Factom Review: Blockchain-protokoll for selskapets journalføring

Factom (FCT) er en unik og interessant blockchain-protokoll som ble utviklet for selskaper å lage sine egne platesystemer.

Det er en åpen kildekode og desentralisert dataintegritetsprotokoll som er bygd av en samling selskaper. Protokollen ble utviklet som en enkel løsning som kan integreres med ethvert internt registreringssystem på en kostnadseffektiv måte.

Imidlertid er Factom fortsatt et levedyktig prosjekt?

I denne Factom-gjennomgangen vil jeg gi deg alt du trenger å vite om prosjektet, inkludert teknologi, veikart og utvikling. Jeg vil også se på brukssaker og adopsjonspotensial for FCT-tokens.

Hva er Factom?

Fakta gjør det billigere og enklere for bedrifter å bruke blockchain til datalagring ved å skille dens uforanderlighet fra de digitale eiendelene som er forbundet med blockchains. Det gjør det på Bitcoin-nettverket og prøver å løse de tre primære problemene i Bitcoin-nettverket:

  1. Transaksjonshastighet – Fordi blokker tar 10 minutter å opprette, og fellesskapsstandarden er for seks nettverksbekreftelser for å fullstendig validere en transaksjon, kan det ta over en time før en transaksjon bekreftes, og noen tar langt lenger tid.
  2. Transaksjonskostnader – Ettersom nettverket håndterer et økende antall transaksjoner, fortsetter gruvegebyrene for disse transaksjonene å vokse.
  3. Network Bloat – Antall transaksjoner per sekund i Bitcoin-nettverket er begrenset av 1 MB blokkstørrelse. Og de nåværende visjonene til Segregated Witness and the Lightning Network vil sannsynligvis ikke være nok forbedring til å gi en langsiktig løsning på nettverksoppblåsthet.

Factom legger også til enkel revisjon av alle data den lagrer, noe som gjør den sikre og nøyaktige datalagringen den gir enda billigere og mer attraktiv for bedrifter og andre organisasjoner..

Factom Protocol Bitcoin

Bygg applikasjoner på Bitcoin Blockchain Through Factom. Kilde: Hvitt papir

Factom er mest nyttig for bedrifter som regelmessig trenger å overføre viktige data og sikre at de forblir nøyaktige og ikke blir manipulert. Noen gode eksempler er medisinske dokumenter eller jordgjerninger og titler.

Lagring av disse dataene på blockchain gjør dem uforanderlige og gir enorme verdier til bedrifter som stoler på nøyaktige data. Det er langt billigere og langt mer permanent sammenlignet med dagens digitale lagrings- eller papirjournaler.

Factom Chain

Factom-lagringskjeden har blitt kalt kompleks, men du kan tenke på det med enkle ord. I utgangspunktet hasher Factom-kjedene, eller lenker til dokumentene dine. Dette reduserer oppblåsthet betydelig. Det er kjeder og det er oppføringer, med kjedene som ligner på en mappe, og oppføringene ligner på filer.

Dette er nødvendig siden oppføringene har en maksimal størrelse på 10 KB. Ved å bruke kjeder kan du koble flere oppføringer som inneholder store filer. Og kjedene inneholder ID for hver fil for å gjøre det enkelt å kontrollere.

Det er da inngangsblokker som består av alle hasjene i en bestemt kjede-ID. Hvert minutt trekker Federated-serverne sammen alle oppføringsblokkene som er opprettet, og plasserer dem i en katalogblokk.

Factom Network

Hvordan dataoppføringer er organisert på Factom Blockchain. Bilde via RewardChain

Så hvert 10. minutt forankres de 10 katalogblokkene som er opprettet til Bitcoin-blockchain av en tilfeldig valgt myndighetsnode.

Denne designen gjør det både billig og enkelt å lagre poster som kan revideres senere. Dette skyldes at i motsetning til Bitcoin og andre blokkeringer, der hele kjeden er nødvendig for validering, bruker Factom Directory Blocks og Chain IDs for validering, noe som i stor grad reduserer båndbredden som kreves for å revidere lagrede poster.

