Lisk Review: Den ledende JavaScript Dapp-utviklingsplattformen

Lisk (LSK) er et ganske etablert prosjekt som ble lansert i 2016. De prøver å bringe blockchain-utvikling “til massene” med sin unike plattform.

Denne “utviklerens blockchain” er godt likt på grunn av deres mange SDK-er og deres bruk av JavaScript. Den blir med på en lang liste med lignende prosjekter som prøver å forenkle prosessen med å utvikle desentraliserte applikasjoner (dApps).

Så, med så mange konkurrerende plattformer, kan Lisk skille seg ut?

I denne Lisk-gjennomgangen vil jeg prøve å svare på det. Jeg vil også ta en grundig titt på LSK token use cases og deres langsiktige adopsjonspotensial.

Hva er Lisk?

Lisk er en plattform for desentraliserte applikasjoner som lar utviklere lage sine dApps på sidekjeder ved hjelp av det populære programmeringsspråket Javascript. Dette er faktisk enormt fordi en av de største kampene industrien har sett i sin spede begynnelse er å få utviklere på farta med nye programmeringsspråk og forstå den granulære kodebasen til eksisterende blokkjeder..

JavaScript-programmering

Mest populære programmeringsspråk i verden. Bilde Kilde

Inntil blockchain gjorde desentraliserte applikasjoner, var utviklere fortsatt prisgitt de sentraliserte appmagasinene som Google Play og Apple App Store. Disse sentraliserte plattformene tok størstedelen av utviklerinntektene og gjorde det også vanskelig for nye utviklere å få grep uten å bruke reklamedollar på de samme plattformene..

Lisk håper å forenkle utviklingen ved å bruke Javascript og å gjøre utviklingen mer rettferdig for utviklermiljøet. Med millioner av programmerere som allerede bruker Javascript, har Lisk et skritt foran slike som Ethereum, der utviklere blir tvunget til å lære det nye programmeringsspråket Solidity hvis de ønsker å utvikle dApps..

Hvordan Lisk fungerer

Lisk søker å være en plattformleverandør for dApps med sitt eget nettverk, noe som gjør det lik Ethereum og Tron, men det har sine egne unike funksjoner.

Som nevnt ovenfor bruker Ethereum Solidity-språket, som tvinger utviklere til å lære et nytt programmeringsspråk hvis de ønsker å jobbe med Ethereum. Det er også fokusert hovedsakelig på smarte kontrakter.

Fordeler ved Lisk

Noen fordeler med Lisk-plattformen. Bilde via Lisk nettsted

Lisk bruker Javascript og et komplett programvareutviklingssett (SDK), og lar utviklere plassere sine fullt utviklede dApps på en Lisk-sidekjede for en helt uavhengig blockchain med hver dApp som deler i sikkerheten som tilbys av Lisk-hovedkjeden..

Hva er sidekjeder?

Sidekjeder er sine egne separate og uavhengige desentraliserte hovedbøker som lenker til en hovedkjede for å oppnå sikkerhet uten å påvirke hastigheten eller ytelsen til hovedkjeden. Denne konstruksjonen tillater også interoperabilitet mellom hovedkjeden og sidekjeden, for eksempel synkronisering og overføring av tokens mellom kjeder.

Sidekjeder er en viktig konstruksjon for utviklere fordi de kan få tilgang til nettverksskalering, aktivitetssporing, tilpasset konsensus og til og med testnett.

Lisk Sidechain Architecture

Hvordan Lisk Sidechains fungerer. Bilde via Lisk Blog

Lisk er ikke den eneste plattformen som bruker sidekjeder som en løsning, men de fleste er enten private blokkjeder eller en enkelt sidekjede. Lisk gir stabilitet og sikkerhet fra hovedkjeden samtidig som sidekjedene gir optimal fleksibilitet.

Utviklere har full frihet i konstruksjonen av sitt eget blockchain-nettverk, og etterlater sikkerheten i hendene på Lisk-hovedkjeden. Og Lisk fordeler fordi eventuelle feil på sidekjedene holder seg på sidekjedene og ikke har noen innvirkning på Lisk-hovedkjeden.

Hvorfor er Lisk annerledes?

Lisk-skaperne ønsket å gjøre blockchain-teknologien så tilgjengelig som mulig, så de opprettet en løsning basert på et Software Development Kit (SDK) skrevet i Javascript, med hovedfokus som utviklerstøtte og brukeropplevelse.

Lisk SDK har fire primære deler:

 1. Konsensusalgoritmen – Lisk bruker delegert bevis på innsats (DPoS).
 2. Sidekjeder – Dette gjør at utviklere kan lage sin egen uavhengige blokkjede knyttet til Lisk-hovedkjeden.
 3. Back-end-kode – Utviklere kan bruke denne tilpassbare koden og lage dApps.
 4. Front-end-kode – Tilpassbare brukergrensesnittelementer.

