3 Real World Applications of Zero Knowledge Proofs

Å bruke banebrytende teknologi kan være ekstremt utfordrende, spesielt når selve teknologien ikke er triviell å forklare.

Det er også mye vanskeligere å øke bevisstheten om teknologi som er ekstremt kompleks og svært teoretisk. Og for å ta i bruk og bruke teknologi, er bevissthet nøkkelen. Man kan ikke bygge banebrytende applikasjoner hvis man ikke er klar over de siste teoretiske konstruksjonene.

Et eksempel på en slik teknologisk konstruksjon er at ZKP-er (zero-knowledge proofs). Dette er en banebrytende teknologi som har mange applikasjoner for bruk av blockchain og ikke-blockchain.

I dette korte innlegget vil vi se på noen av de mest relevante brukssakene for teknologien i dagens tid og alder.

Oversikt over null kunnskapsbevis

ZKP er kryptografiske metoder som lar noen (verifisereren) validere et krav gjort av en annen part (beviseren), uten at beviseren må avsløre noen underliggende informasjon om kravet. Decentriq opprettet en bloggserie den ZKP-er hvis du ønsket mer informasjon.

ZKP-er har nylig fått mer offentlig oppmerksomhet med den økende interessen for blockchain-teknologi, til tross for at teknologien er først beskrevet av Goldwasser, Micali og Rackoff i 1985, over 20 år før utgivelsen av Satoshi Nakamotos whitepaper on Bitcoin.

Sergey Brin Google

Kilde: Twitter

Først nå i 2018, mer enn 30 år etter starten, blir det mye brukt på en praktisk måte. Det har også antall høyprofilerte støttespillere, inkludert Googles medstifter ovenfor.

ZKPs brukstilfeller

Dataintegritet, personvern og verifisert databehandling er sentrale utfordringer og muligheter i et teknologidrevet miljø.

Hver gang vi utveksler data, blir vi utsatt for muligheten for databrudd. Videre må datamottakeren sikre integriteten til dataene som blir sendt hans / hennes vei.

Dette gir oss et perfekt bruksområde for nullkunnskapssikkerhet (ZKPs) og deres verifiserbare personvernforbedrende teknologi.

Selvfølgelig er det vanskeligere å forstå implikasjonene av slik teknologi fra et rent teoretisk perspektiv. Derfor har vi besluttet å samle tre av de mest relevante brukstilfellene av ZKP-er i dag.

Nullkunnskap er en transformerende teknologi, med applikasjoner som spenner fra skalerbarhet i kjeden og anonym stemmegivning til bevaring av sensitiv informasjon i B2B-datautveksling – Valentin Ganev

Anonym kontrollerbar avstemming

Når det gjelder distribuerte hovedboksteknologier, har det alltid vært vanskelig å etablere klare styringsprotokoller. For å sikre hensiktsmessige styringsstrukturer i kjeden, er anonym og verifiserbar avstemming avgjørende.

Avstemming er også en viktig del av ethvert demokrati fra et lands ned til aksjonærdeltakelse i et selskap. Derfor, når nasjoner går mot digitalisering og med spredning av sikkerhetstokener, vil kravet om sikre og anonyme stemmeløsninger sannsynligvis øke.

Her tilbyr ZKPs en lovende løsning.

Stemmer med null kunnskapsbevis

Kilde: Santeri Viinamäki

Dette er spesielt ned til hvordan ZKPs håndterer anonym kontrollerbar stemmegivning. Ved å registrere stemmer på en offentlig blockchain er det ikke lenger behov for en pålitelig tredjepart for å verifisere resultatene. Videre elimineres muligheten for enhver form for sensur.

Ved bruk av ZKP-er kan stemmeberettigede bevise sin rett til å avgi valg uten å avsløre identiteten deres, noe som gjør stemmesystemet anonymt. I tillegg tillater ZKP-er velgere å be om et verifiserbart bevis på at deres stemme ble inkludert i den endelige avstemmingen av enheten som rapporterer resultatene.

Dette gjør at stemmeresultatene kan revideres av valgorganet, selv om stemmene i seg selv ikke er synlige i en offentlig blockchain.

