NEAR Protocol: Next Generation dApp Development Platform

Het zal je misschien verbazen te weten dat samenwerking heel gebruikelijk is in de cryptocurrency-ruimte. Dit is gemakkelijk te vergeten, gezien de wrede concurrentie kan zijn. Een groot deel hiervan komt doordat crypto een nieuwe beleggingscategorie is. Voorlopig is samenwerken voordeliger dan concurreren. Als het gaat om samenwerking in de crypto-ruimte, zou het moeilijk zijn om een ​​project te vinden dat beter is dan het NEAR-protocol.

DICHTBIJ Protocol Web3.0

NEAR Protocol klinkt misschien als een bekende naam als je veel tijd op YouTube doorbrengt. Dit komt omdat zij de gastheren zijn van de Whiteboard-serie waar ontwikkelaars van enkele van de grootste en meest succesvolle cryptocurrency-projecten in detail uitleggen hoe hun blockchains werken. Het getalenteerde NEAR Protocol-team heeft deze kennis bijgevolg in hun voordeel gebruikt om een ​​serieuze kanshebber te creëren voor de beste smart contract-compatibele cryptocurrency.

Een korte geschiedenis van het NEAR-protocol

NEAR Protocol is het product van twee briljante geesten: Alexander Skidanov en Illia Polosukhin. Het paar ontmoette elkaar in 2018 dankzij het beroemde opstartprogramma Y Combinator. Voor degenen die niet bekend zijn, is Y Combinator verantwoordelijk voor het opstarten van enkele van de grootste projecten op het gebied van technologie en crypto, waaronder Coinbase, Dropbox, Airbnb, Filecoin en zelfs Reddit..

Near Protocol Founders

Alex (links) en Ilia (rechts). Afbeelding via TechCrunch

Zowel Alex als Illia pakken serieuze referenties in. Alex is een voormalig software-engineer bij Microsoft en was directeur engineering bij MemSQL voordat hij met NEAR begon. Illia werkte vroeger als technisch manager op de beroemde onderzoeksafdeling van Google, waar hij werkte aan taaltechnologieën die nu worden gebruikt in Google Translate.

NEAR Protocol Team

Een paar leden van het NEAR-team (AKA the Near Collective).

Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn dat Alex en Illia hun team konden laten groeien van 2 tot 10 binnen een dag na de aankondiging van het NEAR-protocol in juli 2018. Ze verzekerden ook ongeveer 15 miljoen dollar aan financiering voordat ze zelfs maar iets hadden ontwikkeld, en dit was tijdens de bearmarkt! Het team heeft sindsdien uitgegroeid tot meer dan 50 en omvat meerdere medaillewinnaars en finalisten van de International Collegiate Programming Contest.

DICHTBIJ Solana Whiteboard

Solana op de Whiteboard-serie van NEAR. Afbeelding via YouTube

Omdat het in San Francisco is gevestigd, staat het NEAR Protocol-team naast ontwikkelaars van projecten als Ethereum, Solana, Cosmos en Polkadot. Vooral als gevolg van hun succesvolle Whiteboard-serie op YouTube, kon het NEAR-team profiteren van deze verbindingen om hun eerste hoofdnet in april van dit jaar vrij te geven. De definitieve versie van het hoofdnet werd uitgebracht op 13 oktober, waarmee Alex zijn visie realiseerde om binnen 2 jaar in te halen bij andere blockchains van de volgende generatie in de crypto-ruimte..

Wat is het NEAR-protocol?

DICHTBIJ Protocol (ook wel NEAR genoemd) is een cryptocurrency blockchain met slimme contractfunctionaliteit. Het is ontworpen om ontwikkelaarsvriendelijk te zijn en het creëren van gedecentraliseerde applicaties te vergemakkelijken. NEAR is ook interoperabel met Ethereum.

