Marco Peereboom-intervju: Governance, Decred & Politeia

Å kunne bygge konsensus er en av de viktigste kravene for at blockchain-teknologi skal fungere. Uavhengige noder må være enige om den nåværende tilstanden til den desentraliserte hovedboken.

Å bygge konsensus om utviklingen og den generelle retningen av et prosjekt er imidlertid ikke så lett.

Hvis det er noe det siste året har lært oss, er det at synspunktene er veldig forskjellige i kryptovaluta-økosystemet. Når du har forskjellige visjoner i et bestemt kryptosamfunn, kan det til og med føre til mange kjededelinger.

Å være i stand til å utvikle en protokoll for blockchain-styring er en av de mest aktuelle utfordringene som kryptokurver møter i dag.

Det er ganske mange prosjekter som bygger egne løsninger, og en av de mest lovende er at Dekret.

Eksklusivt intervju med Marco Peereboom

Marco Peereboom dekreterte

Marco Peereboom. Bilde Kilde

Decred (DCR) har nylig vært i nyhetene på grunn av fremskrittene de har gjort i utviklingen av en rekke nøkkelteknologier. En av disse var utgivelsen av Politeia plattform.

En av hovedutviklerne hos Decred og drivkraften bak Politeia er Marco Peereboom. Vi bestemte oss for å nå ut til ham og stilte ham en rekke spørsmål om Decred, on-chain governance og den nye plattformen.

On Yourself and Decred Founding

Du har uttalt at du er mer en tenker enn en markedsfører, en “typisk Unix-fyr”. Hvordan ble du involvert i blockchain-teknologi, Bitcoin og til slutt Decred?

Ved å trene er jeg en dobbel E, men av handel er jeg en operativsystem-fyr. Jeg har alltid vært fascinert av hard- og programvareinteraksjon. Da jeg kom ut på arbeidsmarkedet, den eneste veien, måtte jeg klø på at kløen var åpen kildekode.

Jeg begynte å bruke open source-operativsystemer på begynnelsen av 90-tallet, og derfra gikk jeg videre til Linux og OpenBSD. OpenBSD har en av de høyeste kvalitetskodebaser i verden, og den har et sterkt sikkerhetsfokus, og det var virkelig min jam.

Firma 0 opprettet btcsuite i 2013, som ikke ble mislikt av Bitcoin Core devs. Dette la grunnlaget for Decred. Tror du at Bitcoin-kjernen fremdeles ikke er mottakelig for nye innovasjoner i nettverket i dag?

Jeg tror det er ganske åpenbart fra alle kampene som fremdeles pågår at status quo blir opprettholdt voldsomt. Jeg er en stor fan av Bitcoin, og jeg er ganske sikker på at det vil fortsette å gjøre det bra. Det eneste jeg ikke kan forutsi er levetiden.

Da vi droppet btcsuite, hadde folk et anfall som vi kan ha forårsaket hardfork. Dette er latterlig i disse dager etter å ha nådd Gud vet hvor mange gaffelbitcoins. Jeg tror bestemt at alt-valutaene dukket opp fordi Bitcoin var fiendtlig mot ikke-kjerneaktører.

On-Chain Governance Solutions

Du har banebrytende for bruken av stemmegivning i kjeden for å gjøre endringer i konsensusprotokollen. Du har også fullført en rekke vellykkede stemmer. Oppfylte disse forventningene dine (brukermedvirkning osv.)? Er det noe som overrasket deg i disse avstemningsrundene?

Det gjorde det faktisk. Folk var veldig involvert og virket oppriktig interessert i de teoretiske og praktiske implikasjonene av disse stemmene. Jeg tror også at det var litt av en nyhet, og som også tiltrukket noen folk. Jeg håper virkelig vi kan galvanisere den samme interessen på lang sikt.

Det som er viktig å merke seg her er at vi har validert teorien og har bevist at vi har en fungerende endringsmekanisme og prosess. Uansett hva fremtiden bringer, har vi en metode for å tilpasse oss, og dette gir oss til slutt levetiden. På grunn av avstemning i kjeden forventer jeg at Decred vil være rundt i flere tiår framover.

