Hva er Cross Chain Atomic Swaps?

Det er stor konkurranse i kryptovalutaområdet. Det som tidligere hovedsakelig ble dominert av Bitcoin, utfordres nå av en rekke andre kryptovalutaer og økosystemer. Selv om de skiller seg ut på en rekke måter, er det en ting de deler, det er vanskelig å samhandle med en annen blockchain.

Hvordan bytter man ut en kryptovaluta mot en annen?

Det er der atomkoblinger med krysskjede kommer inn. Dette vil forbedre helsen til hele økosystemet i stor grad, ettersom folk er i stand til å bytte ut tokens og mynter mot andre mynter. Denne funksjonen vil bli rullet ut av det etterlengtede lynnettverket.

En nærmere titt på Atomic Swaps

Atomic swaps kalles også Atomic cross-chain trading og vil tillate utveksling av mynter uten behov for en sentralisert tredjepart. Foreløpig er den eneste måten noen kan bytte mynter mot en annen gjennom en sentralisert utveksling.

Valutaveksling kan være risikabelt ettersom man må stole på tilliten til den sentraliserte tredjeparten. Det har vært eksempler på utvekslinger som har gått i stykker, og tegnene på dem har også forsvunnet. Ting ville være mye enklere hvis du klarte å gjøre transaksjoner på en desentralisert måte på tvers av blokkjeder.

Det er her atombyttene kommer inn. Hvis du vil bytte Ethereum mot Bitcoin, kan du bare gjøre det direkte med en Bitcoin-eier. De er heller ikke et nytt konsept og har eksistert i hvert fall i 2013. Likevel begynner utviklingen av funksjonaliteten først å vise faktiske resultater med lynnettverket.

Du spør kanskje hvordan du kan stole på at utvekslingen vil finne sted?

Dette er gjennom noe som heter Hashed Time Locked Contracts (HTLCs). Dette er i hovedsak en form for smart kontrakt der mottakeren av en betaling må bekrefte mottakelsen av midlene før en viss frist. Dette gjøres gjennom et kryptografisk betalingsbevis.

Hvis mottakeren ikke erkjenner at betalingen har gått gjennom, kan de gi avkall på muligheten for å motta den. HTLC kan også brukes til en rekke andre formål, da det kan fungere som en viss “utløser” for visse kodede forhold. De kan for eksempel brukes til å foreta betingede Bitcoin-betalinger for en bestemt transaksjon.

Lightning Network Swaps

Når det gjelder Atomic Swap, vil hver part i swap sende inn transaksjoner til sine individuelle blokkjeder. I vårt eksempel vil ETH-brukeren sende transaksjonen til Ethereum blockchain og BTC-brukeren vil gjøre det samme på Bitcoin blockchain. Når den er implementert, kan mottakeren bare kreve tokens hvis de avslører en kryptografisk hash.

Atomic swaps vil effektivt tillate en bruker å åpne en betalingskanal mellom to kjeder som fungerer som en transaksjonsbehandler. Dette vil bety at de effektivt kan bytte mynter som de ikke eier ennå så lenge de har midler til å kunne kjøpe dem

Hvor er vi nå?

Atombytter blir nå bare et realistisk forslag ettersom en rekke forskjellige blokkjeder har implementert lynnettverket. Dette fungerer som en krysskjedebetalingskanal som kobler de to kjedene. Dette har tatt litt tid fordi lynnettverket faktisk krever komplisert koding fra grunnen av.

Bortsett fra at begge har lynnettverket satt på, må begge kjedene ha de samme hashfunksjonene. Dette kan være SHA 256 når det gjelder Bitcoin. Dette er et krav for at HTLC-ene skal kunne “kommunisere” effektivt.

For tiden er det en rekke Altcoins som er i stand til å gjøre bruk av Atomic-bytter. I teorien er enhver mynt som gaffles fra Bitcoin-kodebasen i stand til dette. For eksempel så vi nylig den første byttingen mellom Litecoin og Bitcoin. Dette ble også gjort med Vertcoin og Decred.

Det var også nyheter om at en Bitcoin kontantutvikler hadde også fullført en lignende Atomic-bytte med Bitcoin. Dette vil tillate folk å stole på mindre Bitcoin kontantbetalinger. Likevel bemerket utvikleren at kommandoene og kompilering av programvaren kan være litt avansert for gjennomsnittlige brukere. Han har som mål å utvikle et mer brukervennlig grensesnitt.

Ser fremover

Det er ingen tvil om at etter hvert som adopsjon av kryptovaluta øker, vil etterspørselen etter krysskjede-transaksjoner øke. Spesielle kryptovalutaer vil bli stimulert til å implementere atombyttefunksjonalitet eller møte muligheten for å bli etterlatt av konkurrerende mynter.

En av hovedmotivasjonene bak kryptovalutaer var den desentraliserte karakteren til blokkjeder. Sentraliserte Altcoin-utvekslinger har faktisk vært en motsetning til det. Med Atomic-bytter vil desentralisert handel bli en realitet.

Bilder via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me