PlusToken-svindel: Det største krypto-svindel i historien

Akkurat som det er millioner av mennesker over hele verden som investerer i kryptovalutaer, er det heller ikke mangel på andre som ønsker å fleece dem.

De siste årene har kastet opp mange svindel og skandaler som har sett milliarder dollar verdt krypto forsvinne. Noen ganger blir de manglende midlene gjenopprettet og eierne refusert; ofte er de ikke. Advarselhistorier florerer.

Bakgrunn

Akkurat som det er millioner av mennesker over hele verden som investerer i kryptovalutaer, er det heller ikke mangel på at andre ønsker å fleece dem. De siste årene har kastet opp mange svindel og skandaler som har sett milliarder dollar verdt krypto forsvinne. Noen ganger blir de manglende midlene gjenopprettet og eierne refusert; ofte er de ikke. Advarselhistorier florerer.

Mt Gox Investors

Mt Gox-investorer som venter på penger. Bilde via The Verge

I 2014 ble Mt. Gox utveksling kollapset, etter et hack der 844 408 Bitcoins (over 9 milliarder dollar til dagens priser) tapte. I 2019 to israelere ble arrestert for å stjele over 100 millioner dollar i krypto gjennom phishing-ordninger og et hack av Bitfinex.

De QuadrigaCX-skandale er en grumsete historie om bedrag og intriger som så $ 190 millioner dollar i krypto eiendeler forsvinne, sammen med børsens grunnlegger. Dette er tre av de største og mest omtalte debaklene som har rystet kryptoverdenen, men det er mange andre. Hver gang det skjer, blir liv snudd på hodet, livssparing går tapt og uskyldige mennesker lider.

Det er fortsatt en nyere skandale, som ikke har vakt så mye oppmerksomhet som de ovenfor, i det minste her i Vesten. Tallene som er involvert er så enorme at det i fjor ble antatt at prisen på BTC ble påvirket av svindlerne som dumpet deres dårlig oppnådde gevinster på markedene..

PlusToken-arrangører

Noen av PlusToken-arrangørene. Bilde via Silisiumvinkel

Dette var PlusToken – en kryptolommebok som stammer fra Kina og lovet investorer avkastning på opptil 30%, men som viste seg å være en Ponzi-ordning. Det antas at nesten 6 milliarder dollar har gått tapt og bare i går flere arrestasjoner ble laget av kinesisk politi etterforsker saken.

Men før vi ser nærmere på PlusToken i seg selv, er det verdt å undersøke litt mer nøyaktig hva Ponzi-ordningene er og hvordan de fungerer.

Falske løfter & Avtagende avkastning

Ponzi-ordninger har eksistert i hundre år siden Charles Ponzi, en italiensk som flyttet til Amerika, opprettet en som involverte den amerikanske posttjenesten i 1919. Konseptet antas å være forutbestemt ham, men omfanget av hans operasjon var nok til å knytte navnet hans til slike svindel for alltid.

Forutsetningen er enkel: ordningens opphavsmann tiltrekker investorer med løfte om høy og regelmessig avkastning, med liten eller ingen risiko knyttet. Selve investeringsstrategien blir ofte fremstilt som hemmelig eller for kompleks for alle andre enn planleggere å forstå. All ordningens innsats er fokusert på å tiltrekke seg nye investorer, hvis penger deretter brukes til å belønne de som investerte tidligere.

Multinivå markedsføring

Bilde via Shutterstock

En kjerne av ‘fornøyde kunder’ bidrar til å tiltrekke flere investorer til å støtte ordningen og holde utbetalingene flytende. Det meste av pengene går selvfølgelig til de som er på toppen av pyramiden, med bare en brøkdel som blir betalt til de lavere nede.

