Dash gjennomgang: Digital Cash Bitcoin Fork for øyeblikkelige betalinger

Bitcoin har vært den ledende kryptovalutaen, men det er noen solide utfordrere. En av dem er Dash, som fikk navnet sitt som en kort form for “digitale kontanter”.

Dette var opprinnelig en gaffel med Bitcoin & ble utviklet for å være et enklere alternativ for masseadopsjon. For å nå det målet har det bygget på det grunnleggende om blockchain-teknologi og har siden utvidet det ved å legge til nye funksjoner.

Men gitt den nyere konkurransen, er det fortsatt verdt å vurdere?

I denne Dash-gjennomgangen vil jeg prøve å svare på det. Jeg vil også analysere den langsiktige adopsjonen og prispotensialet til DASH-mynten.

Historien om Dash

Bindestrek dukket først opp i 2014 og ble utviklet av Evan Duffield. På den tiden kalte han det xCoin, og kort tid etter ble navnet endret til Darkcoin. Det var først i mars 2015 at mynten ble omdøpt til Dash, og den fortsatte å bruke dette navnet siden.

Dash-historie

Historien om Dash med Xcoin, Darkcoin & Bindestrek

Hovedfokus for bruk av Dash er i transaksjonsområdet, for bruk som betaling til selgere. Dash bruker Proof-of-Work som sin konsensusmekanisme, noe som betyr at den kan utvinnes. Og selvfølgelig kan den også kjøpes fra et stort antall børser.

Dash var en av de første myntene som vellykket vedtok selvstyring og egenfinansiering. Den mottar utviklingsmidlene fra inntektene som genereres av blockchain, og styringen styres av eierne av nettverksmasternoder. Dette gjør også Dash til en av de første vellykkede desentraliserte autonome organisasjonene (DAOs).

Grunnleggende om Dash

I sitt hjerte fungerer Dash på en veldig lignende måte som Bitcoin. Det er helt desentralisert, uten myndighet som kontrollerer transaksjoner eller aktiviteter på blockchain. Alt som skjer med Dash registreres som den distribuerte hovedboken, og alle verdioverføringer skjer på den mest gjennomsiktige måten.

Dash-nettverket består av hovednoder, som er servere som har ressursene tildelt for å behandle og verifisere transaksjoner på Dash-nettverket mot å belønne Dash-avgifter og mynter.

Selv om bruken av hovednoder ikke umiddelbart virker så viktig, gir denne arkitekturen Dash-nettverket betydelig prosessorkraft og har gjort det mulig å inkludere to viktige Dash-funksjoner: InstantSend og PrivateSend. Disse to funksjonene gjør Dash til et unikt prosjekt.

Dash Instant Send

Eksempel på Dash Instant Send. Bilde via lysbildefremvisning

For å gjøre ting enkelt vil jeg bare nevne at InstantSend ikke er bokstavelig talt øyeblikkelig. Det tar omtrent 4 sekunder å bekrefte en InstantSend-transaksjon. Det er ganske nær øyeblikk sammenlignet med de 10 minuttene eller mer som Bitcoin-nettverket trenger for å bekrefte en transaksjon.

Hovednodene gjør den første konsensus om gyldigheten av hver transaksjon, og de låser deretter midlene for å love nettverket at transaksjonen vil bli fullstendig validert i de kommende blokkene..

Dash Privat Send

Eksempel på Dash Private Send. Bilde via lysbildefremvisning

PrivateSend er en flott funksjon siden den lar brukerne holde identiteten skjult, samtidig som de skjuler opprinnelsen til de sendte midlene, og dermed holder kontoene også private. Dash oppnår dette gjennom en prosess med virtuell blanding av lommebokinnganger. Denne blandingen innebærer ingen overføring av mynter, men den tjener til å skjule hvor pengene kommer fra.

Dash versus Bitcoin

Dash kan ha startet fra Bitcoin, men det har gått videre fra den eldste og største av kryptovalutaene, og har lagt til nye funksjoner som er ment å gjøre det mer egnet til å bli brukt som en transaksjonell digital valuta. Disse endringene inkluderer den større blokkstørrelsen på Dash, men det er også andre forbedringer.

