PIVX Review: Proof-of-Stake Based Privacy Coin

PIVX haalde het nieuws in mei van dit jaar toen werd onthuld dat John McAffee’s privacygeoriënteerde cryptocurrency, Ghost, had gekopieerd delen van de originele whitepaper van PIVX.

De vraag is waarom?

PIVX is een afkorting van “Private Instant Verified Transaction”. Het is een cryptocurrency gericht op privacy en community met een ambitieus doel om de meest geavanceerde cryptocurrency te worden die er is.

Gezien deze feiten zou het geen verrassing moeten zijn dat Ghost-ontwikkelaars profiteerden van de informatie in het PIVX-whitepaper en hebben verder verklaard dat de Ghost-cryptocurrency een vork is van PIVX. Hoewel deze acties onsmakelijk zijn, onthullen ze dat het PIVX-project een serieuze legitimiteit heeft. Zoals je zult zien, gebruikt PIVX enkele van de meest nieuwe technologie in crypto en is het een pionier onder privacymunten.

Het begin van Pivx

Het verhaal van PIVX begint met een andere cryptocurrency genaamd Dash. Degenen die bekend zijn met Dash zullen weten dat het een vork van Bitcoin is die sneller en meer privacygericht wil zijn.

Het gerucht gaat dat in 2015 een kleine groep Dash-ontwikkelaars niet tevreden was met de richting waarin de cryptocurrency zich bewoog en besloot om hun eigen crypto te creëren die aanvankelijk Darknet heette en later werd omgedoopt tot PIVX..

Rond deze tijd, James Burden (AKA s3v3nh4cks) werd de oprichter en een van de ontwikkelaars van het project. Burden heeft meer dan 20 jaar ervaring als hardwaretechnicus met een passie voor software en is sinds 2012 een actieve ontwikkelaar van cryptocurrency. In april 2019 stapte hij uit PIVX nadat hij het ontwikkelingsteam een ​​jaar eerder een ultimatum had gesteld..

James Burden

James Burden ex-CEO van PIVX, oprichter van Veil. Afbeelding via Sluier

Net als de oorspronkelijke groep ontwikkelaars die Dash verlieten, was Burden ontevreden over het gebrek aan privacy dat PIVX had gekregen, evenals over verschillende tekortkomingen in zijn governance-architectuur. Hij creëerde een nieuwe cryptocurrency genaamd Sluier die probeert te worden wat PIVX bedoeld was – een schaalbare cryptocurrency die koste wat het kost de privacy van de gebruiker garandeert.

PIVX heeft een aanzienlijke vertraging van de publieke activiteit gezien sinds het vertrek van Burden in 2019. Bovendien hebben de andere twee opmerkelijke ontwikkelaars, waaronder Jeremy Anderson (die ook een Ravencoin-ontwikkelaar is) (die ook een Ravencoin-ontwikkelaar is) lijkt de focus te hebben verlegd naar andere projecten, waaronder Veil.

Het afgelopen jaar was het enige zichtbaar actieve lid van PIVX Bryan Doreian, de communitymanager en marketingleider. Zoals je zult zien, lijkt het PIVX-team ondanks deze zorgwekkende omstandigheden nog steeds hard aan het werk te zijn achter de schermen.

De PIVX ICO

PIVX zoals gelanceerd in januari 2016 als Darknet en had geen eerste muntenaanbieding (ICO). In plaats daarvan waren 60.000 PIVX vooraf ingesteld om 6 masternodes toe te staan ​​om het initiële netwerk te bedienen.

PIVX ICO

De PIVX-cryptocurrency had geen ICO. Afbeelding via PIVX

Deze 60.000 munten werden vervolgens verbrand in de maanden die volgden toen de PIVX-gemeenschap voldoende groot was geworden om zichzelf in stand te houden.

Hoe werkt PIVX?

PIVX is in feite een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) die zichzelf financiert en door de gemeenschap wordt aangestuurd. PIVX is bedoeld als een privacymunt van de ‘derde generatie’ en maakt gebruik van een aangepaste versie van de masternode-architectuur van Dash en het Zerocoin-privacyprotocol van Zcoin (oorspronkelijk ontworpen voor Bitcoin).

PIVX-functies

De kenmerken van het PIVX-ecosysteem. Afbeelding via Medium

Volgens de PIVX-website, zijn netwerkkosten zijn 40x lager dan die van Bitcoin. Terwijl de website een transactiesnelheid van 70 transacties per seconde (TPS) noteert, heeft Doreain verklaard dat TPS tot 1000 kan gaan met behulp van het SwiftxX-betalingsprotocol. Laten we deze elementen eens nader bekijken.

