0x gjennomgang: Protokollen som driver desentralisert utveksling

0x er den fremste desentraliserte utvekslingsprotokollen som for tiden er på markedet. De er også en av de første som ble lansert tilbake i 2017.

Mange i kryptovalutaområdet er overbevist om at æraen med sentralisert kryptokursutveksling må komme til en slutt. Dette har ført til en flom av desentraliserte utvekslingsprotokoller som har blitt lansert de siste 3 årene.

Så, med så mye konkurranse, er 0x fortsatt verdt det?

I denne 0x-gjennomgangen vil jeg gi deg alt du trenger å vite. Jeg vil også analysere de langsiktige brukssakene og prispotensialet til ZRX-tokens.

Hva er 0x?

De 0x protokoll nettstedet er ganske klart på det overordnede målet for prosjektet, da det straks sier:

Powering Decentralized Exchange, 0x er en åpen protokoll som muliggjør peer-to-peer-utveksling av eiendeler på Ethereum blockchain.

Tilbake i 2016 hadde grunnleggerne av 0x, Will Warren og Amir Bandeali, en sterk tro på at blockchain-teknologi skulle være en forstyrrende kraft. De så en fremtid der ethvert aktivum i det hele tatt ville bli tokenisert og handlet offentlig på blokkjeder.

Med allsidigheten og omfanget som Ethereum bringer til bordet, bestemte de seg for at Ethereum blockchain ville være det perfekte mediet for å være vert for denne typen aktivautveksling, og de satte i gang med å lage 0x-protokollen.

Grunnleggende om 0x

Den desentraliserte handelen som tilbys av 0x er basert på et off-chain-relé som fungerer for å holde nettverksoppblåsning minimert, og bensinpriser så lave som mulig.

For de som er kjent med økningen i gasspriser og oppblåsthet som kan oppstå på Ethereum blockchain (tenk Crypto Kitties eller Ether Delta), kan du sannsynligvis forestille deg fordelene som oppnås ved å bruke et off-chain relé.

For de som er mindre kjent med arbeidet med Ethereum, her er en forklaring på hvorfor off-chain er veien å gå for desentralisert utveksling.

De fleste desentraliserte børser bruker Ethereums smarte kontrakter for å drive alle ordrefunksjoner og handler på børsen. Bruk av smarte kontrakter på denne måten holder brukerfondet innenfor sin kontroll, i stedet for å måtte sende midler til en tredjepart (for eksempel Coinbase eller Bittrex) og håper at midlene forblir trygge.

0x sammenlignet

0x Sammenlignet med sentralisert & Desentraliserte børser. Bilde via 0x blogg

Å bruke smarte kontrakter betyr også at en transaksjon må utføres på blockchain for alt som gjøres på børsen. Dette inkluderer innskudd og uttak, samt å plassere, endre, kansellere eller fylle en ordre. Og hver eneste transaksjon koster bensin for å sikre at transaksjonen blir behandlet.

Når du vurderer hvor mange handler en dagshandler kan gjøre, vil antall ordrer som blir plassert, modifisert og fylt ut, bety at gassgebyrene kan øke ganske raskt. Det er en god del av ulempen med desentraliserte børser. De er langt foran sentraliserte børser når det gjelder sikkerhet, men faller bak sentraliserte børser når du vurderer kostnader og tilgjengelighet.

0x-protokollen løste disse manglene ved den desentraliserte sentralen ved å bruke et off-chain relé sammen med on-chain oppgjør. I dette scenariet er enhver bruker i stand til å kringkaste sin ordre utenfor kjeden.

Disse ordrene kan hentes og fylles av en annen bruker, og den eneste delen av hele transaksjonen som skjer on-chain er den faktiske verdioverføringen. Dette reduserer antall transaksjoner som kjøres on-chain, og reduserer dermed potensialet for oppblåsthet, og holder gassgebyrene fra handelshandlinger så lave som mulig.

The 0x Relayer

Nøkkelen til off-chain transaksjoner for 0x er bruken av det de kaller “relayers”. Disse videresendere kringkaster ordrene som er plassert over offentlige eller private ordrebøker, samt å bringe likviditet til nettverket ved å være vert for ordrebøkene.

Selv om denne funksjonen ligner på en børs, skiller relayeren seg fra en børs fordi den ikke er i stand til å tilby handelsutførelse. Det er mer som et oppslagstavle som presenterer produsentbestillinger til nettverket.

