Dfinity (ICP) gjennomgang: Blockchain-basert Cloud Computing

Dfinity regner seg som en “Internett-datamaskin” og lover å levere blockchain-basert cloud computing som vil danne grunnlaget for neste generasjons desentraliserte internett.

Visjonen til Dfinity-teamet er å lage apper, som ligner på det vi allerede har, men avvikende ved at de vil kjøre direkte på nettverket. Dette vil tillate neste generasjons internett å omgå kontrollen fra store teknologiselskaper som Alphabet, Amazon, Microsoft og Apple som nå kontrollerer nesten all online trafikk siden de eier serverne som driver internett..

Kan det lykkes der andre har feilet? Det er det vi skal undersøke i løpet av denne gjennomgangen.

Om Dfinity

Dfinity har jobbet med å lage den første blockchain-baserte løsningen som kjører i hastighet med muligheten til å øke kapasiteten uendelig. Kalt “Internett-datamaskinen”, og vil være i stand til å være vert for uendelige apper og smarte kontrakter, mens de lagrer hvilken som helst datamengde.

Internett-datamaskin

Dfinity gjør den desentraliserte Internett-datamaskinen til virkelighet. Bilde via Dfinity.org

Dfinity er ikke nytt. Den ble opprinnelig unnfanget i 2015 av Dominic Williams, og har vokst siden. Dominic er fortsatt president og sjefforsker for Dfinity Foundation, i tillegg til å være det mest høylydte talerøret for adopsjonen av Dfinitys Internett-datateknologi.

Mens Dfinity ble grunnlagt i Palo Alto, California og fortsatt har et forskningssenter der, er Dfinity Foundation som nå driver prosjektet basert i Zug, Sveits. Det er et andre forskningssenter der, og et tredje ligger i San Francisco, California. Prosjektet har for tiden over 120 ansatte som alle jobber for å lage neste generasjons internettløsning.

Dfinity: Spoling på Internett

Helt tilbake i 1996 forsøkte den amerikanske kommunikasjonsanstendighetsloven å bringe overordnet regulering til online innhold. Grupper som Electronic Frontier Foundation sprang opp for å opprettholde internettrettigheter for brukere. Med en visjon om et gratis og åpent internett som kontrolleres av brukerne, forsøkte det å stoppe innbruddet av myndigheter og storbedrifter på internett.

Nå mindre enn tre tiår senere kan vi se at visjonen til de tidlige pionerene i beste fall var naiv. Regjeringen var ikke i stand til å regulere internett helt, men i stedet har vi sett en ny gruppe overherrer ta kontroll over hva som burde vært en gratis og åpen plattform. I dag styres internett av slike som Alphabet og Amazon, Facebook og Twitter, Alibaba og Tencent. Bare en håndfull selskaper som kontrollerer billioner av dollar i formue, og milliarder av sinn online.

Åpne tjenester

Dfinity ønsker å ta tilbake kontrollen fra de tekniske gigantene som dominerer internett. Bilde via Dfinity.org

Imidlertid trenger det ikke å fortsette i denne retningen. Det er fremdeles visjonære som ønsker et gratis og ubehagelig internett. Visjonærer som utviklerne av Dfinity.

“Vi tar internett tilbake til en tid da det ga dette åpne miljøet for kreativitet og økonomisk vekst, et fritt marked der tjenester kunne koble på like vilkår,” sier Dominic Williams, Dfinitys grunnlegger og sjefforsker. “Vi ønsker å gi internett sitt mojo tilbake.”

Utviklerne hos Dfinity jobber med å lage en Internett-datamaskin. Dette vil være et blockchain-nettverk som er spredt over hele verden, med uavhengige datasentre som lar apper kjøre rett på nettverket. Dette vil ta kontrollen tilbake og legge den i hendene på brukerne i stedet for i hendene på noen få megaselskaper. Dfinity har allerede opprettet et nytt programmeringsspråk, gitt ut et sett med SDK-er for utviklere, og sist tidlig i 2021 ble alfaversjonen av Internet Computer mainframe live.

