Mt Gox Redux: Kontroversen fortsetter

Mt Gox – Bare navnet alene kan fremkalle bølger av kvalme og avsky i hodene til de som er involvert i bitcoin-scenen ca 2014. Ikke oppkalt etter et fjell, men i stedet et akronym for “Magic the Gathering Online Exchange”, ble nettstedet brodert. i en kontrovers og skandale som fortsetter til og med i dag.

Nå er de to mennene i sentrum av uroen, Mark Karpeles og Peter Vessenes, under skudd igjen når søksmålet utvikler seg.

Et kort oppfriskningskurs om Mt Gox-saken

Den faktiske historien bak Mt Gox er komplisert nok til å fylle flere krigs- og fredsvolum, men før vi går inn i den siste utviklingen i utgaven, la oss diskutere de grunnleggende fakta om hva som skjedde.

Nettstedet var på et tidspunkt den største bitcoin-børsen i verden. Det var involvert i nesten alle bitcoin-transaksjoner på sitt høydepunkt, og millioner av bitcoin ble deponert og flyttet gjennom børsen. På et tidspunkt før 2012 var utvekslingen hacket og bitcoin ble jevnt og trukket ut. Dette ble senere sporet til en person som heter Alexander Vinnik.

Gjennom dårlig forvaltning og unnlatelse av å handle på sikkerhetsspørsmålene ble Mt Gox raskt insolvent og stengt. I dag skylder mange investorer (eller kreditorer, som de ofte kalles) en utrolig sum penger.

Kontroversen fortsetter

I juli i år tok tidligere Mt Gox-sjef Mark Karpeles stillingen i en rettssal i Tokyo for å erklære sin uskyld mot anklager om underslag og manipulering av data.

Tilbake i 2015 ble Karpeles arrestert på anklager om underslag. I følge et stykke som dukket opp i phys.org, Karpeles kan få opptil fem år i fengsel eller en liten $ 4000 bot. Den tidligere konsernsjefen beskyldes for personlig å punge ut så mye som 341 millioner yen (ca $ 3 millioner dollar).

Peter Vessenes klør for kontanter

Mens Mark Karpeles, vanæret administrerende direktør i Mt Gox, har sine egne problemer i retten, er CoinLab-sjef Peter Vessenes på krigsstien for en lønningsdag på $ 158 millioner dollar. Ved å stole på en rekke kontraktlige klausuler (som noen benekter gyldigheten av), frykter mange Mt Gox-ofre at Vessenes tar sikte på å rive investeringene personlig for å ytterligere linjere sine egne lommer med digitalt gull.

Ifølge teknologeadvokat Daniel Kelman som uformelt har tatt opp saken, opptrer Vessenes med vilje skyggefullt og gjør egoistiske lovlige grep for å sikre den ufortjente delen av Mt Gox-inntektene. Tidligere i år tilbød Kelman Vessenes en sjanse til å komme rent i form av en offentlig debatt. Vessenes takket nei.

Vil Mt Gox-ofrene noen gang se restitusjon?

I 2016 New York Times stykke, mengden penger som forsvant er over $ 2,4 billioner dollar. Av denne utrolige summen opplyser den japanskbaserte bobestyreren som har tilsyn med midlene at bare eiendeler til en verdi av 91 millioner dollar var sikret.

I intervju med BitsOnline, Kelman foreslo at kreditorene vil se en eller annen form for tilbakebetaling, men det største problemet som står i veien for tilbakebetaling var Peter Vessenes massive “falske” krav på $ 158 millioner dollar..

Et annet problem som kan ha enorme effekter på utbetalinger gitt til kreditorer er hvis de blir tilbakebetalt i japansk yen eller bitcoin. De som valgte å motta Yen, kan se en betydelig mindre avkastning, siden utbetalingene deres vil være basert på bitcoin-verdiene i 2014.

Kan den fangede bitcoin påvirke bitcoinprisene?

En siste ting å vurdere når Mt Gox-saken endelig når en konklusjon og midler frigjøres, er – hva skjer hvis det plutselig er hundretusener av bitcoins utgitt på markedet samtidig?

På det høyeste ble det anslått at så mange som 850 000 bitcoin ble stjålet eller på annen måte mistappet fra Mt Gox-kreditorene. For tiden kan det bare være 200.000 bitcoin igjen i Mt Gox-reservene.

Men hvis noen som Peter Vessenes får tak i dem, og han bestemmer seg for å ta ut penger for en rask lønningsdag, kan bitcoin-prisene se en plutselig glid på grunn av at markedet plutselig blir oversvømmet..

På dette tidspunktet er alt vi kan gjøre å se, vente og håpe at ikke bare ofrene for Mt Gox vil motta en slags utbetaling, men at ufortjente parter ikke vil snappe den bort eller oversvømme markedet.

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me