Dessverre for Dash-entusiaster har det faktum at Bitcoin er den eldste og mest populære kryptovalutaen, holdt Dash godt i skyggen av Bitcoin, selv om Dash har innovert og lagt til overlegne funksjoner. Det er fortsatt tidlig i historien om kryptovalutaer, så det kan endres i det kommende tiåret.

I tillegg til å bruke større blokkstørrelser, får Dash også raskere transaksjoner fra bruk av hovednoder. De gir mulighet for flere verifiseringer, raskere og gir også Dash muligheten til å kjøre spesielle funksjoner som PrivateSend og InstaSend. Hovednodene gir også budsjetterings- og styringsfunksjonene til Dash, så vel som andre funksjoner som ganske enkelt ikke ville være mulig uten dette laget av nettverket.

Bitcoin vs Dash

Bitcoin & Dash sammenlignet. Bilde via Bindestrek

En av de største forskjellene mellom Bitcoin og Dash er styringssystemet som er lagt til Dash. Siden oppstarten av Bitcoin har vi sett hvordan mangel på interessentstyring kan forårsake problemer, noe som gjør mangelen på styring til en stor snublestein.

Dash unngår slike problemer ved å tillate master node-eiere å si i nettverket. De er i stand til å stemme om budsjetteringsproblemer og om nettverksendringer. Dette er bare rettferdig siden eierne av hovednodene har en klar andel i nettverket, og må stille sikkerhet på 1000 Dash for å kjøre nodene sine.

For tiden er det 4 939 masternoder, noe som gir en god del desentralisering til beslutningsprosessen. Disse 4 939 beslutningstakerne er med på å bestemme forløpet til Dash-nettverket ved å stemme på endringsforslag. Sammenlign det med Bitcoin, hvor et lite antall innsidere er ansvarlige for å ta styringsbeslutninger.

X11-algoritmen

Da Even Duffield opprettet Dash, ønsket han å bruke en algoritme som ikke kunne utnyttes av de kraftige ASIC-gruvedriftene som styrer Bitcoin-gruvedrift..

Som et resultat opprettet han en algoritme kjent som X11. X11-algoritmen er en proof-of-work-algoritme, akkurat som Bitcoins SHA-256, og den bruker prosessorkraften til datamaskiner for å løse et kryptografisk problem, og beviser at arbeidet er gjort, validering av transaksjoner og forhindring av misbruk i nettverket.

X11 Fordeler

Fordeler med X11. Bilde via Lysbildefremvisning

X11 er forskjellig fra andre proof-of-work-algoritmer fordi den bruker 11 forskjellige hashing-prosesser. Det gjorde det ekstremt vanskelig å lage en ASIC-rigg som kunne utvinne Dash, som holdt distribusjonen av gruvedrift og mynter mer rettferdig.

Dash var ikke i stand til å blokkere ASIC for alltid, og innen 2018 ble en ASIC som var i stand til å bryte Dash utgitt. Dash har vært i stand til å holde myntfordelingen lik og rettferdig ved å øke vanskelighetsgraden ved gruvedrift, og ved å redusere belønningen over tid.

Fordelene ved å bruke Dash

Jeg har allerede diskutert en av de største fordelene med Dash, som er PrivateSend-funksjonen. Selv om det holder alle transaksjonene gjennomsiktige på hovedboken, gjør det det også nesten umulig for noen å dissekere transaksjoner for å spore opprinnelsen til mynter og få en ide om saldoen på forskjellige kontoer..

Og Dash har funksjoner på plass som gjør det mulig for rettshåndhevelse å spore fondets opprinnelse om nødvendig, men for de generelle brukerne er transaksjonene langt mer anonyme på Dash sammenlignet med de fleste kryptovalutaer..

Dash-fordeler

Dash har også gjort seg ekstremt desentralisert ved å bruke master node-tilnærmingen. Denne desentraliseringen gjør Dash-nettverket sikrere, gir det bedre beskyttelse av oppetiden og øker redundansen i nettverket.

Kanskje en av de største fordelene er at Dash ble bygget med tanke på skalerbarhet. Mens mange kryptovaluta-prosjekter har brukt de siste 12-18 månedene på hvordan du kan forbedre skalerbarhet, har Dash allerede blitt bygget for å skalere opp til blokkstørrelser på 400 MB om nødvendig. Dette gir Dash 400 ganger antall transaksjoner per blokk sammenlignet med Bitcoin.

