Haven Protocol Review: Digital Offshore Banking

Waar denk je aan als je denkt aan een offshore bank? U stelt zich waarschijnlijk de zandstranden van de Bahama’s, de zonneschijn van de Seychellen of misschien de besneeuwde bergen van Zwitserland voor.

Een plek hebben waar u discreet valuta’s en activa kunt opslaan met weinig tot geen overheidstoezicht is de realiteit voor een groot deel van de wereldelite, maar is iets dat de gemiddelde persoon niet kan bereiken.

Als een activaklasse buiten het huidige financiële systeem, dacht men dat cryptocurrency deze rol zou vervullen. Zoals we echter hebben gezien, Bitcoin en vele andere cryptocurrencies lijken te versmelten met de status quo in plaats van ervan af te scheiden. Haven Protocol hoopt dit te veranderen door een protocol in te voeren dat het voor iedereen mogelijk maakt om zijn activa echt “offshore” te verplaatsen.

De geschiedenis van Haven Protocol

Haven Protocol heeft de soort rotsachtige geschiedenis die kenmerkend is voor veel topcryptocurrencies. Het project werd op 21 februari 2018 aangekondigd door twee anonieme ontwikkelaars op Bitcointalk. Haven Protocol werd beschreven als een vork van Monero die het mogelijk zou maken om munten te maken die verschillende activa vertegenwoordigen, waaronder stablecoins en edele metalen.

Haven Protocol Bitcointalk

Het originele bericht over Haven Protocol op het Bitcointalk-forum.

Destijds dacht men dat dit onmogelijk was op privé blockchains zoals Monero. Dit komt omdat blockchains zoals Monero tokenization zoals Ethereum niet ondersteunen, en het alternatief voor tokenization (Coloured Coins) een mate van transparantie vereist die niet beschikbaar is op private blockchains.

Haven Protocol origineel

De oorspronkelijke lanceringsdetails voor Haven Protocol.

De onmogelijkheid van de taak naast het project zonder particuliere financiering, geen ICO en slechts een klein uitgangspunt, resulteerde in veel tractie voor Haven Protocol toen het werd gelanceerd. Helaas beseften de twee anonieme ontwikkelaars al snel dat ze niet konden bereiken wat ze hadden beloofd. Ze gooiden hun voorgemaakte tokens op de markt en verliet het project eind 2018.

Haven Protocol 2019

De Medium-post waarin de gemeenschapsovername van Haven Protocol wordt aangekondigd.

In januari 2019 namen enkele kernleden van de Haven-gemeenschap het project over. Ze geloven dat de twee anonieme oprichters had te goeder trouw geprobeerd om te leveren wat ze hadden beloofd. Dit werd vermoedelijk onthuld in de originele code die de anonieme ontwikkelaars hadden achtergelaten.

Het nieuwe team heeft de originele code van Haven Protocol gevorkt en omgezet in een open-sourceproject. Ze gaven zichzelf de taak om zijn oorspronkelijke visie te vervullen als een particuliere, offshore-bank die toegankelijk is voor iedereen met een internetverbinding.

Haven Protocol lancering

Met de hulp van enkele van de beste ontwikkelaars van Monero, de nieuwe ontwikkelaars van Haven Protocol is erin geslaagd om gekleurde munten toe te voegen naar een private blockchain in mei 2020 – een enorme mijlpaal voor beide projecten. Het eerste synthetische activum van Haven Protocol, xUSD, ging live in juli 2020. Sinds die tijd zijn er meer dan 4,5 miljoen xUSD geslagen.

Wat is Haven Protocol?

Haven Protocol is een vork van Monero die het creëren van privémunten ondersteunt die zowel stabiele als vluchtige activa vertegenwoordigen. Vrijwel elk activum kan worden aangemaakt op Haven Protocol, inclusief valuta en grondstoffen. Deze zijn standaard allemaal privé. De bedoeling is om het mogelijk te maken uw eigen te creëren digitale offshore bank dat is onbereikbaar voor overheden en toezichthouders.

Haven Protocol Offshore

In tegenstelling tot veel cryptocurrencies die we vandaag zien, had Haven Protocol geen premine, hield het geen eerste muntenaanbieding en ontving het geen startkapitaal. In plaats daarvan, 5% van alle blokbeloningen worden automatisch toegewezen aan het ontwikkelteam.