For å fylle en ordre, må en som tar inn sin egen signatur sammen med produsentene til børsens smarte kontrakt. Reléer kompenseres for å tilby denne tjenesten 0x valuta ZRX.

0x protokolloversikt

Oversikt over hvordan 0x-protokollen fungerer. Bilde Kilde

Når en handel sendes gjennom en videresending, kalles de “Broadcast Orders.” Dette gjør at alle enkelt kan sende inn bestillinger til nettverket, og det gjør det også mulig for alle å se ordrene mens de sendes og deretter fylle dem.

0x-løsningen kan også imøtekomme punkt-til-punkt-ordrer der produsenten spesifiserer en som tar når ordren sendes. Med denne typen ordre kan brukerne overføre penger direkte ved hjelp av en rekke kommunikasjonskanaler, inkludert e-post og forskjellige meldingsprogrammer.

Når en ordre er spesifisert som punkt-til-punkt på denne måten, er det bare den angitte takeren som kan fylle ordren, og dermed beskytte transaksjonen mot kapring av ondsinnede aktører.

Ytterligere 0x funksjoner

Foruten å være en grunnleggende desentralisert utveksling, har 0x-prosjektet inkludert flere andre funksjoner og produkter. Disse inkluderer en styringsmekanisme, smarte kontrakter med åpen kildekode og et tokenregister.

0x styring

I tillegg til å bli brukt som kompensasjon for videresendere, brukes ZRX-token også for å lette den desentraliserte styringen av 0x-plattformen. Interessenter av ZRX-token kan stemme på forslag som vil påvirke blockchain, og dermed påvirke den fremtidige utviklingen av 0x-protokollen.

0x Oppdater struktur

En stor fordel for 0x er at smarte kontrakter er åpen kildekode, og selve protokollen er applikasjonsagnostisk.

Dette betyr at enhver utvikler kan bygge videre på 0x for å opprette en utvekslingsfunksjon, som gjør at protokollen kan fungere som en plugin-modul for andre Ethereum dApps. Det er allerede en rekke prosjekter bygget på 0x på grunn av dette, inkludert Publish0x, Augur, Gnosis, district0x og mer.

0x Launch Kit

0x Launch Kit Skjermbilde. Bilde Kilde

0x selv har forbedret seg ytterligere ved å slippe 0x Launch Kit, som gjør det mulig for alle å lansere sin egen børs eller markedsplass på få minutter. Launch Kit fjerner kompleksiteten ved å bygge et relay. Kodebasen tillater enhver bruker å koble til lommebøker, pakke inn ETH, foreta og motta bestillinger, og bli varslet om endringer i ordretilstanden.

0x Token Registry

Ikke minst av alt 0x inkluderer en tokenregistreringskontrakt som lagrer en liste over ERC-20-tokens og tilhørende metadata for hver, for eksempel tokenavnet, symbolet, kontraktadressen og andre detaljer. Dette er den offisielle kjedereferansen som kan brukes til å verifisere adresse og valutakurser.

0x aktivbytte

Handelsstatistikk med Asset Swapper. Bilde Kilde

Det har også blitt brukt til å lage 0x Asset Swapper og den relaterte 0x Instant. Med Asset Swapper kan ethvert digitalt aktivum byttes ut programmatisk. Dette var basen for 0x Instant, som lar alle tilby enkle kryptokjøp som en widget på et hvilket som helst nettsted.

0x sosial bevis

Du skulle tro at et prosjekt som startet i 2016, ville ha en ganske stor følge på de fleste sosiale mediasider, spesielt de tre store for kryptovalutaer – Twitter, Telegram og Reddit.

Du vil ha det meste rett også, bortsett fra en endring. 0x-teamet bruker Discord, ikke Telegram. På Twitter, de har massive 151.000 tilhengere. Det er enormt selv for kryptovaluta-prosjekter. De er også aktive på den Twitter-kontoen, og legger ikke bare ut sine egne ting, men tweeter også interessante biter fra andre.

På Reddit, 0x sub-Reddit har over 15.000 følgere, noe som også er ganske stort. Ting er litt roligere her skjønt. Noen ganger vil noen dager gå uten nye innlegg, og de fleste innlegg har bare noen få kommentarer og svar. Bra, men ikke bra.