PIVX Mijnbouw & Uitzetten

PIVX gebruikt een proof of stake consensus-mechanisme dat uit twee partijen bestaat: masternodes en validators.

Masternodes hebben twee taken: stemmen op ontwikkelingsvoorstellen die door de PIVX-gemeenschap zijn ingediend en transacties op de blockchain valideren met slechts één enkele bevestiging die buiten de keten kan plaatsvinden via het SwiftX-betalingsprotocol. Een inzet van 10.000 PIVX is vereist om een ​​masternode uit te voeren. Elke masternode krijgt 1 stem en is helemaal niet betrokken bij het minen van nieuwe PIVX-tokens.

PIVX Staking Rewards-uitsplitsing

PIVX uitsplitsing beloningen. Afbeelding via PIVX

Mining PIVX is de taak van validators die een kans hebben om een ​​blok te genereren dat evenredig is met de hoeveelheid PIVX die ze hebben ingezet, waardoor ongeveer 500 PIVX nodig is om een ​​enkel blok te genereren in een periode van 1 maand. Een nieuw blok wordt ongeveer elke minuut gegenereerd en levert een beloning op van 6 PIVX-munten, waarvan 2 munten naar de validator, 3 naar de masternode en 1 naar de PIVX-schatkist die succesvolle ontwikkelingsvoorstellen en gemeenschapsinitiatieven financiert.

Om een ​​balans te garanderen tussen masternodes en validators, gebruikt PIVX een “wip” -mechanisme dat beloningen ziet toenemen voor validators wanneer er te veel masternodes waren en vice versa in het geval van te veel validators.

Dit kleine detail onderscheidt PIVX van andere op governance gerichte cryptocurrencies zoals Decred, die een voorgeprogrammeerde verdeling van mijnbeloningen gebruikt die niet kunnen worden gewijzigd. U kunt ook uw PIVX-uitzetbeloningen schatten met behulp van hun eigen rekenmachine.

PIVX-privacy

Vreemd genoeg biedt PIVX momenteel geen privétransacties aan. PIVX gebruikte tot vorig jaar het privacyprotocol van Zerocoin. Terwijl de fundamentele technologie achter het Zerocoin-protocol vrij complex is, hoe het werkte binnen PIVX is eenvoudig.

PIVX Zerocoin-protocol

PIVX Zerocoin privacy protocol. Afbeelding via Bitcoin.com

Als een gebruiker een privétransactie zou willen verzenden, zou hij PIVX gebruiken om zPIV te “mint”. De overeenkomstige hoeveelheid zPIV wordt naar de PIVX-blockchain gestuurd en vervolgens ‘gebrand’ om de overeenkomstige hoeveelheid PIVX voor de ontvanger te creëren.

Wat vrij opmerkelijk is, is dat het mogelijk was om zPiv op dezelfde manier uit te zetten als PIVX werd ingezet. Dit werd mogelijk gemaakt om de veiligheid en liquiditeit van het PIVX-netwerk te verbeteren. Het enige verschil tussen zPiv staking en PIVX staking was dat de blokbeloningverdeling; Masternodes zouden 2 munten ontvangen met de validator 3.

PIVX Cryptocurrency-aanbod

De ‘tokenomics’ van PIVX zijn best interessant. PIVX heeft geen hard supply cap en heeft een inflatiepercentage van ergens tussen de 3-4% per jaar. Echter, PIVX heeft een theoretische “soft-cap” vanwege een klein kenmerk: transactiekosten.

Mogelijke levering van PIVX

De mogelijke levering van PIVX-cryptocurrency. Afbeelding via Wit papier

Elke transactie op het PIVX-netwerk kost 0,01 PIVX (dit waren ook de kosten voor het slaan van zPIV). Omdat transactiekosten worden verbrand, is er een punt waarop het aantal transacties dat plaatsvindt groter is dan het aantal nieuwe PIVX dat wordt gegenereerd.

Als dit zou gebeuren, zou PIVX feitelijk deflatoir worden, net als ander bewijs van cryptocurrencies. Dit zou leiden tot een volledige crash van het netwerk, ware het niet dat de PIVX-gemeenschap eenvoudigweg kan stemmen om de transactiekosten te verlagen om overmatige deflatie te voorkomen. De gemeenschap kan ook stemmen om transactiekosten te verhogen om de inflatie te verminderen als deze uit de hand loopt.

