Cartesi Review (CTSI): Scaling Ethereum Smart Contracts

Etter hvert som DeFi-revolusjonen fortsetter å vokse og Ethereum blir et stadig viktigere nettverk, har det vært lagt stor vekt på å øke skalerbarhet og senke avgifter for smarte kontrakter som brukes i slike transaksjoner.

Et innovativt utviklingsteam som driver Cartesi-prosjektet, ønsker å forbedre smarte kontrakter ved å løse de presserende problemene med høye transaksjonsgebyrer og et behov for skalerbarhet i Ethereum-nettverket..

Det oppnår dette ved å bruke en variant på optimistiske innrullinger, og enda viktigere er å revolusjonere smarte kontraktopprettelser ved å tillate utviklere å kode med mer vanlige programvarestabler i stedet for soliditet..

Støttede kjeder

Bygg dApps på din foretrukne blockchain ved hjelp av Linux. Bilde via Cartesi.io

Utviklere har vært godt klar over en stund om vanskeligheter med å bygge dApps gitt den nåværende tilgjengelige blockchain-teknologien. Cartesi utvikler en løsning som vil ha dApps som kjører alle sine komplekse og dyre beregninger utenfor kjeden, og fjerner de uoverkommelige blockchain-kostnadene og de andre begrensningene som blockchain-teknologien pålegger..

Faktisk er dAppene som er bygget ved hjelp av Cartesi, en kabel for å utføre beregninger som er millioner av ganger mer intensive enn om de kjørte i kjeden.

Cartesi oppnår dette ved å tilby et Linux runtime-miljø. Dette har gjort det til det eneste programvarebaserte verifiserbare databehandlingssystemet utenfor kjeden. Ved å bruke Linux-utviklere har nå muligheten til å bruke det store utvalget av programvare som er utviklet de siste tre tiårene, og som kjører mange av internettapplikasjonene som er i bruk i dag.

Cartesi-funksjoner

Det er en rekke funksjoner som gjør Cartesi til et attraktivt utviklingsmiljø. Nedenfor er tre av hovedfunksjonene som anbefaler bruk av Cartesi i dApp-utvikling:

 1. Virkelige verdensberegninger oppfyller blockchain: Blockchain ble ikke utviklet med tanke på intensive beregninger. Disse krevende typer beregninger trenger en realistisk plattform. Med Cartesi kan eksterne beregninger kjøres eksternt ved hjelp av en RISC-V-prosessor under Linux-operativsystemet. Dette gjør at utviklere kan bruke alle verktøy, tjenester og biblioteker som er utviklet for Linux de siste 30+ årene.

  Blockchain Real World

  Cartesi er skjæringspunktet mellom blockchain og virkelig databehandling. Bilde via Blockfyre

 2. Bærbar på tvers av flere blokkjeder: Cartesi-noder er ikke klar over hva blockchain bruker den til beregninger, noe som gjør den i stand til å kjøre beregninger for enhver blockchain. Dette fjerner detaljene i blockchain, slik at beregningene blir isolert. Dette gjør dem igjen bærbare, samtidig som de gir uforanderlighet og sikkerhet, og muliggjør distribusjon av et betalingssystem.
 3. Garantert konsensus: Beregningene som kjøres utenfor blockchain kan enkelt verifiseres av alle involverte parter. Når det oppstår tvister sorteres de automatisk av Cartesi. Dette holder også alle nødvendige beregninger innen blockchain til et minimum.

Cartesis skalerbarhetsløsning

Med Cartesi er dApps i stand til å kjøre alle beregninger uten å bekymre seg for transaksjonsgebyrer og andre blockchain-begrensninger. I tillegg er alle beregningene som er gjort i Cartesi-noden reproduserbare og verifiserbare. Dette opprettholder desentraliseringen som er nødvendig for blockchain, samt blockchain-sikkerhetsgarantiene. Lokal konsensus oppnås innenfor noden, med eventuelle tvister overlevert til hovedkjeden for løsning.

Cartesi skalerbarhetsløsning

Cartesi tilbyr skalerbarhet gjennom noder og sidekjeder. Bilde via Blockfyre.

Dette gjør Cartesi til en skalerbarhetsløsning utenfor kjeden. Skalerbarhet har vært et sentralt tema for blokkjeder i den nåværende utviklingen, siden mangel på skalerbarhet har vært en begrensende faktor i storskala adopsjon av dApps. Med det åpenbare behovet for skalerbarhet på infrastrukturlaget er det et stort antall offentlige blokkjeder som har fokusert utviklingsarbeidet på løsninger på skalerbarhetsproblemet.