Grunnen til at skaperne av Lisk konfigurerte det på denne måten var å tillate ethvert uavhengig prosjekt muligheten til å koble til en stabil foreldrekjede som deler sin sikkerhet (via delegater), skala og robusthet.

Når den opprinnelige Lisk blockchain kombineres med åpen kildekode, kan SDK-utviklere enkelt lage dApps som er praktiske og nyttige. DAppene kan deretter gjøres tilgjengelige i en desentralisert “dApp-butikk.” På samme måte som Ethereum bruker gass, bruker Lisk LSK-tokens for å bruke nettverkets tjenester.

Sluttresultatet er at utviklere kan fokusere utelukkende på nytten av deres dApp uten å måtte tenke på opprettelsen og styringen av en blockchain.

Lisk utvikling bruk tilfeller

Lisk har allerede gitt utviklere noen grunnleggende eksempler på blockchain-tjenester som enkelt kan leveres ved hjelp av Lisk SDK:

 • Orakler – Gir utviklere muligheten til å hente inn sanntidsdata med blockchain-orakler
 • Smart kontraktutførelse – Eliminerer motpartsrisiko gjennom sikre, tillitsfulle sperretjenester.
 • Desentralisert hosting – Tillater lagring av media i et desentralisert sky-miljø.
 • Identitet – Øyeblikkelig påloggingstjeneste for nettsteder som krever registrering.

Ved å bruke en åpen kildekode SDK drar hele Lisk-økosystemet fordel av hver nye dApp opprettet av utviklere. Som et eksempel kan en utvikler lage sin egen sidekjede for å distribuere smarte kontrakter for Ethereum Virtual Machine, og deretter vil alle andre utviklere kunne bruke biblioteket i sine egne prosjekter..

Lisk SDK Architecture

Oversikt over Lisk SDK Architecure. Bilde via Lisk Blog

Dette betyr at når flere utviklere bruker Lisk, vil det bli stadig mer nyttig. En nettverkseffekt vil snart dukke opp som vil føre til en rask utvikling av de mest nødvendige tjenestene og dAppene.

Lisk desentralisert appkatalog

Lisk-klienten lar deg søke etter hvilken som helst dApp som er lagt til i nettverket, akkurat som du ville brukt en appbutikk for å søke etter tradisjonelle apper.

Dette er mulig fordi alle blockchain-appene må registrere seg i hovedkjeden, og skape en lenke mellom hovedkjeden og sidekjeden og la applikasjonskatalogen finne og liste opp alle tilgjengelige blockchain-applikasjoner.

Under registreringsprosessen er utvikleren i stand til å angi et unikt navn for deres dApp eller tjeneste, samt gi nedlastingskoblingen og legge til en beskrivelse, kategori, koder og et ikon for merkevareformål. Det er veldig mye som den nåværende prosessen som følges med tradisjonelle apper på Google Play.

Lisk Historie

Lisk ble først sett for seg av grunnleggerne, Max Kordek og Oliver Beddows, som svar på forvirringen utviklerne hadde over hvilket språk de skulle fokusere på for blockchain-utvikling.

Ser du, Bitcoin Core ble primært skrevet i C ++, mens Ethereum bruker et helt nytt programmeringsspråk kalt Solidity. Kordek og Beddows så for seg en måte å gjøre blockchain-utvikling mer tilgjengelig og skjønt siden internett primært kjører på Javascript, hvorfor ikke bruke det til å lage en blockchain- og dApp-plattform.

Den opprinnelige etableringen ble lansert i 2014 og het Crypti, men som senere utviklet seg til Lisk i mai 2016, da Crypti forkledde seg for å bedre realisere grunnleggerens visjon.

Lisk-teamet

Lisk-teamet består av 53 dedikerte personer, men blir fortsatt ledet av medstifterne Max Kordek og Oliver Beddows.

Max Kordek innså tilbake i 2012 kraften som blockchain ville ha og brukte flere år på å absorbere så mye informasjon om blockchain som mulig før Lisk ble grunnlagt. Han er fortsatt konsernsjef i Lisk og fortsetter å veilede prosjektet basert på visjonen som skapte det i utgangspunktet.

Lisk-teammedlemmer

Det komplette Lisk Team

Den andre medstifteren av Lisk er Oliver Beddows, og han fungerer som visepresident og CTO for prosjektet. Han bringer over et dusin års erfaring med programvareutvikling til Lisk, og i likhet med Kordek innså han at blockchain-teknologi var fremtiden for å gjøre verden mer rettferdig.