De PIVX Roadmap

In de wereld van roadmaps voor cryptocurrency neemt PIVX de kroon als het gaat om begrijpelijkheid en transparantie. Dit is indrukwekkend gezien het feit dat de ontwikkelingsrichting fundamenteel wordt bepaald door PIVX masternodes. Het is vermeldenswaard dat bepaalde projecten waarop eerder lang werd geanticipeerd, zoals zDex, de gedecentraliseerde uitwisseling van PIVX, nog niet openbaar zijn gemaakt..

PIVX voltooide routekaartdoelen

PIVX voltooide roadmap-doelen. Afbeelding via Routekaart

Ondanks een paar ontbrekende elementen, heeft het PIVX-ontwikkelteam heeft bereikt nogal wat sinds 2016. De meest opmerkelijke mijlpalen zijn de implementatie van het Zerocoin-protocol dat privétransacties naar het netwerk bracht via zPiv, samen met de mogelijkheid om zPiv in respectievelijk 2017 en 2018 uit te zetten. Helaas was het gebruik van zPiv beperkt tot desktopportefeuilles en kwam het nooit tot mobiele PIVX-portefeuilles.

In maart 2019, PIVX aangekondigd ze zouden de zPIV-functionaliteit tijdelijk uitschakelen vanwege verschillende problemen in het protocol. Op het moment van schrijven zijn deze problemen nog steeds niet opgelost.

In wat het meest recente lijkt te zijn interview met een PIVX-teamlid in januari van dit jaar, merkte Doreian op dat het ontwikkelingsteam hard aan het werk was om een ​​nieuw privacyprotocol voor PIVX te ontwikkelen. In februari kwam het PIVX-ontwikkelteam gedetailleerd de architectuur van het nieuwe protocol dat nog moet worden geïmplementeerd.

PIVX-routekaart 2021

PIVX-roadmap voor 2020 en 2021 :. Afbeelding via Twitter

In maart van dit jaar kwam PIVX uit een gedetailleerde routekaart voor 2020-2021. De roadmap is onderverdeeld in 4 secties: core wallet, lightnode wallets, community en allianties. Er zijn in totaal ongeveer 2 dozijn projecten en de voortgangsbalk naast elk laat je weten hoever ze zijn met het voltooien ervan. Opvallende doelen zijn onder meer het implementeren van het nieuwe privacyprotocol, het uitzetten van koude portemonnees, het sponsoren van atleten en zelfs het starten van een goed doel genaamd de PIVX foundation.

PIVX-prijsanalyse

De prijsgeschiedenis van PIVX is redelijk voorspelbaar. Toen het voor het eerst op de markt kwam in februari 2016, was het een fractie van een cent waard en begon het te stijgen in 2017, en bereikte uiteindelijk een recordhoogte van bijna 13 $ USD in januari 2018. De prijs daalde in de maanden die volgden, effectief flatlinen tegen medio 2019 tegen een prijs van iets meer dan 22 cent USD.

PIVX-prijsgeschiedenis

Prijsgeschiedenis van PIVX. Afbeelding via CMC

Ondanks deze sombere prijsdaling blijft de ROI van PIVX ongelooflijk hoog. Het heeft de afgelopen maanden ook een lichte prijsstijging meegemaakt, een verdubbeling van 22 cent tot ongeveer 44 cent USD. Een nadere beschouwing van de prijsgegevens van vorig jaar lijkt erop te wijzen dat PIVX langzaam maar zeker in de lift zit.

Exchange-vermeldingen

PIVX is beschikbaar voor handel op ongeveer een dozijn cryptocurrency-beurzen, waaronder Binance en Bittrex.

Binance PIVX

Registreer bij Binance en koop PIVX-tokens

Helaas zijn handelsparen vrij beperkt en is het handelsvolume voor PIVX uitzonderlijk laag, mogelijk omdat er een aanzienlijke hoeveelheid PIVX wordt gebruikt voor staking. Dit betekent dat markten behoorlijk volatiel kunnen worden met zelfs maar een paar BTC aan koopkracht, dus handel voorzichtig!

PIVX Cryptocurrency-portefeuilles

PIVX heeft vrij beperkte ondersteuning als het gaat om portefeuilles met cryptocurrency. Als je je PIVX cryptocurrency wilt opslaan, heb je effectief 3 opties: de Ledger hardware wallet (die PIVX staking functionaliteit heeft), de PIVX desktop en mobile wallets, en de Coinomi desktop / mobile wallet.

