken. Zilliqa daarentegen is gelopen tests op hun privé testnet die 1.218 transacties per seconde heeft bereikt met slechts 1.800 volledige knooppunten.

Als je de nodes verdubbelt tot 3.600, schaalt de doorvoersnelheid ook naar 2.488 transacties per seconde. Het netwerk is erin geslaagd om met succes op te schalen naar 2.828 transacties per seconde.

Zilliqa Sharding: verdeel en heers

Het potentieel van deze resultaten is verbluffend, maar hoe doet Zilliqa het?

Ze gebruiken een oplossing genaamd Sharding die met Zillqa werkt door het netwerk te verdelen in groepen van 600 knooppunten, waarbij elke groep bekend staat als een shard.

Toen Zilliqa bijvoorbeeld de bovengenoemde test op hun testnet met 1.800 nodes draaide, werden deze verdeeld in 3 shards. Wanneer verhoogd tot 3.600 knooppunten, zijn er 6 scherven. Elke nieuwe groep van 600 knooppunten maakt een nieuwe shard in het netwerk.

Zilliqa Divide & amp; Veroveren

Zilliqa met Divide & Veroveren. Afbeelding via Zilliqa.com

De shards verdelen het werk dat op het netwerk wordt gedaan, waarbij elke shard slechts verantwoordelijk is voor een deel van de netwerktransacties. Dus als u 10 shards krijgt, houdt elke shard zich slechts bezig met het verwerken van 10% van de netwerktransacties. En naarmate het netwerk groeit, komen er meer shards beschikbaar, waardoor de belasting verder wordt verdeeld en de computerbehoefte voor elke shard redelijk stabiel blijft.

Elke shard creëert een microblok met de transacties die het verwerkt. Alle shards verwerken deze transacties parallel, en aan het einde van de parallelle verwerkingsperiode, door het Zilliqa-team de DS Epoch genoemd, worden de microblokken gecombineerd om een ​​volledig blok te vormen. Dat volledige blok wordt vervolgens toegevoegd aan de blockchain.

De DS-commissie

Elke DS Epoch heeft ook een DS-commissie. Dit is een kleine groep van verschillende willekeurig geselecteerde knooppunten die alle andere shards beheren. De DS-commissie beslist welke transacties aan welke shards worden toegewezen.

En zodra de microblokken zijn gemaakt, is de DS-commissie verantwoordelijk voor het maken van het volledige blok en het vastleggen ervan aan de blockchain.

Consensusmechanisme in Zilliqa

Zilliqa gebruikt een hybride consensusmechanisme dat bestaat uit proof of work en Byzantijnse fouttolerantie. Bewijs van werk wordt niet gebruikt zoals bij traditionele blockchain-mijnbouw. In plaats daarvan begint elk knooppunt met het invullen van een proof of work-hash.

Dit resulteert niet in een blockchain-beloning, maar wordt in plaats daarvan gebruikt om de knooppuntidentiteit vast te stellen. Door machines te dwingen hun identiteit vast te stellen, vermijdt het Zilliqa-netwerk elk potentieel Sybil-aanval, waar een slechte actor meerdere identiteiten zou creëren in een poging het netwerk te overweldigen.

BFT-voorbeeld

Voorbeeld van BFT-consensus. Bron: slideshare

Zodra de identiteit van het knooppunt is bewezen door middel van bewijs van werk, kan het knooppunt een shard worden toegewezen. Shards vinden consensus via Byzantijnse fouttolerantie, een consensusmechanisme met hoge doorvoer met finaliteit. Omdat het finaliteit omvat, moeten de meeste van de 600 knooppunten in de scherf het eens zijn over het microblok.

Nadat het microblok is bevestigd en aan het laatste blok is toegevoegd, wordt het het enige blok dat kan verwijzen naar het blok ervoor. Hierdoor is forking niet mogelijk in een Byzantijnse fouttolerantie consensus met finaliteit.

Er zijn een toenemend aantal blockchains die met succes Byzantijnse fouttolerantie gebruiken voor consensus. Deze omvatten NEO en Hyperledger, die beide een versie van het bewezen Byzantijnse consensusmechanisme gebruiken.