For tiden jobber disse prosjektene primært med to typer løsninger på skalerbarhetsproblemet: Layer-1-løsninger og Layer-2-løsninger.

I Layer-1-løsninger forbedres skalerbarheten til blockchain ved å implementere endringer i de underliggende mekanismene. Noen eksempler på dette er prosjektene som implementerer skjæringsløsninger, eller de som leter etter måter å forbedre konsensusmekanismen.

Layer-2-løsninger er forskjellige fordi de ser ut til å løse problemer med skalerbarhet i blockchain-off-chain. På denne måten er det mulig å kalle noen av prosjektene som er fokusert på sidekjeder, plasmaløsninger og statlige kanaler, jevnaldrende fra Cartesi. Dette gjør konkurransen i denne løsningen ganske tøff, men i begynnelsen av 2021 har det ikke blitt foreslått og brakt noen ideell teknisk løsning.

Cartesi Layer 2

Layer-2-teknologi gir skalerbarhet fra blockchain. Bilde via LimeChain.tech

Cartesi håper å være den første i sin unike metode for å forbedre skalerbarheten. Det innebærer å utføre de komplekse beregningene utenfor kjeden for å skape et pålitelig nodemiljø, og deretter løse eventuelle tvister ved å gi insentiver for å verifisere resultatene av beregningene.

Cartesi Node Lokal konsensus utenfor kjeden

Et av problemene med blokkjeder er at de kjører veldig sakte sammenlignet med andre programvareløsninger. Denne mangelen på hastighet er fordi blockchain krever at mange datamaskiner når konsensus. Global konsensus som dette er veldig tidkrevende, og ganske dyrt i tillegg. Og selvfølgelig kompliserer dette også spørsmålet om skalerbarhet.

Imidlertid trenger ikke alle desentraliserte apper å oppnå global konsensus, men de trenger bare å oppnå lokal konsensus i de fleste tilfeller. Dette tillater en løsning som Cartesi å dele de viktige prosessene i kjeden fra den mindre viktige prosessen og kjøre disse i Cartesi VM. Ved å bruke lokal konsensus der det er mulig, som er de fleste beregninger, kan Cartesi redusere kostnadene for dApps samtidig som det øker hastigheten.

Cartesi Core

Cartesi deler beregning og bruker konsensus utenfor kjeden når det er mulig. Bilde via Blockfyre.

Og Cartesi VM er ikke eksklusiv. Det er gratis for Ethereum 2.0 og andre nivå-2-skaleringsløsninger. Disse inkluderer sidekjeder, ZK-bevis, tilstandskanaler og plasma. Alle disse andre Layer-2-løsningene er i stand til å spesifisere “full Cartesi-beregninger innenfor deres transaksjoner.”

Cartesis desentraliserte spill

Så langt har det vært to tilnærminger tatt med desentralisert spill. Den første løsningen bruker blockchain til å samhandle med NFT-er. Den andre bruker fullt desentralisert spilllogikk for å tilby en beviselig rettferdig spillløsning. Denne andre typen foretrekkes i situasjoner som turneringer, siden den forhindrer juks.

Med et desentralisert logikkspill er det ikke nødvendig å bruke en sentral myndighet for å verifisere poeng. Enda bedre, denne typen spill er åpen kildekode, som gjør det mulig for andre utviklere å lage gafler av spillet. I tillegg kan de til og med styres på samme måte som en DAO.

Creeps

Creepts er den første fullt desentraliserte tårnforsvarsappen. Bilde via Creepts.cartesi.io

En morsom måte som Cartesi demonstrerer denne teknologien på, er å lage et tårnforsvarspill Creeps. Det er det første fullt desentraliserte tårnforsvaret dApp, og ved å bruke desentralisert logikk er resultatet av spillet beviselig rettferdig.

Og fordi Creepts er bygget på en desentralisert Linux-plattform, er den i stand til å bruke ekstremt tunge beregningsbelastninger, noe som bare ikke ville være mulig hvis du kjører spillet online. Fordi spillet kjøres på en Layer-2-løsning, er det både billig og raskt. Mens dette og andre dApps er i spill- og gamblingområdet, er det mange andre brukssaker for Cartesi. Disse inkluderer AI-markedsplasser, logistikk og DeFi.

