Hvem er Jed McCaleb? The Fresh-Faced Crypto OG

Uønskede festgaver har en tendens til å vises på julaften eller juledag, avhengig av når du tilfeldigvis åpner gavene dine.

Teamet på Ripple, sammen med XRP-holdere overalt, fikk imidlertid sin versjon av en håndstrikket genser noen dager tidlig i år, da Securities and Exchange Commission (SEC) arkiverte sin søksmål mot Ripple 22. desember. Vi er kanskje bare dager unna 2021, men 2020 har ikke avsluttet ubehagelige overraskelser ennå.

Faktisk skulle ikke SECs beslutning om å spille Grinch ha kommet som en overraskelse for de involverte. Det har vært tull i en stund at SEC så på XRP og funderte over sin mulige status som sikkerhet, i motsetning til en kryptovaluta..

XRP priskrasj

XRP tar en Tumble på SEC News. Bilde via Bloomberg

Rettferdig prosess betyr også at SEC opprinnelig ville ha varslet Ripple om sin intensjon om å rettsforfølge for minst 30 dager siden. Med søksmålet som nå er anlagt mot Ripple, samt mot medstifteren Chris Larsen og administrerende direktør Brad Garlinghouse, med påstand om at alle tre partiene solgte XRP som en uregistrert sikkerhet, er det duket for en allmektig krangel i domstolene..

Dette er dårlige nyheter for de tre tiltalte som, hvis de blir dømt, står overfor å måtte betale tilbake pengene som er tjent med salg av XRP, samt eventuelle bøter eller andre straffer SEC anser passende. Det er også en stygg kullklump i strømpene til de som holder XRP, som har sett verdien stupte siden kunngjøringen. Gevinstene som er gjort i påvente av Spark token airdrop er utslettet, utveksling faller XRP som en varm potet og fremtiden ser i beste fall usikker ut.

Mine to satoshier

Alle som er noen i krypto vil ha noe å si om SEC-søksmålet og Ripples svar på det. Vitalik Buterin har allerede anklaget Ripple for å ‘synke til nye nivåer av underlighet’ når den offentlig svarer på anklagene, mens det store og høylydte XRP-samfunnet forutsigbart har stått fast i sitt forsvar. Mye har blitt sagt allerede, og mye mer vil løsne når saken utspiller seg.

Likevel, midt i all støyen, er det en figur vi spesielt vil høre fra. Noen som har sparket rundt kryptorommet siden de første dagene, og som har lidd sin del av tilbakeslag og triumfer underveis. Noen hvis mening om Ripple og XRP vil telle mye, da han bidro til å skape dem.

Noen som antas å sitte på et stort lager av XRP som gjør mange mennesker nervøse, selv om det nå ser litt mindre ut. Noen som skilte seg med Ripple og deretter fortsatte med å finne den kanskje største konkurrenten. Noen som heter Jed McCaleb.

En kryptoveteran

Selv om han kan se frisk ut av videregående skole, har Jed McCaleb vært involvert i krypto nesten siden begynnelsen. Han har mer bemerkelsesverdige hakk på CV-en enn de fleste klarer i løpet av livet, og det er vanskelig å ikke føle at han akkurat har begynt. Han er også en av de mest splittende figurene der ute, og tiltrekker seg beundring og opprobrium i nesten like stor grad.

Jed McCaleb Presentasjon

Jed McCaleb holder en presentasjon. Bilde via CryptoSlate

Han er også en av kryptos mer gåtefulle personligheter, og foretrekker å jobbe jevnlig i stedet for å vasse inn i hvilken kontrovers som til enhver tid raser. Mens noen store navn ser ut til å kvitre hvert par minutter, er McCaleb mye mer omtenksom og hadde i skrivende stund ikke lagt ut noe siden 11. desember. Han vokser opp i podcaster og på arrangementer for å snakke om sitt arbeid og bakgrunn i krypto, men mangler bombasten til mange av hans mer rettferdig jevnaldrende.

Likevel er dette en fyr med mye å rope om og som har meninger. Det er derfor ironisk at noen tilsynelatende så avslappet har tiltrukket seg så mye kritikk og kontrovers over en relativt kort periode. Det kan imidlertid ha ganske mye å gjøre med et av hans tidligste prosjekter.

