Litecoin (LTC) anmeldelse: Sølv til det digitale gullet

Kryptovalutaområdet har endret seg mye siden Bitcoin ble født. I dag er det over 7400 kryptokurver og telling. De opprinnelige altcoins fra de tidlige dager befinner seg følgelig i et overfylt og konkurransedyktig rom. Mens de fleste av disse ikke har stått tidstesten, er Litecoin en av de få som har, og det har klart å gjøre ved å stå i Bitcoins skygge.

Litecoin og Bitcoin

Bilde via Alza

Tro det eller ei, Litecoin er ganske viktig for Bitcoin. Det har servert som testbed for mange funksjoner som til slutt ble lagt til Bitcoin. Segwit og Lightning Network er bare to eksempler. Dette faktum garanterer en grundig undersøkelse av denne ‘digitale sølv’-kryptovalutaen. Det kan gi oss litt verdifull innsikt i fremtiden til Bitcoin og i forlengelse av hele kryptovalutamarkedet. Spoiler: personvern kan være neste.

En kort historie om Litecoin

Litecoin ble skapt av Charlie Lee. Charlie har en mastergrad i informatikk fra MIT og jobbet som programvareingeniør for Google i nesten 6 år. En ivrig pokerspiller, han var en av tusenene som ble berørt av Black Friday-angrep om online poker av amerikanske myndigheter i 2011. Å se hvordan tilsynsmyndigheter kvelte online pokersider ved å hindre betalingsleverandører i å samarbeide med dem, var det som fikk ham til å “innse viktigheten av pengefriheten”. Dette kjørte Charlie til Bitcoin.

FBI-fjerning av nettsteder

En nettsidemelding fra amerikanske myndigheter på mange populære online pokersider på Pokers Black Friday. Bilde via Upswing Poker

7. oktober 2011 opprettet Charlie Litecoin. Navnet kommer fra hans visjon å lage “en lettere versjon av Bitcoin” som ville være mer praktisk å bruke på daglig basis. Merkelig nok anser Charlie Bitcoin for å være den ubestridte kongen av kryptovalutaområdet og til og med råder folk å investere i Bitcoin før noe annet, inkludert Litecoin. Han anser også Litecoin for å være det ‘digitale sølvet’ som komplimenterer Bitcoin, som er ‘digitalt gull’.

Charlie Lee Litecoin

Charlie Lee, skaper av Litecoin. Bilde via Bitcoinist

Selv om det ikke var mange andre kryptokurver rundt den tiden Litecoin ble opprettet, Charlie fremhever at selv da mange av dem var ment å gjøre noe mer enn å tjene skaperne sine. Som sådan hadde Litecoin ingen forhåndsgruve – Charlie holdt ikke noen Litecoin for seg selv, men kjøpte og mine noen som mange andre i starten. Charlie forlot Google i 2013 for å jobbe på Coinbase. Han var en av de fem ansatte der og var ingeniørdirektør da han sluttet i 2017.

Charlie Lee Hate

Bilde via Twitter

Samme år, Charlie solgte Litecoin sin, et trekk som opprørte mange i kryptovaluta-samfunnet som ble igjen og lurte på om mynten hadde noen verdi hvis skaperen hadde solgt den. Dette, i tillegg til kommentarer han ofte kom med som opprørte Litecoin-holdere (som å kalle Litecoin “kjedelig”) førte noen til merk ham som den “mest forhatte personen i kryptovaluta” i 2017-2018.

Charlie Lee selger Litecoin

Charlie Lees kunngjøring om at han solgte / donerte sin Litecoin. Bilde via Reddit

Charlie har mange ganger forklart at hans beslutning om å selge Litecoin skyldtes hans utrolige innflytelse på prisen. Med over 800 tusen følgere på Twitter, Charlie kunne se at han var i stand til å flytte Litecoin-markedet med sine tweets og bestemte seg for at det beste trekket for den langsiktige suksessen til prosjektet ville være å selge Litecoin og fokusere helt på utvikling. Charlie har uttalt at han planlegger å fortsette utviklingen på Litecoin langt inn i fremtiden og aldri vil trekke seg fra kryptorommet.

