GRIN gjennomgang: MimbleWimble-basert personvernfokusert krypto

Grin er et prosjekt som har hatt mange kryptokurrencyentusiaster som smiler takket være de viktigste funksjonene – banebrytende personvernteknologi bygget på Mimblewimble-protokollen.

Nylig gjorde jeg en gjennomgang av Beam, en annen kjent implementering av MimbleWimble. Dette fikk meg veldig interessert i protokollen, og derfor bestemte jeg meg for å se på en annen populær WM-implementering.

Så kan Grin virkelig konkurrere, og bør du vurdere det?

I denne Grin-gjennomgangen skal jeg se nærmere på prosjektet. Jeg vil også se på adopsjonspotensialet og bruke saker for GRIN-mynten.

Hva er Grin?

Før vi kan se på teknologien bak Glise, vi må forstå hva som er hovedideene som driver prosjektet videre. Dette er et prosjekt som er helt fellesskapsdrevet og som sådan må stole på disse generelle retningslinjene:

 • Sterkt personvern som standard. Dette gir Grin fullstendig soppbarhet, og muligheten til å frigjøre informasjon etter behov er innebygd i blockchain.
 • I stedet for å skalere basert på antall transaksjoner, skalerer Grin med antall brukere, noe som sparer plass på blockchain.
 • Blockchain har en enkel, men likevel elegant design som muliggjør enkelt vedlikehold og enkel revisjon.
 • Sterk kryptografi gir sikkerhet.
 • Hele prosjektet er fellesskapsdrevet, og blockchain er fokusert på desentralisering av gruvedrift.

Grin Coin Oversikt

Bilde via Grin Nettsted

Så dette er ganske enkle mål som kan virke enkle å oppnå. Imidlertid er det ofte en rekke konkurrerende faktorer i spill som gjør det vanskeligere å realisere i praksis. For et enkelt eksempel, du blockchain Trilemma – forestillingen om at skalering, sikkerhet og desentralisering er en avveie.

Grin Funksjoner

Imidlertid har Grin noen unike funksjoner som setter den i en sterk posisjon for å nå disse målene.

 • Mimblewimble Protocol – Mimblewimble-protokollen er hvordan Grin gir personvern ved å la transaksjoner verifiseres mens du skjuler bruker- og beløpsdetaljer. Grin bruker Pedersen Commitments som en måte å skjule disse inngangene og utgangene.
 • Skalerbarhet – Fordi Grin bare lagrer de ubrukte utgangene og den lille kjernen med data for hver transaksjon, er den i stand til å sakte vokse blockchain-data og skala basert på antall brukere i stedet for antall transaksjoner.
 • Organisk lansering – Grin ble lansert uten forhåndsutvinning og uten ICO, og tildeler heller ikke en del av gruvebelønning til utviklerne eller et organisert fundament. Hele prosjektet går på donasjoner, og teamet har lovet å aldri skaffe kapital med forventning om fremtidig avkastning for å påvirke beslutningsprosessen..
 • Gjøk syklus – Gjøkesyklusen er algoritmen bak Grins bevis på arbeidskonsensusmekanisme. Den bruker minnebåndbredde i stedet for prosessorkraft, noe som gjør det mulig å opprettholde sterkt desentralisert gruvedrift.

Nå som du har en generell forståelse på høyt nivå av Grin-prosjektet og dets hovedtrekk, kan vi dykke ned i noe av dets mer avanserte teknologi.

Grin Technology

Det skal bemerkes i begynnelsen at karakteren til Grin er rent transaksjonsmessig. Det er ingen mulighet for å legge til ekstra data gjennom skripting, noe som betyr at blockchain ikke vil bli brukt til smarte kontrakter eller dApps.

Grin var ikke designet for å være en verdi av verdi som Bitcoin, og utviklerne ønsket å motvirke spekulasjoner, så Grin ble skapt med en uendelig forsyning og årlige reduksjoner i inflasjonen for å oppmuntre til utgifter i stedet for å skaffe.