State Sharding voor slimme contracten

Het is vrij eenvoudig om transacties op een blockchain te delen. Transactieverificaties kunnen eenvoudig aan verschillende shards worden toegewezen en elke verificatie staat op zichzelf. Dankzij de DS-commissie hebben scherven weinig behoefte om onderling te communiceren.

Dit kan echter niet gezegd worden voor slimme contracten en Dapps die op een gespleten blockchain draaien. Een slim contract is vaak afhankelijk van externe gegevensbronnen, functies en andere variabelen.

Om dit op een sharded blockchain te doen, zou potentieel enorme hoeveelheden communicatie tussen de shards nodig zijn. De bandbreedte en verwerkingskracht die door deze communicatie worden verbruikt, zouden de voordelen van sharding nul maken.

Zilliqa-betalingstransacties

Toewijzing voor betalingstransacties. Afbeelding via Zilliqa blog

De huidige staat van blockchain-technologie heeft geleid tot een wijdverbreide mening dat sharding van de staat niet efficiënt en veilig kan worden gemaakt. Als contracten afzonderlijk zouden worden uitgevoerd in staten met een shard, zou het netwerk openstaan ​​voor alle soorten potentiële aanvallen, evenals voor grensoverschrijdende besmetting en mogelijke uitdagingen voor het verzoenen van transacties.

Na bijna twee jaar werken bracht Zilliqa op 10 juni 2019 slimme contracten uit. Hierdoor kunnen ontwikkelaars slimme contracten schrijven en implementeren op de Zilliqa-blockchain met behulp van de safe-by-design slimme contracttaal Scilla. De slimme contracten hebben een aantal indrukwekkende functies:

 • De Scilla-taal wordt geleverd met statische analysers die in elk contract controleren op bugs voordat ze live gaan.
 • Scilla wordt geleverd met een eigen bibliotheek met standaardbewerkingen, waardoor u niet meer hoeft te vertrouwen op externe programmeerbibliotheken.
 • Scilla is een evenwicht tussen handelbaarheid en expressiviteit, waardoor formeel redeneren over contractgedrag mogelijk is.
 • Er is een zeer zuivere scheiding tussen verschillende operationele componenten, zoals communicatie met andere contracten en berekeningen. Dit voorkomt hackincidenten zoals de Parity- of DAO-hacks.

In zijn huidige staat kan Zilliqa worden gebruikt door Dapps die zeer hoge doorvoersnelheden en transactiesnelheden vereisen die verder gaan dan wat andere blockchains mogelijk maken.

Zilliqa’s programmeertaal

Zilliqa is niet alleen een nieuwe en unieke blockchain, maar het ontwikkelingsteam heeft ook een nieuwe functionele programmeertaal gemaakt die bekend staat als Scilla.

De slimme contracttaal van Zilliqa, Scilla, is door zijn ontwerp veilig en lost verschillende bekende beveiligingsproblemen in bestaande talen op. Als functionele programmeertaal die statische controles en formele verificaties mogelijk maakt, zullen ontwikkelaars ook gemakkelijk grondige controles kunnen uitvoeren om ervoor te zorgen dat hun slimme contracten zich gedragen zoals bedoeld.

Zilliqa Scilla

Voordelen van Scilla ten opzichte van Solidity Smart Contracts. Afbeelding via Zilliqa

Scilla richt zich op het veiliger en gestandaardiseerd maken van functionele programmering, en doet dit door status en functie te scheiden. Met andere woorden, het is een programmeertaal die onderscheid kan maken tussen het feitelijke rekenwerk van een contract en de communicatieaspecten van het contract..

Een nadeel van de Scilla-taal is dat deze niet volledig Turing is en niet kan worden gebruikt om applicaties te maken die voorwaardelijke instructies en bepaalde soorten loops vereisen.

Het blijft onderworpen aan formele logische bewijzen, en dit is de sleutel tot veiligheid. Hiermee kunnen gebruikers controleren of een contract veilig is voordat ze het gebruiken, wat een van de sleutels is tot brede acceptatie.

Zilliqa versus Ethereum 2.0

De sharding die door Zilliqa wordt gebruikt, verschilt van die gepland voor Ethereum. Ethereum 2.0 is bezig met het creëren van een state-sharding-systeem, maar Zilliqa heeft een systeem van transactie- of netwerk-sharding geïmplementeerd. Bij dit type sharding verdeelt Zilliqa automatisch de netwerkknooppunten om transacties parallel te kunnen verwerken.