Dfinity vil ikke spole internett av nostalgiske grunner. Den forstår at kommunikasjonen vår har blitt vridd av dominansen til teknologigigantene og annonseselskapene som støtter dem. Meldingen handler ikke lenger om sannhet og frihet på internett, i stedet handler det om feilinformasjon, kontroll og grådighet. Og viktigst for individet handler det om tap av privatliv.

 “Internett-datamaskinen er oppfattet som et alternativ til den eldre IT-stacken på $ 3,8 billioner dollar, og gir neste generasjon utviklere muligheten til å bygge en ny serie med manipulasjonssikre bedriftsprogramvaresystemer og åpne internettjenester. Vi demokratiserer programvareutvikling. ” – Dominic Williams, Dfinity-grunnlegger, president & Chief Science Officer

Det er noen få steder på internett som forblir utenfor rekkevidden av disse teknologititanene, og Dfinity ønsker å utvide det for å skape et helt økosystem som er i stand til å trives utenfor rekkevidden til de selvutviklede teknologioverherrene..

La oss ikke overse problemet med innovasjon forårsaket av disse firmaene heller. Det faktum at de har et effektivt monopol på de fleste områder av internett, betyr at innovasjon er blitt kvalt. Det burde ikke komme som noen overraskelse at alle disse selskapene utviklet seg når internett forble gratis og åpent, og at det siden få vekst og dominans har blitt utviklet få virkelig innovative apper på internett..

Utover det moderne internett

Ideen til Dfinity ble inspirert av visjonen om en blockchain-datamaskin som først ble promotert av Ethereum. Ved å se på Ethereum og andre store blokkjeder opprettet stiftelsesteamet på Dfinity et forslag til et desentralisert blockchain-nettverk som kunne kjøre neste generasjon åpne internettjenester og programvare..

De ignorerte foreløpig enhver diskusjon om gruvedrift eller staking, eller om distribusjon av et nytt finansielt instrument. I stedet for å prøve å skape en bedre Bitcoin eller et bedre Ethereum, fokuserte de på å bygge den beste versjonen av sin egen visjon.

Blockchain Innovation

Dfinity posisjonerer seg som neste generasjon av blockchain-teknologi. Bilde via Dfinity.org

Det nåværende internett kjører på IP eller internettprotokoll, men Dfinity introduserer en ny standard de kaller ICP, eller Internet Computer Protocol. Det nye ICP-systemet vil tillate utviklere å flytte ikke bare data over internett, men også faktiske programvareplattformer. Programvare og applikasjoner trenger en datamaskin å kjøre på, men hvorfor ikke gjøre datamaskinen til hele internett?

Det er visjonen om Dfinity. I stedet for å kjøre apper på en dedikert server som eies av Alphabet eller Microsoft, ville Dfinity-visjonen skape programvare som fritt kan bevege seg til hvilken som helst server i nettverket. Med Dfinity eksisterer disse serverne i uavhengige datasystemer spredt over hele verden. I hovedsak vil det bety at apper nå kjøres overalt.

I praksis betyr det at apper kan opprettes og slippes som verken eies eller kontrolleres av noen. De uavhengige datasentrene som driver Dfinity-nettverket, blir kompensert i tokens for å kjøre koden på serverne sine, men de vil ikke ha tilgang til noen av dataene, noe som gjør det umulig for dem å samle inn og selge data til tredjeparter som annonsører . Dette vil returnere eierskapet til private data til privatpersoner.

ICP-protokoll

ICP-protokollen er hvordan apper og tjenester skal leveres på Internett-datamaskinen. Bilde via Dfinity.org

Selvfølgelig er det også potensielle ulemper. Et helt gratis og åpent internett vil gjøre det nesten umulig å holde apputviklerne ansvarlige. Hvis det hostes ulovlig eller voldelig innhold, hvordan kan du fjerne det hvis ingen har tilgang til det i tillegg til utvikleren – som lett kan være anonym.

