Andrew Yang: Presidentkandidat & Crypto-talsmann

Disse ordene ble sagt under Det demokratiske partiets 2020 landsmøte av en av de mer spennende figurene som har kjempet for presidentvalget. Andrew Yang kan ha droppet etter primærpremieren i New Hampshire, men du kan forvente å høre mye mer fra ham i fremtiden.

Yangs synspunkter på mange av problemene Amerika står overfor og hvordan de kan løses, skiller ham fra andre politikere på begge sider av det politiske skillet. Han har en moderne, nyskapende holdning til mange av spørsmålene som former det politiske landskapet i Amerika og andre steder.

Andrew Young Run

Andrew Young snakker i Iowa. Bilde via Shutterstock

Men før du avskriver ham som en slags progressiv demokrat som får høyrestøtte amerikanere til å nå sine rifler, bør du vurdere dette fra Tucker Carlson, sa i løpet av en Mars 2019 Fox News intervju: ‘Jeg sitter med åpen kjeve, jeg er så enig med deg.’

Ikke den slags ting du forventer å høre Tucker Carlson si til en demokratpresidentkandidat. Selv om dette var et svar på Yangs syn på automatisering og fremtiden for arbeid i Amerika, er det andre grunner til at 45-åringen burde være på radaren din.

Han er en av få politiske figurer der ute med klare og sammenhengende synspunkter på kryptovaluta som lovet å kaste ‘et parti i Det hvite hus for hele kryptosamfunnet’ hvis han vant presidentskapet. Hans kampanje tiltrukket imponerende nivåer av grasrotfinansiering, mens hans støttespillere (‘Yang Gang’) viser den samme typen glød som Bernie Sanders har klart å inspirere.

Demokratiske kandidater

Det demokratiske partiets presidentkandidater i 2020. Med urviseren fra øverst til venstre: Julian Castro, Elizabeth Warren, Joe Biden, Cory Booker, Bernie Sanders, Andrew Yang, Beto O’Rourke, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Pete Buttigeg.

Mens andre, bedre kjente kandidater kan ha kastet rampelyset under løpet om nominasjonen til demokraten, anser mange Yang som den som peker veien videre for partiet utover Joe Bidens presidentskap. Men før vi ser nærmere på ham, la oss ta et øyeblikk å vurdere staten Amerika nå befinner seg i og utfordringene den trenger å løse.

Unionens stat

Joe Biden kan ha vunnet presidentvalget (til tross for det Trump-kampanjen fortsetter å si), men Amerika er fortsatt dypt splittet. Bidens 306 valghøyskoler og seks millioner pluss ledelse i folkeavstemningen kan se avgjørende ut, men Trump og det han står for kommer ikke til å falme bort. Problemstillingene som skjøv ham inn i Det hvite hus i 2016 er fortsatt ikke løst.

Faktum er at rekordmange amerikanere stemte på Trump denne gangen, og han ville nesten helt sikkert fått en ny periode hvis Covid-19 ikke hadde slått opp og snudd manuset. Med mindre demokratene kan seire i valgkampen i Georgia i januar, vil republikanerne beholde kontrollen over senatet og gjøre sitt beste for å hindre Biden i hver eneste sving. Ting blir sannsynligvis verre før de blir bedre.

Valghøgskolen

Kongressen etter valget. Bare en usannsynlig demokrateseier i Georgia-avrenningen i januar kan forhindre republikanerne i å kontrollere Senatet. Bilde via vergen

Det er lett å avskjedige Trump og hans støttespillere som manifestasjonen av den ultra-konservative, reaksjonære og storslåtte siden i Amerika. Et hvilket som helst antall av hans politikk og uttalelser kan bringes opp for å forsterke dette synet: hans anti-innvandrer holdning og løfte om å ‘bygge muren’; hans nektelse til å fordømme hvite overmennesker i Charlottesville og andre steder; hans klare forakt for nesten hele det politiske etablissementet i Washington. Listen fortsetter og fortsetter.