Haven Protocol-team

Haven Protocol’s twee kernontwikkelaars gebruik de pseudoniemen Dweab en Neac. Dweab is een wiskundige en Neac is een cryptograaf. Beiden zijn ook softwareontwikkelaars en hebben meer dan 20 jaar ervaring in hun respectievelijke vakgebieden.

Kaaiman Eilanden

Geniet van deze foto van de Kaaimaneilanden.

In september 2020 kondigde het Haven Protocol-team de oprichting aan van het Haven Stichting. Geregistreerd op de Kaaimaneilanden, de missie van de Haven Foundation om de acceptatie van de eigen cryptocurrency van Haven Protocol, XHV, samen met zijn verschillende activa (voornamelijk xUSD) te vergroten. Dit omvat het faciliteren van beursvermeldingen (waarvoor een wettelijke ondertekenaar vereist is) en het creëren van fiat-crypto on-off ramps.

Hoe werkt Haven Protocol?

Hoewel Haven Protocol wordt beschreven als een vork van Monero, is het nauwkeuriger om het een kloon van Monero te noemen. Haven Protocol heeft dezelfde transacties per seconde (1700 – theoretisch onbeperkt vanwege adaptieve blokgroottes), dezelfde basistransactiekosten (minder dan 1 cent), dezelfde bloktijd (2 minuten) en hetzelfde mijnalgoritme (proof of work – RandomX).

Gekleurde munten Cryptocurrency

Afbeelding via NieuwsBTC

Het belangrijkste verschil (en misschien wel het enige verschil) is dat Haven Protocol iets genaamd Gekleurde munten. Coloured Coins is een technologie die oorspronkelijk in 2013 voor Bitcoin is ontworpen en waarmee u een specifiek attribuut aan een Bitcoin (of een fractie van een Bitcoin) kunt toewijzen. Dit zou het voor een Bitcoin mogelijk maken om een ​​actief zoals Tesla-aandelen of zelfs een enkele Amerikaanse dollar te vertegenwoordigen.

Monero gekleurde munten

Een onderzoeksrapport van Monero-ontwikkelaars dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij het mogelijk maken van Coloured Coins on Haven Protocol.

Zoals eerder opgemerkt, werd gedacht dat dit onmogelijk was op Monero, omdat je de Bitcoin (of de fractie van de Bitcoin) die wordt “gekleurd” met het attribuut op de blockchain moet kunnen zien. Hoe de ontwikkelaars van Haven Protocol er precies in geslaagd zijn om gekleurde munten te implementeren, valt eerlijk gezegd buiten het bestek van dit artikel, maar wordt gedetailleerd beschreven in Middelgrote post vanaf mei 2020.

Monero-transacties

Eenvoudig overzicht van een Monero-transactie. Afbeelding via Coin Central

De simpele verklaring is dat Monero de som van een output gebruikt om te bepalen of een transactie geldig is en dat de ontwikkelaars van Haven Protocol een manier hebben gevonden om nauwkeurig de waarden van verschillende gekleurde munten in deze som op te nemen..

Haven Protocol XHV-mijnbouw

Net als Monero gebruikt Haven Protocol een proof of work mining-algoritme genaamd RandomX. In tegenstelling tot andere proof-of-work mining-algoritmen, is RandomX ontworpen om bestand te zijn tegen gespecialiseerde mining-apparatuur (ASIC-miners). Als zodanig is alles wat je nodig hebt om Haven Protocol’s eigen valuta XHV te minen een gewone computer, maar bij voorkeur een nieuwere.

Haven Protocol Mining Pool

Een van de 5 mining pools van Haven Protocol.

XHV is momenteel een van de meest winstgevende cryptocurrencies om te minen. Het rendement op mijnbouw komt uit op ongeveer 1 $ per dag en dit kan 2-3x hoger zijn als je goedkope elektriciteit hebt. Als je geïnteresseerd bent in het minen van XHV, kun je dat doen door lid te worden van een van de vijf Haven Protocol-mijnpools. U kunt leren hoe u uw Haven Protocol-knooppunt instelt door contact op te nemen met het team via Onenigheid of Telegram.

Haven Protocol Privacy

Haven Protocol heeft dezelfde privacymogelijkheden als Monero. Hoewel de technologie erachter ook buiten het bestek van dit artikel valt, zijn er drie die u moet kennen.