Hva er Litecoin?

Litecoin er en av de første kryptovalutaene som noensinne er laget. Den ble bygget ved hjelp av Bitcoins kjernekode og søker å være en mer praktisk måte å foreta betalinger med mindre mengder penger. Som sådan er Litecoin-transaksjoner raskere enn Bitcoin og koster mindre å sende.

Butikker som godtar Litecoin

Et varmekart over steder som godtar Litecoin som betaling. Bilde via Cryptwerk

Litecoin aksepteres av titusenvis av selgere og butikker over hele verden, hvorav de fleste er i Europa og Nord-Amerika. Det er også titusenvis av minibanker med kryptovaluta over hele verden som selger Litecoin, med over 13 000 i Sør-Korea alene. Fra september 2020 er Litecoin også tilgjengelig på den populære mobilbank-appen Revolut.

Litecoin er åpen kildekode, og alle kan sende inn et Litecoin Improvement Proposal (LIP) på Lightcoin Project Github. Disse forslagene blir diskutert av Litecoin-samfunnet og akseptert eller avvist av Lightcoin Core-utviklingsteamet som vedlikeholder og oppgraderer Litecoin.

Litecoin Foundation-logoen

Bilde via LinkedIn

Lightcoin Core-teamet støttes av Litecoin Foundation, en ideell organisasjon basert i Singapore med fokus på adopsjon og bevissthet om Litecoin. Det finansieres utelukkende av donasjoner og salg av varer. Litecoin-skaperen Charlie Lee er administrerende direktør for Litecoin Foundation, samt hovedutvikler av Lightcoin Core-teamet.

Hvordan fungerer Litecoin?

Litecoin fungerer nesten akkurat som Bitcoin med noen få mindre forskjeller. I likhet med Bitcoin bruker Litecoin et bevis på arbeidskonsensusmekanisme for å validere transaksjoner og generere nye blokker på blockchain. Imidlertid, i stedet for å bruke SHA256 gruvealgoritme brukt i Bitcoin, bruker Litecoin Scrypt gruvedrift algoritme. Den ble designet på denne måten slik at alle med en vanlig datamaskin kunne bryte Litecoin.

Litecoin Mining Rig

Litecoin Antminer L3. Bilde via Alza

Dessverre spesialiserte Scrypt ASIC gruvearbeidere ble til slutt utviklet, noe som gjorde det ulønnsomt å utvinne Litecoin med vanlig maskinvare. Som sådan gjøres det meste av Litecoin-gruvedrift i dag av Litecoin-gruvedrift og Litecoin-gruvebassenger. Gruvedrift som involverer datakraft og deling i fortjenesten fra gruvedrift av nye Litecoin-blokker. Morsomt faktum: Dogecoin fortsetter å eksistere på grunn av Litecoin gruvearbeidere.

Litecoin Og Bitcoin Sammenlignet

Litecoin vs. Bitcoin. Bilde via SeekingAlpha

En ny Litecoin-blokk genereres omtrent hvert 2,5 minutt, 4 ganger raskere enn Bitcoins 10-minutters blokkgenereringstid. I likhet med Bitcoin var blokkbelønningen 50 Litecoin per blokk da den ble opprettet, og disse blokkbelønningene kuttes i halvparten omtrent hvert fjerde år. Nåværende blokkbelønninger er 12,5 Litecoin per blokk. Den siste Litecoin fant sted i august 2019, og neste halvering vil finne sted i august 2023.

I tillegg til gruvearbeidere har Litecoin andre nettverksdeltakere som kalles noder. Enkelt sagt, dette er datamaskiner (AKA fullnoder) eller mobile enheter (AKA lysnoder eller lysklienter) som ytterligere sikrer nettverket ved å lagre og dobbeltsjekke transaksjonsdata i Litecoin-nettverket. I motsetning til gruvearbeidere betales ikke Litecoin-noder for deres nettverksdeltakelse (med mindre du teller god karma som betaling).