Dus als je een netwerk neemt met 1.000 knooppunten, verdeelt Zilliqa het netwerk automatisch in 10 shards van elk 100 knooppunten. Als elke shard 100 transacties per seconde kan verwerken, heeft het shard-netwerk de mogelijkheid om 1000 transacties per seconde te verwerken.

Deze netwerk- of transactionele sharding zorgt ervoor dat de doorvoer lineair toeneemt met de grootte van het netwerk.

Ter vergelijking: de Ethereum 2.0-oplossing is gebaseerd op state sharding, oftewel het opbreken van de staat van de blockchain, zodat opslag op de lange termijn niet langer een beperking is. Zilliqa heeft momenteel geen directe plannen om staatsharding op te nemen, maar hun langetermijnplan omvat wel de toevoeging van staatsharding.

Zilliqa Ethereum 2.0

Etheruem 2.0 Sharding versus Zilliqa

Wat betreft Ethereum 2.0: hoewel er sinds 2015 wordt overgeschakeld naar de Proof-of-Stake, zijn alle details nog niet beslist. Bovendien is de implementatie van Ethereum 2.0 uitgesteld van een lancering in januari 2020 tot een mogelijke lancering in juli 2020.

Zelfs dan bevat fase 1 van Ethereum 2.0 geen complete oplossing voor alle aan sharding gerelateerde problemen. Hieronder staan ​​enkele problemen waar de fase 1 Ethereum 2.0-implementatie last van zal hebben en de reactie van Zilliqa op dezelfde problemen:

 1. Het Validator Manager Contract (VMC) dat het sharding-systeem onderhoudt, kan ook een bottleneck en single point of failure worden. Zilliqa heeft niet zo’n centrale entiteit waarvan het hele systeem afhankelijk is.
 2. Ethereum 2.0 biedt geen finaliteit aan de systeemstatus. Zilliqa biedt finaliteit via zijn pBFT-protocol.
 3. Sharding in Ethereum 2.0 fase 1 zal naar verwachting de netwerkdoorvoer met ongeveer 100 keer verhogen. Zilliqa heeft al een gerapporteerde doorvoer die 250 keer groter is dan de doorvoer van Ethereum 1.0.
 4. Fase 1 van Ethereum 2.0 heeft geen cross-shard-communicatie, of in het beste geval beperkte cross-shard-communicatie. Dit betekent dat een slim contract in één scherf mogelijk niet goed werkt als het een slim contract moet bellen dat zich in een andere scherf bevindt. Deze cross-shard communicatie is een van de grootste uitdagingen bij het gebruik van een Turing-complete taal zoals Solidity in een sharded-architectuur. Uiteindelijk is Ethereum van plan om een ​​UTXO-type model te gebruiken voor cross-shard communicatie, maar dit zal naar verwachting geen deel uitmaken van de fase 1-implementatie.

dApps op Zilliqa

Met zijn eigen programmeertaal maakt Zilliqa het voor ontwikkelaars mogelijk om nieuwe gedecentraliseerde applicaties te coderen die profiteren van de veilige functionele programmeertaal Scilla.

Hoewel er een gat blijft in het aantal Zilliqa dApps in vergelijking met een meer volwassen ecosysteem zoals Ethereum of Tron, is het duidelijk dat Zilliqa-ontwikkelaars goed gebruik maken van de mogelijkheid om dApps te maken.

Zilliqa dApps

Enkele van de aanbevolen Zilliqa dApps

Een van de meest populaire is de Niet te stoppen domeinen, waarmee gebruikers een door mensen leesbare domeinnaam kunnen kopen om verbinding te maken met hun Zilliqa-adres. De domeinen eindigen in de .zil-extensie en de Zilliqa-gebruikersgroep heeft al meer dan 100.000 van deze .zil-domeinen gekocht.

Een ander gebied dat op Zilliqa een grote groei kent, is de gamingsector. De combinatie van beveiliging, snelheid en decentralisatie van Zilliqa maakt het de perfecte keuze voor gaming-dApps. Enkele populaire titels die op Zilliqa zijn uitgebracht, zijn onder meer Ocean Rumble en de Krypton Galaxy.