Dekred styring har sensurbestandig stemmegivning. Du har tidligere uttalt sensurproblemer på store sentraliserte tjenester som Twitter. Hvor i blockchain-verdenen tror du er de klareste eksemplene på noen form for sensur?

Counter-intuitivt sensur i blockchain-rommet er voldsomt. Bitcoin-forumet sensureres aktivt og upopulær mening skrubbes. Det samme gjelder i bitcoin-kontantverdenen hvor bedrag er normen. Når noen tar opp en ubehagelig sannhet / løgn / idé / misforståelse, sokkedukker og maksimalister stiller seg opp bak sin favoriserte gruppe og ondskapsfull mot de andre. Hver kommentar blir tatt som en eksistensiell krise, og takket være AI-sosiale mediebobler har den blitt en refleksjon av samfunnet som helhet.

Folk trenger å forstå at sosiale medier og TV-nettverk ikke er annet enn annonseplattformer. Iboende presenterer de (mis) informasjon for å maksimere seertallet og selge flere annonser. Insentivene i disse annonsenettverkene er feiljustert med virkeligheten og har forårsaket dype tribalistiske brudd i samfunnet. Den eneste kuren er sensurmotstand. Alle skal få presentert alle data, følelser og stammeforeninger.

Selv om Decred uten tvil er pioneren innen blockchain-styring, er det andre blockchains som har implementert sine egne løsninger. Disse inkluderer prosjekter som Tezos og Dfinity blant andre. Hvilke fordeler tror du Decred har fremfor løsninger som disse?

Jeg tror den store forskjellen er at Decred har implementert styring på alle lag, mens andre prosjekter har en tendens til å fokusere på et enkelt lag. Så vidt jeg vet er Decred fortsatt det eneste prosjektet som dekker alle søylene.

Det er argumentert mot forestillingen om styring i kjeden. Disse inkluderer slike som Vitalik Buterin som har sagt at samfunnsstyring utenfor kjeden ikke har alvorlige problemer som må løses. Hvorfor tror du at disse argumentene kommer til kort??

Dette argumentet innebærer å ha en velvillig diktator som vil gjøre alle avgjørelser rettferdige og proporsjonale med interessentene. Selv om dette foreløpig kan fungere i Ethereum, er dette ikke en bærekraftig modell.

Tvister og virkelighet må håndteres i fremtiden, og hvis du er på feil side av argumentet, er ikke innsatsen din representert. I tillegg har PoW og PoS isolert sett betydelige svakheter.

Om protokolloppgraderinger og implementeringer

Decred aktiverte lynnettverket nylig, noe som vil bidra til å øke hastigheten på transaksjonene. Har dere klart å portere den første til nettverket? Er det en vag tidslinje for utbygging og testing av dette? Hvilket aspekt av lynnettverket er du mest spent på?

Vi må være forsiktige her. Decred stemte i de manglende lynnettverkets primitiver i skriptet. Med dette vil vi kunne få lyn i arbeid, men prosjektet er en bjørn. Det vi gjorde er å prøve å bruke så mye lnd-kode som mulig og i utgangspunktet opprettet et oversettingslag mellom Bitcoin og Decred lnd. Dette er ekstremt komplisert og beveger seg saktere enn vi hadde ønsket. Følg med når den starter.

Har Decred fulgt med transaksjonshastighet i stand til å integrere SPV-støtte fullt ut i lommeboken? Tror du dette til slutt kan legge grunnlaget for DCR-avviklede salgssteder?

Vi har en komplett SPV-implementering skrevet, og den er utgitt, men den er ikke standard ennå. Sannsynligvis ved neste Decrediton-utgivelse skal vi bla til SPV som standard. Dette vil øke den første lommebokinstallasjonen med ganske mye (titalls minutter til sekunder).