Men kanskje den viktigste grunnen til Trumps fortsatte popularitet er hans urokkelige vilje til å bringe tilbake jobber og velstand til de utallige hjørnene i Amerika som begge har forsvunnet fra. Millioner av amerikanere støtter ham fortsatt fordi de ser på ham som sin frelser fra økonomisk ødeleggelse og deres beste skudd og å kunne leve nyttige, oppfyllende liv. Dette gjør dem ikke til dårlige mennesker. De vil ha de samme tingene som resten av oss gjør.

USAs valg

Hvordan hver stat stemte i 2020. Biden kan ha forseglet seieren ved å snu slike som Michigan, Pennsylvania og Wisconsin, men Trump og republikanerne dominerer fortsatt landets tidligere industrielle hjerteområder. Bilde via vergen

Hvis Joe Biden eller en fremtidig demokratisk kandidat ønsker å vinne i Ohio, Indiana, Kentucky eller Iowa, må de tilby svar på uthulingen av amerikansk industri og de fortsatte nedgangene i sysselsetting og levestandard som følger med den. Teknologi kan endre måten vi lever og arbeider på, og gjør noen få mennesker velstående nesten uten tro, men andre tar regningen.

Automatisk for folket

Andrew Yang fremmet et dristig krav under en av de demokratiske presidentdebattene og sa at automatisering ‘er grunnen til at Donald Trump er vår president i dag.’ Teknologiske fremskritt har gjort det mulig for roboter og datamaskiner å overta mer arbeid fra mennesker. De kan gjøre det raskere, mer effektivt og mest avgjørende, billigere. Mennesker blir foreldede, og resultatet er svevende arbeidsledighet, sinne og fortvilelse, som alle Trump tappet for å gi fyr på brannen sin.

Vi har selvfølgelig brukt roboter i årevis. Men det viser seg at de ikke er fornøyde med jobbene sine på bilmonteringslinjer eller defusing bomber. Flere og flere roller som en gang var bevaring av mennesker blir automatisert, og det er ingenting vi kan gjøre for å stoppe det.

Selvkjørende biler og lastebiler vil utslette millioner av jobber i Amerika alene, mens bønder, farmasøyter, lagerarbeidere, rengjøringsmidler og til og med soldater står overfor å bli erstattet av roboter i nær fremtid. Den listen blir lengre hele tiden. Snart kan selv artikler som denne være skrevet av en robot, og du vil ikke kunne fortelle det. Nå er det en skummel tanke.

4. industrielle revolusjon

Roboter: kommer for jobben din. Bilde via YouTube

Trumps løfter om å snu trenden med at amerikanske arbeidsplasser går tapt for slike som Kina og Mexico, kan ha resonert med velgere, men de klarte ikke å ta opp det større bildet. Bedrifter kan dra nytte av billigere arbeidskraft i utlandet, men på lang sikt utgjør automatisering en langt større trussel mot jobber og individuell velstand. Et av de største spørsmålene vi alle må ta opp, er det om hvordan vi skal støtte millioner av mennesker – og kanskje milliarder – over hele verden som før eller siden skal finne jobbene sine tatt av en maskin.

Da republikanere og demokrater slengte det ut i forkant av valget, snakket det meste om pandemien: hvordan man kan slå den og hvordan man best kan komme seg fra dens effekter. Dette er problemer som må løses, og raskt. Men bak disse umiddelbare bekymringene lurer dypere, mer bekymringsfulle spørsmål, ikke minst trusselen som automatisering utgjør for så mange av oss. Det er fakta som disse som gjør Andrew Yang og det han tilbyr så viktig.

Tidlig liv

Yang ble født i Schenectady, New York i 1975. Foreldrene hans er taiwanske, etter å ha utvandret til USA på 1960-tallet, og familien er full av prestasjoner. Faren til Yang har doktorgrad i fysikk, moren har en mastergrad i statistikk og broren er professor i psykologi ved NYU.

