Hva er utsiktene til en gullstøttet kryptovaluta?

En gullstøttet kryptovaluta vil bare lykkes hvis den kan bygge tillit hos brukerne, som må tro at de kan lagre verdi trygt.

For å bygge dette nivået på tillit må operatørene være gjennomsiktige med sine underliggende gullbeholdninger og bevise at disse eierandelen er relativt til myntene de har utstedt.

I skrivende stund mangler denne tilliten fordi gullstøttede kryptokurver lider det samme som andre “festede” kryptokurver, den mest populære er Tether (USDT).

Støttet av den amerikanske dollaren og lider av sin egen troverdighetsproblemer – spesielt et uklart revisjonsspor av de antatte underliggende amerikanske dollarene – dette har ikke stoppet at den amerikanske dollarverdien raskt steg til 2,2 milliarder dollar.

Utsiktene til høye aksepteringsgrader for brukere vil bli påvirket av ytelsen til ‘fiat’ valutaer. Gullstøttede kryptovalutaoperatører hevder at fiat-valutaer er feil, og et alternativ er nødvendig. Den amerikanske dollaren var bundet til gull til begynnelsen av 1970-tallet, og siden den gang har inflasjonen i amerikanske dollar vært mindre ustabil.

Den amerikanske regjeringens evne til å kontrollere tilbud og etterspørsel etter valuta ble av økonomer nevnt som en nøkkelfaktor i styringen av finanskrisen 2008-09. Siden introduksjonen av fiat-valuta i USA har dollaren vært en mer stabil aktivaklasse.

Fiat Versus Cryptocurrency

Fiat vs Cryptocurrency

Kryptovaluta har mange teoretiske fordeler over en tradisjonell fiat-valuta, nemlig enkel transaksjon, desentralisering, personvern og definerte grenser for ny forsyning. Disse fordelene har ført til spenning som har drevet etterspørsel, og har generert store prisgevinster for mange kryptovalutaer.

Imidlertid har de fleste vist seg å være en dårlig butikk av verdi og oppføre seg mer som aksjer med høy kursvolatilitet, noe som betyr at de blir sett på mer som en spekulativ aktivaklasse enn en trygg.

Problemer rundt sikkerhet, mulig foreldelse av teknologi og den forvirrende mengden alternativer har alle lagt til at disse kryptovalutaene blir sett på som en dårlig butikk av verdi – for nå.

Selv om de er allment ansett som en trygg butikk med verdi, har fiat-valutaer sine egne iboende risikoer. Fordi valutaer ikke lenger er basert på gullstandarden, stoler de på at myndighetene styrer dem.

Dette nivået av sentralisert makt lar myndighetene kontrollere pengetilførselen, tildele banklisenser (som betyr at de kan bestemme hvem som kan tildele kreditt) og gi tilgang til betalingssystemer.

Kryptovalutaer gir et levedyktig alternativ til fiat-valutaer som støttes av regjeringen, og spesielt råvarestøttede kryptovalutaer er teoretisk et trygt alternativ. Som nevnt er det troverdighetshensyn med disse “festede” kryptovalutaene, med gullstøttede kryptovalutaer har sine egne problemer.

Ganske bortsett fra problemene med gullstøttede kryptovalutaer, har gull som en aktivaklasse problemer: Det kan ikke lett transporteres, må sikres til enhver tid og som andre aktivaklasser svingninger i pris.

Imidlertid, i motsetning til mange andre aktivaklasser (fiat-valutaer inkludert), har gull en iboende verdi og har blitt handlet i en eller annen form i mange år. Det regnes som det beste alternativet til fiat-valutaer og har blitt brukt av investorer som beskyttelse mot inflasjon i mange år.

Gullstøttede kryptovalutaer

GoldCrypto (lokalisert i Belize og utsteder AuX-tokens) og Flashmoni (UK-baserte fintech-operasjonsproblemer OZG og OZT) er to eksempler av mange. Dette markedet er fremdeles uregulert, og kjøpere bør undersøke disse kryptovalutaene nøye før de investerer. Det er en risiko for at operatører kan overvurdere gullbeholdningen eller utstede flere mynter enn de har i forhold til beholdningen.

Det er mulig at en spredning av kryptokurver med gullstøtte vil føre til en økning i etterspørselen etter gull, presse prisen opp og lokke flere operatører inn i markedet. Igjen, dette viser behovet for due diligence fra investorens side.

Fordi markedet er uregulert med mange ondsinnede operatører, er det forståelig mistillit rundt gullstøttede kryptovalutaer. De mest troverdige leverandørene er Storbritannias Royal Mint og Perth Mint – begge statlige enheter.

Deretter gir ikke disse leverandørene brukerne muligheten til å gå bort fra myndighetskontroll. For at tillit til å utvikle, vil brukere trenge gjennomsiktighet der de lett kan forstå hvem som eier gullet og se hvordan det lagres. Hvis brukere kan være tydelige på den underliggende eiendelen, kan gullstøttet kryptovaluta være en pålitelig butikk av verdi.

Til slutt vil den mest vellykkede gullstøttede kryptovalutaen sannsynligvis være basert i en anerkjent jurisdiksjon med høy grad av privatliv. For eksempel vil en kryptokurrency som er basert på gull og som er fysisk basert i Sveits, være en flott mulighet, gitt Sveitses rykte og desentraliserte natur.

Bilder via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me