Hva er Blockchain Oracles?

Hvis du har fulgt teknologien bak smarte kontrakter og blockchain nylig, har du kanskje kommet over et begrep “Blockchain Oracle”. Dette er faktisk relativt nye konsepter som er mest anvendelige for smart kontraktsteknologi.

Blockchain-teknologi er definert av all informasjonen som er offentlig tilgjengelig på det desentraliserte nettverket. Imidlertid kommer det visse situasjoner der blockchain ikke har tilgang til informasjon som er utenfor kjeden. Dette utgjør en unik utfordring for smarte kontrakter når de trenger visse betingelser for å være oppfylt før de kan utføres riktig.

Det må være en måte som blockchain og smarte kontrakter som utføres på toppen av denne kjeden, er i stand til å verifisere disse forholdene. Det er her Orakler kommer inn. Faktisk er valg av navn passende da orakler ble sett på som mystikere som kunne fortelle folk informasjon de ikke kunne bekrefte seg selv..

Hva er et Oracle?

Oracles gir dataene som kreves for at disse smarte kontraktene skal utføres. Dette er eksterne datastrømmer som leveres av tredjeparts tjenester og er designet for å brukes med disse smarte kontraktene. De vil gi informasjon til den smarte kontrakten, for eksempel om en betaling har lykkes, en pris har nådd en eller annen grense eller til og med andre eksterne faktorer som været.

Disse Oracles vil inngå i multisignaturkontrakter der de opprinnelige forvalterne vil signere en kontrakt som bare vil utføre eller frigjøre midlene etter at alle disse vilkårene er oppfylt.

Orakler er avgjørende for at smarte kontrakter skal fungere. De gir viktige innspill for alle disse smarte kontraktene og gir mulighet for den legitime interaksjonen mellom disse kontraktene og virkelige og eksterne faktorer.

Behovet for orakler

Behovet for OraclesMåten Blockchain fungerer på, gjør det ganske vanskelig for det å samhandle med eksterne og utenfor kjedefaktorer. Dette er på grunn av den deterministiske naturen til hvor hendelser følger en annen i en logisk rekkefølge. For eksempel vil du ha transaksjoner eller opprette en blokk som håndteres deterministisk.

Å samle ekstern informasjon utenfor kjeden som ikke er sekvensiell, vil imidlertid være umulig for blockchain å forstå. Den ble designet spesielt på denne måten for å gi den sin unike uforanderlige egenskap. Ideen om at blockchain ikke kan endres på noen måte.

Med den virkelige verden vet vi altfor godt at ting ikke er deterministiske. Disse hendelsene skjer tilfeldig i en hvilken som helst bestemt rekkefølge. Dette skaper en grunnleggende utfordring for blockchain, da det ikke er noe definert opptak av sekvensen som hendelsene skjedde med.

Det er her Oracles er i stand til å bygge bro over gapet. De er i stand til å ta disse virkelige verdensbegivenhetene og fordøye det til en deterministisk form som gjør at blockchain effektivt kan verifisere forhold.


Nåværende Oracle-eksempler

Gitt at vi ser en stor økning i etterspørselen etter disse smarte kontraktene, har også etterspørselen etter Oracle-løsninger. Det er en rekke utviklere som har designet Oracles som er i stand til å samhandle med blockchain. Disse Oraklene er egentlig smarte kontrakter i seg selv og krever derfor utviklere som kan kode løsninger både i og utenfor kjeden.

Oracles kan allerede tillate tilkoblinger fra blockchain til eksisterende Web APIer, tillate betaling å gjøres mellom blockchain og andre off-chain betalingsbehandlere, samt integrering av smarte kontrakter med andre blockchains helt. Nedenfor er noen eksempler på Oracle-løsninger.

  • Maskinvare: Noen smarte kontrakter er kodet for å samhandle med den fysiske verden. De er designet for å utføre når visse vilkår er oppfylt. For eksempel, med forsyningskjeder på blockchain, når et produkt har krysset et bestemt stadium, eller når et skip har landet i en bestemt havn. Det er åpenbart visse bekymringer om datasikkerhet med dette.
  • Programvare: Software Oracles vil håndtere all online informasjon som kreves av smartkontrakten. Dette inkluderer data som aktiva priser, værforhold, flyinformasjon. Oracle vil samle denne informasjonen via web-APIer og deretter sende den til den smarte kontrakten.
  • Konsensusbygging: Når en smart kontrakt er avhengig av informasjon fra en rekke forskjellige kilder, er det her konsensusbaserte Oracles er best brukt. For eksempel, med prediksjonsmarkeder hvor det satses på potensielle fremtidige hendelser, er det avgjørende at informasjonen om arrangementet er 100% riktig. De krever bekreftelse på dette fra en rekke forskjellige kilder.

Et av de ledende selskapene som for tiden utvikler Oracle-løsninger er Oraclize. For eksempel utviklet de nylig et Oracle som ville tillate noen å sjekke om deres digitale identitet (som Estlands) er knyttet til en bestemt Ethereum-adresse. De har også utviklet interessante løsninger på sikkerhetsproblemer med fysiske orakler som bruker kryptografisk bevis.

Oraclize-eksempel

Andre større selskaper som er involvert i Oracle-løsninger inkluderer IBM og Microsoft. De utvikler sine egne Oracle-plattformer som kan brukes til bedriftsløsninger.

Fremtidige muligheter

Med den økende adopsjonen og interessen for Ethereum-baserte smarte kontrakter, vil det også være økende etterspørsel etter Oracles som gjør at disse kontraktene kan samhandle med andre systemer på nettet og den fysiske verden. Det ser ut til å være sannsynlig at utviklere vil designe et enkelt uniform Oracle som vil lette denne kommunikasjonen med omverdenen.

Dette vil virkelig drive brukstilfellet for smarte kontrakter og desentraliserte blokkjeder. Hvor som helst fra logistikk til identitetsstyring, fra eiendomseiendom til immateriell eiendom, vil smarte kontrakter med Oracles gi en løsning.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me