Litecoin SegWit

SegWit forklart

En teknisk forklaring på SegWit. Bilde via CoinTelegraph

Litecoin implementert SegWit i 2017 og Bitcoin fulgte etter hvert etter. SegWit er en teknologi som forhindrer at overflødig data blir skrevet i nye blokker. Dette frigjør plass for blokker for å lagre flere transaksjonsdata, og øke antall transaksjoner per sekund (TPS). SegWit doblet Bitcoins TPS fra rundt 3 til 7 og Litecoins TPS fra omtrent 28 til 56.

Litecoin Lightning Network

Bitcoin Lightning Network

En illustrasjon av kryptovaluta Lightning Network. Bilde via Blockgeeks

Litecoin støtter også Lightning Network, en skaleringsløsning utenfor kjeden som øker TPS ytterligere. Det gjør dette ved å åpne en betalingskanal mellom to parter hvor flere transaksjoner kan forekomme, hvor bare de endelige saldoer skrives til blockchain av nettverksnoder når betalingskanalen er lukket. Som med SegWit, implementerte Bitcoin støtte for Lightning Network kort tid etter.

Litecoin Atomic Swap

Atomisk bytte kryptovaluta

Et eksempel på en atombytte mellom Litecoin og Bitcoin. Bilde via Medium

Litecoin utførte noen av de første atombyttene noensinne med Decred, Vertcoin, og Bitcoin i slutten av 2017. Atomic swaps lar deg utveksle forskjellige typer kryptovaluta direkte med andre uten å bruke en sentralisert tjeneste som en sentral. Dette gjøres ved å bruke automatiserte kontrakter som frigjør ønsket kryptovaluta til brukerens lommebok når visse betingelser er oppfylt. Atombytter har siden blitt vanlige og er tilgjengelige på mange cryptocurrency-lommebøker.

Litecoin Mimblewimble

Litecoin er for tiden i ferd med å implementere Mimblewimble, en personvernteknologi som brukes av Grin-personvernmynten, som også er bygget fra Bitcoins kode. Mimblewimble er utrolig komplisert, men innebærer i hovedsak å gjøre lommebokadresser kun synlige av partene som er involvert i en transaksjon.

Mimblewimble Løvetann

En teknisk illustrasjon av Løvetann. Bilde via TariLabs

En teknisk illustrasjon av Løvetann. Bilde via TariLabs 

Som et resultat er det eneste som er synlig på blockchain, det totale beløpet som blir handlet, som vises som en enkelt transaksjon. Mimblewimble bruker også en teknologi som kalles Løvetann som skjuler IP-adressedata i en transaksjon.

Mimblewimble Original innlegg

Det originale innlegget fra Mimblewimble.

Mimblewimble er oppkalt etter “Tungebindende forbannelse”Fra Harry Potter som forhindrer den forbannede i å snakke sammenhengende. Mimblewimble ble foreslått i 2018 av en anonym utvikler ved hjelp av pseudonymet Tom Elvis Jedusor som er den franske oversettelsen av Tom Marvolo Riddle, det berømte Harry Potter-anagrammet for “Jeg er Lord Voldemort”.

Litecoin ICO

Det var ingen innledende myntoffer for Litecoin. Det var heller ingen pre mine, selv om det er verdt å merke seg at det var teknisk en 3 blokker premine av 150 Litecoins av Charlie Lee for å sikre at alt fungerer som det skal. Som sådan var prisen på Litecoin teknisk sett 0 $ USD. Litecoin har en maksimal forsyning på 84 millioner, som er 4 ganger mer enn Bitcoins maksimale forsyning på 21 millioner.