Selvfølgelig har vi et lignende problem med dagens apper. Facebook eller Alphabet kan ta ned alt de liker på et innfall. Sosiale medier-appen Parler, som legger vekt på ytringsfrihet, ble nylig slått av i hovedsak da store teknologibedrifter nektet å være vert for appen lenger.

Håpet er at et desentralisert internett også vil føre til desentralisert styring der utviklerne er i stand til å bestemme hvordan alt skal reguleres. Faktisk er dette metoden som brukes i kryptovalutaverdenen, og selv om den fungerer til en viss grad, kan den også føre til stridighet mellom forskjellige fraksjoner i et prosjekt. Det gjenstår å se om desentralisert styring, eller “pøbelstyret” som noen har kalt det, vil være bedre enn sentralisert styring av en vilkårlig administrerende direktør.

Dfinity Tokenomics

Dfinity-tokens blir noen ganger referert til som “dfinities” og har tidligere brukt ticker-DFN, men nylig er det endret til ICP, og det handles for øyeblikket som en IOU, da de faktiske tokens ikke er utgitt fra januar 2021.

Tokenet har flere bruksområder, og et av dets primære verktøy er som betalingsmiddel for datasentre og servere. For å bruke ICP-protokollen for installasjon av kjøring av en app, er det nødvendig å betale en bensinavgift i tokens.

Denne avgiften videreføres til datasenterserverne som kjører appen. Mengden gass for enhver transaksjon bestemmes av instruksjonene som utføres og mengden data som behandles og lagres. Denne metoden er nøyaktig den samme som gjeldende priser for cloud computing.

ICP til sykluser

ICP-token vil stimulere datasentre. Bilde via Dfinity.org

Tokene vil også bli brukt til å gi styring for protokollen, som er ment å ta en autonom form. Dette er det samme som begrepet gruvedrift, men i stedet for å bare betale for å sikre nettverket blir betalinger gjort for prosessorkraft.

Dfinity-økosystemet

Dfinity Whitepaper forklarer i detalj konsensusmekanismen i ICP. Nedenfor er mer generelle forklaringer på hver komponent i Dfinity-økosystemet.

Network Nervous System (NNS)

Network Nervous System, eller NNS, er den autonome programvaren som styrer Internett-datamaskinen. Den styrer hele systemet, fra nettverksstrukturen til økonomien i nettverket. Det er vert for nettverket og er en integrert del av protokollene som brukes til å lage Internet Computer blockchain.

Ved å veve sammen nodemaskinene lar Dfinity-nettverket bli både autonomt og adaptivt. NNS har en offentlig nøkkel som er i stand til å validere alle ICP-transaksjoner, og vil fungere som “master” blockchain.

Dfinity-konsensus

Visjonen til Dfinitys grunnleggere om å gi konsensus til nettverket. Bilde via Dfinity Consensus Whitepaper.

Når det gjelder styring er NNS der for å stille forslag til avstemning. Det blir stemt for slike aktiviteter som å legge til nye noder, eller utvide nettverket, blant annet. Stemmer avgis av IPC-tokenholdere som har bestemt seg for å låse tokens for å muliggjøre stemmerett.

I tillegg vil NNS være ansvarlig for å lage undernett ved å kombinere nodene fra uavhengige datasentre. Disse delnettene brukes deretter til å være vert for beholderne. NNS vil kontinuerlig overvåke nettverkets kapasitet og vil legge til noder og undernett etter behov. Denne oppførselen gjør at Internett-datamaskinen kan skaleres uendelig.

ICP Neurons

En av de viktigste funksjonene til ICP-tokens er styring. Bilde via Dfinity.org

Hva er et undernett i Dfinity?

Et subnett er en unik blockchain-konfigurasjon på Internett-datamaskinen som er i stand til å integreres med andre blockchains for å øke kapasiteten til hele nettverket. Undernett opprettes når NNS kombinerer noder, og undernett brukes til å holde beholdere, som er en utviklet type smart kontrakt.

