Hvorfor regjeringer er redd for Bitcoin

Uregulert, desentralisert, med langvarige mørke nettforeninger og utenfor skattemyndigheters rekkevidde: Det er neppe overraskende at mange av Bitcoins mest fremtredende egenskaper gir regjeringer uroligheter over hele verden. Faktisk ville det sikkert være noe galt hvis dette ikke var tilfelle?

Krasjet i 2008 rystet offentlig tillit til bankene og regjeringene som var ansvarlige, og for mange har tilliten aldri kommet tilbake. Bitcoin kom ut av asken fra bankkollapsen og presenterte et alternativ til det som hadde gått så katastrofalt galt før. Her var en ny, innovativ form for valuta som var utenfor de ineptiske klørne til våre diskrediterte finansinstitusjoner.

Ustoppelig kraft

Det som kanskje vil ha mest skremt regjeringer siden den gang, er det faktum at Bitcoin nesten ti år fremdeles er her og går fra styrke til styrke. Selv om det fortsatt er et stykke fra masseadopsjon, går det ikke en uke uten at nye selskaper og tjenester begynner å akseptere Bitcoin-betalinger. Liker det eller ikke, Bitcoin er kommet for å bli, og ethvert håp om at den vil forsvinne så fort den ankom, er blitt ødelagt.

Bekymringene myndighetene har om Bitcoin handler om kontroll. For en start har ingen ennå funnet ut en måte å avgiftsskatt på Bitcoin (eller andre kryptovaluta) transaksjoner eller fortjeneste gjort av dem. Med beskatning som den viktigste kilden til statens inntekter, er det ikke vanskelig å forstå deres posisjon.

Fraværet av en sentral autoritet og det distribuerte hovedboknettverket (blockchain) er to av Bitcoins viktigste styrker, noe som resulterer i større sikkerhet og anonymitet for brukerne. Fra et myndighetsperspektiv gjør det imidlertid nesten umulig å regulere, og for myndighetene er regulering lik kontroll lik inntekt.

Videre, med Bitcoin-transaksjoner som utføres på peer-to-peer-basis, er det ingen sentrale myndigheter som myndighetene kan gå etter heller. Å holde styr på hvem som kjøper hva fra hvem og hvilken fortjeneste som blir gjort, blir regulering og beskatning umulig.

Noen bekymringer

Bitcoin RansomwareDette er ikke å si at mange av disse statlige bekymringene er uberettigede. Bitcoins anonymitet gir muligheter for hvitvasking av penger og andre kriminelle aktiviteter som bare kan ha negative konsekvenser for resten av samfunnet. Dette var en sentral planke for JP Morgan-sjef Jamie Dimons utbrudd mot Bitcoin tilbake i september da han fordømte det som ‘et svindel’ og best egnet til narkotikahandlere og mordere som opererte i ‘Venezuela eller Ecuador eller Nord-Korea eller en haug med deler som det. . ‘

Mens Dimons kommentarer på mange måter var vidt fremme, er disse referansene til Nord-Korea og Venezuela relevante, men på to forskjellige måter. Nord-Korea og anskaffelsen av atomvåpen har vært en kilde til global alarm de siste månedene og fikk FNs sikkerhetsråd til å innføre enstemmig strammere sanksjoner mot regimet i september.

Med disse sanksjonene som ansett som det eneste levedyktige alternativet for å hindre det nordkoreanske våpenprogrammet, er nyheten om at Pyongyang bruker Bitcoin for å omgå dem, dypt alarmerende. Dette følger nyheter fra tidligere i år om at sanksjoner mot Iran også blir brutt på denne måten.

En livline for noen


Saken med Venezuela er ganske annerledes. Med en inflasjon som for tiden løper på 2 349% og stiger, er det nesten umulig å få tak i viktige varer og tjenester for mange mennesker. Rapporter fra venezuelanere som bruker Bitcoins for å kjøpe varer på nettet som deretter sendes fra utlandet, er en indikasjon på hvordan kryptovalutaen kan fungere som en livline for de som har blitt mislykket av sine regjeringer og de tradisjonelle finansinstitusjonene. Ikke overraskende har den venezuelanske regjeringen nylig begynt slå ned på Bitcoin gruvearbeidere opererer i landet.

Bruken av Bitcoin til omgå valutakontroller blir mer utbredt over hele kloden, og nok en gang er det lett å se hvordan regjeringer er imot dette. Trusselen den utgjør for autoriteten deres, så vel som deres inntektsstrømmer, er neppe en de sannsynligvis vil ignorere. Som med beskatningsspørsmålet, koker det nok en gang alt til spørsmålet om kontroll.

Samfunnsregulering

Regjeringens motstand mot Bitcoin og andre kryptovalutaer er et tohodet dyr. På den ene siden faller det utenfor deres kontroll og utenfor klørne til deres innkjøpere, mens det på den andre reflekterer oppriktig bekymring for beskyttelse av borgere og investorer fra kriminelle og useriøse regimer..

Så er spørsmålet om myndighetsregulering som pålegges Bitcoin et spørsmål om, eller når? Svaret, ifølge cybersecurity-ekspert John McAfee, ligger andre steder. Til tross for å applaudere trinnene Kina har tatt mot ICO, mener McAfee at regulering bare kan komme innenfra. ‘Vi som brukere og Bitcoin-samfunnet må være selvregulert,’ sa han. Det er vanskelig å forestille seg at det kommer musikk til ørene til maktene.

Bilder via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map