Hvordan smarte kontrakter kan revolusjonere den juridiske industrien

Alle som noen gang har hatt å takle det juridiske systemet (som la oss innse det, er de fleste av oss på et eller annet tidspunkt) vil sannsynligvis ha funnet ut at det ikke har en tendens til å bevege seg så raskt.

Det er mange årsaker til dette, og du må være ekspert for å forstå dem alle, men en kyniker vil fortelle deg at det i utgangspunktet bare er for mange mennesker i systemet som trenger deres kutt. For mange mellommenn.

Dette forenkler saken til en viss grad, men det er absolutt sant at ethvert fungerende rettssystem i sin natur er en uhåndterlig maskin, med et stort antall bestanddeler som er nødvendige for å behandle og undersøke informasjonen den håndterer.

Nå, i likhet med et økende antall andre sektorer, står den juridiske industrien overfor en potensiell opprydding i form av blockchain – teknologien bak Bitcoin og andre kryptovalutaer.

Smarte kontraktløsninger

Smarte kontrakter – blockchain-kodede avtaler som aktiveres automatisk når deres forutsette betingelser er avtalt eller brutt – skyter i været når blockchain-teknologien fortsetter å blomstre. Nick Szabo, guruen bak ideen om smarte kontrakter, sammenligner dem i virkeligheten med en veldig enkel automat: du setter inn mynten og maskinen dispenserer deg automatisk en koks. Innsettingen av mynten utløser kontrakten mellom deg og maskinen, og når maskinen deler ut boksen, er kontrakten oppfylt.

Det skjer en del forenkling her, men prinsippet forblir sunt. Potensialet til smarte kontrakter kan måles i kraft av denne enkelheten – avtalen utføres raskt og greit, uten behov for ekstern validering fra tredjeparter. Mellommannen er kuttet ut.

Ved å bli skrevet på en blockchain har en smart kontrakt samme uforanderlighet og gjennomsiktighet som vertsplattformen. Dette gir dem en pålitelighet ogfullstendig symmetri av informasjon‘Som ville gjøre dem utvilsomt bindende.

Implikasjoner for den juridiske industrien

Smart Contract Legal IndustryKonsekvensene for den juridiske industrien sammen med mange andre felt er tydelige. Med innebygde bekreftelsesprosedyrer reduseres behovet for tredjeparter for å megle i kontraktsmessige spørsmål. For eksempel vil det ikke være behov for at en kontrakt signeres av en notarius, da blockchain vil registrere alle aspekter av kontrakten og dens bestemmelser i en uforanderlig form. Enhver parts forsøk på å bryte kontraktsvilkårene vil motvirkes av denne tydelig synlige informasjonen. Papirarbeid og skjemautfylling kan bli foreldet og unødvendig.

Når det er kodet til en blockchain, fjernes det menneskelige elementet i en transaksjon (og med det mye av den potensielle forvirringen eller forsinkelsen) fra ligningen. Kontraktene opererer i hovedsak på en ‘hvis-da’ premiss: Hvis en viss mengde bitcoins deponeres, vil et avtalt produkt bli frigitt i retur. Tidspunktet for innskudd og frigjøring kan spesifiseres og gjøres gjennomsiktig – ethvert forsøk fra en av partene på å endre disse bestemmelsene vil være synlig over hele blockchain. Enhver tvist vil bli opphevet av vilkårene i kontrakten.

Her i Storbritannia er kjøp av eiendom en notorisk bysantinsk prosedyre, og prosessen pågår ofte i flere måneder, da kontrakter og papirarbeid blir bundet med advokater. Dette er åpenbart designet delvis for å beskytte de involverte partene, men blir altfor ofte et middel for ulike juridiske fagpersoner å ta sitt kutt. Med smarte kontrakter kan denne prosessen være forenklet og strømlinjeformet, samtidig som det gir beskyttelse for både kjøpere og selgere. Med protokollene til en smart kontrakt både ukrenkelig og gjennomsiktig, vil behovet for tidkrevende, kostbare inngrep fra advokater og transportører være langt mindre sannsynlig. Hele prosessen kan gjøres raskere og tryggere for alle berørte.

Fortsatt et behov for advokater

Hvis alt dette øker spekteret av masseoppsigelser over hele advokatyrket, er det behov for noe perspektiv. Det presise strukturering og innhold av smarte kontrakter vil fremdeles måtte avgjøres av juridiske fagpersoner, og et regelverk av noe slag vil måtte være på plass for å bringe dem i tråd med rettssystemene i forskjellige land. Brukere vil fortsatt trenge juridisk rådgivning for å sikre at innholdet i smarte kontrakter virkelig er rettferdig for alle berørte.

Likevel begynner potensielle applikasjoner av smarte kontrakter å bli utforsket i dybden. Det er fortsatt mange juridiske veier å utforske før smarte kontrakter blir allestedsnærværende og det nåværende rettssystemet ikke vil bli transformert over natten. Men potensialet er der, og hvem vet – i en ikke altfor fjern fremtid kan det hende at vår omgang med rettssystemet ikke er så kronglete tross alt.

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me