Dash-teamet

Evan Duffield er skaperen av Dash, og han er fortsatt med teamet, men i rollen som en strategisk rådgiver.

Administrerende direktør i Dash er Ryan Taylor, og han har hatt den stillingen siden april 2017. Før det var han finansdirektør for Dash. Taylor er utdannet ved Columbia Universitys MBA-program og har en lang og vellykket historie innen finansnæringen, først med McKinsey og senere som eier av sitt eget aksjeforskningsfirma..

Dash Grunnleggere

Evan Duffield og Ryan Taylor

CTO hos Dash er Bob Carroll, og han har hatt den rollen siden mai 2018. Før han begynte i Dash Carroll opprettet han en rekke egne satsninger, i tillegg til å fungere som CTO for Everspring i 5 år. Han er en avrundet teknologiprofessor med sterke entreprenørstendenser.

Glenn Austin har ledelsen som finansdirektør i Dash siden mars 2018. Han har en sterk økonomisk bakgrunn, jobbet for Morgan Stanley i 5 år, og tilbrakte senere 6 år som Global Key Account Manager hos UBS. Han er utdannet både ved Harvard University og Columbia Business School.

DASH Coin

Dash er fortsatt en av de mest populære kryptovalutaene, rangert som nummer 17 når det gjelder markedsverdi, med en markedsverdi på $ 617 millioner per 29. september 2019. Interessant nok er handelsvolumet for Dash større enn mange av kryptovalutaene med større markedsverdi , i noen tilfeller mye større, og fremhever den høye adopsjonsgraden og populariteten til Dash.

Da Dash ble opprettet (som XCoin på den tiden), var en enhet verdt omtrent 0,21 dollar. Jeg er sikker på at tidlige investorer og gruvearbeidere ikke ante hvor mye disse myntene snart ville være verdt. Da mynten ble ommerket til Dash i mars 2015, var en enhet verdt litt over $ 3. Rebranding startet et rally i mynten, og 21. mars 2015 slo den $ 7,11, men falt raskt fra det nivået.

Mellom midten av 2015 og slutten av 2016 var DASH rangebound. Det handlet mellom $ 3 og $ 12 da hele kryptovalutamarkedet var i ferd med å bli plukket opp av den monumentale oksekjøringen.

I januar 2017 gikk Dash-rally over $ 15, og i slutten av februar hadde mynten nådd $ 30. Det forble i brann, klatret over $ 100 i mars og ble der i 9 dager før det til slutt falt tilbake til $ 70 i april.

DASH-prisytelse

DASH-prisytelse. Bilde via CMC

Svakheten varte ikke lenge, og i mai var prisen tilbake over $ 100. I juni doblet prisen seg igjen og slo $ 200 kort. Det fortsatte å støte over $ 200 i juli, og i august doblet det nok en gang og traff $ 400-nivået.

Prisen slo seg tilbake til det lave til midten av $ 300-nivået i september og oktober, men det beste var fortsatt å komme. Da 2017-rallyet i kryptokurver startet, slo Dash $ 500, $ 600 og deretter $ 800 i november. Den fortsatte å klatre og doblet seg enda en gang for å nå sin heltidshøyde på $ 1 642,22 den 20. desember 2017.

Prisen gled jevnlig lavere i 2018 ettersom bjørnemarkedet i kryptokurver hang igjen. I desember 2018 hadde Dash-prisen falt under $ 100. Den fant støtte rundt $ 70-nivået og brukte de neste månedene på å handle for det meste mellom $ 70 og $ 85. Prisene har siden avgjort til litt over $ 70 på tidspunktet for dette innlegget.

Mens den nåværende prisen er ganske lav med tanke på Dash-rekorden, er den også ganske høy når du vurderer hvor Dash kom fra for bare 5 år siden. Tidlige investorer som kjøpte til 0,21 dollar, hadde et enormt overskudd, selv på nåværende deprimerte nivåer.

