Hvordan Blockchain-teknologi kan drive delingsøkonomien

Prøv å foreslå din neste Uber-sjåfør at de er en del av den såkalte ‘delingsøkonomien’, og det er sannsynlig at de ler i ansiktet ditt. Dette antar selvfølgelig at de har mye grunn til latter.

Faktum er at i tilfelle Uber og mange andre lignende selskaper er enhver ‘deling’ som foregår ganske ensidig. Mens fyren som kjører deg hjem i bilen sin eller jenta som leverer middagen din på sykkelen, gjør det meste av det harde arbeidet, er appene som fungerer som mellommenn i transaksjonene de som tar mest av fortjenesten. Du trenger ikke se langt for å finne eksempler på hvor foraktelig plattformer liker Uber og Deliveroo behandle sine ‘ansatte’, og hvor vanskelig det er for disse arbeidstakerne å tjene en anstendig kost.

Da delingsøkonomien ser mindre ut som vi en gang trodde det kunne, kunne spillet snart være satt til å endre med ankomsten av blockchain-teknologi på scenen.

Innovative Blockchain-løsninger

Enkelt sagt har blockchain potensialet til å kutte ut mellommennene og overlate kontrollen til menneskene på bakken – de som vil bruke en tjeneste og / eller tilby den. Opererer som det gjøres uten sentralisert myndighet eller kontroll, blockchain handler om peer-to-peer-transaksjoner som kan sees og ratifiseres over et distribuert nettverk..

Så for de som ønsker å kjøre en kjøreplattform på samme linje som Uber, men uten å måtte stole på et massivt og moralsk tvilsomt selskap i Silicon Valley for å administrere det, kan blockchain være en gave. I stedet for å gå gjennom en sentral myndighet, vil sjåfører og passasjerer kunne kommunisere med hverandre for å legge til rette for en reise, med en blockchain som er vert for avtalen mellom de to partene. Uten mellommann vil dette bety lavere priser for passasjerer, samtidig som han sørger for at sjåføren holder 100% av prisen.

Avtaler mellom brukere og leverandører kan implementeres ved hjelp av smarte kontrakter – avtaler kodet på en blockchain som selv utfører når forholdene deres er implementert. Så snart en passasjer er levert til destinasjonen, vil den smarte kontrakten autorisere frigjøring av midler – vanligvis i form av Bitcoins eller annen kryptovaluta – til sjåførens konto. Det vil ikke være behov for å gå gjennom en vertsplattform som deretter tar kutt. Med vilkårene i kontrakten som er tydelig synlige over hele blockchain, vil ethvert brudd på begge parter være synlig for alle de som har tilgang.

Sikrere databaser

Blockchain datasikkerhetDet har også positive implikasjoner for sikkerheten også her. Sentralisert datalagring er iboende sårbar, og det har vært mange eksempler på at hackere bryter firmadatabaser for å få tilgang til dyrebare kundeposter. Med blockchain gjør fraværet av et sentralt datahub slike vanskeligheter langt vanskeligere å gjennomføre. Data lagres over et helt nettverk av separate datamaskiner (‘noder’) og er kun tilgjengelig for de med spesielle tillatelser.

Eventuelle endringer eller manipulasjoner er uutslettelig logget på blockchain og synlige for alle som har tilgang, så ethvert forsøk på å stjele eller tukle med data er umiddelbart synlig. Hackere har ingen inngangspunkter og ingen måte å dekke sporene sine på. Tanken om at en plattform trenger en sentral myndighet for å lagre og beskytte kundedata, kan tilbakevises.

Interessentkooperativ

Til slutt og kanskje mest spennende, letter blockchain veksten av plattformsamarbeid, hvor de som bruker en plattform og / eller bidrar med finansiering også kan ta en andel av fortjenesten. For eksempel, hvis et nettverk av brukere skulle operere via blockchain en tjeneste som ligner på Airbnb, ville det ikke være noen overføring av fortjeneste til et sentralt selskap – vinnerne er de som bruker plattformen, ikke selve plattformen. Det betales ingen vedlikeholdsavgifter fordi tjenesten administreres selv av brukerne.

Store navneselskaper som har vist seg å være utilstrekkelige pleiere av den underliggende filosofien har kapret delingsøkonomien. De har levert populære tjenester til oss som absolutt har hatt stor og ofte positiv innvirkning på livene våre, men har tjent enormt på vår bekostning og ofte gitt en rå avtale for arbeidsstyrken. Blockchain ser ut til å endre seg det, og vi kan alle tjene på det hvis det gjør det.

Kanskje din neste Uber-sjåfør kan ha den siste latteren tross alt.

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me