Å tro at eksisterende blockchain-prosjekter var for kompliserte, sluttet han seg til Kordek for å lage en blockchain som var lett tilgjengelig og brukervennlig.

LSK-tegnet

Lisk var en av de tidligere tokens til ICO-festen og holdt den 21. mars 2016. På det tidspunktet ble hvert LSK-token priset til $ 0,075, og teamet nådde hardt cap på under 24 timer, og samlet inn $ 6,5 millioner.

Token begynte ikke å handle før 6. april 2016, og nådde en høyde på $ 3,77 den dagen og $ 8,29 dagen etter! Det betyr at de som solgte umiddelbart, kunne ha gjort mer enn 1000 ganger sin investering. Under ICO ville $ 100 ha kjøpt omtrent 1333 LSK, som kunne ha blitt solgt et par uker senere på det høyeste for $ 11.050!

Prisen trakk raskt tilbake under $ 2 noen dager senere, og under $ 1 i slutten av april, selv om den forble volatil i hele mai og til og med handlet nær $ 5 igjen i løpet av den tiden. I juni 2016 hadde prisen avgjort rundt $ 0,30-nivået og holdt seg der til oktober 2016.

LSK-prisytelse

LSK-prisytelse. Bilde via CoinMarketCap

Det siste kvartalet i 2016 og begynnelsen av 2017 falt kursen ytterligere til et område på $ 0,15 til $ 0,20 per LSK, fortsatt mer enn det dobbelte av ICO. Etter å ha nådd lave $ 0,12 i februar, begynte prisen å komme seg tilbake, og i mai 2017 var den tilbake over $ 1, og i juni handlet det rundt $ 3-nivået.

Prisen hoppet igjen i august til $ 7 til $ 9-nivået, dro tilbake til rundt $ 5 innen oktober og brølte deretter inn på slutten av året da hele kryptovalutamarkedet gikk vilt. LSK nådde sin heltid på 39,31 dollar 7. januar 2018.

Det holdt faktisk godt etter det i sammenligning med det bredere markedet og handlet fortsatt over $ 10 i mai 2018. Det fortsatte imidlertid å synke sammen med det bredere markedet i 2018. Det nådde et lavt nivå på $ 1,05 i februar 2019, men brøt ikke under $ 1-håndtaket igjen, og fra og med 22. juli 2019 handles det til $ 1,54.

Kjøpe & Lagring av LSK

Gitt den lave prisen og potensialet for et nytt rally, kan du kjøpe LSK-tokens på en rekke børser. Det største handelsvolumet er på YoBit, etterfulgt av CoinEgg, CHAOEX og HitBTC. LSK handler også på Binance, men uvanlig er det ikke den største børsen for dette symbolet. Den er også tilgjengelig på flere titalls andre børser.

LSK-omsetningen på disse børsene er ganske høy. Dette betyr at det er en anstendig mengde likviditet som kan sikre begrenset ordensglidning ved større blokkhandel.

Binance LSK

Registrer deg på Binance og kjøp LSK

Å lagre LSK-tokens er et viktig hensyn hvis du skal eie dem, og siden ommerket til Lisk har teamet gjort flere gode alternativer tilgjengelig for samfunnet. Vi har dekket en liste over de beste Lisk-lommebøkene hvis du vil ha flere alternativer.

Det er mobile lommebøker for både Android- og iOS-systemer, noe som gjør lagring ganske praktisk. Den beste løsningen er Lisk Hub, som er et skrivebordsprogram som lar deg lagre, sende og motta LSK, samt stemme på delegater.

Planlagte oppgraderinger til huben inkluderer kjøp av LSK med BTC, en blockchain-utforsker og muligheten til å registrere navnet på appen din. Også tilgjengelig er Lisk Core, som er en full Lisk-node, men som fungerer med et kommandolinjegrensesnitt, så det passer ikke for de fleste brukere. Og for de som ønsker best sikkerhet, støtter både Ledger og Trezor hardware lommebøker Lisk.

Lisk utvikling & Veikart

Det kan uten tvil være vanskelig å avgjøre hvor mye arbeid som blir gjort med et blockchain-prosjekt. Noen ganger vil utviklingsteam være liberale når det gjelder fremgang.

Imidlertid tror jeg fast på at beviset er i puddingen.

En av de mest effektive og direkte måtene å overvåke utviklingen på er gjennom kodingsaktiviteten i prosjektets offentlige kodelager. Kode forplikter er en nyttig beregning for å bedømme denne aktiviteten.