Kjøpe & Lagring av DASH

Som du forventer for en av de største og tidligste kryptovalutaene, kan du kjøpe og selge Dash på godt over 100 forskjellige børser. Interessant er det største volumet av handler på Cat Ex hvor Dash matches med TRX (Tron). Det er også en god mengde volum på Bitinka og LATOKEN. Selvfølgelig er Dash også tilgjengelig på større børser som Binance, Huobi Global og til og med Coinbase Pro.

Dette volumet ser også ut til å være ganske godt spredt over børsene, noe som betyr at det er relativt liten risiko fra et sentralt børsperspektiv. På de enkelte ordrebøkene ser det ut til at omsetningen er sterk og ordrebøkene er brede.

Binance DASH

Registrer deg på Binance og kjøp DASH Tokens

Det er et bredt utvalg av Dash-lommebøker tilgjengelig, inkludert støtte fra de største maskinvareblokkene – Ledger, Trezor og KeepKey. Det er også en Dash Core desktop lommebok, og støtte fra Exodus, Jaxx og Coinomi lommebøker. På den mobile siden er det godt over et dusin lommebøker å velge mellom, inkludert de innfødte Dash Android- eller Dash iOS-lommebøkene.

Hvis du leter etter en mer grundig analyse av lommebokalternativene, har vi dekket et stykke om de beste lommebøkene til DASH.

Utvikling & Veikart

Så hvor mye arbeid har Dash-utviklerne gjort? Vel, en av de beste måtene å få en følelse av dette er å sjekke ut GitHub Commits.

Åpent kildekode forplikter seg er kanskje en av de mest direkte måtene å få en indikasjon på at arbeidet blir utført på Dash-protokollen og alle de andre funksjonene.

Derfor bestemte jeg meg for å dykke inn i Dash GitHub repos og observer antall koden forplikter. Nedenfor er forpliktelsene til de tre mest aktive repoer det siste året.

Dash GitHub

Kode forplikter seg til å velge repoer de siste 12 månedene

Som du kan se er utviklerne ganske opptatt med en rekke oppdateringer både til kjerneprogramvaren og mobil lommebøkene. Det er også verdt å påpeke at det er ytterligere 80 repos fordelt på to separate GitHubs.

Så dette viser at Dash-utviklerne fremdeles driver prosjektet videre. Dette ville kanskje være fornuftig når vi ser på det i forbindelse med deres veikart.

Dash-teamet har fullført en rekke milepæler de hadde i veikartet for 2019. Imidlertid er det fortsatt tre store milepæler som gjenstår i 2019. Disse inkluderer følgende:

  • Dash Core v1.0: Dette inkluderer brukernavnbaserte betalinger, desentralisert API, desentralisert datalagring og utviklingsbiblioteker
  • DashPay lommebok: I dette stadiet vil det tillate brukere å registrere et personlig brukernavn. De vil også kunne få kontakt med kontaktene sine via brukernavn i stedet for DASH-adressen. Til slutt vil de kunne foreta og motta betalinger basert på brukernavn

Hvis du ønsket å holde deg oppdatert med utviklingen på Dash-protokollen, er du kanskje best egnet til å følge deres offisiell blogg. Her gir de brukerne grundig informasjon om fremdriften deres.

Konklusjon

Dash er godt posisjonert og har god støtte fra brukerne og kryptovaluta-samfunnet generelt. Utviklingsteamet har fortsatt å vokse, fra en person i de tidlige dager til over 40 personer for tiden.

Målet i dag er det samme som det alltid har vært – å gjøre Dash så enkelt å bruke som dagens betalingssystemer som PayPal.

Dash-utviklerne har lagt til funksjoner som gjør den overlegen i forhold til Bitcoin og andre transaksjonsbetalingssystemer, og motstandsdyktigheten til Dash-mynten selv gjennom bjørnemarkedet i 2018 er utvilsomt oppmuntrende for investorer. Det ekstra masternodelaget som er lagt til Dash har hjulpet det med å løse problemer med skalerbarhet, hastighet, styring og anonymitet.

Dash er fortsatt en av de beste konkurrentene for global adopsjon som en transaksjonsvaluta, men bare tiden vil vise hvor vellykket det kan bli. Så langt ser det lovende ut for Dashs fremtid.

Utvalgt bilde via Fotolia

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me