Ordningen kan bare vare så lenge nye investorer kan bli funnet, og pengene deres kommer ut for å gi bevis for avkastning. Når strømmen av nye investorer tørker, faller ordningen ned, og opphavsmennene – sammen med det meste av pengene som er investert – er ingen steder å finne. Ponzi-ordninger er omtrent som pyramidespill, selv om det er det noen subtile forskjeller.

Charles Ponzi

Ponzis opprinnelige ordning innebar arbitrasjering av internasjonale svarskuponger (IRC). Disse kupongene ble inkludert i brev sendt utenlands for å dekke kostnadene for mottakerens svar. Ponzi oppdaget at IRC-er kunne kjøpes billig på steder som Italia og deretter byttes i USA mot frimerker av høyere verdi. Disse frimerkene kan deretter selges med fortjeneste.

Det var ikke noe ulovlig å gjøre dette, og Ponzi begynte å søke investorer for sin ordning. Han lovet noen iøynefallende avkastning: 50% fortjeneste på investeringer innen 45 dager, og steg til 100% over 90 dager.

Charles Ponzi

Charles Ponzi Scamming i 20-årene. Bilde via Wikipedia

Sikkert nok begynte penger å strømme inn, og Ponzi var like god som hans ord om disse avkastningene. Problemet var at pengene som ble utbetalt ikke kom fra videresalg av IRC-er (logistikken ble snart umulig), men fra påfølgende investorer. Ponzi selv stakk millioner av penger og levde det høye livet.

Så mye penger ble strømmet til Ponzis plan at det var tvunget til å reise spørsmål. Boston Post begynte å undersøke, og Ponzi ble til slutt avslørt som svindler. Det ble anslått at ordningen hans hadde kostet investorer rundt 20 millioner dollar (nesten 200 millioner dollar i dag). Mange mistet alt de hadde, etter å ha omplassert hjemmene sine for å investere. Ponzi avviklet i fengselet og til slutt døde – ødelagt og angrende – i Rio de Janeiro i 1949.

Ponzi’s Legacy

Det tallet på 20 millioner dollar begynner ikke å kvantifisere den elendigheten som Ponzi etterlot seg i tilstrekkelig grad. Likevel, til tross for dette, ville andre ta i bruk lignende taktikker opp gjennom årene, ofte med større suksessnivåer.

Den mest beryktede av disse er utvilsomt Bernie Madoff, New York-finansmannen som svindlet investorer på mellom 18 og 65 milliarder dollar gjennom sin egen enorme og komplekse Ponzi-ordning. Madoff ble dømt til 150 års fengsel for sine forbrytelser og er fengslet i North Carolina. Så langt har mindre enn 1 milliard dollar blitt returnert til ofrene hans.

Bernie Madoff Ponzi

Bernie Madoff viser seg for retten. Bilde via NY Times

Det Ponzi, Madoff og andre som dem har vist, er at godtroende investorer kan melkes for utrolige summer. Folk kan bli løst fra pengene sine med løfter om høy avkastning og lav risiko, med et bemerkelsesverdig fravær av detaljer som tilbys som forklaring. Dette er like sant i kryptosfæren som det er noe annet sted og kanskje i enda større grad.

Bom og byste

Cryptos Bull Bull 2017 er fortsatt friskt i minnet, og mange forbinder fortsatt Bitcoin, Ethereum og alle de andre altcoinsene med vanvittige gevinster og enkle penger. Det er vanskelig å klandre folk for denne følelsen av optimisme, men feilplassert er det i mange tilfeller.

Lønningene stagnerer, rentene er nær null, verden går inn i en annen lavkonjunktur, og mange unge mennesker står overfor det faktum at de kanskje aldri kan eie sitt eget hjem. Frykt, usikkerhet og tvil svever over horisonten. For mange mennesker ser det ikke ut til å være mye håp om å få de samme fordelene som foreldrene deres gjorde.