Factoms tre konsensus-servere

Konsensusalgoritmen som brukes av Factom ligner på Flåte algoritme. Factom-nettverket når konsensus gjennom tilfeldig valg av en leder fra bassenget Federerte servere.

Disse Federated-serverne er de primære serverne og er de eneste som kan skrive data til blockchain og motta gruvebelønninger.

Det er et bestemt antall fødererte servere, og de fortsetter å kringkaste sin eksistens på nettverket ved å produsere en “hjerteslagmelding.” Hvis hjerterytmemeldingen ikke blir hørt av tilhengerne, velger de umiddelbart en ny Federated Server for å erstatte den.

Federated Servers har arbeidet sitt dobbeltsjekket av Audit Servers, og når som helst en Audit Server finner en feil, blir Federated Server nedgradert til å bli Audit Server selv, mens en av Audit Servers oppgraderer for å ta Federated Server sin plass. Revisjonsservere mottar ikke belønninger.

Til slutt er det følgeservere som er der for å komme med transaksjonsforespørsler. De mottar inngangsforespørsler og videresender dem til Federated Server for behandling. Følgerservere mottar heller ingen belønninger.

Bruk tilfeller for Factom

Hvis en kryptovaluta skal ha verdi, må den underliggende blockchain gi bruk i virkeligheten. Factom gjør absolutt det som det er flere bransjer som kan dra nytte av sikker og effektiv datalagring, med rimelige revisjonsfunksjoner.

Factom Protocol-løsning

Løsninger Factom-protokollen kan tilby

Nedenfor er bare noen få eksempler på faktiske brukssaker fra Factom:

  • Healthcare Records – Dette er en utmerket mulighet for bruk av Factom siden helseposter krever lagring, bekreftelse og datavalidering. Denne sektoren inneholder også enorme datamengder som må overføres og oppdateres ofte.
  • Lånedata – Banker lager og lagrer pantelånedata for titalls millioner kunder, og Factom kan gjøre denne lagringen mer effektiv og billig. Nåværende lagringsmetoder er dyre og utsatt for feil eller manipulasjoner, men Factom er billig og uforanderlig.
  • Juridiske dokumenter – Det er visse dokumenter som krever notarisering, men som ikke har noen måte å bevise hvem som har signert dokumentene. Med Factom kan ikke signerte dokumenter manipuleres senere og kan bevises autentiske.

Som du ser er det mange applikasjoner for Factom, som spenner over hele spekteret av bransjer som trenger å lagre data.

Factom-teamet

Factom er et av de eldre blockchain-prosjektene, som startet i 2014. Siden har det gjort jevn fremgang, noe som gjør det til et av de bedre blockchain-prosjektene.

Den aller første versjonen av Factom ble utgitt tidlig i 2015 og ble fulgt av prosjektets ICO. Senere det året ble de akseptert i pluggen & Spill FinTech-akselerator, og i 2016 ble de valgt som en av A-List startups i Austin, Texas, det er der prosjektet er basert.

Factom Team

Medlemmer av Factom Team

Administrerende direktør i Factom er Paul Snow, som også er grunnleggeren av prosjektet. Han var også grunnlegger av Texas Bitcoin Conference og er grunnlegger og sjefarkitekt for DTRules, et open source-prosjekt han grunnla i 2004 for å gjøre Decision Table-baserte reglermotorer tilgjengelige for alle slags prosjekter..

Factom-plattformen har allerede over 11 millioner bidrag og har inngått noen bemerkelsesverdige partnerskap. De jobber med Gates Foundation for å lagre medisinske journaler til de i utviklingsland, og har jobbet med U.S. Department of Innenriks sikkerhet i å gi revisjonsspor for data fra USAs grenser.

Factom-fellesskapet

Som vi alle vet, kan et levende samfunn være ekstremt nyttig i vekstbanen til en blockchain og dens kryptovaluta. Med tanke på at Factom er mer fokusert på bedrifter enn enkeltpersoner, kan det være at det ikke er for interessert i å utvide samfunnet på sosiale medier.