Ring-handtekening cryptocurrency

Afbeelding via Researchgate

De eerste is Ring handtekeningen die de identiteit verbergen van de portemonnee die een transactie verzendt. Bij een Ring Signature-transactie kan elke portemonnee die tot dezelfde groep wallets behoort, tekenen voor die uitgaande transactie. Hierdoor is het onmogelijk om te zien uit welke portemonnee de transactie daadwerkelijk afkomstig is.

Ring CT Cryptocurrency

Afbeelding via Goed publiek

De tweede is RingCT waardoor het aantal munten dat bij een transactie wordt verzonden, wordt verdoezeld. In plaats daarvan wordt alleen de som van de inputs en outputs verantwoord. Als je het niet kon zien, is dit de privacyfunctie die het zo moeilijk maakt om Coloured Coins op Monero te implementeren.

Stealth-adres Cryptocurrency

Afbeelding via Hackernoon

De derde is Stealth-adressen die de identiteit verbergen van de portemonnee die een transactie ontvangt. Hierbij wordt een eenmalig adres aangemaakt waardoor het onmogelijk is om de transactie met de ontvanger te verbinden, ook al gebruiken ze één stabiel adres. Omdat alleen de afzender en de ontvanger weten wat het eenmalige adres is, kunnen alleen zij bepalen of een transactie is verzonden.

Haven Protocol xUSD

xUSD is het behoud van de privacy van stablecoin. Het functioneert ook als de hoeksteen xAsset on Haven Protocol dat wordt gebruikt om te munt andere soorten xAssets.

Synthetische activa Cryptocurrency

Merk op dat dit niet precies is hoe Haven Protocol werkt, maar het is het algemene idee. Afbeelding via DeFiPrime

xUSD is een synthetische stabelcoin. Dit betekent dat er technisch niets achter staat. In plaats daarvan weerspiegelt het eenvoudig de prijs van het actief dat het zou moeten vertegenwoordigen. xUSD valt in deze categorie en Haven Protocol gebruikt Chainlink en Band Protocol om de prijs van XHV, xUSD en andere xAssets te bekijken. Dit betekent dat, in tegenstelling tot de andere drie soorten stablecoins, xUSD zijn koppeling aan 1 $ USD niet kan verliezen.

Haven Protocol xUSD

Haven Protocol’s eigen uitleg van xUSD-munten.

Als er niets is dat xUSD ondersteunt, waar haalt het dan zijn waarde vandaan? Dit is waar Haven Protocol’s slaan en branden mechanisme komt binnen. Om xUSD te slaan, moet je een equivalent USD-bedrag aan XHV verbranden. Dus als 1 XHV bijvoorbeeld 1 $ waard is, zou 100 XHV nodig zijn om 100 xUSD te slaan.

Hier wordt het een beetje gek. U kunt ook xUSD branden om een ​​equivalent bedrag aan XHV in USD te slaan. Dus als de prijs van XHV bijvoorbeeld daalt tot slechts 50 cent USD, zou het branden van 100 xUSD 200 XHV opleveren. Je zou deze XHV dan op een beurs kunnen verkopen om 100 $ USD in fiat te krijgen (als dat is waar je voor gaat, zullen we je niet beoordelen).

Haven Protocol Banking

Afbeelding via YouTube

Wat dit in de praktijk doet, is dat u hiermee uw eigen niet-traceerbare USD-bankrekening ten opzichte van xUSD kunt creëren. Bedankt aan het slaan en branden mechanisme, je kunt xUSD daadwerkelijk inwisselen voor echte USD via XHV met behulp van een cryptocurrency-uitwisseling. Dit systeem handhaaft zijn evenwicht dankzij de unieke transacties en vergoedingen van Haven Protocol, die binnenkort zullen worden besproken.

Haven Protocol xAssets

xAssets zijn synthetische representaties van activa uit de echte wereld op Haven Protocol. Er zijn letterlijk geen beperkingen met betrekking tot welke activa kunnen worden vertegenwoordigd, noch is er een limiet aan de liquiditeit van dat activum (d.w.z. u kunt zoveel synthetische aandelen van Tesla kopen als u wilt). Dit komt omdat er, net als xUSD, technisch gezien niets is dat xAssets ondersteunt. Ze weerspiegelen gewoon de prijzen van de orakels.

Haven Protocol xAssets

Om nog een xAsset te slaan, je moet xUSD verbranden. Het is niet mogelijk om rechtstreeks van XHV naar een andere xAsset dan xUSD te gaan. Dit is in de eerste plaats voor de eenvoud aan de kant van de ontwikkelaar, en wordt ook gerechtvaardigd door het feit dat de meeste grondstoffen (bijv. Olie, edelmetalen) universeel worden gewaardeerd in USD.