I bruk er transaksjonene i Grin ganske unike fordi de ikke inneholder adresser eller beløp. I tillegg kan to transaksjoner slå seg sammen i en blokk for å danne bare en transaksjon, og dermed fjerne all mellomliggende informasjon.

Hver Grin-transaksjon har tre deler:

 1. Et sett med innganger som refererer til og bruker tidligere utganger;
 2. Et sett med nye utganger (referert til som Pedersen Forpliktelser);
 3. En transaksjon “kjerne”.

I en slik ordning er det bare en måte å se inngangene og utgangene til en transaksjon, og det er å være en direkte deltaker i transaksjonen.

Grin Coin Privacy

Transaksjoner skjult fra nettstedet på MimbleWimble. Bilde via Grin

For de som ikke er direkte involvert, ser innganger og utganger ut som tilfeldige data, og de har ingen mening. Til slutt inneholder den tilførte kjernen ytterligere transaksjonsdata som signaturen og eventuelle gruvegebyrer.

Ved å bruke denne unike typen transaksjoner og et unikt blokkformat oppnår Grin sin skalerbarhet. Ordningen bruker utganger som brukes av innganger, som gjør at de kan fjernes fra blockchain, som fungerer for å holde datamengden lagret av blockchain relativt liten..

Dette er nøkkelen til hvordan Grin skalerer basert på antall brukere i stedet for antall transaksjoner. Siden antall brukere er lik antall ubrukte utdata, trenger vi ikke å inkludere individuelle transaksjonsdata i hver blokk.

I denne ordningen består en blokk i Grin-blokkjeden av følgende elementer:

 • En topptekst;
 • Liste over innganger etter gjennomskjæring;
 • Liste over utganger etter gjennomskjæring;
 • En enkelt kjerne for hele blokken;
 • En kjerne for hver enkelt transaksjon i blokken.

Uttrykket “gjennomskjæring” brukt ovenfor betyr prosessen med å samle innganger eller utganger av transaksjoner i et enkelt sett før du legger dem til kjeden.

Konsensus i Grin

Grins konsensusalgoritme kalles Cuckoo Cycle, og det er en type Proof-of-work-algoritme som er spesielt designet for å være ASIC-resistent. Det trekker dette av ved å være en minnebundet algoritme som bruker minnebåndbredde for å bestemme løsningstid i stedet for å være avhengig av GPU-hastighet eller prosessorstrøm..

Gjøkalgoritme

Prosjekter som bruker “gjøkalgoritmen”. Bilde via GitHub

Dette gjør gruvedrift med Cuckoo Cycle mindre energiintensiv og gjør det mulig for brukere med vanlige GPUer og CPUer å utvinne Grin-mynter. Ved å unngå ASIC-gruvedrift og åpne gruvedrift for et bredere utvalg av maskinvare, mener Grin-teamet at gruvedrift vil se en økning i desentralisering i motsetning til den økte sentraliseringen som er blitt sett i andre PoW-blokkeringer.

Grins implementering av gjøkesyklusen bruker et vanskelighetsmål som utvikler seg basert på nettverkets hashkraft som er tilgjengelig. Dette vanskelighetsmålet er implementert for å holde blokkeringsløsningen innen et gitt område, som for tiden er 60 sekunder.

The Grin Team

Fordi Grin ikke ble utviklet av et eneste selskap eller en enhet, er det ingen administrerende direktør i Grin, og det er heller ikke et offisielt team med leder av dette eller det. Det er flere selskaper som har støttet prosjektet, men ingen av dem styrer retningen.

De Grin Github viser 79 forskjellige bidragsytere til prosjektet siden oktober 2016, og alle er frivillige som enten er ufinansiert eller finansiert gjennom donasjoner fra Grin-samfunnet. De aller fleste forpliktelsene er laget av seks individer, som alle er anonyme, uten offentlige profiler tilgjengelig.