DICHTBIJ Protocol Website

NEAR gebruikt een sharding-mechanisme genaamd Nachtschade en een blokgeneratiemechanisme genaamd Doomslug om meer dan 100.000 transacties per seconde te verwerken. Transactiekosten op NEAR zijn zo laag dat ze een speciale meeteenheid, ‘yocto’ genaamd, vereisen om te kwantificeren.

De NEAR blockchain is ontwikkeld door de DICHTBIJ Collectief, een groep van meer dan 50 getalenteerde ontwikkelaars over de hele wereld. Met de release van het NEAR-hoofdnet medio oktober 2020, werd gedeeltelijk eigendom van de NEAR-blockchain gegeven aan NEAR-tokenhouders.

DICHTBIJ Stichting Website

De DICHTBIJ Stichting, een Zwitserse non-profitorganisatie, houdt momenteel toezicht op het beheer en de ontwikkeling van de NEAR-blockchain. Het bestaat uit opmerkelijke individuen in de cryptocurrency-ruimte, waaronder NEAR-mede-oprichter Illia Polosukhin. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de volledige controle over de blockchain gegeven aan NEAR-tokenhouders. Hiermee wordt NEAR een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO).

Hoe werkt NEAR Protocol?

NEAR is een gedelegeerd proof of stake blockchain die sharding gebruikt om de prestaties te optimaliseren. In tegenstelling tot sharding in andere cryptocurrencies zoals Polkadot, worden alle shards op NEAR echter gezien als onderdeel van dezelfde blockchain. NEAR is ook compatibel met Ethereum NEAR’s Rainbow Bridge.

NEAR Nightshade uitgelegd

Een technische uitleg van Nightshade.

Dit is allemaal te danken aan een mechanisme genaamd Nachtschade. Met Nightshade wordt alleen een momentopname van de huidige status van elke shard toegevoegd aan een blok op de NEAR-blockchain. Elke shard wordt ondersteund door zijn eigen set validatorknooppunten, die de status van hun shard uitzenden telkens wanneer een blok wordt geproduceerd.

De eenvoudigste manier om dit te visualiseren is als een kruising van meerdere wegen. De kruising zelf is de NEAR-blockchain en elke weg is een scherf. Bovendien kunnen shards op NEAR parallel werken, omdat de transacties die erop worden uitgevoerd elkaar niet overlappen. Dit verbetert de efficiëntie aanzienlijk.

NEAR Doomslug uitgelegd

Een technische uitleg van Doomslug.

Een ander belangrijk onderdeel van NEAR is een mechanisme genaamd Doomslug. Zonder technisch te worden, maakt dit het mogelijk dat validatorknooppunten op het netwerk om de beurt blokken genereren. Dit gebeurt elk tijdperk en elk tijdperk is 12 uur lang. Ongeveer elke seconde wordt er een nieuw blok gegenereerd op NEAR.

Blokkeer beloningen op NEAR komen van inflatie die momenteel rond de 5% per jaar ligt (hierover later meer). 90% van elke blokbeloning gaat naar staking validators en delegator staking pools, en de resterende 10% gaat naar de NEAR treasury die momenteel wordt beheerd door de NEAR Foundation.

DICHTBIJ Protocol uitzetten

Als je een validatorknooppunt op NEAR wilt worden, moet je uitzetten NEAR tokens. Het exacte bedrag dat u moet inzetten, hangt af van het aantal tokens dat wordt ingezet door andere validators binnen een bepaalde shard. Dit bepaalt ook je blokbeloningen die elk tijdperk (12 uur) worden uitbetaald.

Near Shard-sets

Een voorbeeld van de kosten van een stoel op een scherf.

Elke scherf op NEAR bevat 100 zitplaatsen, en je moet minstens 1 stoel hebben om validator te zijn. De kosten van elke stoel worden bepaald door het totale bedrag van NEAR dat wordt ingezet (neem bijvoorbeeld de totale inzet in die scherf en deel deze door 100, en dat zijn de kosten van de stoel). Validators die zich misdragen, lopen het risico een deel van hun inzet te verliezen (slashing). Validators en delegators kunnen ervoor kiezen om op elk moment de inzet ongedaan te maken.