Vi ønsker å gjøre noen endringer i Decred konsensus for ytterligere å forbedre sikkerheten, og den delen må stemmes inn, men det er ikke nødvendig for at den skal fungere. Tingen å innse er at Decred har bygget SPV annerledes enn Bitcoin-versjonen. Decred SPV-lommebøker stiller nøyaktig det samme spørsmålet og er derfor mer likt å holde brukerne anonyme.

DCR Bitcoin Atomic Swap

Dekred Bitcoin Atomic Swap. Bildekilde: Dekredert

I fjor fullførte Decred en atomkobling med Litecoin. Dette økte utsiktene til en eventuell utgivelse av en desentralisert børs (DEX). Nylig slapp Decred sin visjon om “A new Kind of DEX” som vil gjøre bruk av disse byttene. Hvilket aspekt av denne DEX er du mest begeistret for? Har Decred mottatt forslag fra andre utviklere som er interessert i å jobbe med dem på DEX?

Dette er typisk Decred-prosjekt som skyver desentraliseringskonvolutten. For tiden er de fleste børser leiesøkende enheter som krever ublu beløp for tilgang. Kryptovaluta skal handle om uformidling, usensurabel og global tillatelsesfri tilgang. Decred DEX-forslaget gjør akkurat det.

Den kobler brukere over hele verden og gjør det mulig for dem å handle uten å måtte kreve at en bruker oppgir forvaring av pengene sine. Siden denne DEX bare vil belaste nettverksgebyrer, kan den ikke tjene penger. GOD! For mange kryptovaluta-prosjekter og selskaper har dukket opp og legger til tokens og blockchain for å støtte status quo. Jeg vil våge meg og si at disse enhetene har mistet synet av hva rommet handler om.

Du har tidligere nevnt arbeidet som gjøres for å forbedre personvernet i Decred-nettverket. Dette var også en del av 2018-veikartet ditt. Hvordan går utviklingen på dette?

Personvern er enormt viktig og har vært på veikartet før prosjektet ble live. Det er også enormt komplekst, og vi har hatt større fisk å steke. Arbeidet startet for alvor for omtrent et år siden. Dette nærmer seg fullføring, men jeg kan ikke forutsi når den starter. Dette må gjøres riktig, og vi vil ikke skynde oss eller la samfunnstrykket endre kursen vår.

Politeia-plattformen

Politeia har skapt ganske mye i kryptomiljøet nylig. Hva fikk deg til å utvide styringsløsningene ved å foreslå Politeia?

Styring er et sterkt overbelastet ord i kryptovalutaområdet. Decred ble designet for å dekke alle aspekter av styring og ikke bare i ett lag som er typisk for andre prosjekter. Politeia er en av tannhjulene, og den handler om utbetaling av egne midler. Dette stykket er enormt viktig og er den klart mest synlige styresøylen for samfunnet.

Det sto alltid i kortene, men vi fortsatte og behandlet stykket på kjeden først. Det betyr at vi på dette tidspunktet har styring i kjeden som gjør det mulig for oss å takle konsensus og protokollendringer, og vi har styring utenfor kjeden som håndterer utbetaling av statskassen. Det eneste manglende stykket er å bringe alt sammen og ha automatisk utbetaling. Dette er faktisk mitt neste store prosjekt.

Jeg kommer til å jobbe med å lage en smart kontrakt og all omliggende infrastruktur slik at vi kan komme til Decred DAE (Decentralized Autonomous Entity) som vil gjøre Decred til et suverent prosjekt. Når det går i live, har Decred kommet til visjonen og det blir nesten umulig å tråkke ut fordi det ikke er noen enkeltperson / selskap som har ansvaret for nettverket.

Det er en rekke interessante forslag fra teamet om Politeia. Det som spesielt gjør at dere tenker at det er den ideelle infrastrukturen for selvstyring?

Det er ideelt i den forstand at alle som eier Decred kan delta. Vår styring er opt-in, men alle spillere er velkomne. Decred Politeia demokratiserer utdeling av midler, og interesserte kan skaffe midler til prosjektene sine og flytte deres interesser fremover. Hvis gruvearbeidere vil delta, er alt de trenger å gjøre å sette sin avvisning i stedet for å avvikle den, og de får deres proporsjonale representasjon.