Uenighet for 0x

Noe av samtalen som foregår i 0x Discord. Bilde via Uenighet

Jeg vil også si at Discord-serveren bare er bra, ikke bra. Egentlig, med litt over 2500 medlemmer, ble jeg overrasket fordi jeg hadde forventet en større etterfølger. Imidlertid var det ganske interessant diskusjon på gang med en rekke forskjellige emner.

0x-teamet er også på Facebook, med litt over 2000 følgere. Kontoen har vanlige innlegg, men det er flere dager fra hverandre, og det er ikke mye interaksjon.

Endelig er det en forum laget spesielt for 0x-protokollen. Det har aktivitet som ligner på Reddit. Innlegg er spredt med flere dager fra hverandre, og det er vanligvis bare en håndfull svar på innlegg. Den gode nyheten er at det ser ut som om de nyere innleggene får mest grep, noe som betyr at adopsjonen av forumet kan vokse.

0x-teamet

0x-teamet ledes av medstiftere Will Warren og Amir Bandeali, som fungerer som administrerende direktør og CTO. Teamet har vokst til 38 kjernemedlemmer i San Francisco, men det er dusinvis flere som hjelper til med prosjektet globalt.

Et bemerkelsesverdig aspekt av 0x-teamet er rådgiverne for prosjektet. Fred Ehrsam (Coinbase medstifter), Joey Krug (Pantera Capital Co-CIO), og Linda Xie (medstifter Scalar Capital) gir alle råd om prosjektet.

0x teammedlemmer

Noen av de 0x teammedlemmene

Konsernsjef Will Warren har en bachelorgrad i maskinteknikk fra University of California – San Diego. Han fortsatte med en doktorgrad. i konstruksjonsteknikk fra samme universitet, men fullførte aldri graden, og gikk videre til grunnleggelsen av 0x i stedet.

CTO Amir Bandeali ble uteksaminert med en bachelorgrad i finans fra University of Illinois i Urbana-Champaign. Han jobbet som handelsmann i fire år før han ble med i 0x-teamet i 2016.

ZRX-token

0x-teamet holdt en ICO i august 2017 og solgte 500 millioner ZRX-tokens for 0,07 dollar hver og samlet inn 24 millioner dollar på bare 24 timer og 10 minutter.

ICO var noe unikt ved at det ikke ble utført noen markedsføring, og når salget begynte, ble registrerte kjøpere kun tillatt totalt 6,77 ETH ($ 1893) i verdi av ZRX-tokens. Den hetten ble satt på plass for å oppmuntre til bredere distribusjon av ZRX-tokens, og etter salget bestemte teamet at ZRX-tokens var spredt over mer enn 13 000 Ethereum-adresser..

ZRX har hatt en rekke stigninger og fall i løpet av handelshistorien, men det er bemerkelsesverdig at lavtidens laveste verdi for token var $ 0,103962 den 16. august 2017. Det er bemerkelsesverdig fordi det er nesten 50% over ICO-prisen og det skjedde dagen ICO ble avsluttet.

ZRX-prisytelse

ZRX-prisytelse. Bilde via CMC

I motsetning til de fleste altcoins som falt gjennom det meste av 2018, så ZRX tre viktige topper gjennom året. Den første var i slutten av april og mai, da prisen kort var over $ 2 igjen. Den falt raskt fra den høyden, og handlet under $ 0,70 innen juni, men hoppet deretter tilbake over $ 1 i forbindelse med 0x v2 testnet-lanseringen.

Den dyppet tilbake under $ 1, men holdt seg i området $ 0,70 til $ 0,90 i løpet av de neste månedene, da entusiasmen over lanseringen av 0x i september holdt prisen høy. Overraskende begynte prisen å falle i oktober etter at Coinbase kunngjorde at den noterte ZRX.

Siden da har prisen trukket seg jevnt og trutt, og fra 9. september 2019 er prisen på ZRX nede på $ 0.160732.

Som vi har sett fra de historiske bevegelsene i ZRX, ser symbolet ut til å få et sunt løft når laget møter store milepæler. Med det i tankene kan det være greit å holde et øye med prosjektets veikart for å avgjøre når neste store kunngjøring kan forekomme.