Cartesi Core

Vi har snakket mye om off-chain-siden til Cartesi og hvordan det kan forbedre hastighet og pris, men Cartesi bruker en hybrid tilnærming utenom-chain / off-chain. Det meste beregningsarbeidet gjøres utenfor kjeden, men viktige oppgaver som betalinger forblir utenfor kjeden. Hele systemet består av tre primære kjernekomponenter: Cartesi Nodes, Cartesi Machines og The Cartesi Data Ledger.

Hva er en Cartesi Node?

Cartesi-nodene er der alle off-chain komponenter og beregninger av en app er inneholdt. Noder består av både maskinvare og programvare. For å kunne kjøre en hvilken som helst app på Cartesi, må brukerne samhandle med nodene. Innenfor hver node er det en Cartesi-maskin, som er en type virtuell maskin som kjører distribuert Linux. All desentralisert logikk for appen kjøres og replikeres i VM.

Hva er en Cartesi-maskin?

Som nevnt ovenfor er Cartesi Machine en virtuell maskin som finnes i Cartesi Node og kjører en desentralisert versjon av Linux. Alle beregningene som håndteres av Cartesi-maskinen er reproduserbare og kontrollerbare. Kjernen i Cartesi-maskinen er i stand til å bestemme hvilke beregninger som må reproduseres og hvilke som ikke gjør det, og den deler dem deretter. Ved å dele beregningene på denne måten er Cartesi Machine i stand til å bringe systemets hastighet og lagringskapasitet på linje med andre moderne systemer.

Databoken

Mens Layer-2-prosjekter løser problemer med hastighet, har de et datatilgjengelighetsproblem som oppstår hvis en av partene går off-line midt i en transaksjon. Cartesi løser dette problemet ved å legge til en Proof-of-Stake sidekjede de har kalt Data Ledger. Denne sidekjeden til databok brukes til en rekke ting, inkludert “kortvarig lagring, søppeloppsamling, skjæring, emulering av kjeder utenfor kjeden og lokal konsensus.”

Potensielle brukstilfeller av Cartesi

Som vi allerede har sett, er Cartesi i stand til å kjøre Linux, å fullføre enorme mengder beregning og å bygge skalerbare dApps. Mens den nåværende mest synlige bruken er etableringen av Creepts tower Defense-spillet, har Cartesi bruksområder som strekker seg langt utover bare spill. Den kan brukes til å forbedre ytelsen til alle typer apper, som utvider bruken til alle nisjer, inkludert:

Cartesi brukstilfeller

Cartesi er bra for langt mer enn bare spill. Bilde via Medium.com

 • Desentralisert økonomi (DeFi)
 • Logistikk
 • Utkontraktering
 • Markedsplasser
 • Forskning

I tillegg til tårnforsvarspillet har Cartesi også gitt ut to produkter spesielt for utviklerfellesskapet: Descartes og Noether.

Descartes

Descartes er en SDK som gjør det mulig for utviklere å kode sine smarte kontrakter ved bruk av Linux i stedet for soliditet. Dette gjør det lettere for utviklere som ikke er kjent med Solidity, men som kanskje har brukt Linux i mange år, om ikke tiår allerede. Å lage og distribuere applikasjoner ved hjelp av et kjent programmeringsspråk kan redusere utviklingstiden betydelig.

Descartes

Descartes SDK lar utviklere bruke Linux til å lage smarte kontrakter. Bilde via Cartesi.io

Descartes kan gjøre dApp-logikk bearbeidbar i et off-chain operativsystem som kan redusere smarte kontraktskostnader betydelig.

Noether

Noether er det andre utviklerproduktet som er opprettet av Cartesi. Noether er en sidekjede som er utviklet for kortvarig datalagring, spesielt for Cartesi dApps som er ment å kjøre på Ethereum. Noether er nyttig fordi mye av dataene som brukes når du kommuniserer med en app, bare trenger midlertidig lagring.

Med Noether vil utviklere ha tilgang til billig lagring med høy gjennomstrømning etter behov. Det er Noether som vil overbevise devs om å distribuere dApps ved hjelp av Cartesi, i viten om at de ikke vil bli lammet av økende lagringskostnader eller transaksjonsflaskehalser..