Dat gezegd hebbende, kunt u andere synthetische valuta’s zoals xEUR of xGBP gebruiken met xUSD. xAssets zijn niet geïmplementeerd op het moment van schrijven en de eerste set xAssets die wordt ondersteund, wordt gedetailleerd beschreven in het gedeelte Roadmap van dit artikel. Oh en natuurlijk zijn alle xAssets volledig privé, zoals XHV en xUSD.

Haven Protocol-transacties

Naast de eerder genoemde privacyfuncties, heeft Haven Protocol een paar extra functies aan zijn transacties toegevoegd om ervoor te zorgen dat het munt- en brandmechanisme voor xUSD stabiel blijft. De eerste heet iets ‘Notities’.

Haven Protocol-transacties

U kunt bankbiljetten beschouwen als gelijk aan fysieke bankbiljetten (contant geld). Transacties op Haven Protocol zijn zo ontworpen dat elke ‘wijziging’ die aan een bepaald biljet is gekoppeld, niet kan worden uitgegeven of verplaatst totdat de transactie is voltooid.

Stel dat u 100 XHV op een beurs hebt gekocht en naar uw portemonnee hebt gestuurd. Tenzij u dat bedrag handmatig in uw portemonnee splitst, wordt het als één biljet behandeld. Dit betekent dat als u 50 XHV naar de ene persoon wilt sturen en de andere 50 XHV naar een andere, u moet wachten tot de eerste 50 XHV-transactie is voltooid voordat u de tweede verzendt..

Haven Protocol ontgrendelen

Dit lijkt misschien raar gezien het feit dat transacties op Haven Protocol slechts een paar minuten duren, maar het is logisch als je eenmaal rekening houdt met de tweede functie: de ontgrendelingstijd tussen xUSD en XHV. Deze ontgrendelingsperiode kan variëren van 6 uur tot 7 dagen. Dit is om te voorkomen dat mensen het xUSD munt- en verbrandingsmechanisme manipuleren (wat gebeurde tijdens de eerste twee maanden na de release).

Om elke discrepantie te voorkomen die zou kunnen optreden tijdens de ontgrendelingsperiode, worden de conversiekosten samen met de prijs waartegen u het activum hebt gekocht, vergrendeld wanneer u de transactie uitvoert. Als u bijvoorbeeld de conversie startte tussen 100 XHV naar 100 xUSD maar de prijs van XHV daalde tot slechts 50 cent USD, krijgt u nog steeds 100 xUSD, ongeacht de ontgrendelingsperiode die u hebt gekozen.

XHV Cryptocurrency-analyse

XHV heeft een Huidige voorraad van ongeveer 14,25 miljoen. Aangezien XHV hetzelfde emissieschema heeft als Monero, betekent dit dat er 2 XHV per blok (elke 2 minuten) wordt gedolven tot mei 2021, wanneer de blokbeloning wordt verlaagd tot 1 XHV per blok.

Haven Protocol-emissie

Na mei 2022 zal Haven Protocol iets invoeren met de naam staartemissie, waarbij de blokbeloning voor onbepaalde tijd in de toekomst 0,6 XHV zal zijn. Dat gezegd hebbende, Monero (en bij uitbreiding Haven Protocol) zou hun mijnbouwalgoritme kunnen veranderen en beloning kunnen blokkeren als een nieuwe wordt gevonden om de privacy en decentralisatie te vergroten (weerstand tegen ASIC-mijnwerkers).

Haven Protocol inflatie

Hoewel de staartuitstoot van Haven Protocol het technisch inflatoir maakt, verandert het werkelijke aanbod van XHV van dag tot dag naarmate mensen XHV verbranden tot munt xUSD en vice versa. Dit betekent dat XHV technisch twee emissieschema’s / circulerende voorraden heeft met Offshore (inclusief xUSD en xAssets) en zonder Offshore (exclusief xUSD en xAssets). Deze zijn te zien in de afbeelding hierboven.

Haven Protocol XHV ICO

Zoals eerder opgemerkt, had Haven Protocol geen ICO, geen premine en geen startkapitaal van risicokapitaalbedrijven. Dat gezegd hebbende ontving de eerder genoemde Stichting Haven een Schenking van 1 miljoen dollar van een anonieme entiteit eind september, niet lang nadat ze officieel werden opgenomen in de Kaaimaneilanden.

