BitGrail and Nano Saga: A Twisted Tale of Hacks, Threats, and a Lawsuit

I det som ser ut til å være det andre store angrepet i år, led den italienske kryptokursutvekslingen BitGrail et stort tap på nesten 200 millioner dollar. Hackerne som målrettet nettstedet tok en nylig ombetalt valuta kalt Nano (tidligere Raiblocks).

BitGrail selv har vært involvert i kontrovers de siste månedene siden tilbake i desember da de begynte å begrense brukernes evner til å gjøre uttak. Noen i kryptovaluta-samfunnet hadde begynt å stille spørsmål ved BitGrails solvens, og mistenkte at børsen allerede kan ha vært insolvent i flere måneder før den siste hackingen..

I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva som har skjedd med BitGrail de siste månedene før hacket.

“The Bomber” bomber ut

Lederen for BitGrail-utveksling, Francesco “The Bomber” Firano, muliggjorde en begrensning på uttak sent i fjor. Begrensningen krever at alle brukere godkjenner før de kan gjøre uttak. Børsen kunngjorde også at selskapet vil slutte å gjøre forretninger med enhver person utenfor EU.

Dette opprørte utvilsomt mange BitGrail-brukere da midlene deres i hovedsak var låst mot deres vilje. Ifølge en Reddit post av Troy Retzer fra Nano-teamet, hadde noen BitGrail-brukere ventet i over to måneder på at deres kontoer skulle bli bekreftet. Retzer bemerket at ifølge Bomber hadde han tusenvis av kontoer å bekrefte, og bare seg selv og en annen person gjør alt manuelt.

Noen brukere på Reddit-tråden postulerte til og med at kanskje Bomber hadde investert folks penger et sted og mistet det. Selv om det ikke er noe direkte bevis på dette så langt, gjenspeiles denne følelsen flere ganger på tvers av forskjellige internettfora. Nano-teamet selv virker ikke helt overbevist om at dette var et hack.

BitGrail blir hacket

I en kunngjøring som ble lagt ut til den offisielle BitGrail nyhetsfeeden (under bildet), bemerker selskapet at “interne kontroller avslørte uautoriserte transaksjoner som førte til 17 millioner Nano-underskudd”. Innlegget bemerker også at ingen andre valutaer ble påvirket av hacket. Meldingen avsluttes med en unnskyldning og et notat om at “alle aktivitetene blir midlertidig suspendert (inkludert uttak og innskudd)”.

Bitgrail Hack-kunngjøring

Kunngjøring om påstått “hack”

Kunngjøringen kom 9. februar. Den dagen handlet Nano for rundt $ 11 hver. Siden da har prisene falt litt til rundt $ 8 hver. Prisen i bitcoin falt med nesten 50%.

Samfunns sinne blir dypere

Etter måneder med venting står BitGrail-brukere nå overfor virkeligheten at alle aktiviteter på hele sentralen har blitt fullstendig stoppet. Siden kunngjøringen den niende har selskapet kommet med ytterligere en kunngjøring, men den er kun tilgjengelig på italiensk.

I følge en uoffisiell oversettelse kommer innlegget med flere tilsynelatende argumenterende uttalelser som forsvarer BitGrail og beskylder Nano-utviklingsteamet for å nekte å hjelpe. Innlegget bemerker også at BitGrail hadde bedt Nano om å utføre en hard gaffel for å angre det antatte tyveriet. Så langt ser det ut til at Nano ikke er villig til å utføre en slik gaffel.

I en post utgitt på Nano offisielle middelside, med tittelen “BitGrail Insolvency Update”, hevder teamet at de har undersøkt aktivt hva som skjedde siden 8. februar. De hevder at BitGrail har “opphørt kommunikasjonen med Nano-teamet” siden 9. februar. Ifølge deres forskning er det mulig at tyveriet begynte en gang i oktober 2017. Interessant nok refererer innlegget til hacket som “påstått”.

I BitGrail-innlegget bemerker selskapet at de føler at Nano-utviklingsteamet “bevisst har beskyldt konsernsjefen i BitGrail for å ville dekke over hendelsen”. Som et resultat sier BitGrail at de har inngitt en klage for “grov ærekrenkelse i pressen” mot Nano-utviklingsteamet.

BitGrail kan være historie, det neste for Nano?

Ny

Bildekilde: nano.org

Det ser ut til at samfunnet stort sett står bak Nano og ikke BitGrail. Mens prisene har falt noe denne måneden, er de samlet sett fortsatt mye høyere enn de nettopp var tilbake i desember da Nano (under sitt tidligere navn RaiBlocks) var verdt godt under en halv dollar.

Prisene på Nano har generelt fulgt den nedadgående trenden fra midten av januar og utover som de fleste kryptovalutaer har opplevd.

I likhet med hacket der NEM ble stjålet fra en japansk sentral, gir samfunnet skylden på sentralen for ikke å ha tatt riktige sikkerhetstiltak. Når det gjelder Nano, hevder utviklingsteamet bestemt at årsaken til at hacket var vellykket, slett ikke var relatert til deres egen programvare..

Nano har plukket opp mye damp nylig på grunn av funksjonene og den økende fellestøtten. Kryptovalutaer overlever vanligvis hack som dette, selv om prisene faller noe på kort sikt. Det er sannsynlig at denne pakken ikke vil ha en betydelig effekt på nanopriser på lang sikt.

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me