Blockstack Review: Binding til Bitcoin for å bygge

Visste du at Vitalik Buterin opprettet Ethereum etter at han innså at Bitcoin ikke effektivt kunne støtte smarte kontrakter? Personvernmynter som Monero og Zcash ble opprettet av samme grunn: grunnleggerne deres så at Bitcoin ikke kunne støtte graden av privatliv de ønsket. Det burde ikke komme som noen overraskelse at både Monero og Zcash faktisk er personvernfokuserte gafler av Bitcoin.

Selv om vi ikke ser noen banebrytende smarte kontrakter eller skuddsikker personvern på Bitcoin snart, er det noen prosjekter som prøver å få oss så nær det punktet som de kan. Blockstack er et av disse prosjektene. Imidlertid er det ikke bare en annen lag-2-skaleringsløsning som Lightning Network. Blockstack gir Bitcoin smarte kontrakter og personvern ved å forankre blockchain til Bitcoin.

En kort historie om Blockstack

Blockstack ble grunnlagt i 2013 ved Princeton University av Muneeb Ali og Ryan Shea. Muneeb har en doktorgrad i informatikk fra Princeton og Ryan har en bachelor i maskinteknikk med en minor i informatikk.

Blockstack Grunnleggere

Blockstack-grunnleggerne Muneeb Ali (til venstre) og Ryan Shea (til høyre). Bilde via CoinDesk

Begge var co-CEO for Blockstack frem til 2018, da Ryan reiste å starte sitt eget selskap som vil fokusere på å adressere det han mener er de største problemene menneskeheten står overfor i dag. Dette var ikke så merkbart av en endring fra utsiden gitt at Muneeb har vært de facto ansiktet til Blockstack siden starten.

Blockstack-historie

Bilde via YouTube

På samme måte som Cardano ble Blockstacks tidlige utvikling ledet av akademikere fra både Princeton og Stanford. De første fire årene av Blockstack fokuserte nesten utelukkende på forskning og utvikling, med opprinnelig frøfinansiering for prosjektet som kom på slutten av den 4-årsperioden.

Blockstack Founder Thesis

Blockstack-grunnlegger Muneeb Alis doktoravhandling.

Dette er hovedsakelig fordi Blockstack faktisk var gjenstand for Muneebs doktoravhandling, som forsøkte å realisere internettets originale design som et peer-to-peer-nettverk fravær av mellommenn. I tillegg vil Blockstack bevare brukernes privatliv ved å gi dem full kontroll over informasjonen og dataene de genererte når de kommuniserer med applikasjoner og plattformer med dette nye nettet..

Blockstack Edward Snowden

Edward Snowden på Blockstacks 2018-arrangement i Berlin.

Blockstacks første mynttilbud i 2018 var en av de første som ble sanksjonert av United States Securities and Exchange Commission. Prosjektet fikk også en del oppmerksomhet for konferansene som inneholdt foredragsholdere, inkludert Andreas Antonopoulos og Edward Snowden.

Blockstack Billboard

I juni 2019 ble Blockstack viral etter kjøpe et oppslagstavle over gaten fra Googles hovedkvarter i California som leser “Can’t Be Evil”, en referanse til Googles nå forlatt etiske retningslinjer for “Don’t be Evil”. Dette er det semi-offisielle slagordet til Blockstack og refererer til deres syn på at tekniske giganter ikke burde ha makt til å tenke på om de i første omgang skal være onde.

Hva er Blockstack?

Blockstack er et kryptokurrencyprosjekt som søker å bygge et åpen kildekode-nettverk på toppen av Bitcoin. På et aktuelt nivå er Blockstack ment å fungere som applikasjonslaget til internett, en som for øyeblikket er okkupert av de nevnte tekniske gigantene.

Hva er Blockstack

Blockstack som applikasjonslaget på internett.

Mens Blockstack har sin egen blockchain, er den blockchain “forankret” til Bitcoin. Enkelt sagt kan alt som skjer på Blockstack blockchain verifiseres på Bitcoin blockchain, og Blockstacks konsensus (gruvedrift) er knyttet til Bitcoin. Blockstack gjør det mulig å bygge desentraliserte applikasjoner og smarte kontrakter på Bitcoin i forlengelse (via Blockstack).

Blockstack-nettsted

En av de unike verdiforslagene til Blockstack.

I tillegg har alle brukere på Blockstack-nettverket eierskap og kontroll over dataene sine når de kommuniserer med disse dAppene og smarte kontraktene. Dette gir dem et forbedret privatlivsnivå sammenlignet med dagens internett, der all data eies og lagres av tekniske giganter som Google, Facebook og Microsoft..