Plattformen har vært åpen for fellesskapet for testing. Har mange brukere deltatt i testingen? Hva slags tilbakemeldinger har dere fått?

Vi har hatt ganske mye hjelp til å teste plattformen, og jeg vil takke alle frivillige som hjalp til med å få Politeia dit den er. Tilbakemeldinger har generelt vært positive, men vi fikk litt fortjent kritikk, og vi har prøvd å ta opp disse elementene.

Vi var fokusert på å levere noe som fungerte bra nok først, og nå gjør vi det penere og mer brukervennlig. Den innsatsen vil fortsette en stund. Lommebokgutta integrerte Politeia-stemmegivning, og det er superpolert.

Politeia utgivelse

Bildekilde: Dekredert blogg

Har du en grov ide om når vi kunne se en fullstendig utgivelse av Politeia?

Nettverket er fullt operativt og brukes aktivt av mange mennesker over hele kloden. Slik vi ser det at det bare er en funksjon som mangler for å nå “visjonen”. Når vi kommer til DAE, har vi nådd starten på den nye begynnelsen. Det er her det suverene prosjekteksperimentet begynner. Jeg kan ikke begynne å uttrykke min glede når vi kommer dit.

Vi har skapt en ny måte å selvorganisere arbeidskraft på som fjerner lag med ledelse og andre ineffektiviteter. Siden Decred er selvfinansiert, har vi hele denne økonomien som foreviger seg selv, og det muliggjør konsertøkonomi for høyt kvalifisert arbeidskraft. Dette er en dyp endring i samfunnet! Spennende tider faktisk.

Du har vært sterkt involvert i utviklingen av Politeia. Hvilket aspekt av det er du personlig den stolteste av? Er det noe annet du vil at våre lesere skal vite om Politeia?

Det fungerer! Da vi kom på konseptet virket det hele “ganske enkelt”, men som vanlig begynte den dumme virkeligheten. Det var en ganske monumental mengde kode å skrive, og den har mange bevegelige brikker. Det var mange som jobbet med det, og jeg er veldig stolt av hvor vi klarte å ta det. Utviklingen vil fortsette på Politeia i overskuelig fremtid, for nå som det er live, ser folk måter å forbedre det på.

Dekredert bevis for arbeid

Mens andre kryptovalutasamfunn er mot introduksjonen av ASIC-gruvearbeidere, ser Decred ut til å være langt mindre fiendtlig?

Det stopper ikke det, og derfor omfavner vi det. Decred gikk med blake256 fordi vi visste at vi ønsket ASIC-gruvedrift i fremtiden, men ønsket å gjøre det tidlige samfunnet i stand til å få tak i Decred. Hvis vi hadde startet med sha256, ville dette ikke ha gått, og bare gruvebassenger ville få tak i Decred.

Decreds suksess er betinget av å ha nok desentralisering. Hvis jeg har rett, er det nå 14 (som vi vet om!) Decred ASIC-produsenter. De dukket alle opp på relativt kort sikt, og hvis du abonnerer på prisen følger hash-rate, er Decred i god form.

Konklusjon

Styring er et veldig viktig aspekt av kryptoøkonomi som ikke har blitt adressert til nå. Med tanke på initiativene som blir implementert på Decred, ser det imidlertid ut til å føre til bedre styring.

Det vil være interessant å se hvordan prosjektet er i stand til å øke adopsjonen i 2019 og spre ideen om gode styringsprotokoller. Vi vil holde øye med utrullingen av Politeia-plattformen og de påfølgende prosjektene Marco og teamet jobber med.

For å holde deg oppdatert med Decred-utviklingen, kan du gå videre til deres offisiell blogg som holdes godt oppdatert. DCR kan kjøpes på en rekke børser, inkludert Binance, DragonEX og Bittrex Exchange.

Utvalgt bilde via Fotolia & Dekret

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me