Grin Contributors

Noen av de beste bidragsyterne til Grin-prosjektet

Foruten det store antallet privatpersoner som har donert til Grin-prosjektet, har det også vært donasjoner fra flere gruvebassenger og utvekslinger, inkludert Spark Pool og bminer ved bassengkanten, og Gate.io og Poloniex på børssiden. Qtum-prosjektet har også bidratt til Grin.

Grin General Fund

Jeg kan ikke nevne donasjoner uten å snakke om Grin General Fund. Dette er midlene som brukes til å dekke kostnadene ved generell utvikling på protokollen. Dette fondet forvaltes utelukkende av Grin tekniske råd, og alle forbruksbeslutningene blir offentliggjort.

Hvis du ønsket å donere til Grin General Fund, er de to alternativene du har for øyeblikket gjennom Bitcoin og GRIN. For eksempel er her deres Bitcoin Eldre adresse som viser at de har omtrent 13 BTC til rådighet – så ganske betydelig

GRIN vs BEAM

Både Grin og Beam tar sikte på å tilby de beste transaksjonelle personvern-som standard kryptokurver, men de gjør det på forskjellige måter.

Mens Grin i utgangspunktet er et fellesskapsdrevet prosjekt som er avhengig av felleskonsensus og donasjoner for å operere, har Beam tatt mer av en oppstartsmodell som gjør det mulig å ta beslutninger og sende kode raskere, samt gi det en fordel i å ansette ansatte som inkluderer et salgs- og markedsføringsteam.

Grin vs Beam

The Battle of the MimbleWimble Implementations

Hvilken modell er bedre? Det er helt klart et kast og avhenger av perspektivet til personen som vurderer de to prosjektene. Samfunnsmodellen holder seg til den opprinnelige etos av kryptovalutaer, men oppstartsmodellen er langt mer funksjonell.

Til slutt kommer det an på om du verdsetter den samfunnsdrevne modellen for blockchain-utvikling eller oppstartsveien som fører til raskere utvikling og økt innovasjon.

GRIN-mynten

Per november 2019 er det en sirkulerende forsyning av GRIN på 25313340 til en pris på $ 1,20, noe som gir mynten en markedsverdi på bare sjenert på $ 30,5 millioner og gjør GRIN til den 127. største kryptokurrency etter markedsverdi.

Nye GRIN-mynter slippes ut med en hastighet på 1 per sekund, og det forventes at denne utgivelseshastigheten forblir konstant for alltid, noe som vil gi GRIN en stadig fallende inflasjonstakte ettersom den sirkulerende forsyningen kontinuerlig vil vokse.

Hvis det forblir sant, vil inflasjonen av GRIN falle til under 10% etter 10 år, og ti år senere vil den falle til under 5%. Det vil fortsette å falle slik så lenge GRIN forblir et levedyktig prosjekt.

GRIN Prisytelse

GRIN Prisytelse. Bilde via CMC

Den første handelen for GRIN-tokens er oppført som 27. januar 2019, og åpningskursen den dagen var $ 9,96. Den nådde sin heltidshøyde på $ 14,87 dagen etter og har vært på vei lavere for det meste siden. 25. oktober 2019 skrev den ut sin heltid på $ 0,870336 og har siden kommet seg tilbake til $ 1,25 per 6. november 2019..

Handel & Lagring av GRIN

GRIN støttes av et ganske stort antall børser, men det største handelsvolumet er på Hotbit-børsen. Det er etterfulgt av MXC og Bitforex. Det er også akseptabelt volum på DragonEx, Gate.io og Poloniex. Andre børser som støtter mynten har svært små handelsvolumer.

Hvis du velger å kjøpe eller bryte noen, er det to stabile lommebøker for å lagre GRIN-mynter. Den ene er den offisielle GRIN-lommeboken, funnet her, og den andre heter Grin713 og er basert på den offisielle lommeboken, men er angivelig lettere å bruke. Det kan bli funnet her.