Hvordan fungerer Blockstack?

Det er ganske mange komponenter i Blockstack-økosystemet. For enkelhets skyld vil denne artikkelen fokusere på Blockstacks konsensusmekanisme, Blockstack blockchain, Blockstacks brukeridentitetssystem, hvordan Blockstack lagrer data, og Clarity, Blockstacks programmeringsspråk.

Blockstack Architecture

En teknisk oversikt over Blockstacks arkitektur.

Blockstack Bevis for overføring forklart

Blockstack ’blockchain bruker en ny konsensusmekanisme kalt Bevis for overføring (PoX for kort). PoX involverer to parter: gruvearbeidere og stablere. Gruvearbeidere på Blockstack-blockchain forplikter Bitcoin for en sjanse til å utvinne en blokk for å tjene STX-tokens. Stackere “stable” (les: stake) sine STX-tokens for å sikre nettverket og tjene Bitcoin som blir begått av gruvearbeidere som belønning.

Blockstack Mining

En enkel visualisering av gruvedrift på Blockstack.

Mens de nøyaktige belønningene tjener stackere kan endre seg i fremtiden, de må stable (les: stake) minst 94 000 STX-tokens som er låst i en 10-dagers periode. De vil tjene 9-10% av sin andel i BTC per år antar 50% av væsketilførselen til STX deltar. Gruvearbeidere vil tjene 1000 STX per blokk de første 4 årene etter 2.0-hovedlanseringene.

Blockstack STX Halvering

Halveringsplanen for Blockstacks STX-token.

Denne belønningen blir kuttet i to hvert fjerde år parallelt med Bitcoins halveringssyklus i en 12-års periode. STX-gruvebelønninger betales for å bruke inflasjon (mer om dette senere). Den nøyaktige mengden Bitcoin-gruvearbeidere må forplikte seg til å bryte en blokk er også udefinert, men sjansene deres for å bli valgt avhenger av hvor mye Bitcoin de forplikter.

Blockstack Blockchain

De Blockstack blockchain speilets Bitcoins ved at en ny Blockstack-blokk opprettes hver gang en ny Bitcoin-blokk opprettes (omtrent hvert 10. minutt).

Blockstack Blockchain

Bilde via Ethan Tan

De eneste dataene som er lagret i Blockstack blockchain er registrerte brukeridentiteter og deres transaksjonsmetadata. Brukeridentiteter inkluderer ting som desentraliserte applikasjoner og smarte kontrakter.

Hva er Blockstack Auth?

Blockstack Auth er Blockstacks brukeridentifikasjonssystem. Det gjør det mulig å bruke samme påloggingsinformasjon på alle apper som er bygget på Blockstack.

Blockstack Auth

En teknisk oversikt over Blockstack Auth.

Blockstack Auth brukes også til å få tilgang til og administrerte brukerdata, som lagres off-chain i et lagringssystem kalt Gaia.

Blockstack Gaia Storage System

De Gaia lagringssystem er der Blockstack lagrer alle brukerdata som genereres i økosystemet, med unntak av brukeridentitet og transaksjonsmetadata. Gaia består av en håndfull skytjenesteleverandører, inkludert AWS 3 og Azure. Data er helt i kontrollen av brukere, som bruker Blockstack Auth til å administrere datatillatelsene sine med de forskjellige applikasjonene de kommuniserer med.

Blockstack Gaia Storage

Den grunnleggende arkitekturen til Blockstacks Gaia Storage System

Det er viktig å merke seg at kryptering av data generert på Blockstack ikke er kryptert som standard. Dette anses å være en “klientside” bekymring, noe som betyr at datahåndtering er fundamentalt opp til hver bruker. Når det er sagt, kan en bruker velge å være vert for sin egen personlige datasky i Gaia Storage System hvis de har tilstrekkelig datakraft og lagring.

Klarhet kontra soliditet

Klarhet er programmeringsspråket som brukes til å bygge desentraliserte applikasjoner og smarte kontrakter på Blockstack. Den ble bygget med hjelp fra teamet i Algorand, et annet smart kontrakt kryptokurrencyprosjekt. Den vil bli utgitt med lanseringen av Blockstack 2.0.

Blockstack Architecture

En teknisk oversikt over Blockstacks arkitektur.

De største forskjellene mellom Clarity og Solidity (Ethereums programmeringsspråk) er at Clarity ikke er Turing komplett, og ingen kode blir samlet før den sendes til blockchain. I ikke-tekniske termer bytter Clarity fleksibilitet (hva du kan kode) for mer sikkerhet (det er mye vanskeligere å gjøre feil). Du kan lese mer om klarhet her.