PIVX Core-portemonnee

PIVX Core-portemonnee. Afbeelding via PIVX

Als u de voorkeur geeft aan een offline portemonnee, kunt u een papieren PIVX-portemonnee maken met walletgenerator.net. U kunt meer leren over PIVX cryptocurrency-portefeuilles door ons diepgaande artikel over het onderwerp te lezen.

Onze mening over PIVX

Hoewel PIVX veel belofte had uit de poorten, lijkt het erop dat de bodem uit het project is gevallen. De ‘gedecentraliseerde’ structuur van de ontwikkelingsfinanciering heeft PIVX niet alleen buitenspel gezet door de meest opmerkelijke ontwikkelaars, maar ook in een zelfopgelegde val gezet..

In het bijzonder kan de ongeveer 20-22.000 PIVX die maandelijks aan operaties wordt toegewezen onmogelijk genoeg zijn gezien de momenteel lage prijs die niet kan stijgen zonder serieuze vooruitgang in ontwikkeling en marketing.

PIVX YouTube

PIVX Educatieve inhoud op YouTube

Dit wordt bewezen door het plotseling verdwijnen van de voorheen hyperactieve gemeenschapsbereik. De PIVX YouTube-kanaal uploadde elke week video’s en organiseerde zelfs tutorials over cryptocurrency gericht op PIVX-technologie op het PIVX Class YouTube-kanaal. Helaas lijkt de intense focus van PIVX op de gemeenschap de daadwerkelijke ontwikkeling van de blockchain te hebben weggenomen.

PIVX & Privacy

PIVX lijkt te zijn afgedwaald van zijn oorspronkelijke doel van totale gebruikersprivacy. Dit was in feite de reden waarom Burden het project verliet om voor zichzelf te beginnen. PIVX zou naar meer en meer privacy gaan, maar begon in de tegenovergestelde richting te bewegen. Ter verdediging van PIVX is dit waarschijnlijk te wijten aan het toegenomen toezicht op privacymunten die de afgelopen maanden zijn ontvangen van overheidsinstanties.

Dit lijkt een probleem te zijn dat veel voorkomt bij alle privacymunten. Terwijl regelgevende instanties proberen om “transparantie” te brengen in cryptocurrency, worden privacymunten van beurzen geduwd en buiten bereik van onervaren handelaren en investeerders. Vorig jaar, Zuid-Koreaanse cryptocurrency-uitwisseling heeft een handvol privacymunten verwijderd inclusief PIVX en Monero, hoewel de privacyfunctie van PIVX optioneel was.

PIVX ontwerpfouten

Zowel Burden als Doreian hadden opgemerkt dat het zPIV Zerocoin-protocol van PIVX privacyproblemen vertoonde in metadata, met name in hoe zPIV “verandering” werd teruggestuurd naar gebruikers in transacties. Aangezien zPIV niet in decimalen kan worden verzonden, wordt de resulterende “wijziging” in een transactie teruggestuurd naar de oorspronkelijke afzender.

Als ze ervoor kiezen om die wijziging in PIVX te ontvangen, zou het voor derden mogelijk zijn om te bepalen wie de privétransactie had verzonden op basis van de openbaar beschikbare PIVX-transactiegeschiedenis.

PIVX kost Masternode

De kosten en winsten van een PIVX-masternode. Afbeelding via Steemit

Last heeft ook opgemerkt dat de rol van masternodes in PIVX heeft geresulteerd in een “rijke jongensclub” waar beslissingen steeds meer gecentraliseerd zijn geworden. Masternodes zijn de enige spelers in het systeem die kunnen stemmen over nieuwe ontwikkelingsvoorstellen en Burden beweert dat hun stemgedrag al snel gelijkgestemd werd, waardoor veel door de gemeenschap gewenste ontwikkelingsvoorstellen werden weggestemd..

Gevolgtrekking

Hoewel PIVX op papier goed klinkt (in ieder geval goed genoeg om geplagieerd te worden), lijken de ontwerpfouten in de praktijk het project te hebben ondermijnd, dat op zijn laatste been lijkt te zitten. Er is echter nog steeds hoop voor PIVX – ze blijven regelmatig ontwikkelingsupdates op hun website plaatsen en lijken op weg om hun toekomstige ontwikkelingsmijlpalen te bereiken.

Met een beetje geluk vinden ze misschien gewoon hun houvast en gaan ze weer op weg om de meest geavanceerde privacygerichte cryptocurrency op de markt te worden..

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me