Hvert delnett er en individuell blokkjede, og beholderne i hvert delnett er i stand til å åpne en hvilken som helst annen beholder, selv de i andre undernett. I praksis skiller nettverket ikke engang mellom undernett når en ringesamtale ringes, det er ganske enkelt en funksjonsanrop i det sømløse universet av sikker kode.

Dfinity undernett

Dfinity-undernett tillater uendelig skalering av Internett-datamaskinen. Bilde via Dfinity.org

Delnett er gjennomsiktige for beholderbrukerne og beholderkoden. Brukere og beholderutviklere samhandler med Internett-datamaskinen, og i bakgrunnen distribuerer ICP-protokollen beregning og data på tvers av nettnettene. Dette systemet antas å være sikrere enn tradisjonelle blokkjeder fordi det å ha desentralisering av data og beregning kontrollert av protokollen er mer presist enn å overlate det til tilfeldighetene.

Det er ikke mulig å samle det som finnes i tradisjonelle PoW- og PoS-blokkeringer. Dette unngår å ha valideringsnoder med store mengder innsats som skaper flertallet av blokker. Delnett er i stand til å samhandle med hverandre ved bruk av de unike “Chain Keys” som er en del av den unike kryptografien utviklet av Dfinity..

Hva er en neuron??

Nevroner brukes til å tidslåse ICP-tokens for å generere stemmekraft for å stemme på nettverksforslag. Nevroner kan også lages for å følge hverandre for å automatisere oppgaver. For eksempel kan et nevron opprettes for å følge avstemningen til et annet nevron, og på denne måten representerer de en form for flytende demokrati.

Automatisk stemmegivning

Nevroner følger hverandre på samme måte som å automatisere avstemning. Bilde via Dfinity.org

Det er også mulig å oppløse et nevron for å frigjøre ICP-tokens som er låst inne, og deretter konvertere dem til sykluser til kraftberegning.

Hva er sykluser??

Sykluser er beregningsressursene på Internett-datamaskinen. Generelt vil alle beholderne forbruke sykluser for å støtte vedvarende minnedata, for båndbreddebehov og for CPU-sykluser. Beholderne selv fører regnskap over ressursene som brukes av applikasjonene, og dette uttrykkes i syklusenheter.

Syklusene gjenspeiler de faktiske kostnadene for å betjene applikasjoner og for de fysiske ressursene som brukes, som serverne selv, energibehov, lagringsmaskinvare, båndbredde og andre. I de mest grunnleggende termer er en syklus kostnaden for å utføre en WebAssembly-instruksjon. Selv om programmer trenger å betale hele kostnaden for utførelse, kan programmer opprettes som mer kostnadseffektive ved å gi en kostnad per syklus..

Beholderlevering

Beholdere bruker sykluser for å levere ressursene sine til brukerne. Bilde via Dfinity.org

Når en utvikler er i stand til å sette begrensninger på antall sykluser som forbrukes av en beholder, hjelper det med å forhindre at skadelig kode blir utført og tappe nettverksressurser. Og siden driftskostnadene er ganske stabile når de uttrykkes i syklusenheter, gjør det det mulig for utviklere å vite nøyaktig hvor mye det koster å behandle en gitt applikasjon, og hvordan å gjøre det billigere å behandle en applikasjon..

Hvis du trenger en sammenligning, er sykluser lik AWS-kreditter eller Ethereum-gass. Forskjellen er at sykluser dekker et mye større utvalg av ressurser. Og utformingen av beholderne og syklusene kan bidra til å unngå potensiell fallgruve med raskt økende brukskostnader.

Hva er Motoko?

Dfinity så at for å holde kostnadene i sjakk trengte de en måte å øke ytelsen og effektiviteten til koden som kjøres på Internett-datamaskinen. For å oppnå dette hyret de Andreas Rossberg, skaperen av WebAssembly-språket, som deretter opprettet Motoko-språket for bruk på Internett-datamaskinen..