STX-kryptovaluta

STX er Blockstacks opprinnelige kryptovaluta-token. Det blir brent for å registrere digitale eiendeler inkludert brukeridentiteter og smarte kontrakter til Blockstack blockchain. Imidlertid brukes inflasjon til å betale gruvearbeidere på nettverket, noe som betyr at STX er inflasjonært og ikke har en fast forsyning. Ved opprinnelse, STX hadde en total forsyning på 1,32 milliarder tokens.

Blockstack STX Inflasjon

Anslått inflasjonsplan for STX-token.

Som du kan se på bildet ovenfor, selv om STX er inflasjon, forventes den årlige inflasjonen å falle fra i underkant av 5% per år til mindre enn 1% per år i de kommende tiårene. Dette skyldes både tokens som ble brent under nettverksdeltakelse og reduksjonen av nylig preget STX på grunn av halveringsplanen som er beskrevet tidligere.

Blockstack ICO

Blockstack har hatt flere offentlige og private salg av STX-token. De første ICO-ene i 2018 og 2019 solgte litt mer 1/3 av den opprinnelige forsyningen på 1,32 millioner poletter til en pris på 12 cent USD per STX. Hvis du inkluderer tidlig investorsalg, utgjør dette rundt 50% av den opprinnelige forsyningen.

STX Token Distribution

Av STXs gjenværende leveranseforsyning ble omtrent 15% tildelt Blockstack-teamet og grunnleggerne, og resten ble delt mellom to statskasser som forvaltes av Blockstack. En liten del av STX-tokens ble også brukt til å betale for Blockstack App Mining-program.

STX Emission Unlock

Lås opp tidsplan for STX-token. Merk at dette er den gamle utslippsplanen – se den siste lenken i teksten nedenfor for den oppdaterte.

Nesten alle tildelte tokens har sine egne unike opptjeningsplaner (utgivelser) som varer alt fra 2 til 7 år. De fleste av disse opptjeningsplanene begynte i oktober / november 2018 da Blockstacks genese-blokk ble utvunnet og token-distribusjonene begynte. Du kan lese de oppdaterte detaljene for utslippsplaner her.

STX-prisanalyse

STX har vært på kryptovalutamarkedet i litt over et år og har ikke sett veldig imponerende ytelse. Det nådde en høyde på nesten 30 cent i august i år, men har vært i en svak nedadgående trend siden den gang. Dette er bare en 2,5 ganger avkastning fra ICO-prisen på 12 cent, og det antas at du solgte toppen (som nesten ingen er i stand til å gjøre).

STX-prishistorie

Prishistorikk for STX-token. Bilde via CoinMarketCap

Gitt at Blockstacks 2.0 viktigste nettlansering er rundt hjørnet, kan dette føre til litt etterspørsel etter STX-token. Dette er fordi stabling (les: staking) STX-token gir belønninger i Bitcoin, noe som ennå ikke har blitt sett i kryptovaluta. Imidlertid har den eksakte økonomien til disse belønningene ennå ikke blitt detaljert, og hvis de ikke er lukrative, kan det nesten ikke ha noen innvirkning på etterspørselen etter STX.

Hvor får man STX-kryptovaluta

Hvis du ønsker å pakke inn noen STX-tokens, er Binance dit du må gå. Handelsvolumet er det høyeste der, men vær oppmerksom på at STX-uttak for øyeblikket ikke er tilgjengelige.

Blockstack STX Markets

Markedspar for STX-token. Bilde via CoinMarketCap

Det anbefales ikke å holde kryptovalutaen din på en børs siden sikkerheten til midlene dine ikke er garantert. Når uttak for STX blir tilgjengelige på Binance, husk å flytte dem til din egen lommebok.

STX lommebøker

Foreløpig er den eneste lommeboken for STX-token Blockstacks egen stasjonær lommebok. Den er tilgjengelig for både Windows- og macOS-datamaskiner.

Blockstack Desktop Wallet

Ansvarsfraskrivelse: vi har ikke 1,3 millioner STX-tokens (men det ville vært fint).

Sørg for å holde øynene dine rene da store programvare- og maskinvarepungebutikker for øyeblikket legger til støtte for STX-tokenet. Du kan referere til denne siden for å holde tritt med disse tilleggene.

Blockstack veikart

I oktober 2020, Blockstack ommerket til Stacks. Samme måned, Blockstack PBC, det New York-baserte selskapet som utvikler Blockstack-økosystemet, ommerket til Hiro Systems PBC. Begge rebrands var ment å signalisere et paradigmeskifte for prosjektet. Denne ommerkingen er fremgang i skrivende stund.