IN DE BUURT van uitzetpoelen

NEAR’s “staking pools” (AKA validators)

Dit ontwerp is bedoeld om validatorknooppunten te stimuleren om nieuwere of “kleinere” shards te beveiligen waar de toetredingsdrempel lager is. Als u niet het kapitaal heeft om genoeg NEAR-tokens te kopen om een ​​stoel te bemachtigen, kunt u delegators overtuigen om hun tokens aan u te delegeren. Delegatoren gebruik uitzetpools om dit te doen en een deel van blokbeloningen te krijgen van de validator (s) waarop ze uitzetten. U kunt meer lezen over uitzetten op NEAR hier.

NEAR Protocol Governance

Sinds 13 oktober wordt NEAR bestuurd door de NEAR-gemeenschap. De exacte bestuursstructuur van NEAR is momenteel in ontwikkeling. Het lijkt er echter op dat alle voorstellen zullen worden ingediend, besproken en gestemd met behulp van NEAR’s toegewijde bestuursraad.

DICHTBIJ Cryptocurrency-governance

De bestuursraad van NEAR.

Een interessant ding om op te merken is dat de NEAR-blockchain momenteel als een enkele scherf werkt. Als en wanneer de community stemt om extra shards in te schakelen, wordt een geautomatiseerd mechanisme bekend als Dynamische harding wordt geactiveerd die shards zullen maken, samenvoegen en / of vernietigen zoals vereist door het netwerk.

Governance en ontwikkeling wordt momenteel gecontroleerd door de eerder genoemde Stichting NEAR. Stichting NEAR bewaart momenteel ook de schatkistfondsen van NEAR en kan beslissen hoe deze worden besteed. Zodra een bestuursmechanisme is uitgehakt, heeft de gemeenschap volledige controle over deze elementen.

DICHTBIJ Cryptocurrency

NEAR is een cryptocurrency die eigen is aan de NEAR-blockchain. Het wordt gebruikt voor uitzetten door validatorknooppunten en delegators op het netwerk. Hoewel blokbeloningen voor validators en delegators afkomstig zijn van een jaarlijkse inflatie van 5%, worden NEAR-tokens verbrand om netwerkkosten te betalen.

DICHTBIJ Cryptocurrency-kosten

Terwijl de netwerkkosten op NEAR ongelooflijk klein zijn, gegeven voldoende netwerkactiviteit het NEAR-token wordt een deflatoir actief. De jaarlijkse inflatie wordt 0 als het netwerk meer dan een miljard transacties per dag verwerkt en kan onder de -2% dalen als er meer dan 2 miljard transacties per dag worden verwerkt.

DICHTBIJ Protocol ICO

De ICO van NEAR vond plaats in augustus 2020 op CoinList. Het werd een dag uitgesteld vanwege een overweldigende vraag naar het token. De NEAR ICO verkocht 120 miljoen NEAR-tokens tegen een gemiddelde prijs van ongeveer 30 cent, waarmee ongeveer 33 miljoen USD werd opgehaald. Dit was goed voor 12% van de totale initiële voorraad van 1 miljard tokens van NEAR. Afhankelijk van de prijs die ze zijn gekocht, hebben deze ICO-tokens een 1-2 verwervingsschema.

NABIJ ICO-distributie

Van NEAR’s resterende eerste voorraad, 17% is gereserveerd voor communautaire subsidies en programma’s. 14% van de initiële voorraad van NEAR is toegewezen aan Core Contributors (het NEAR-team). 17,6% van de initiële voorraad van NEAR werd verkocht aan Prior Backers. Deze tokens werden verkocht tijdens 7 private financieringsrondes die teruggaan tot 2017. Samen brachten deze meer dan 35 miljoen dollar op.