Første trekk

McCaleb ble født i Fayetteville, Arkansas i 1975. Hans kall ser ut til å ha funnet ham tidlig, ettersom han innrømmer å ha programmert ‘siden 3. eller 4. klasse.’ Etter å ha fullført videregående skole registrerte han seg ved University of California, Berkeley, men droppet fra studiet. å jobbe som programmerer i New York City.

I 2000 grunnla han MetaMachine, ‘en metadata-nettleser som kan legge til og redigere bildetekster, nøkkelord, lisenser og eierskap i bilder.’ McCaleb fungerte som selskapets CTO, mens hans medstifter Sam Yagan (senere grunnleggeren av OkCupid) overtok rollen som administrerende direktør. Mens de var på MetaMachine opprettet og ga paret ut eDonkey-programvaren, et desentralisert, peer-to-peer fildelingsnettverk.

eDonkey Jed

eDonkey: Dessverre ikke mer. Bilde via warosu.org

I løpet av få år var eDonkey internettets mest populære slike nettverk, med anslagsvis 2-3 millioner brukere som delte opptil en milliard filer. Populariteten tiltok etter hvert oppmerksomheten til Recording Industry Association of America (RIAA) som truet MetaMachine med søksmål om brudd på opphavsretten, til de ble bøtelagt med en bot på 30 millioner dollar. Det ville ikke være sist McCaleb befant seg på feil ende av en rettssak.

Det var rundt denne tiden McCaleb kjøpte domenenavnet mtgox.com, med ideen om å skape en online markedsplass for handel Magic the Gathering kort (navnet er et akronym for Magic: The Gathering Online eXchange). Men så oppdaget han bitcoin.

Mt Gox-logoen

Mt. Gox. Som en dårlig krone satoshi, fortsetter den å dukke opp. Bilde via Wikipedia

I 2010 brukte McCaleb Mt. Gox som bitcoin-til-dollar-utveksling og populariteten økte. Året etter solgte McCaleb Mt. Gox til Mark Karpelès, en Tokyo-basert fransk utvikler, selv om han beholdt en minoritetsandel i virksomheten. Karpelès, som utnyttet bitcoins voksende popularitet, bidro til å gjøre Mt. Gox verdens mest populære BTC-børs og innen 2013 behandlet den rundt 70% av alle transaksjoner over hele verden. Vi vet alle hva som skjedde videre.

Mt. Gox hack hjemsøker fortsatt kryptorommet. I 2014 kom det frem at hackere hadde klart å få tilgang til børsens lommebok og stjele rundt 850.000 BTC, verdt rundt 450 millioner dollar den gangen. Det faktum at disse BTC ville være verdt over 24 milliarder dollar til dagens priser er nok til å få noen ut i kald svette, til og med nesten syv år nedover linjen. Da åpenbaringene dukket opp, Mt. Gox stengte og søkte konkurs. Det begynte likvidasjonsprosedyrer et par måneder senere.

Mt. Gox Fallout

Mt. Gox spiller en relativt liten rolle i Jed McCalebs historie, spesielt da han solgte ut til Karpelès lenge før hacket ble oppdaget. Dette har imidlertid ikke stoppet den triste sagaen fra å gjøre McCaleb helt siden. Bare i fjor ble han truffet med en søksmål fra to tidligere Mt. Gox-handelsmenn som hevdet at han på bedragerisk måte hadde fremstilt en uriktig fremstilling av børsen og dens sikkerhetsnivå når de forhandlet om salg til Karpelès. McCaleb svarte og kalte drakten «useriøs og bare et pengegrep av useriøse mennesker. ‘

Mt Gox Hack Jed

Ikke det du vil se når du kommer til jobb. Bilde via Kvarts

Selv om det er vanskelig å se hvordan McCaleb kan holdes ansvarlig for Mt. Gox-fiasko, mange ser fremdeles ut til å betrakte ham som en skyggefull karakter, og det er fristende å tro at det er en del av hans CV han ønsker at han rolig kunne skrubbe. Likevel, kort tid etter å ha solgt opp i 2011, gikk han raskt over til større og bedre ting.