Crypto Craze

Cryptocurrency Craze of 2017. Bilde via Shutterstock

Alt dette gjør krypto til en av de få mulighetene for mange mennesker til å øke inntekten. Vi kjenner sannsynligvis alle noen, eller vet om noen, som innkasserte tilbake i 2017. De menneskene som kjøpte tre Bitcoin for $ 50 per pop, motsto trangen til å bruke dem på darkweb, og fant seg selv med nok penger til et innskudd på en leilighet.

Ja, det er de av oss som kjenner risikoen forbundet med krypto og er forsiktige med hvilke mynter og prosjekter vi investerer i. Det er imidlertid fortsatt mange som ønsker å ta et drap og gjøre det raskt. Akkurat som det var i Ponzi sin tid og vil være for alltid.

Crypto Ponzis

Det har vært flere kryptobaserte svindel som har resultert i svimlende tap de siste to årene. Det var den BitConnect Ponzi ordningen i 2018 som hadde tap på over 2 milliarder dollar. Så, i fjor, grunnleggerne av BitClub Network ble tiltalt for svindel som involverte crypto mining bassenger. Det anslås at investorer tapte $ 722 millioner.

Bitconnet returnerer

The Promised Returns at Bitconnect. Bilde via Tech Crunch

Begge disse blekner i forhold til omfanget av PlusToken-svindelen. Målene var hovedsakelig investorer i Kina og Sør-Korea, selv om andre ble berørt over Øst-Asia, og det var rapporter om ofre fra steder så langt unna som Tyskland og Canada. Investorer ble lokket inn med løfter om avkastning på 9-18% hvis de kjøpte PLUS-tokens ved bruk av BTC eller ETH.

De ble fortalt at disse PLUS-tokens ville øke i verdi opp til $ 350, og at ordningen ville få fortjeneste fra kryptodrift, tilknyttede programmer og utvekslingsoverskudd. Den rotte PlusToken lommeboken ble også spioneringen som en potensiell spillveksler i rommet. Det anslås at prosjektet sugde inn nesten 6 milliarder dollar i krypto, inkludert 180 000 BTC, nesten 800 000 ETH og 26 millioner EOS.

Det meste av dette har aldri blitt gjenopprettet. PlusToken viste seg å være en svindel verdig Madoff eller Ponzi selv. Tidlige investorer så avkastning, men de ble finansiert av andre investorer som sto i kø bak dem. Det ser ut til at ordningens masterminds var en sprø gjeng.

Plustoken salgsfremmende

PlusToken-salgsfremmende begivenhet

De lokket investorer gjennom sosiale medier, spesielt WeChat, men tok seg også av å holde offentlige salonger og workshops der investorer ble lært hvordan de skal rekruttere flere til plattformen. Annonser dukket også opp på reklametavler og i dagligvarebutikker. Disse offentlige tiltakene ga prosjektet en legitimitet at det virker forvirret tvilen til mange skeptikere.

Så var det PlusToken-appen, en tilsynelatende sofistikert plattform der brukere kunne sette inn kinesisk yuan og deretter konvertere den til en rekke kryptovalutaer. Belønning ble utbetalt i PLUS-tokens, og utviklerne appellerte til brukernes forfengelighet ved å tildele dem til en av fire nivåer, avhengig av størrelsen på investeringen..

Disse PLUS-tokens viste seg å være verdiløse, og de som hadde investert nok til å kvalifisere seg for ‘Big Boy’ eller ‘Great God’ -status, opplevde å føle seg alt annet enn bra eller gudaktig. Det anslås at PlusToken hadde tiltrukket seg et sted mellom tre og fire millioner brukere da ting begynte å gå galt.

‘Beklager, vi har løpt’

I juni 2019 begynte PlusToken-brukere å rapportere vanskeligheter med å få pengene sine fra plattformen, og snakk begynte å vokse om en exit-svindel. PlusToken-ansatte spredte rykter om at et hack hadde funnet sted for å kaste brukere av duften, samtidig som de begynte å flytte midler utenfor rekkevidde. Som et ekstra slag i ansiktet for å få panikk investorer, hadde noen transaksjoner notater som lyder: ‘beklager, vi har kjørt.’ PlusToken begynte å løse seg ut.