Zilliqa-team

Het Zilliqa-team bestaat voornamelijk uit doctoraten in de informatica met een academische achtergrond. In feite werd Zilliqa geboren uit een R&D-project van de National University of Singapore en meer dan twee jaar werk had een functionerende blockchain vóór de Zilliqa ICO.

Het Zilliqa-team is een geweldige mix van mensen met expertise in informatica, zaken en marcom. Een team dat uitmuntendheid waardeert, maar met nederigheid. – Amrit Kumar

Het team heeft sinds de lancering van de blockchain een aantal veranderingen ondergaan, met de voormalige CEO Xinshu Dong en de voormalige Chief Scientific Advisor Prateek Saxena die allebei aftreden uit actieve rollen bij het project en toetreden tot de Raad van Bestuur en adviseur worden van Zilliqa.

Bij hun afwezigheid, de voormalige Crypto-lead en een mede-oprichter van het project, Amrit Kumar, is opgevoerd en heeft de rol van President en Chief Scientific Officer voor Zilliqa op zich genomen. Amrit Kumar heeft een Ph.D. van Université Grenoble-Alpes. Naast zijn rol bij Zilliqa is hij ook research fellow aan de National University of Singapore.

Zilliqa-team

Amrit Kumar (president) en Saayan Choudhury (CTO). Afbeelding via Zilliqa

Sinds januari 2020 is Saayan Choudhury bij Zilliqa gekomen als hun Chief Technology Officer. Saayan heeft deze rol op zich genomen als leider van het platformteam en heeft ervoor gezorgd dat de technische architectuur van de blockchain robuust en veerkrachtig blijft en aanpasbaar voor zakelijk gebruik.

Saayan is een doorgewinterde technologie-expert, met 20 jaar ervaring en een wereldwijd perspectief. Hij is actief geweest in softwareontwikkeling en onderzoek in functies bij bedrijven in India, Australië en Singapore en op gebieden als blockchain, cyberbeveiliging, DevOps en e-commerce..

Ten slotte is er de adviesraad van Zilliqa, die de oprichters van Zilliqa Xinshu Dong en Prateek Saxena omvat, zoals hierboven vermeld, evenals de volgende prominente blockchain-notabelen: Loi Luu, mede-oprichter van Kyber Network; Vincent Zhou, oprichter en partner van FBG Capital; en Alexander Lipton, oprichter en CEO van StrongHold Labs.

Samenwerkingsverbanden bij Zilliqa

Na de lancering van het Zilliqa-mainnet begon het team zich meer te concentreren op partnerschappen om het merk Zilliqa te versterken en te verspreiden. Ze zijn behoorlijk succesvol geweest in het eerste jaar na de release van het mainnet, en hebben veel verschillende partners in een aantal industrieën toegevoegd.

Een recent en zeer belangrijk partnerschap is dat met Elliptic, dat eindelijk AML-compliance heeft gebracht voor de Zilliqa-blockchain. De in Londen gevestigde Elliptic zal transacties op het Zilliqa-netwerk volgen om ervoor te zorgen dat er geen handel op het netwerk is met mogelijk illegaal kapitaal. Dit zal Zilliqa helpen beschermen tegen risico’s en regelgevers en regeringen ervan overtuigen dat Zilliqa vrij is van witwaspraktijken en soortgelijke transacties.

Een ander belangrijk partnerschap werd gesmeed in juli 2019 toen Zilliqa de exclusieve leverancier van technologische infrastructuur werd van Aqilliz, een leverancier van blockchainoplossingen die de balans wil herstellen in de platformeconomie in de digitale marketingruimte. Dergelijke partnerschappen leggen de nadruk op het stimuleren van strategische marktacceptatie, waardoor Zilliqa de kans krijgt om de ruggengraat te worden van veel verreikende oplossingen.

Aqilliz Zilliqa

Aqilliz deelt zijn mening over Zilliqa

Een ander samenwerkingsverband van juli 2019 betrof Chainlink, dat orakels ontwikkelt waarmee blockchains toegang hebben tot real-world data. Met deze samenwerking kunnen de slimme contracten van Zilliqa gemakkelijk externe datafeeds ophalen en opvragen, waardoor realtime toegang wordt verkregen tot gegevens zoals wisselkoersen, marktprijzen, stemresultaten, weersvoorspellingen en andere datasets. De samenwerking verrijkt het Zilliqa-ecosysteem verder, waardoor slimme contractcreatie mogelijk is met behulp van gegevens uit de fysieke wereld.