1000 linjer med kode

Mindre kode = Lavere kostnader. Bilde via Dfinity.org

I kombinasjon med arkitekturen til Internett-datamaskinen har Motoko-språket potensial til å spare store mengder ressurser i utviklingen av programvare for bruk i Dfinity-plattformen. Den dyreste komponenten av programvareutvikling er talentet og ferdighetene som kreves.

For tiden er utviklingen av applikasjoner ekstremt kompleks og dermed kostbar. Som et eksempel er TikTok omtrent 15 millioner kodelinjer, og likevel lider det fortsatt med ytelsesproblemer. Til sammenligning opprettet Dfinity et TikTok-utseende som heter CanCan, som hadde omtrent 1000 linjer med kode.

CanCan Incentives

Denne TikTok-lignende appen er langt mer effektiv, og har insentiver for brukere. Bilde via Dfinity.org

CanCan-appen vil ha fordeler for både utviklere og brukere, og det samme kan sies for alle andre applikasjoner som er utviklet på Internett-datamaskinen..

Canister SDK

En av de viktigste milepælene i utviklingen av Internett-datamaskinen var utgivelsen av Dfinity SDK, slik at enhver utvikler raskt og enkelt kunne bygge nye applikasjoner og tjenester for Internett-datamaskinen. Hver av de utviklede tjenestene består av en enkelt beholder med statisk innhold, metadata og Wasm fra den kompilerte Motoko-programvaren.

Arkitekturen som brukes til å bygge kapsler er optimalisert for å lage desentraliserte applikasjoner, og er ekstremt allsidig å starte. En av de interessante funksjonene er at en hvilken som helst beholder kan ringe til funksjonene til en hvilken som helst annen beholder, så lenge de to har delte tillatelser..

Dfinity Canisters

Beholdere er de grunnleggende strukturene for å holde kode, tjenester og apper. Bilde via Dfinity.org

For å opprette en åpen tjeneste i en beholder markerer utvikleren ganske enkelt noen av de delte funksjonene som permanent, og signerer deretter kontrollen av beholderen til offentlig styring. Beholderne for offentlig styring blir deretter ansvarlige for den beholderen og vil håndtere problemer som konfigurasjon og oppgraderinger.

Å lage slike permanente API-er har effekten av å eliminere plattformrisiko. Når det er utformet slik, er det ingen grunn til bekymring for at en tredjepart kan komme og stenge en plattform, applikasjon eller tjeneste vilkårlig.

Dfinity-teamet

Dfinity er overvåket av Dfinity Foundation, en ideell base i Zug, Sveits. Dens president og sjefforsker er også skaperen og grunnleggeren av Dfinity, Dominic Williams.

Han begynte sin teknologikarriere tilbake i 1995 da han ble uteksaminert fra King’s College i London med en grad i informatikk og 1. klasse utmerkelser. Gjennom årene har han utviklet en rekke innovative programvareprodukter og har vært en serieentreprenør, og skapt en rekke vellykkede selskaper.

Dfinity Leadership

Lederteamet i Dfinity, ledet av Dominic Williams. Bilde via Dfinity.org

I forsknings- og utviklingsarmen er Dfinity Ben Lynn, Timo Hanke, og Andreas Rossberg.

Ben er “L” fra “BLS” -kryptografien som brukes av “Threshold Relay” for å generere tilfeldighet og oppnå utrolig sikkerhet, hastighet og skala i offentlige nettverk. En gang Stanford PhD under Dan Boneh, ble Ben med i Dfinity-teamet etter 10 år i senior ingeniørroller hos Google.

Timo var en gang professor i matematikk og kryptografi ved Aachen-universitetet i Tyskland, men kom inn i Bitcoin. I 2013 opprettet han AsicBoost for å redusere portantallet på Bitcoin mining chips og øke effektiviteten til Bitcoin mining med 20-30% som siden har blitt en standard i storskala gruvedrift..