Blockstack Rebrand Stacks

De 4 grunnene til at Blockstack ble omdøpt til Stacks.

Beslutningen om å merke om til Stacks var ment å understreke forestillingen om at Blockstack har gått fra å være et kryptovalutaprosjekt til et mye større økosystem. I tillegg håpes bruken av et universelt navn for alle produkter (f.eks. Stacks blockchain, Stacks Auth, Stacks token) å gjøre prosjektet mindre forvirrende for nykommere..

Hiro Systems PBC er oppkalt etter hovedpersonen i en sci fi-roman kalt Snow Crash. Denne romanen var veldig innflytelsesrik for Blockstack-grunnleggeren Muneeb Ali og ble til og med sitert i sin doktorgradsavhandling. Hiro Systems PBC har til hensikt å fokusere mer på å utvikle Blockstack-økosystemet og hjelpe til med å fremme utvikling i stedet for å jobbe med selve blockchain.

Blockstack Roadmap 2021

Blockstack’s nåværende veikart gir en prognose for hva du kan forvente til 2021. De fleste av disse målene innebærer å dyrke økosystemet ved hjelp av tilskudd, samt en andre iterasjon av deres App Mining-program..

Mens det første App Mining-programmet var utrolig vellykket, la teamet merke til at mange utviklere spilte poengmålingene for å tjene belønninger i stedet for å bygge kvalitetsapper. Etter å ha konsultert mye med tidligere deltakere og Blockstack-samfunnet, håper det at andre runde vil bli enda mer vellykket enn den første.

Blockstack Testnet-faser

De 4 fasene av Blockstacks 2.0 testnett.

I skrivende stund er Blockstack dager unna Fase 4 av 2.0 testnett. Dette er den fjerde og siste fasen før 2.0-hovednettet lanseres. Blockstacks hovednettlansering forventes å skje kort tid etter fase 4, forutsatt at alt går etter planen. Den nåværende tidslinjen for dette er 15. desember.

Endelig har Blockstack til hensikt å bringe fellesskapsstemming til sitt økosystem. De nøyaktige detaljene for hvordan dette vil fungere, har ennå ikke blitt avslørt, men mange tolker det som en forløper for at Blockstack blir en DAO (desentralisert autonom organisasjon)..

Hvorfor holder vi tilbake på Blockstack

Blockstack er uten tvil et av de mest interessante prosjektene i kryptovaluta så langt. Smarte kontrakter og personvern på Bitcoin har lenge vært en fantasi for mange Bitcoin-innehavere og spesielt for Bitcoin-maksimalister.

Styrken til teamet bak prosjektet er en stor bonus, og deres forpliktelse til kryptovalutaens verdier av personvern, desentralisering og egeneierskap er en kirsebær på toppen.

Blockstack Stacking Staking

Ser bra ut på papir, men i praksis …

Imidlertid kan det å knuse Blockstacks økonomiske insentiver med Bitcoin’s føre til katastrofe for prosjektet. På en måte avhenger suksessen til Blockstack av om gruvearbeidere vil forplikte sin Bitcoin til Blockstack-blockchain. Denne “forpliktelsen” innebærer egentlig å handle Bitcoin for STX-tokens, en handel som ikke mange vil være villige til å gjøre under et oksemarked.

Videre vil en god del av kjøpetrykket for STX-tokens komme fra de som håper å stable (aka stake) sine tokens for å tjene Bitcoin begått av gruvearbeidere. Hvis ingen gruvearbeidere forplikter seg, vil ingen stablere delta, og nettverket vil aldri komme av banen. Det er sannsynligvis ikke mange som er villige til å gi slipp på Bitcoin, gitt det nåværende markedet.

Blockstack går en fin linje i denne forbindelse. På den ene siden av linjen har du avgrunden av likegyldighet – nettverksdeltakelse har vært utrolig vanskelig for mange prosjekter. På den andre siden av linjen har du opportunister – segmentet av kryptosamfunnet som gjerne vil bytte sin Bitcoin for STX hvis belønningen er høy nok.

XRP-prispumpe

XRPs nylige prispumpe. Det er kjent å ha tvilsomme grunnleggende. Bilde via CoinMarketCap

På en positiv note, XRP’er nylig prispumpe er sannsynligvis det beste eksemplet på hvordan grunnleggende ting egentlig ikke betyr så mye når det gjelder prisen på en kryptovaluta. Ideelt sett vil Blockstack overleve utover dette oksemarkedet og levere sin visjon om et tillitsløst internett. Hvis den kan balansere insentiver på plattformen og trekke oppmerksomhet mot seg selv med smarte narrestreker, kan det bare holde ut.

Utvalgt bilde via Shutterstock

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me