Young Andrew Young

Den obligatoriske dodgy tenåringsfrisyren. Bilde via lohud.com

Yang tok selv statsvitenskap i økonomi ved Brown før han ble uteksaminert fra Columbia Law School i 1999. Deretter tilbrakte han elendige fem måneder som bedriftsadvokat i New York, før han sluttet å starte en filantropisk oppstart av fundraising i 2000. Dette falt inn 2002, hvorpå de jobbet for en helsevesenets oppstart før de flyttet til testforberedelsesselskapet Manhattan Prep i 2005, og ble administrerende direktør et år senere. Selskapets oppkjøp av Kaplan i 2009 gjorde ham til millionær.

Blir lagt merke til

Denne nyvunne økonomiske friheten gjorde det mulig for Yang å bruke mer av sin energi på ideell sektor. I 2011 grunnla han Venture for America (VFA), som plasserte lovende kandidater med nyetableringer i byer over hele USA. Målet var å demme strømmen av høyt oppnådde nyutdannede fra college til samme sett med bedriftsjobber i de store byene, og dermed bruke talentene deres i utviklingsdeler av landet. Da han forlot organisasjonen i 2017, hadde driftsbudsjettet vokst fra $ 200 000 til $ 6 millioner.

Andrew Yang Obama

Med president Obama i 2012. Bilde via CNBC.com

VFAs suksess gjorde Yang oppmerksom på Obama-administrasjonen, som valgte ham til Champions of Change programmet og anerkjente ham senere som presidentambassadør for globalt entreprenørskap. Hans ideer begynte å få grep, og i 2014 redegjorde han for dem i sin første bok, Smarte mennesker burde bygge ting, som så på de bekymringsfulle trendene i amerikansk arbeidskultur og foreslo noen løsninger på dem. Da han forlot VFA, begynte han å sette i gang presidentkampanjen i 2020.

Retningslinjer

Den sentrale planken i Yangs manifest for presidentskapet er hans idé om et ‘Freedom Dividend’: en $ 1000 månedlig betaling til alle amerikanere over 18 år, uavhengig av personlige forhold. Dette er ment som et svar på teknologiens inngrep i arbeidsmarkedet. Dette vil, hevder Yang, skape ‘millioner av jobber, noe som gjør familiene våre sterkere og sunnere; vi ville spart penger på fengsel, hjemløshet, legevakt… ‘

Dette frihetsutbyttet er selvfølgelig en form for UBI (Universal Basic Income), en idé som har svevet rundt i flere år nå. Mange har lenge sett på det som en fantasi, men den enorme økningen i statlige utgifter for å bekjempe pandemien, både i USA og andre land, har sett den klatre høyere opp på den politiske agendaen. Selv om det er både kostbart og kontroversielt, er det en økende følelse av at det godt kan være den slags radikale ideen som er nødvendig for å revitalisere ramte økonomier.

Yang’s kampanjenettsted lister opp over 160 andre politikker, inkludert legalisering av marihuana, en karbonavgift og forbud mot diskriminering på grunn av kjønn eller seksuell identitet. Hans planer for en merverdiavgift på store teknologiselskaper er også spioneringen som en måte å bidra til å finansiere Freedom Dividend. Mest interessant for kryptosamfunnet er imidlertid Yangs Crypto / Digital Asset Regulation og Consumer Protection policy.

Yang & Krypto

I følge CoinDesk er ‘Andrew Yang Big Crypto Energy.’ Av alle de demokratiske kandidatene er han den eneste med en tydelig definert politikk o krypto, og hans syn på det ser ut til å være positivt. På kampanjenettstedet hans uttaler han at:

‘Investering i kryptovalutaer og digitale eiendeler har langt overgått våre regelverk i USA. Vi bør la investorer, selskaper og enkeltpersoner få vite hva landskapet og behandlingen vil gå fremover for å støtte innovasjon og utvikling. Blockchain har et stort potensial. ‘

Hans løfte om å avklare gjeldende regelverk, tydelig definere hvilke reguleringsorganer som kan politiere rommet og gi større beskyttelse for brukere som alle peker mot noen som er klare til å omfavne krypto og dets potensial.

Selv om dette kanskje ikke behager alle i rommet, hvorav mange ønsker å se mindre myndighetsinnblanding, bør det være musikk i ørene til de som mener det skal spille sin rolle i økonomien. Som Yang selv har sagt, ‘er min visjon om økonomien veldig konsistent med menneskene som er i kryptovaluta-samfunnet.’