Zilliqa werkte in maart 2020 ook samen met de op NEO gebaseerde gedecentraliseerde uitwisseling Switcheo, met als doel een niet-bewarende gedecentraliseerde uitwisseling (DEX) te creëren op basis van ZIL. Dit zal het bereik van Zilliqa vergroten door ZIL-houders en -handelaren de mogelijkheid te geven om Ethereum-activa aan te boren, waardoor het Zilliqa DeFi-ecosysteem wordt versterkt.

ZIL-token

Er is een token voor het Zilliqa-ecosysteem en het staat bekend als een Zilling (ZIL). Degenen die bekend zijn met andere Dapp-platforms zoals Ethereum en NEO weten dat het token noodzakelijk is als mijnbouwprikkel en als aanbesteding voor het betalen van transactiekosten, maar misschien wel het belangrijkste als gas voor de uitvoering van contracten.

ZIL is oorspronkelijk gemaakt als een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain. Dit werd gedaan omdat het project ontwikkelingsgeld nodig had, maar het openbare hoofdnet voor Zilliqa was nog niet vrijgegeven. Na de release van het mainnet in januari 2019 zijn de native ZIL-tokens uitgegeven en moeten gebruikers de ERC-20 ZIL-tokens inwisselen voor native ZIL-tokens.

Dit kan eenvoudig worden gedaan door de ERC-20 ZIL-tokens te deponeren bij een deelnemende centrale (de lijst is te zien hier) en vervolgens de native ZIL-tokens terugtrekken naar een portemonnee die compatibel is met native ZIL-tokens.

Aqilliz Zilliqa

OPMERKING: De Zilliqa ERC-20 token swap eindigde op 15 februari 2020 zoals aangekondigd hier.

Deze token-swap-procedure zal uiteindelijk eindigen en de ERC-20 ZIL-tokens zullen verouderd raken, dus gebruikers worden aangemoedigd om ERC-20 ZIL-tokens zo snel mogelijk in te wisselen voor native ZIL-tokens.

Zilliqa begon zijn ICO met een particuliere financieringsronde die $ 12 miljoen aan ETH ophaalde. Kort nadat de stijgende prijs van ETH ervoor zorgde dat de ontvangen financiering meer dan $ 20 miljoen waard was, wat betekende dat de ICO zijn harde limiet had bereikt.

Zilliqa heeft plannen voor een openbare ICO-ronde geannuleerd, maar vanwege gemeenschapsbelang heeft het 4445 ETH aan ZIL toegewezen aan een openbare verkoop in januari 2018. Die openbare verkoop eindigde op 4 januari 2018 en bracht $ 22 miljoen op met tokens die voor $ 0,00381 elk werden verkocht.

ZIL Prijsprestaties

Zoals bijna elke cryptocurrency heeft ZIL enorme ups en downs doorgemaakt. Na de ICO van januari 2018 zag het ZIL-token zijn waarde sterk stijgen en bereikte het uiteindelijk een recordhoogte van $ 0,231489 op 10 mei 2018.

Naarmate de bearmarkt voor cryptocurrency greep, daalde het token snel van dat hoogtepunt en werd het sinds augustus 2018 gestaag lager verhandeld. Vanaf 21 augustus 2019 stond het ZIL-token op zijn laagste punt ooit van $ 0,006943. Gelukkig voor vroege investeerders is dit nog steeds bijna het dubbele van de ICO-prijs van januari 2018.

ZIL Prijsgeschiedenis

ZIL Prijsgeschiedenis. Afbeelding via CMC

Dat was echter niet het einde van de bearmarkt voor ZIL. De prijs bleef laag en bleef gedurende een groot deel van 2019 lager. Toen 2020 begon, was er een stijging, maar dat werd afgebroken door de coronaviruspandemie en de daarmee samenhangende scherpe daling in bijna elke activaklasse in maart 2020..

Wat ZIL betreft, het bereikte een nieuw dieptepunt van $ 0,002477 op 13 maart 2020. Degenen die snel genoeg waren om in die lage prijs te springen, werden rijkelijk beloond, want slechts twee maanden later, op 11 mei 2020, was één ZIL $ 0,006975 waard voor een winst van ongeveer 180%.