PLusToken svindlere

Noen av de mistenkte PlusToken. Bilde Kilde

Bredden og omfanget av svindelen hadde tiltrukket seg oppmerksomhet fra kinesisk politi og seks mistenkte ble arrestert på Stillehavsøya Vanuatu i slutten av juni 2019. Det antas at de kjørte ordningen fra en adresse i øyas hovedstad, Port Vila. Disse seks (bildet nedenfor) ble deretter utlevert tilbake til Kina, hvor de for tiden venter på å bli prøvd.

Dumping the Spoils

Vanuatu-raidet kan ha nettet seks av PlusTokens store spillere, men mange flere forble på frifot. Deretter begynte de å tjene ut ordningens opplag av BTC på forskjellige børser. Det er dette trekket som antas av noen å stå bak det enorme fallet i kryptopriser rundt den tiden: et bevis på hvor mye PlusToken hadde klart å rulle inn. Noen anslag sier at mellom en og to prosent av den totale sirkulerende Bitcoin-forsyningen kan ha vært involvert.

Gruppens forsyninger av ETH og EOS forble på plass til i år, ettersom mange av lommebokadressene der de ble holdt, ble identifisert. Analytikere holder fortsatt nøye med på disse lommebøkene og prøver å identifisere andre, men nylig aktivitet antyder at PlusToken-ansatte fortsatt kan prøve å avvikle penger. Det ser ut til at de i mange tilfeller har vært i stand til å omgå børsens KYC-prosedyrer og handle stjålne midler på det åpne markedet.

Plustoken Dump

Plustoken Bitcoin Dumps & Pristrykk. Bilde via Chainalysis

Den siste arresteringsrunden antas å ha nettet over 100 personer, så det vil være interessant å se hva som skjer med de utestående midlene nå så mange flere sitter i varetekt.

Investorer må håpe at de kan være i stand til å få tilbake noen av tapene sine, og det faktum at så mange lommebokadresser er identifisert, kan gjøre dette mulig. Historien antyder at dette kan være lite sannsynlig. Ponzi, Madoff og PlusToken-svindlerne har alle en ting til felles: muligheten til å tjene penger forsvinner ut i det fri.

Konklusjon

Ettersom de aller fleste ofre for PlusToken er fra Kina og Sør-Korea, har historien ikke fått like mye oppmerksomhet her i Vesten som den har gjort i Øst-Asia. Det er også motstridende synspunkter på destinasjonen til de manglende midlene og deres negative innvirkning på kryptoprisene.

Det amerikanske blockchain-analysefirmaet CipherTrace bestrider forestillingen om at PlusToken-ansatte dumpet BTC på børser og påvirket prisen. Dette er i direkte kontrast til påstandene fra det kinesisk-drevne firmaet PeckShield.

Det er også uro i kryptosfæren at denne typen skandaler lett kan skje igjen. Andre svindel antas å lure, og det er bekymring for at investorer i Kina er mer utsatt for ordninger som lover høy avkastning enn deres vestlige kolleger.

Kløften mellom Kina og Vesten vokser, og pandemikrisen har ikke gjort noe for å hjelpe situasjonen. Likevel gir kryptosfæren muligheter for å fremme enhet som kanskje ikke eksisterer andre steder.

En slik mulighet bør være besluttsomheten om å samarbeide om å utrydde ordninger som PlusToken og dets fremtidige etterlignere. Tross alt tjener Ponzi-ordninger og historier om fleeced investorer bare for å skade kryptos image og avskrekke masseadopsjon.

Det globale kryptosamfunnet må fungere som en slik svindel er bekymret: uansett hvor de foregår og hvem de påvirker, bør vi samarbeide om å utelukke dem.

Utvalgt bilde via Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me