Det er faktisk ikke tilfelle i det hele tatt. De Faktom Twitter kontoen har 75.400 følgere, selv om de vanligvis ikke twitrer mer enn noen få ganger i uken. Og subreddit for Factom, som ofte er et godt mål på populariteten for blockchain-prosjekter, viser nesten 8700 lesere.

Prosjektet har også nesten 6000 Facebook-følgere og over 2300 medlemmer av Discord-kanalen. Dens sosiale medier er ikke så stor som noen prosjekter, men den er stor nok til å vise at kryptovaluta-samfunnet tror på Factom-prosjektet.

Factom Tokens

I motsetning til de fleste andre blockchain-løsninger, bruker Factom to forskjellige tokens i nettverket:

  • Faktoider (FCT): Factoids er mynter som brukes til å desentralisere nettverket og forhindre bruker spam. Som andre kryptovalutaer kan de handles fritt og er notert på kryptovaluta-børser. De brukes også som et incitament for å vedlikeholde nettverket, og blir utbetalt til Federated-serverne med en hastighet på omtrent 73 000 FCT per måned.
  • Opptakspoeng (ECs): Oppføringskreditter brukes til å betale for oppføringer eller til å stemme på autoritetsnoder. De har liten egenverdi og kan kjøpes med Factoids eller med den valgte valutaen, men bare gjennom Factoid-plattformen.

Faktaoppføringskreditter

Kjøpe inngangskreditter med Factoid-tokens på Factom Wallet. Bilde via Dokumenter

Når oppføringskreditter blir brukt på å legge til data i Factoms blockchain, blir den tilsvarende mengden faktoider brent, dvs. fjernet permanent fra systemet.

Fordi oppføringskreditter kan kjøpes med hvilken som helst valuta, åpner det Factom-plattformen for de som ikke forstår kryptovaluta, eller rett og slett ikke vil bruke den. De kjøper rett og slett inngangskredittene med hvilken valuta de vil, og så kjøper og brenner Factom den tilsvarende mengden faktoider på det åpne markedet.

FCT-prisytelse

Factom holdt sin ICO helt tilbake i 2015, over en periode på 45 dager fra 31. mars til 15. mai. Over den tiden klarte den å samle inn $ 541.000, noe som virker lite nå, men var ganske bra i 2015.

FCT debuterte til $ 0,21 og falt de første seks ukene av sin eksistens, og nådde en lav verdi på $ 0,07 i desember 2015. Den hoppet massivt derfra og handlet over $ 1 innen januar 2016. Den så aldri tilbake.

Mynten gjorde et sakte og jevnt fremskritt frem til 2017, da den ble fanget i glød rundt hele kryptovalutamarkedet. I motsetning til noen mynter som bare fikk slutten på rallyet, pumpet FCT faktisk tre ganger i 2017. Den første var i juni, og mynten nådde en høyde på $ 33,72 før den droppet tilbake.

Den spikret deretter høyere igjen i august, og stoppet bare sjenert av $ 30-nivået. Det falt tilbake igjen og gjorde sitt sterkeste trekk fra november 2017 til januar 2018, og nådde en heltidshøyde på $ 87,16 den 7. januar 2018.

FCT-prisytelse

Prisytelse for FCT siden utgivelse av token. Bilde via CoinCodex

Etter den utrolige høyden falt mynten sammen med resten av kryptovalutamarkedene for det meste av 2018, og endelig bunnet rundt $ 4 i oktober 2018. Det var faktisk en av de første kryptovalutaene som fant en bunn i bjørnemarkedet i 2018, og den begynte å stige i November 2018. Den handlet over $ 10 i desember 2018 trakk seg tilbake i flere uker, og klatret igjen til den nylige prisen på $ 8,60 per 21. mai 2019.

Fordi prisen på FCT er direkte relatert til nettverksbruk, kan tidlig bunn indikere økt forretningsadopsjon av plattformen.

FCT drar nytte av å brenne, og når forbrenningshastigheten overgår 73 000 månedlige opprettelsesfrekvenser, vil FCT-valutaen bli deflasjonær. Dette bør øke prisen ytterligere.

FCT-handel & Oppbevaring

De som er interessert i å kjøpe noen FCT kan gjøre det på et begrenset antall børser, inkludert Bittrex, Poloniex og UpBit.