Kjøpe & Lagring av ZRX

Hvis du er interessert i å kjøpe ZRX, vil du være glad for å vite at den er tilgjengelig fra et stort antall børser. Det største volumet er på MXC, etterfulgt av HitBTC og BitMax. Den er også tilgjengelig fra Coinbase Pro, Binance, OkEx, Bittrex, Poloniex og mange andre.

Volumet er godt spredt over disse børsene, noe som betyr at ZRX ikke er avhengig av et enkelt marked. Det er også sterk likviditet på de enkelte ordrebøkene. For eksempel, på Binance er ZRX / BTC-bøkene dype og det er høy omsetning.

Binance ZRX

Registrer deg på Binance og kjøp ZRX Tokens

Når du har din ZRX i hånden (for å si det sånn), er det enkelt å lagre det. Det er et ERC-20-token, så det kan lagres i hvilken som helst lommebok med ERC-20-støtte. Det inkluderer MyEtherWallet og MetaMask, samt maskinvarepungene Trezor og Ledger. Det finnes også en rekke programvarelommebøker som kan brukes, for eksempel Exodus desktop lommebok.

Utvikling

Ofte kan det være et misforhold mellom mengden utvikling som et prosjekt hevder at de gjør mot beløpet som faktisk er gjort.

Derfor liker jeg ofte å dykke rett inn i deres offentlige kodelager og sjekke mengden kodeaktivitet. Nedenfor er de tre mest aktive repoer i 0x GitHub.

0x GitHub

Kode forplikter seg til å velge repoer de siste 12 månedene

Som du kan se, er utviklerne veldig aktive og har presset regelmessige forpliktelser det siste året. Dette er også bare tre av repoene når det er ytterligere 71 andre med varierende grad av kode forplikter.

Dette rangerer 0x ganske høyt når det gjelder rå utviklerutgang. Faktisk, hvis vi skulle se på det sammenlignet med noen av de andre blockchain-prosjektene, er det rangert som 13 når det gjelder kode forplikter og 14 med total aktivitet.

Faktisk kan dette nivået av kodingsaktivitet være fornuftig sett i sammenheng med bredere veikart. I september i fjor ga de for eksempel ut v2.0 av protokollen sin som krevde omfattende testing og iterasjoner.

0x veikart

Ser vi fremover, er det noen veldig spennende prosjekter og funksjoner som 0x-utviklerne jobber med. Disse inkluderer større protokolloppgraderinger samt mange 0x forbedringsforslag (ZEIPer).

Det er en rekke av disse, så jeg vil ikke gå inn på dem her, men noen av de mest spennende inkluderer 0x Mesh & nettverksbasert likviditet. Dette er et peer-to-peer-nettverk for deling av bestillinger som vil tjene som et alternativ til Standard Relayer API.

Det er også noen veldig spennende undersøkelser som pågår på koordinatorer. Dette er egentlig en tjeneste som vil håndheve visse regler for gjennomføring av handler. De kombinerer de beste funksjonene i ordrematching og Open Orderbook.

Det er også de mange fremskrittene som gjøres på lanseringen av v 3.0 av 0x-protokollen. Dette har for tiden blitt distribuert på Kovan testnet. En av de mest interessante funksjonene i v3.0 vil være den første lanseringen av 0x staking.

0x-teamet holder samfunnet sitt fullt oppdatert om utviklingen i sitt offisiell blogg så vel som deres bredere dokumentasjon.

Konklusjon

0x prøver å bringe styrkene til både desentraliserte og sentraliserte børser til kryptorommet mens de etterlater svakhetene. Desentralisering gir trygghet for midler, mens bruk av reléer utenfor kjeden gir brukerne samme rimelige handel som de har forventet fra sentraliserte børser.

Ved å holde bosetningene on-chain brukere får alle fordelene med en desentralisert børs, med transaksjoner klarert bare en gang for å holde gebyrene på et minimum. Å legge til smarte kontrakter for å administrere hele prosessen holder alt så sikkert som mulig.

Når du vurderer de enorme beløpene som har vært involvert i så mange forskjellige sentraliserte børshacker, er det klart at en god desentralisert løsning er nødvendig.

0x kan være den løsningen, men vi lurer på om deres førstegangsfordel vil være nok til å holde dem i ledelsen når Binance forbereder seg på å starte sin egen desentraliserte børs, og andre ledende sentraliserte børser utforsker også muligheten for desentralisering.

Utvalgt bilde via Fotolia

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me