Andreas var tidligere ansatt som ingeniør hos Google, hvor han var med på å designe den virtuelle maskinen WebAssembly, og fortsatte nå som hovedredaktør for språkspesifikasjonen, og jobbet med V8 JavaScript-motor for Chrome. Andreas var tidligere postdoktor ved Max Planck Institute.

Dfinity Team

Det globale Dfinity-teamet. Bilde via Dfinity.org

I tillegg er det mer enn 100 dedikerte og strålende forskere, bedriftsledere og programmerere ved de tre forskningssentrene (Palo Alta og San Francisco i California og Zug, Sveits), som alle er dedikert til å gjøre Internett-datamaskinen til virkelighet..

ICP-token

ICP-verktøytokenet (tidligere kjent som “DFN”) er den primære måten styring overføres til Dfinity-samfunnet. Den kan også oppløses og konverteres til sykluser, med syklusene som brukes til å drive tjenester og applikasjoner på Internett-datamaskinen. Og det brukes også til å stimulere brukere til å lage noder som deretter blir en del av undernett.

Dfinity-stiftelsen har hatt flere runder med innsamling, hvorav den første skjedde tidlig i 2017 og samlet inn nesten 4 millioner dollar i BTC og ETH. Stiftelsen var heldig å se at fondene verdsatt betydelig siden.

Dfinity Backing

Dfinity har noen av de største VC-ene som støtter prosjektet. Bilde via Dfinity.org

Et år senere samlet de inn 61 millioner dollar fra Polychain Capital og Andreessen Horowitz i en privat fondsheving, og flere måneder senere i midten av 2018 var det et nytt privat salg som samlet inn 102 millioner dollar fra en rekke VC-investorer. Det private salget gikk til $ 0,0362 per token.

ICP-prisytelse

Den korte historien om ICP-token. Bilde via Coinmarketcap.com

Disse tidlige investorene er sannsynligvis veldig fornøyde med sin tidlige investering siden ICP IOU-tokens nå er verdt $ 19,27 per 12. januar 2021, noe som gir dem en avkastning på investering på rundt 54 000%.

I tillegg til all den private innsamlingen, var det også en airdrop til brukere som registrerte seg for Dfinity-nyhetsbrevet. Det viste seg å være en veldig god avtale siden airdrop-deltakerne mottok 147 ICP-tokens i september 2020, og nå i januar 2021 er disse tokens verdt over $ 2800.

Konklusjon

I løpet av den korte tiden internett har eksistert, har det endret seg dramatisk, og ikke alltid til det bedre. Det har kommet fra de første dagene da det lovet oss ubegrenset innovasjon og åpen bruk, gjennom en periode der kraftig regulering ble avvist, til i dag da landskapet domineres av de tekniske gigantene i virksomheten som kveler innovasjon med sin monopolistiske oppførsel..

For å bekjempe den oppførselen og rulle tilbake internett til en mer innovativ periode, har Dfinity kommet sammen med løftet fra Internett-datamaskinen.

Siden grunnleggelsen har Dfinity-prosjektet tatt store fremskritt. Den har nylig lansert sin mainnet i alfa og snart vil Network Nervous System nå utløserpunktet som får det til å frigjøre ICP-tokens.

Prosjektet har også vært i stand til å vise testapplikasjoner som kjører på bare 1000 kodelinjer kontra deres vanlige versjoner som er oppblåst med millioner av kodelinjer. Dette var mulig takket være etableringen av et nytt programmeringsspråk kalt Motoko og utgivelsen av en terminalbasert SDK for utviklere.

Dfinity Mercury

Kvikksølvfasen er den femte og siste fasen før oppstarten. Bilde via Dfinity.org

Foreløpig er nettverket i sin kvikksølvfase, og er klar til å nå Genesis, som er den sanne begynnelsen på Internett-datamaskinen slik teamet på Dfinity forestiller seg. Hvis de stemmer, vil denne Genesis starte Internett på nytt og gjenopprette innovasjonen som er nødvendig for å la internett utvikle seg.

Utvalgt bilde via Shutterstock

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me