DICHTBIJ Cryptocurrency-inflatie

Emissieschema voor het NEAR-token

11,7% van het aanvankelijke aanbod van NEAR gaat naar Early Ecosystem-initiatieven. 10% van de initiële voorraad van NEAR is toegewezen aan Stichting NEAR. Stichting NEAR mag deze tokens delegeren aan validators op het NEAR-netwerk. Alle bovenstaande categorieën zijn onderworpen aan verschillende vergrendelingsschema’s die variëren van 3 maanden tot vijf jaar.

NEAR Cryptocurrency-prijsanalyse

Hoewel de ICO van NEAR in augustus plaatsvond, was het pas bij de hoofdnetlancering op 13 oktober dat tokenoverdrachten beschikbaar waren. Op die dag handelde NEAR op sommige beurzen voor bijna 2 $ USD, een comfortabele 6x van zijn ICO-prijs.

DICHTBIJ Cryptocurrency-prijs

DICHTBIJ prijsgeschiedenis van cryptocurrency. Afbeelding via CoinMarketCap

De prijs is sindsdien echter aanzienlijk gedaald – tot ongeveer 70 cent USD. De korte prijsgeschiedenis van NEAR laat voorlopig geen duidelijke prijstrend zien.

Waar te krijgen NEAR cryptocurrency

Als u op zoek bent naar een aantal NEAR-tokens, zijn uw opties voorlopig in wezen beperkt tot Binance en Huobi. De liquiditeit is op beide beurzen erg hoog, hoewel het totale 24-uurs handelsvolume niet zo indrukwekkend is.

DICHTBIJ Cryptocurrency-markten

DICHTBIJ cryptocurrency-handelsparen. Afbeelding via CoinMarketCap

Houd er ook rekening mee dat NEAR voorlopig onderhevig is aan een inflatiepercentage van 5% per jaar, dus u kunt beter uitzetten dan alleen de tokens aanhouden of verhandelen (geen financieel advies!).

DICHTBIJ Cryptocurrency-portefeuilles

Er zijn niet veel wallets beschikbaar voor NEAR omdat de cryptocurrency zo nieuw is. Voor mobiele portemonnees zijn uw enige opties momenteel de Trust Wallet en de Math Wallet.

DICHTBIJ Web Wallet

De NEAR webportemonnee

NEAR biedt ook hun eigen web portemonnee maar het is nog in ontwikkeling, dus gebruik het voorzichtig. Wat je ook doet, laat je NEAR-tokens niet achter op een cryptocurrency-uitwisseling. Niet uw sleutels – niet uw crypto!

NEAR Protocol Roadmap

De ontwikkeling van NEAR is zeer intens geweest sinds het project eind 2018 begon.Na meerdere testnetten in 2019, begon NEAR in april 2020 met het uitrollen van het hoofdnet. Dit bestond uit drie fasen: MainNet POA, MainNet (beperkt) en MainNet Community Governed.

NABIJ Mainnet Roadmap

MainNet POA richtte zich op het onboarding van validators en netwerkdeelnemers. Uitzetten was niet ingeschakeld en alleen de NEAR Foundation mocht tokens overdragen. In MainNet POA was uitzetten ingeschakeld, maar geen tokenoverdrachten. De eerste stemming over NEAR werd ook gehouden om te beslissen wanneer de definitieve versie van het hoofdnet zou worden gelanceerd.

De NEAR-gemeenschap gestemd om te lanceren het onbeperkte MainNet op 13 oktober. Zoals eerder vermeld, is NEAR momenteel bezig om de volledige controle over de blockchain over te dragen aan NEAR-tokenhouders. Tijdens deze “Post Mainnet” -fase is het NEAR-team op zoek naar een aantal extra functies.

NEAR Protocol Roadmap

Het gedeelte “Roadmap” in de whitepaper van het NEAR Protocol.