LTC-prisanalyse

Selv om Litecoin har eksistert siden 2011, begynner en ‘offisiell’ Litecoin-prishistorie tidlig i 2013 når CoinMarketCap gikk live. Litecoin økte fra en pris på rundt 3 $ USD til 40 $ USD under det første kryptomarkedet bull run i slutten av 2013. Etter å ha falt tilbake til 3-4 $ USD-serien, nådde det en all-time high på nesten 400 $ USD i løpet av 2017-2018 bull run, et 100 ganger rally.

Litecoin-prishistorikk

Litecoins prishistorie. Bilde via CoinMarketCap

Litecoin har beveget seg siden siden Mars 2020 flash-krasj, svever til en pris mellom 40-70 $ USD og sitter for tiden rundt 45 $ USD. Støtten ser ut til å ligge i området 42-43 $ USD, og ​​det ser ut til at den sidelengs trenden vil fortsette. Handelsvolumet for Litecoin har økt gradvis siden september, noe som kan være en indikasjon på et nytt steg til en pris på 60-70 $ USD (ikke økonomisk rådgivning!).

Hvor får jeg Litecoin

Litecoin er tilgjengelig på praktisk talt alle cryptocurrency-utvekslinger som eksisterer. Det er nesten 800 handelspar for Litecoin, og det døgnåpne handelsvolumet er i titalls millioner dollar på mange anerkjente børser, inkludert Binance, Huobi og Coinbase.

Litecoin Cryptocurrency Exchange

De 10 beste Litecoin-handelsparene. Bilde via CoinMarketCap

Kort sagt, du kan få Litecoin omtrent hvor som helst du kan finne Bitcoin, og dette er ikke begrenset til kryptovalutautvekslinger heller. Bare husk at hvis du kjøper Litecoin med populære økonomiske apper som Revolut eller Uphold, vil du sannsynligvis betale mer.

Litecoin kryptovaluta lommebøker

Siden Litecoin har eksistert nesten like lenge som Bitcoin har, støtter nesten hver eneste kryptovaluta-lommebok du kan finne Litecoin med få unntak. Populære Litecoin hardware lommebøker inkluderer Trezor og Ledger enheter.

Litecoin Lommebøker

Praktiske mobil- og stasjonære lommebøker fra Litecoin inkluderer Exodus Wallet og Atomic Wallet. Du finner en grundig liste over Litecoin-lommebøker på Litecoin nettsted hvis ingen av lommebøkene nevnt her appellerer til deg. Du kan lese alt om vår liste over de beste Litecoin lommebøkene hvis du vil se flere alternativer på denne fronten.

Litecoin veikart

Det er ingen offisiell veikart for Litecoin. Hva mer er at til tross for at det er et av de eldste prosjektene i kryptovalutaområdet, er det overraskende begrenset dokumentasjon der ute om Litecoin. Mye av tilgjengelig informasjon om Litecoin er også fragmentert, utdatert eller uklart (som er en del av hvorfor vi bestemte oss for å skrive denne artikkelen).

Litecoin veikart

Det nærmeste dokumentet til en veikart finnes på Lite-skolen, et pedagogisk nettsted av Litecoin Foundation. Den er ikke datert og gir ingen forventede datoer for når de nevnte forbedringene og tilleggene vil bli implementert (hvis i det hele tatt). Noen av disse har allerede vært slik som Lightning Network, Atomic Swaps og Confidential Transactions (Mimblewimble – pågår).

Litecoin Vault

En illustrasjon av et Litecoin / Bitcoin-hvelv. Bilde via Whitepaper for Bitcoin Covenants

Tre ekstra funksjoner ser ut til å være på Litecoins utviklingsbrenner. Den første funksjonen er MAST, som vil muliggjøre smarte kontrakter på Litecoin. Den andre funksjonen er Pakter, som vil gjøre det mulig å lage digitale Litecoin-hvelv for å beskytte mot tyveri. Den tredje funksjonen heter Colored Coins, som lar deg tildele spesielle egenskaper til individuelle Litecoins. Dette vil gjøre det mulig å ha en bestemt klynge med Litecoins som doble som nøklene til Tesla-bilen din.