Det er også en Grin ++ lommebok, men den er fortsatt i beta, og utvikleren anbefaler at den ikke brukes til mainnet-transaksjoner. Du kan også finne diskusjoner om individuelle lommebokprosjekter på Smil fora. For de som foretrekker en mobil lommebok Jernmage er i utvikling.

Grin Development & Veikart

Gitt at Grin er et helt åpen kildekode-prosjekt, betyr det at koden er åpen for alle å gjennomgå. Dette er også bra for meg da det betyr at jeg kan se nærmere på utviklingsarbeidet på prosjektet.

Som nevnt ovenfor, er det over 79 forskjellige bidragsytere til Grin GitHub noe som betyr at det har vært en jevn strøm av forpliktelser. Nedenfor er koden forpliktet det siste året til sin kjernevirksomhet.

Grin GitHub

Koden forplikter seg de siste 12 månedene

Faktisk, for et prosjekt som ikke har noe dedikert “kjerneteam” av utviklere, har Grin vært ganske aktiv i utviklingsutgang. Hvis vi skulle sammenligne det med andre prosjekter i rommet, er det rangert til 35 tommer generell utvikling produksjon.

Når det gjelder veikartet, har Grin-utviklerne nådd ut til samfunnet om ting som de ønsker å se i 2020-veikart.

Noen av de mest bemerkelsesverdige forslagene her var å fokusere på Atomic swap-utvikling for å lette off-chain transaksjoner mellom BTC, ETH & GLISE. Det var også noen ideer om å få lynnettverket implementert på toppen av GRIN.

Gitt at dette er åpent for samfunnet, kan du selvfølgelig hoppe inn i Grin Gitter og foreslå hva du vil se. Hvis du ønsket å holde deg oppdatert på utviklingen, kan du følge deres offisielle nyhetsfeed eller Twitter.

Konklusjon

Sammen med Beam er Grin en av de aller første implementeringene av den personvernfokuserte Mimblewimble-protokollen. Målet er klart, å være en transaksjonsmynt som gir rom for personvern og skalerbarhet.

Alt dette er svært ønskelige trekk for kryptovalutaer, og så lenge andre blokkjeder står overfor problemer med å lykkes med å oppnå skalering og personvern, har Grin en sjanse til masseadopsjon.

Når det er sagt, møter prosjektet hard konkurranse, spesielt i personvernmyntområdet, der prosjekter som Monero har en enorm start. Det er også prosjekter som Litecoin som ligger langt foran Grin og planlegger å implementere Mimblewimble selv.

Vi har allerede sett hvordan den høye innledende inflasjonen av Grin-pengepolitikken fører til konstant salg av gruvearbeidere. Dette senker for tiden prisen på GRIN-mynter, men etter hvert vil inflasjonen øke og prisene for GRIN bør begynne å stige. Det vil belønne de som hadde tålmodighet til å holde GRIN-myntene sine mens inflasjonen var høy.

Grin-samfunnet liker å påpeke at Grin ble lansert uten ICO, pre-mine, airdrops eller reserverte belønninger for grunnleggere og utviklere. Dette gjør Grin rettferdig og rettferdig for alle brukere.

Imidlertid betyr den enorme konkurransen i blockchain-området i 2019 bare å være rettferdig ikke nok til å få trekkraft og bygge et stort samfunn. Likevel har Grin vært ganske vellykket med å bygge et samfunn i sitt første år av eksistens.

Grin er et ekstremt ungt prosjekt i det unge kryptovalutaområdet. Det vil ta litt tid å se om målene deres om skalerbarhet, desentralisering og privatliv realiseres, og om de hjelper Grin til å bli en av de mest brukte transaksjonsmyntene der ute..

Utvalgt bilde via Shutterstock

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me