XHV Cryptocurrency-prijsanalyse

Als u denkt dat de prijsgrafiek voor XHV er een beetje bizar uitziet, zou u gelijk hebben. De enorme pomp eind 2018 was blijkbaar veroorzaakt door een Telegram-groep. Het feit dat het samenviel met de tijd dat de oorspronkelijke ontwikkelaars hun premined XHV verkochten, leidde tot beschuldigingen van een exit-scam door de Haven Protocol-gemeenschap.

XHV Cryptocurrency-prijs

Afbeelding via Coingecko

Het behoeft geen betoog dat als u de prijsactie van vóór 2019 verlaagt (wat aantoonbaar gerechtvaardigd is gezien wat er is gebeurd), dit betekent dat XHV 30 keer hoger is dan zijn laagste punt ooit van 10 cent in september 2019. XHV lijkt te zijn begonnen met zijn parabolische beweging in mei, rond de tijd dat de Haven Protocol-ontwikkelaars aankondigden dat ze een manier hadden gevonden om Coloured Coins te implementeren.

Waar kunt u Haven Protocol XHV krijgen

Als je je eigen offshore bankrekening wilt starten bij Haven Protocol, heb je wat XHV nodig. Helaas zijn uw opties voorlopig vrij beperkt – het is Bittrex of bust. Het handelsvolume is daar niet het beste maar is de afgelopen weken gestegen.

XHV Cryptocurrency-uitwisselingen

Afbeelding via CoinMarketCap

Terwijl dit artikel werd geschreven, Kondigde Bittrex aan ze zullen een handvol privacymunten verwijderen. Hoewel niet genoemd, kan XHV worden beïnvloed. Hoewel de prijs de afgelopen dag is gedaald, lijkt het een indrukwekkend herstel te hebben doorgemaakt, aangezien de meeste XHV-houders ervoor hebben gekozen om te ruilen voor xUSD in plaats van XHV op een beurs te verkopen..

XHV Cryptocurrency-portefeuilles

Als u uw XHV-cryptocurrency wilt opslaan, is uw enige optie de native Haven Vault (webportemonnee). Hoewel de Haven Wallet ook beschikbaar is voor mobiele apparaten, suggereren beoordelingen dat de gebruikerservaring niet de beste is.

XHV Cryptocurrency-portemonnee

Het Haven Protocol-team ontwikkelt momenteel een stabielere versie van de mobiele portemonnee, samen met een downloadbare desktopportemonnee.

Routekaart Haven Protocol

Haven Protocol heeft misschien wel een van de meest opwindende roadmaps van elke cryptocurrency. En nog beter, de Haven Protocol roadmap staat duidelijk omschreven op hun website.

Haven Protocol Travala

Om te beginnen is Haven Protocol bezig met integreren met Travala, wat betekent dat het mogelijk zal zijn om XHV te gebruiken om vakanties te betalen (niet de beste timing). Haven Protocol hoopt uiteindelijk xUSD ook als betalingsoptie toe te voegen.

XHV WooCommerce-plug-in

Haven Protocol is momenteel ook bezig met integratie met WooCommerce. Dit maakt het mogelijk dat XHV als betaalmethode wordt gebruikt bij verschillende webwinkels die WooCommerce gebruiken. Dit zou niet bijzonder opmerkelijk zijn, ware het niet dat ze het mogelijk zouden maken om ook te betalen voor diensten met xUSD en andere xAssets.

Routekaart Haven Protocol

Over xAssets gesproken, Haven Protocol zal ze in het eerste kwartaal van 2021 introduceren. De eerste xAssets die worden ondersteund, zijn goud, zilver, Chinese yuan en euro’s..

Haven Protocol Governance

De blogpost van Haven Protocol over de aankondiging van de Haven Foundation lijkt ook aan te geven dat ze betaalinstrumenten gaan bouwen, zoals betaalpassen met cryptocurrency die XHV, xUSD en andere xAssets ondersteunen. Het geeft ook aan dat het ernaar streeft om van het project een gedecentraliseerde autonome organisatie te maken. Geen van deze twee staat momenteel op hun roadmap.

Hoewel deze ontwikkelingsdoelen veelbelovend zijn, verbleken ze in vergelijking met de heilige graal: trustless asset swaps. Zoals sommigen van jullie wellicht weten, geloven velen in de Monero-gemeenschap dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Monero van de meeste beurzen wordt verwijderd en over het algemeen niet meer beschikbaar is voor handel..