Bittrex kontrollerer 60% av tokenvolumet etterfulgt av Poloniex på omtrent 27%. Volumet på disse børsene er ganske lavt hvis vi skulle sammenligne det med markedsverdien av mynten. Dette kan vise seg å være en utfordring for likviditet hvis du noen gang vil kjøpe / selge en stor samling mynter.

Det er alternative metoder for å få tak i FCT. Du kan bruke en ikke-forvaringsbørs som Changelly. Disse børsene inneholder ingen mynter og letter bare overføringen fra kjøperens lommebok til selgerens.

Når det gjelder lagring av FCT, har du ikke så mange valg. Det beste valget er å laste ned og installere Factom Enterprise Wallet. Den kan lastes ned fra Github og installasjonsinstruksjoner er her.

Hvis du planlegger å holde myntene dine i en lengre periode i et frakoblet miljø, kan du også lagre FCT på Ledger Nano maskinvarebok. Dette er kanskje det sikreste alternativet da de private nøklene holdes på enheten trygt borte fra hackere.

Faktautvikling & Veikart

Gitt at Factom er et open source-prosjekt, er koden deres lett tilgjengelig for det generelle prosjektet i offentlige arkiver. Det er også en fin måte å se nøyaktig hvor mye kode som blir presset og dermed hvor mye arbeid som blir gjort.

Derfor bestemte jeg meg for å hoppe inn i Factom’s GitHub for å sjekke ut hvor mye aktivitet det er i arkivene deres. Det er over hundre repositorier, men nedenfor er koden forpliktet til de tre mest aktive repos.

Kode forplikter seg de siste 12 månedene for 3 mest aktive repoer

Dette er et rimelig antall forpliktelser, og det viser at utviklerne fortsatt jobber hardt med å oppdatere protokollen. Det er også verdt å påpeke at det er ytterligere 105 repoer i GitHub, men mesteparten av disse har vært inaktive det siste året.

Sammenligning av denne koden forplikter seg til andre prosjekter, og Factom er nummer 80 på CryptoMiso og nummer 78 på CoinCodeCap. Så de er ikke så aktive som noen av det nyere prosjektet, men er fortsatt godt representert på topp 100-listen. Selvfølgelig kan måling av prosjekt utelukkende på kode forplikte seg være ganske vilkårlig, men det er en god tommelfingerregel.

Noe du kanskje vil se fra et utviklingsperspektiv er deres kommende “Bond” -utgivelse. Dette vil føre til en rekke reparasjoner til protokollen som dukket opp med en nylig utgivelse av v 6.2.2 på Factom hovednett. Du kan lese mer om disse løsningene og oppdateringen her.

Konklusjon

Factom-løsningen for datalagring og revisjon av poster er ment å endre hele bransjer. Med det økende antallet og omfanget av datasikkerhetsbrudd er det åpenbart at det er nødvendig med en sikker og uforanderlig blockchain-basert løsning, og Factom jobber for å levere en slik løsning.

Å bevege seg bort fra dagens sentraliserte databaser er et logisk skritt for å sikre data, noe som gjør lagring mer effektiv og billigere. Bruken av en blockchain-løsning vil gi bedrifter full kontroll og sikkerhet over dataene sine.

Ja, dette er en revolusjonerende metode for lagring, henting og revisjon av data, og Factom er forpliktet til å få bedrifter til å forstå hvor verdifull overgangen fra sentralisert til desentralisert kan være.

Så langt har Factom blitt brukt i begrensede tilfeller til medisinske journaler og landgjerninger, men i fremtiden kan det brukes til å sikre våre digitale og økonomiske journaler, og holde dem trygge for hackere. Og ved å gjøre disse dataene uforanderlige på blockchain, vil vi se en betydelig reduksjon i svindel, datamanipulering og korrupsjon.

Factom har god rekord, og har fortsatt å gjøre jevn fremgang med å skaffe nye kunder og partnere. Hvis track record fortsetter, kan Factom være en av de beste langsiktige blockchain-investeringene som er tilgjengelige for øyeblikket.

Utvalgt bilde via Fotolia

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me