OpenCoin og videre

Etter salget av Mt. Gox, McCaleb begynte å jobbe med en open source-betalingsprotokoll som hadde som mål å lette bevegelse og utveksling av valutaer over hele verden. Den var kjent som Ripple-protokollen og ble utviklet sammen med sin egen innfødte XRP-valuta.

OpenCoin var navnet som ble valgt for selskapet som skulle lede utviklingen, og det sikret raskt finansiering fra slike som Andreesen Horowitz, Google Ventures og Kraken-sjef Jesse Powell.

OpenCoin Ripple

OpenCoin: Ripples originale iterasjon. Bilde via CoinDesk

McCaleb rekrutterte slike som David Schwartz og Arthur Britto til prosjektet og utnevnte senere Chris Larsen som OpenCoins administrerende direktør. Målet var å skape et globalt betalingsnettverk som ville konkurrere med bitcoin, men som også kunne jobbe hånd i hånd med mer vanlige finansinstitusjoner. Selskapet droppet snart OpenCoin-navnet og ble ommerket til Ripple Labs.

Til tross for løftet om Ripple-protokollen, samt teamet og den formidable finansieringen som prosjektet klarte å tiltrekke seg, tok det ikke lang tid før McCaleb var på farta igjen. Og nok en gang syntes kontroversen å spore i kjølvannet.

Dårlig blod

Mye rykter og intriger omgir McCalebs avgang fra Ripple Labs, som fortsetter å påvirke forholdet mellom hans tidligere og nåværende prosjekter.

I et 2015 New York Observer-stykke, journalisten Michael Craig hevdet at uenighet var blitt sådd på Ripple Labs ved ankomsten av Joyce Kim – en oppstartsgründer og risikokapitalist som også hadde blitt McCalebs kjæreste.

Hun skapte visstnok friksjon med resten av teamet og ble besatt av å snakke opp McCaleb som topphunden i selskapet. Hun skal til og med ha startet et rykte om at han faktisk var Satoshi Nakamoto. Chris Larsen skal så ha grepet inn, hvoretter Kim forlot Ripple Labs etter bare seks ukers arbeid der.

Ripple Labs-logo

Ripple Labs: Nok et hakk på McCaleb sengepost. Bilde via Den uavhengige republikken

I kjølvannet av Kims avgang falt en foreslått avtale med fintech-elskede Stripe, av grunner som aldri har blitt tydelige. Avtalen sies å ha vært nær å bli avsluttet, men kom aldri over linjen. I mellomtiden så det ut til at McCaleb mistet interessen for hele Ripple-prosjektet.

Ytterligere friksjon med Chris Larsen var nå også boblende til overflaten, mye av det sentrerte seg om at både han og McCaleb begge personlig hadde milliarder av XRP i retur for sitt arbeid med å grunnlegge selskapet. Dette skadet igjen Ripples offentlige image.

Joyce Kim Stellar

Joyce Kim: Stellar medstifter og kilde til uro ved Ripple Labs. Bilde via Kreativt toppmøte

Et klønete forsøk fra McCaleb på å få Larsen fjernet fra sitt innlegg ble nedstemt på et møte i styret og store investorer, med McCaleb som eneste stemme for flyttingen. Selv hans allierte i rommet var visstnok for å beholde Larsen som administrerende direktør.

Til tross for forlegenhet forårsaket av avstemningen og utfallet, var resten av teamet opptatt av at McCaleb skulle bli værende og fortsette arbeidet han hadde gjort for å bygge opp protokollen. McCaleb så ut til å være uenig, og selv om han beholdt en plass i selskapets styre, gikk han faktisk AWOL i et år. Først i mars 2014 ga han endelig opp sitt sete i styret og avsluttet forholdet til Ripple Labs.

Going Stellar

Etter å ha brukt et år på å gjøre tilsynelatende ikke veldig mye, var McCaleb klar til å lansere sin siste idé og den som har holdt ham opptatt siden. Stellar ble designet for å oppfylle omtrent den samme funksjonen som Ripple og til og med benyttet seg av Ripples åpen kildekode.