Sidekjede for kryptovaluta

Illustrasjon av en sidekjede i kryptovaluta. Bilde via StackExchange

Som nevnt tidligere er Litecoin for tiden i ferd med å innlemme Mimblewimble. Dette vil se opprettelsen av en sidekjede – en parallell Litecoin-kjede med Mimblewimble implementert, som kan samhandles med fra hovedkjeden på valgfri basis. Med andre ord kan du velge å sende Litecoin til Mimblewimble-kjeden hvis du vil at Litecoin-transaksjonene skal være private.

Litecoin personvern kunngjøring

Presset for personvern på Litecoin ble kunngjort av skaperen Charlie Lee på Twitter i begynnelsen av 2019. Han beskriver personvern som den “neste slagmarken” innen kryptovaluta og personvern har vært hans fokus i nesten hvert intervju siden. Selv om det ikke er noen offisiell dato for når Mimblewimble vil være tilgjengelig på Litecoin, er et testnett for den nye funksjonen var lansert i begynnelsen av oktober i år.

Vår mening om Litecoin

Litecoin er en tidløs klassiker. For de som har vært i kryptorommet i noen år, vil de huske dagene da Bitcoin, Ethereum og Litecoin var en usagt regel i kryptosamfunnet. Selv om det kanskje ikke er kryptovalutaen i alles sinn, er Litecoin en av de viktigste eiendelene i kryptorommet på grunn av sin rolle som en testbed for nye Bitcoin-oppgraderinger og tillegg..

Lightcoin Core-nettsted

Det uferdige nettstedet for Lightcoin Core utviklingsteam. Bilde via Lightcoin Core

Når det er sagt, er det overraskende hvor uorganisert en utilgjengelig eksisterende informasjon om Litecoin er. Prosjektet har ikke engang en whitepaper, noe som sannsynligvis gjør det vanskelig for de som ikke har noe med cryptocurrency å gi Litecoin alvorlig oppmerksomhet. Det er faktisk mulig at Litecoin primært opprettholdes av veteraner i kryptovaluta. Med så mye konkurranse i kryptovalutaområdet er det viktig å ha klar, kortfattet og oppdatert informasjon for å overleve en mynt.

Personvern Mynter Nyheter

Bilde via Bloomberg

I tillegg kan Litecoins siktelse mot personvern sette det i krysset av regulatorer som blir stadig mer fiendtlige mot personvernmynter. Charlie Lee bemerket i et intervju at det vil være “interessant” å se om kryptovaluta-børser begynner å avnotere Litecoin når det legger til støtte for Mimblewimble. Mange utvekslinger har nylig vært avnotering av personvernmynter på grunn av press fra regulatorer.

Coinbase fryser lommebok

I sammenheng skulle midlene brukes til å betale forsvarsadvokatene til Ross Ulbricht, skaperen av Darknet Marketplace Silk Road. Bilde via NyheterBTC

Faktum er at Charlie har rett i å kalle personvern for neste slagmark for kryptovaluta. Som blockchain-firmaer som Chainalysis og til og med kryptovalutabørser som Coinbase koselig opp til regjeringen byråer over hele verden, er bekymringer berettiget, og mottiltak er berettiget. Evnen til å ha kontroll over egne data og penger er avgjørende i en digital verden der alt blir stadig mer overvåket og kontrollert.

Privacy Coins Cryptocurrency

Noen få populære personvernmynter i kryptovaluta. Bilde via Blokker dekodet

Når det neste oksemarkedet nærmer seg, står fremtiden for kryptovaluta ved et veikryss: en selvtilfreds integrasjon med eldre institusjoner, eller en standhaftig marsj mot en ny, gratis, desentralisert verden. Litecoin har frimodig valgt sin side og kan bare være første motor i en større bevegelse som ennå ikke har materialisert seg i kryptovalutaområdet..

Utvalgt bilde via Shutterstock

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me