Atomic Swap Cryptocurency

Afbeelding via WallstreetMojo

Om hiertegen te beschermen, hebben veel Monero-ontwikkelaars en communityleden gewerkt aan een manier om het mogelijk te maken om op een betrouwbare manier tussen XMR en BTC te wisselen met behulp van atomaire swaps. Haven Protocol richt zich momenteel ook op werken met ThorChain om het mogelijk te maken om XHV te ruilen met andere cryptocurrencies.

Aangezien Haven Protocol in wezen een kloon van Monero is, zal deze, als en wanneer deze atomic swap-technologie beschikbaar komt voor Monero, ook toegankelijk worden voor Haven Protocol. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Monero met betrekking tot Haven Protocol en ThorChain. Dit maakt het mogelijk om uw BTC in te ruilen voor Monero en xUSD, een stabiele munt die de privacy bewaart, zonder tussenkomst van een derde partij zoals een exchange..

Onze kijk op Haven Protocol

Haven Protocol is misschien wel een van de meest waardevolle projecten in de cryptocurrency-ruimte. De cryptomarkten zijn ongelooflijk afhankelijk geworden van stablecoins die zijn uitgegeven door gecentraliseerde partijen, namelijk Tether (USDT). Nu er geruchten de ronde doen dat toezichthouders achter deze stablecoin-emittenten aan zouden kunnen gaan, is het de hoogste tijd om op cryptovaluta gebaseerde alternatieven te onderzoeken..

Makerbao USDC-onderpand

De meeste Ethereum-tokens die de DAI-stablecoin ondersteunen, zijn eigenlijk USDC. Afbeelding via de MakerDAO-blog.

Overcollateralized en algoritmische stablecoins zijn aantoonbaar niet voldoende ontwikkeld om de leegte te vullen die gecentraliseerde stablecoins zouden achterlaten. Overweeg het feit dat een aanzienlijk deel van de cryptocurrency de DAI-stablecoin ondersteunt is eigenlijk USDC! Hoewel er waarschijnlijk verbeteringen zullen zijn in die kampen, kan geen van beide de privacy voldoende beschermen.

Velen van jullie zullen weten dat die er zijn tientallen blockchain-bedrijven die de kost verdienen door de openbare transacties op openbare blockchains op Bitcoin en Ethereum te volgen namens overheden en toezichthouders. Zelfs als USDC en USDT blijven hangen, zijn ze onderhevig aan hetzelfde toezicht omdat ze zijn gebouwd op openbare blockchains. Bovendien kunnen ze op elk moment met hun vingers knippen en bevriezen uw stabiele activa.

Als cryptocurrency iets wil worden dat buiten het financiële systeem valt, moet het de privacy terugnemen die het had toen het voor het eerst opkwam met Bitcoin in 2009. Vertrouwen op gecentraliseerde, overcollateralized en algoritmische stablecoins is niet de manier om dit te doen. xUSD lijkt de oplossing te zijn, of in ieder geval een voorloper van wat de oplossing zal worden.

Donatie Stichting Haven

Men ontvangt niet zomaar een donatie van 1 miljoen dollar.

Dat gezegd hebbende, er zijn een paar zorgwekkende elementen. Ten eerste is het niet duidelijk waar de 1 miljoen dollar aan financiering vandaan kwam, en ondanks wat de blogpost misschien zegt, aan dat geld zijn ongetwijfeld verplichtingen verbonden. Ten tweede is de afhankelijkheid van Haven Protocol van openbare orakels hun achilleshiel. Als ze de toegang tot die orakels verliezen, kan het project crashen en inbranden. Het risico hiervan is echter vrij laag.

Ten slotte heeft Haven Protocol aantoonbaar hun protocol nog niet getest. Er zijn waarschijnlijk veel meer exploits van het munt- en verbrandingsmechanisme dat ze nog niet hebben ontdekt, en er is waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat het iets betrouwbaars nuttigs wordt.

Dat gezegd hebbende, het is slechts een kwestie van tijd voordat de ontwikkelaars bij Monero erachter komen hoe atomaire swaps te doen met Bitcoin. Zodra dat gebeurt, zal de waarde van een privacybehoudende stablecoin worden gerealiseerd. Haven Protocol zou daarom een ​​van de meest waardevolle projecten in de ruimte kunnen worden, maar het heeft nog een lange weg te gaan.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me