Privat utveksling & Oppgjør av digitale eiendeler

Faktisk var åpenhet i den offentlige blockchain en av faktorene som ga den tillit, den har store ulemper. Mens noen data skal være tilgjengelige for å bli verifisert offentlig, er det en hel rekke annen informasjon som er bedre holdt privat.

En av disse er utveksling av et digitalt symbol som et aksjetoken.

Å inkludere et personvernlag er viktig for å sikre at beløpet som blir transaksjonsført, og at deltakerne som deltar i hver transaksjon forblir ukjent. ZKPs løser dette smertepunktet. Med all relevant transaksjonsinformasjon skjult, unngås problemer som ordrebekjempelse lett.

Videre, hvis det noen gang er behov for revisjon av bestemte ordrer, kan denne funksjonaliteten også inkluderes.

For eksempel når det gjelder avregning av eiendeler, kan best utførelse av en ordre verifiseres uten å avsløre hele ordreboken. Dette muliggjør en effektiv revisjonsprosedyre ettersom bekreftelsesprosessen er automatisert. Dette vil også minimere risikoen for tvister mellom motparter.

I tillegg tillater det sentraloperatøren å holde sensitiv informasjon hemmelig, om nødvendig. Denne teknologien kan brukes på både sentraliserte og desentraliserte sentraler.

Digital aktivautveksling med ZKP-er

Kilde: Fotolia

Dette er spesielt relevant nå ettersom en rekke børser utvikler sine egne blockchain-baserte desentraliserte alternativer. Hvis de skulle inkludere ZKP-teknologi i disse desentraliserte børsene (DEXer), kunne de ytterligere forsikre sine kunder og deres behov for personvern..

Personvern på offentlige blokkeringer

Offentlige blokkjeder som Ethereum, Cardano og Tezos er allerede ganske avanserte protokoller. For å kunne låse opp deres fulle potensielle data må personvern imidlertid være aktivert. Ingen selskaper som krever personvern for sine verdifulle data, vil bruke en helt gjennomsiktig blockchain.

For eksempel, når det gjelder selskaper som bruker blockchain for å spore forsyningskjeden, foretrekker de å holde sin verdifulle leverandørinformasjon privat. Derfor må visse personvernlag implementeres. Dette gjelder også blokkeringer på privat virksomhetsnivå.

ZKP-er er i stand til å gi dette nødvendige personvernet.

I tilfelle blokkeringer er en viss implementering av ZKP-er i bruk. Dette er zk-SNARKS, som er innebygd i protokollene til en rekke blokkjeder for tiden. Disse inkluderer slike som Zcash, Horizen og Komodo.

Ikke bare kan de bidra til å skjerme informasjon på en offentlig blockchain, men de kan også bidra til å redusere problemene knyttet til skalering.

I de kommende årene vil det være interessant å se hvilken protokoll (er) som vil være i forkant av forskning og implementering av ZKP. Noen protokoller legger allerede grunnlaget for å finansiere forskningsinstitusjoner eller inngå partnerskap med bransjeeksperter.

For eksempel er Zcash for tiden i ferd med å lansere ytterligere oppdateringer av deres ZKP-baserte zk-SNARK-protokoll. Alt dette blir fullført som en del av deres sapling-oppgradering som vil se kompleksiteten involvert i å konstruere ZKP-er sterkt redusert.

Hvis sapling-oppgraderingen gir de tiltenkte resultatene, vil sannsynligvis skjermede Zcash-transaksjonsgebyrer og -tider falle. Dette betyr at ZEC sakte kunne bevege seg nærmere målet om å være et digitalt ekvivalent av usporbare, kalde harde kontanter.

Konklusjon

ZKP er uten tvil ganske revolusjonerende teknologi. Kompleksiteten deres fremgår av hvor lang tid det har tatt før de ble brukt på noen praktisk måte siden de ble teoretisert.

Våre nylige erfaringer med brudd på data og andre personvernproblemer har imidlertid ansporet kravet om et nytt alternativ. Det var først når personvernbevisste kryptokurver begynte å bruke ZKP i protokollene, at vi oppdaget deres virkelige kraft.

Nå som fordelene med ZKP er kjent, kan vi forvente å se en bredere anvendelse av dem i både sentraliserte og desentraliserte miljøer. Fra anonym kontrollerbar stemmegivning til personvern på offentlige blockchains, er teknologien svaret på mange utfordringer vi møter både på og utenfor blockchain.

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me