Så var det spørsmålet om de ni milliarder XRP som McCaleb fremdeles hadde – midler som, hvis de ble dumpet på det åpne markedet, alvorlig kunne destabilisere Ripple og krasje prisen på XRP.

Jed McCaleb Stellar

Stellar: Jed McCalebs siste satsing. Bilde via Stellar

Og så, 22. mai 2014, la McCaleb ut en melding på et Ripple Labs-oppslagstavle som begynte: ‘Jeg planlegger å begynne å selge alle de gjenværende XRP-ene mine om to uker.’ Prisen på XRP tanket med 40% i løpet av 24 timer etter kunngjøringen og det dårlige blodet strømmet nå ut. Til slutt, da det så ut som McCaleb nok en gang kunne møte rettssaker, enighet ble nådd som begrenset mengden tokens han kunne selge over en bestemt tidsperiode.

For å legge fornærmelse mot skade for Ripple, lanserte McCaleb og Joyce deretter Stellar ved hjelp av et lån på 3 millioner dollar fra ingen ringere enn Stripe, selskapet som opprinnelig hadde vært klar til å gå i seng med Ripple Labs før avtalen på mystisk vis falt gjennom.

Forblir satt

Historien om Stellar er for lang til å bli fortalt tilstrekkelig her, men i motsetning til alle hans andre tidligere prosjekter, synes denne i det minste å ha gitt McCaleb litt stabilitet. Siden Ripple-debakken har han tilsynelatende vært fornøyd med å bruke mest tid og krefter på Stellar, og etter en steinete start og noen få feiltrinn ser det ut til at Stellar kan være i ferd med å bli myndig.

Det er selvfølgelig en ironi i Stellars suksess, ettersom det innebærer at en langsiktig outsider som McCaleb blir stadig mer koselig med bankene og tradisjonelle finanser som en gang hadde vært anathema for ham. Utnevnelsen i 2019 av Denelle Dixon som administrerende direktør i Stellar Development Foundation har satt fart på prosjektets vekst og utsiktene for XLM-token. Dette kommer selvsagt til prisen av tettere bånd med reguleringsorganer ettersom Stellar prøver å posisjonere seg som broen mellom kryptoverdenen og den økonomiske mainstream.

Stellar to Moon

Går Interstellar. Bilde via Shutterstock

Ettersom stablecoins får fart og utsiktene til sentralbankens digitale valutaer (CBDC) blir stadig mer sannsynlig, begynner det å se ut som Stellar kan være prosjektet som klarer å plassere seg akkurat på det rette punktet for å ri på bølgen. Mange i kryptorommet begynner å slå alarm over dette, og merker Stellar som en ‘bankmynt’ som er langt borte fra verdiene de holder av.

Alt dette må gjøre den nåværende krisen på Ripple desto mer uttalt. Mens Stellar har vært nøye med å holde regulatorene på plass, står Ripple overfor en lang og blåmerke kamp mot SEC og muligens en rekke andre organer som kan bestemme seg for å veie inn.

Når det dreier seg om å møte denne trusselen, vil det være frykt for at Stellar i økende grad er i stand til å bøye musklene. I mellomtiden skyldes den avtalte tidsperioden som begrenser Jed McCalebs evne til å selge flere av hans betydelige XRP-beholdninger det neste året eller så.

Jed Smiling

Rikelig å smile av? Bilde via Ripple Coin News

Selv om han ser ut til å være fornøyd med å fortsette arbeidet med Stellar, spesielt ettersom prosjektet fortsetter å samle fart, er det sikkert flere vendinger foran McCaleb. New York Observer-stykket, selv om det er sterkt tilbakevist i sine påstander av emnet, tegner likevel et – lite smigrende – bilde av en rastløs maverick.

Kunne Stellars skifte mot respektabilitet føre til enda en sceneendring? Eller motiveres han av et sviktende ønske om å beseire sine gamle rivaler på Ripple? Og hva planlegger han å gjøre med alt det XRP, forutsatt at det beholder noen form for verdi de neste månedene og årene?

På en eller annen måte har vi ikke hørt det siste om ham.

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me