Andrew Yang Bitcoin

Bilde via Twitter

Yangs kampanje aksepterte også donasjoner i krypto, som igjen peker på en positiv holdning til digitale eiendeler. Han har vært klar over bitcoin siden minst 2013, noe som tyder på at han ikke bare hopper på kryptovognen.

Nyheten som Yang har blitt utnevnt som rådgiver for Joe Biden, om enn om små bedrifter og entreprenørskap, bør gi kryptomiljøet ytterligere jubel. Tilstedeværelsen i Det hvite hus av noen som forstår og er gunstig overfor krypto, kan bidra til å gjøre den innkommende administrasjonen så mye mer mottakelig for det den har å tilby.

‘Internettets favorittkandidat’

Da Yang startet sin kampanje i 2017, var det få som ga ham noen sjanse til å få innvirkning. Han kan ha vært en velstående forretningsmann og en respektert figur, men han var neppe et kjent navn med millioner å bruke. Og likevel fikk kampanjen fart, ikke minst tidlig i 2019 da han imponerte Joe Rogan på en episode av sistnevntes eponyme podcast.

Hans politikk, som nærmere beskrevet i hans andre bok, Krigen mot normale mennesker, begynte å få grep og han tiltrukket seg påtegninger fra figurer som Elon Musk, Jack Dorsey, Donald Glover og Dave Chappelle.

Det er fortellende å se på noen av kommentarene på videoer som viser hans utseende på DNC og på Tucker Carlsons show. Mange er fra republikanere som uttrykker sin beundring, mens andre beklager mangelen på vanlig mediedekning som ble gitt ham.

Tucker Carlson Andrew Yang

Bilde via YouTube

Yang-kampanjen brukte internett godt, ikke bare for å spre ordet, men også for å be om viktige donasjoner. New Yorker erkjente dette da den erklærte ham ‘internettets favorittkandidat’ og giverprofilen gir interessant lesing.

I løpet av hele kampanjen tiltok han nesten 400 000 individuelle givere, hvorav 75% ga $ 200 eller mindre. Dette var på ingen måte en konvensjonelt finansiert kampanje, avhengig av store donasjoner fra velstående individer og andre egeninteresserte kvartaler. Yang har et sterkt krav på å være en mann av folket når det gjelder donasjoner.

Ikke venstre, ikke høyre, fremover

Yang har holdt seg opptatt siden presidentkampanjen tok slutt. Hans siste satsing er Menneskeheten fremover, en annen ideell organisasjon som søker å fremme hans politiske synspunkter, særlig på UBI. Organisasjonen har vært aktiv i å gi UBI-inspirert pandemisk lettelse til amerikanere som var fattige av låsingsrestriksjoner og presset Yangs drøm om en ‘menneskesentrert kapitalisme’ frem.

Andrew Yang UBI

Andrew Yangs “Freedom Dividend”. Bilde via Shutterstock

Det er allerede spekulasjoner i at Joe Biden på grunn av sin alder kanskje ikke søker en ny periode. Mange spekulerer i at han vil gå til side i 2024 for å la Kamala Harris løpe i stedet. Vi kan ikke være sikre på dette punktet, selv om vi kan være ganske sikre på at mye kommer til å skje innimellom. Det har også vært mye snakk om hvem republikanerne kan stille opp neste gang, og mange mistenker at Trump kan ha et nytt skudd om fire år.

Det er vanskelig å komme med spådommer i de beste tider, enn si i tider som er så turbulente som disse. Når det er sagt, har Andrew Yang oppnådd mye, spesielt de siste årene, og begynner å se ut som en ekte konkurrent for fremtidig høyt kontor. Kunne han få visepresidentnikket fra Kamala Harris i 2024? Hans forkjemper for UBI og kryptokurver markerer ham som en mann av ideer og visjoner: to ting vi trenger helvete med mye akkurat nå. Se på dette rommet.

Utvalgt bilde via Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me