CTSI Reserve Mining & Bevis for innsats

Cartesi-teamet tilbrakte fjerde kvartal 2020 med å arbeide feberaktig for å levere CTSI Reserve Mining og Proof of Stake-systemet. Like etter slutten av året, 27. desember 2020, ble CTSI Reserve Mining og Proof of Stake-systemet live på Cartesi-nettet. Cartesi ga også en detaljert veiledning om Hvordan sette og kjøre en node hvis du er interessert. I et nøtteskall gir systemet:

Noether Sidechain

Reserve gruvedrift muliggjort av Noether sidekjeden. Bilde via Cartesi.io

 • Gruvearbeidere får en belønning på 2900 CTSI per hevdet blokk. I gjennomsnitt opprettes hver blokk hvert 30. minutt.
 • Brukerens midler er trygge mens de holdes på innsatskontrakt, behørig revidert av SlowMist.
 • Ingen kutt og ingen risiko for rektor på grunn av knutepunktfunksjon eller utilgjengelighet.
 • Belønninger distribuert direkte til brukerens lommebok, noe som eliminerer ekstra ETH-transaksjonsgebyrer.

CTSI Reserve Mining ble implementert som et middel for å starte Noether-sidekjeden og gi brukerne et svært optimalisert datatilgjengelighetsorakel for midlertidig lagring. Dette blir en veldig viktig del av skalerbarhetsstakken som er planlagt av Cartesi.

Når det er fullført, vil den endelige planlagte fasen av Cartesi-staking være det innovative auksjonssystemet som planlegges. Dette systemet vil gi en rekke fordeler for spillere, for eksempel å kunne definere mulighetskostnadene og sette belønninger på forhånd..

Cartesi veikart

Catesi er fortsatt på sporet med sin siste veikart. Bilde via Twitter.

Her er den planlagte tidslinjen for hele innsatssystemet:

 • Desember 2020: Proof of Stake Mainnet lansering
 • 2021 Q1: Delegasjonssystem
 • 2021: Noether, Cartesis optimaliserte datatilgjengelighetsorakel
 • 2022: Innovativt makroøkonomisystem med stakingauksjoner

Cartesi-teamet har en veldig detaljert beskrivelse av den fullførte CTSI makroøkonomi, men kortversjonen er som følger:

Cartesi Side Chain node-operatører kan satse cartesi-tokens ved å kjøpe innsatsrettigheter. Disse innsatsrettighetene holder CTSI låst til slutten av en stakesyklus, hvoretter det betaler eieren den låste rektor pluss en belønning i CTSI. Stake rettigheter erverves gjennom periodiske nederlandske auksjoner og gir eieren rett til å utføre belønte gruveoppgaver til utløpsdatoen.

Cartesi-teamet

Cartesi-prosjektet ble startet i 2018 av fire medstiftere: Erick de Moura, Augusto Teixeira, Diego Nehab og Colin Steil. De fire ble opprinnelig interessert i blockchain på grunn av at Augusto Teixeira var venn med IOTAs grunnlegger Serguei Popov. Når Cartesi ble startet, ble Popov en av de tidligste investorene og rådgiverne i prosjektet.

Den første ideen som Augusto fremmet, var å skape en pålitelig AI-markedsplass for dataforskere. Når prosjektet var i gang, skjønte teamet imidlertid at de utvidet omfanget, og Cartesi utviklet seg til en Layer-2, Linux-basert løsning på problemene med skalerbarhet og beregning for blockchain dApps..

Cartesi Team

Cartesis fire stiftende medlemmer. Bilde via Cartesi Litepaper.

Nå er administrerende direktør i Cartesi det Erick de Moura, en serieentreprenør og teknisk leder med over 20 år i programvareindustrien. Etter å ha utdannet seg til en bachelorgrad i elektroteknikk, gikk han videre til ulike roller for programvaredesign og utvikling i løpet av to tiår.

 • Augusto Teizeira, som hadde den første ideen om Cartesi, forblir som Chief Scientific Officer. Han er også professor ved Instituto de Matematica Pura e Aplicada (IMPA) i Rio de Janiero, Brasil. Augusto har en doktorgrad i matematikk fra ETH Zürich og har tilbrakt sin karriere i akademia.
 • Diego Nehab forblir hos Cartesi som Chief Technical Officer og fungerer også som forsker ved IMPA. Han har doktorgrad i datagrafikk fra Princeton University, og tidlig i karrieren jobbet han som forsker ved Microsoft.
 • Colin Steil er Chief Operating Officer i Cartesi. Han var utdannet ved University of Alberta med en grad i International Business and Fianance og har hatt en rekke roller i risikokapitalfirmaer med tanke på å hjelpe tekniske oppstart..