Derfor bestemte jeg meg for å hoppe inn i Lisk’s GitHub for å se nøyaktig hva utviklerne var opptatt med å jobbe med. Nedenfor er koden forpliktet til tre av de øverste festede arkivene.

Lisk GitHub

Forplikter seg til utvalgte depoter de siste 12 månedene. Bilde via GitHub

Som du ser har teamet vært veldig aktiv med å trykke kode det siste året. Dette er langt mer enn vi vil se på andre blockchain-prosjekter på lignende utviklingsnivå. Det er også viktig å påpeke at det er ytterligere 29 andre depoter med varierende nivå av forpliktelser.

For å gi deg en ide om hvor Lisk-utviklingen ligger i forhold til de andre prosjektene, kan du se hvor de rangerer på GitHub-aktivitetssporingssider. For eksempel på CoinCodeCap, Lisk er rangert som nummer 4 for total aktivitet og på nummer 2 for total forpliktelser!

Selvfølgelig vil dette nivået av utviklingsaktivitet være fornuftig når det ses sammen med den bredere veikartet.

Veikart

Lisk har en ganske omfattende utviklingskart. De har brutt dette stykke for stykke og har delt det opp etter faser, produkt, status og mål.

De har også gitt ganske detaljerte detaljer når det gjelder status for disse oppdateringene. Disse inkluderer følgende trinn:

 • Mål definert: Har blitt plassert i veikartet
 • I forskning: Diskuteres for tiden internt
 • LIP utarbeidet: Forslag til forbedring av Lisk sendes til GitHub for gjennomgang
 • Under utvikling: Alpha PoC for LIP er under utvikling
 • LIP foreslått: LIP er plassert i Beta på Lisk Tesnet
 • Fullført: Lisk mainnet aksepterer rekvisisjonen og den blir presset live.

Lisk Improvement Proposal (LIP) er teamets forsøk på å åpne Lisk-utviklingen for resten av samfunnet på en virkelig åpen kildekode-måte. Den er avhengig av en tilbakemeldings- og bidragsmetode for å presse konsepter og løsninger frem på en desentralisert måte.

Som du ser er det mange forslag og milepæler på gang i veikartet deres. Hvis du ønsket å holde deg oppdatert med de nyeste utviklingsoppdateringene, er det best å sjekke ut deres offisiell blogg.

Konklusjon

Lisk er ikke den eldste kryptovalutaen, men den har eksistert lenger enn de fleste. Det har sett langsom, men jevn vekst gjennom årene, og selv om prisen på LSK-tokens bare kan beskrives som volatil, har den til enhver tid holdt seg godt over ICO-prisen, selv i dypet av kryptovinteren.

Utviklingsteamet har vært konsekvent i å holde seg til veikartet og oppnå sine tidsfrister, noe som er forfriskende i blockchain-bransjen.

Det er også godt å se at begge grunnleggerne har holdt seg til prosjektet siden begynnelsen, styrt veksten i samsvar med deres visjon, og gitt ledelse til det voksende teamet av utviklere som har gått fra å jobbe rundt et kjøkkenbord til vanlige kontorer i sentrum av Berlin, Tyskland.

Mens kjernefellesskapet kan kalde Lisk en “Ethereum-drapsmann”, er sannheten at prosjektet bare er ett av mange kommende blockchain-prosjekter som jobber med å lage en dApp-plattform. Lisk håper å skille seg ut og øke vekstbanen ved å bruke det kjente Javascript og et bibliotek med åpen kildekode SDK.

SDK basert på Javascript var en utmerket idé og bringer et nivå av enkelhet til en bransje som er kjent for sin kompleksitet. Å bruke en eksisterende løsning som allerede er omfavnet av millioner av kodere, var en smart idé som burde ha gitt Lisk tilgang til et basseng med utviklere mye raskere enn konkurrenter, selv om dette ikke ser ut til å være tilfelle så langt.

I stedet har Lisk sett token gli til den 47. posisjonen på CoinMarketCap, mens konkurrerende dApp-plattformer fra Ethereum, EOS og Tron alle er blant de ti beste når det gjelder markedsverdi. Disse konkurrentene har også hundrevis, om ikke tusenvis av dApps, mens så langt jeg kunne finne har Lisk mindre enn et dusin dApps, selv etter å ha eksistert i fem år (mot 1 år for et prosjekt som Tron).

Det er ikke nødvendigvis negativt. Som jeg har sagt, har Lisk vært et sakte og stødig prosjekt, og bare tiden vil vise hvilke blockchain-prosjekter som overlever og blomstrer, og som faller langs veien. Hvis Lisk-teamet har noe å si om situasjonen, vil de være en av de overlevende.

Utvalgt bilde via Fotolia

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me