Hoewel veel hiervan technisch zijn, de NEAR whitepaper merkt meer ambitieuze toekomstige ontwikkelingsmijlpalen op. Drie hiervan zijn het vermelden waard. De eerste is om zero-kennistechnologie zoals Zcash op te nemen om privétransacties op de NEAR-blockchain mogelijk te maken.

De tweede mogelijke toevoeging aan NEAR zijn privéscherven. Dit zou het voor bepaalde groepen of entiteiten mogelijk maken om te profiteren van de veiligheid en snelheid van de NEAR-blockchain, terwijl hun activiteiten privé blijven van de rest van het netwerk..

Exodus HTC Blockchain

De Exodus blockchain-telefoon van HTC. Afbeelding via Technology recensie

De laatste mogelijke toevoeging aan NEAR die het vermelden waard is, is de introductie van mobiele knooppunten. Het gebruik van telefoons om blockchains van stroom te voorzien is niets nieuws, maar deze technologie is beperkt gebleven vanwege slechte mobiele internetverbindingen en matige telefoonhardware (vergeet de levensduur van de batterij niet!).

Mobiele integratie is echter iets waar NEAR mede-oprichter Alexander Skidanov aan heeft gedacht sinds het begin van het project. Realistisch gezien, tegen de tijd dat mobiele telefoons en netwerken efficiënt genoeg worden, zal de beslissing om deze functie te implementeren aan de stemming van de NEAR-gemeenschap zijn..

Waarom we juichen voor NEAR

NEAR Protocol heeft veel te bieden. Het heeft een solide team, veel financiering en heeft veel vrienden in de cryptocurrency-ruimte die NEAR hebben geholpen om het beste uit de eerste twee feiten te halen. Er is maar één ding dat het nog niet heeft gedaan, en het is een cruciaal onderdeel om een ​​succesvol cryptocurrency-project te zijn: een hype genereren.

DICHTBIJ Cryptocurrency Ranking

De valutarangschikking van NEAR in CoinMarketCap

Als resultaat van het proberen in te halen met andere slimme contractcryptocurrencies in de ruimte, heeft NEAR marketing opgeofferd ten gunste van ontwikkeling. Dit plaatst het in dezelfde categorie als andere ongelooflijk veelbelovende cryptocurrency-projecten zoals Loopring die onder de radar zijn gevlogen vanwege een gebrek aan blootstelling. Om eerlijk te zijn heeft dit zijn vruchten afgeworpen, aangezien NEAR momenteel enkele van de meest indrukwekkende statistieken heeft van elke cryptocurrency-blockchain.

Het is ook de vraag of het focussen op andere projecten de juiste manier is om je eigen projecten te ontwikkelen. Samenwerking is leuk, maar focussen op wat de concurrentie doet, kan gemakkelijk het equivalent worden van het kopen van de top vanwege FOMO en het verkopen van de bodem vanwege FUD. Met de kudde meegaan is niet in bijna elke context de strategie voor succes.

DICHTBIJ Blogbericht

Dat gezegd hebbende, lijkt het tij te keren voor NEAR. EEN Binance-lijst is een groot probleem in de cryptocurrency-ruimte, en dat was een van de eerste plaatsen waar het NEAR-token beschikbaar was voor handel na de lancering. Het is vrijwel zeker dat meer uitwisselingen zullen beginnen met het aanbieden van het token, wat alleen zal dienen om de bekendheid van het project te vergroten en de liquiditeit voor handelaren te vergroten..

Of NEAR Ethereum ooit zou kunnen onttronen of zelfs Polakdot zou kunnen inhalen, is twijfelachtig, maar zeker niet onmogelijk. Indien mogelijk zou NEAR zich in plaats daarvan moeten concentreren op het uithakken van zijn eigen niche in plaats van te proberen te sparren met de grote jongens. Als het dit kan doen met de steun van zijn gemeenschap en een beetje marketingmagie, zou de toekomst heel, heel optimistisch kunnen zijn voor NEAR.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock & IN DE BUURT

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me