Kan Blockchain forenkle aksjeeierskap?

Eiendomsrett er viktige dokumenter for nesten alle eiendeler. Når du kjøper et hus, er gjerningene i ditt navn. Når du kjøper en bil får du lisensen og eierregistreringen blir satt i navnet ditt. Med aksjer bør ikke prosessen være annerledes. Du vil ha aksjesertifikater i ditt navn, og de vil bevise eierskapet.

Imidlertid, med tanke på det store antallet utestående aksjer samt volumet som handles på børsene, er registreringsprosessen ganske komplisert. Aksjeeierskap i USA bestemmes av et system kalt Depository Trust Company (DTC). Dette ble opprettet på 1960-tallet som et middel til å føre poster.

DTC-prosessen

Det kan være ganske vanskelig når du kjøper en aksje fra megleren din. Megleren vil informere DTC om at de er megleren din, og at de er de som skal kontaktes med hensyn til spørsmål. Derfor, hvis noen ønsker å finne ut hvem som eier en aksje, må de spørre DTC som deretter når ut til meglerne som deretter gir eierinformasjonen til aksjen..

Dette skaper en komplisert kjede av oppføringer på tvers av tre forskjellige enheter. Hvis du er eier av en aksje, vil megleren din holde deg i databasen sin. DTC vil ha en registrering i databasen at megleren din er den som fører tilsyn med disse aksjene. Til slutt vil selskapet som utstedte disse aksjene ha en post i DTC. Dette gir egentlig ikke innehaveren av aksjen de eksakte eieropplysningene han ønsker (i det minste i offentligheten).

Dette er virkelig en ganske komplisert forbindelse, og som sådan kan ikke DTC håndtere perioder der det vil være mye endring. For eksempel når det er en fusjon, vil DTC be om en “chill” -periode for å behandle endringene. Dessuten er dette sammenfiltrede nettet av oppføringer og databaser uten tvil et problem, spesielt når det gjelder å finne andelseiere.

Konsekvenser av komplikasjon

Dette ble alt fremhevet med skandale av Dole-matvarer. David Murdock, majoritetseier i selskapet, tok det privat i 2013 til $ 13,50 per aksje. Mange av de andre aksjonærene så på dette som et lavkuletilbud som ble avtalt slik at Dole kunne få aksjene billig. De saksøkte og vant saken som tildelte dem $ 2,74 per aksje. Da de ba de som eide aksjene om å sende inn et krav, mottok de krav på over 49 millioner aksjer når det bare var 36 millioner ifølge selskapets bøker..

Selv om mange trodde dette bare kunne være et resultat av at noen lyver, var dette også en feil påstand. Alle platene stemte overens. Avviket var imidlertid som et resultat av korte selgere som hadde lånt aksjene fra de faktiske eierne. Gitt den kompliserte strukturen til DTC og meglerne, tok det ganske lang tid å jobbe gjennom rotet. I følge Delaware’s rektor:

Dette problemet er en utilsiktet konsekvens av den nedre føderale løsningen på papirarbeidskrisen som truet Wall Street på 1970-tallet. Gjennom policyen for immobilisering av aksjer adresserte Kongressen og Securities and Exchange Commission krisen ved hjelp av 1970-tallet teknologier til depotinstitusjoner, jumbo-papirbevis og en sentralisert hovedbok. Distribuert hovedboksteknologi tilbyr en potensiell teknologisk løsning ved å opprettholde flere, nåværende eksemplarer av en enkelt og omfattende aksjebok

En desentralisert løsning

Etter å ha sett rotet for første gang i Dole-saken, tok myndighetene i Delaware merke og gjorde det lovlig for selskaper for å opprettholde sin egen desentraliserte blockchain av aksjonærer. Dette ville eliminere det ineffektive sentraliserte systemet. Dette har blitt tatt opp for alvor med noen selskaper som Overstock som allerede har sagt at de bruker det.

Dette vil forenkle prosessen med å registrere aksjeeierskap i børsnoterte selskaper. Ikke bare kunne det unngå problemer som Dole-debacle, men det ville også tillate selskapet å enkelt bestemme hvem som skylder utbytte, for eksempel.

Det er ingen overraskelse at delstaten Delaware oppmuntrer til bruk av Blockchain-teknologi i selskaper under deres jurisdiksjon. For det første er Delaware USAs hovedstad med mer enn to tredjedeler av alle selskaper på Fortune 500-listen innlemmet i staten. For det andre er staten selv ute etter blockchain-løsninger. I følge Andrea Tinianow, Delware jobber med et selskap som heter Symbiont for å desentralisere postene i en reskontro.

Forhåpentligvis vil flyttingen fra Delaware gi alle selskapene som er innlemmet i staten drivkraften til å omfavne blockchain-teknologi og spore deres aksjeeierskap uten problemer..

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me