CTSI-tegnet

Cartesi blockchain oppnår konsensus gjennom Proof-of-Stake og vedlikeholdes av et nettverk av Node Operators. I dette scenariet er det opprinnelige token til blockchain et avgjørende element for å få systemet til å fungere. CTSI-token gir alt av følgende:

CTSI Token

CTSI-token gir systemet mange fordeler. Bilde via Cartesi Litepaper.

 • Staking – Siden blokkgeneratorer vil bli valgt i forhold til deres innsats i økonomien, må det være en måte å spørre og låse alles balanse i systemet.
 • Valg av blokkprodusenter – Gruvearbeiderne vil bli valgt for å foreslå blokker i forhold til tokenbalansen, slik at nettverket drives av et pulverisert fellesskap av interessenter.
 • Slashing – Dårlig oppførsel disincentivized ved å låse og potensielt kutte tokens av uærlige skuespillere.
 • Transaksjonsgebyrer – Selv om Side Chain er størrelsesordener billigere enn den underliggende hovedkjeden, må brukere eller DApp-utviklere fortsatt betale for at transaksjonene deres skal behandles, overføres og lagres midlertidig av andre. Disse avgiftene blir betalt til Node-operatører med CTSIToken.
 • Utfordre beregninger – CTSI-token vil også være viktig for å utfordre beregningsresultatene som er lagt ut på blockchain. Dette vil fungere som en exit-mekanisme som garanterer riktig utførelse av DApps og motvirker dårlig oppførsel.

CTSI-tokenet har en samlet forsyning på 1 milliard tokens, og en sirkulerende forsyning på 215 millioner tokens for tiden. Teamet har hatt flere private salg tidligere, og samlet totalt $ 800.000 gjennom det private salget. I april 2020 var det en ICO der 100 millioner CTSI-tokens ble solgt for $ 0,015 hver, som samlet inn $ 1,5 millioner for Cartesi-teamet..

CTSI-token ble notert og begynte å handle like etter ICO 24. april 2020. Den åpnet med mer enn 200% over ICO-prisen, og handlet over $ 0,05 de første dagene. Den falt raskt under $ 0,03 i løpet av uker, men kom seg tilbake og 18. august 2020 nådde den en heltidshøyde på $ 0.1298. Den har ikke falt under 0,03 dollar siden den gang og handles fra og med februar 2021 til 0,06770 dollar.

CTSI-prisytelse

Prisen på CTSI har vært volatil, men sterk generelt. Bilde via Coinmarketcap.com

Det meste av handelsvolumet i tokenet finnes på Binance, selv om det også er en anstendig mengde volum på Bilaxy..

Konklusjon

Gitt den store vekta på skalerbarhet, og det faktum at Ethereum 2.0-skalering sannsynligvis vil ta år å oppnå, er Layer-2-skaleringsprosjektene som Cartesi etterspurt og veldig populære.

Cartesi ser ut til å være i stand til å fikse Ethereums skaleringsproblem, og i tillegg til at det gjør livet enklere for de fleste utviklere ved å la dem kode dApps og smarte kontrakter ved bruk av Linux i stedet for soliditet.

Cartesi tillater langt større beregningskraft uten tap av sikkerhet. Dette vil nesten garantert øke opprettelsen av neste generasjons dApps som kan dra nytte av økningen i beregningskraft og de langt lavere avgiftene.

Fordi Cartesi fungerer på en Proof-of-Stake-konsensusmekanisme, bør etterspørselen etter CTSI-token øke når flere dApps legges til økosystemet. Selv om det er sant at 1 milliard tokens er en stor forsyning, blir flertallet av dem holdt tilbake for gruvebelønning og for å støtte grunnlaget og den fremtidige veksten av Cartesi-prosjektet.

Grunnleggerne er alle veldig erfarne og ekstremt dyktige individer, og å ha tilknytning til IOTA og dens grunnlegger Serguei Popov kan bare hjelpe prosjektet med å skape forbindelser med andre blockchain-prosjekter..

Så lenge teamet fortsetter å levere resultater, ser det ut til å være lite å kritisere med prosjektet. Det gir en nyttig teknologi og en kritisk del av skalerbarhetspuslespillet. Gjennom Cartesi skal utviklere kunne lage bedre apper, som igjen skal øke adopsjonen og veksten av hele økosystemet..

Utvalgt bilde via Shutterstock

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me