Kopen & ZIL

ZIL staat genoteerd op een aantal beurzen. U kunt ZIL momenteel kopen, verkopen en verhandelen op een aantal beurzen, waaronder Binance, Upbit, Bithumb, Huobi en KuCoin..

De liquiditeit op deze beurzen is goed gespreid, wat betekent dat de handel niet afhankelijk is van één enkele beurs. U beschikt ook over behoorlijke liquiditeitsniveaus in elk van de beursorderboeken. Dit betekent dat u een eenvoudige uitvoering van uw bestellingen kunt krijgen met relatief weinig slip.

Binance ZIL

Registreer bij Binance en koop ZIL

Er zijn een aantal Zilliqa-portefeuilles die zijn vrijgegeven en kunnen worden gebruikt voor de native ZIL-tokens. De beste aanbeveling van het Zilliqa-team is de Moonlet portemonnee, dat is een blockchain-agnostische portemonnee die zowel Ethereum- als Zilliqa-ketens ondersteunt.

Het wordt aanbevolen omdat het is gecontroleerd door BitSentinel en een bug bounty-programma heeft doorlopen op BugCrowd. De Trust wallet ondersteunt ook Zilliqa, net als de hardware wallet Ledger.

Ontwikkeling & Routekaart

Dus, hoe ver in de ontwikkeling is het Zilliqa-protocol?

Welnu, dit kan soms moeilijk te bepalen zijn, omdat projecten vaak de neiging hebben om de hoeveelheid werk die ze verzetten te overdrijven.

Een van de betrouwbare manieren om dit te meten, is door de coderingsactiviteit in hun openbare codebronnen te bekijken..

Daarom besloot ik om in het GitHub voor Zilliqa en meet de hoeveelheid code die de ontwikkelaars pushten. Hieronder staat het totale aantal commits van het afgelopen jaar voor hun twee meest actieve vastgezette repo’s.

Zilliqa GitHub Commits

Commits voor geselecteerde repo’s afgelopen 12 maanden

Zoals je kunt zien, is er hier behoorlijk wat activiteit geweest en hebben de ontwikkelaars een behoorlijke hoeveelheid code gepusht. Houd er ook rekening mee dat er nog eens 16 opslagplaatsen zijn met verschillende activiteitsniveaus.

Dit komt ongeveer overeen met enkele van de andere projecten die we hebben gezien. Dit ontwikkelingsniveau is ook logisch in samenhang met de bredere roadmap.

Vanaf mei 2020 werkt het team aan meer dan een dozijn verschillende projecten om de Zilliqa-blockchain te verbeteren. Enkele van de meest langverwachte ontwikkelingen zijn die met betrekking tot privacy en uitzetten. Er zijn geen tijdlijnen verbonden aan deze projecten, maar hier zijn enkele van de belangrijkste verbeteringen die worden aangepakt:

 • Uitzetmechanismen: gebruik van uitzetten om bepaalde actoren in het protocol te faciliteren en te stimuleren.
 • Ondersteuning voor zk-SNARKS: privacyfuncties toevoegen aan Zilliqa.
 • Efficiënte slimme contractsharding: gebruik maken van bepaalde eigenschappen van slimme contracten voor een efficiëntere verwerking.
 • Laag 2: het bouwen van een state channel-infrastructuur of een off-chain computerlaag.
 • Cross-chain-oplossingen: Zilliqa interoperabel maken.

Het zal interessant zijn om te zien of de ontwikkelaars zich aan deze mijlpalen kunnen houden. Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkeling, houd dan je ogen op hen gericht officiële blog.

Gevolgtrekking

Schaalbaarheid blijft in de nabije toekomst een probleem voor blockchain-technologieën.

Terwijl bestaande blockchain-projecten op zoek zijn naar een work-around die waarschijnlijk niet meer zal bieden dan een kortetermijnoplossing, kiest het team van Zilliqa voor een andere aanpak en pakt het probleem frontaal aan, met een unieke en innovatieve aanpak..

Hoewel Zilliqa misschien nog niet de ultieme oplossing heeft, is het zeker een belangrijke stap in de blockchain-technologie, en de kans is groot dat de ontwikkeling van sharding-technologie een rol zal spelen in tal van toekomstige blockchain-projecten..

Uitgelichte afbeelding via Zilliqa.com

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me