Solana (SOL) anmeldelse: Den skalerbare Blockchain Clock

Det er over 7200 kryptovalutaer i skrivende stund. Nesten hver eneste av dem hevder å bringe noe unikt til bordet – noe som ingen andre kryptokurrency-prosjekter har gjort før. Mange av dere vil vite at de fleste kryptokurrencyprosjekter enten ikke har innfridd løftene sine eller aldri har hatt noe som er spesielt med dem til å begynne med.

Solana faller ikke inn i denne kategorien. Det er et kryptokurrencyprosjekt med en radikalt annen tilnærming til hvordan blokkjeder fungerer. Den fokuserer på et element som er så djevelsk enkelt at det får deg til å lure på hvorfor du ikke tenkte på det: tid. Som det viser seg, å introdusere en desentralisert klokke til en kryptokurrency-blockchain gjør den mer effektiv enn noen noen gang hadde forestilt seg.

En kort historie om Solana

Historien om Solana begynner med en solrik California-strand med samme navn. Solana-stranden ligger bare 30 minutter nord for San Diego, hvor (kryptovaluta-prosjekt) Solanas grunnlegger og administrerende direktør Anatoly Yakovenko har brukt mesteparten av livet på telekommunikasjon. Dette er litt av en underdrivelse gitt at Yankovenko var medvirkende til å utvikle teknologien som ble funnet i alle våre smarttelefoner i løpet av sine 12 år i Qualcomm..

Solana Beach California

Bilde via Sunset.com

Yakovenko var opprinnelig ikke så interessert i Bitcoin og Ethereum bare vekket hans interesser. Han gjorde imidlertid kort min Bitcoin mens han utviklet et dypt lærende datanettverk. I løpet av en selvskrevet “Koffeinindusert feberdrøm klokka 4” i 2017, innså han at Bitcoins hashfunksjon, SHA256, kunne brukes til å lage en desentralisert klokke på en kryptovaluta-blockchain.

Anatoly Takovenko Solana

Solana-skaperen Anatoly Yakovenko. Bilde via Twitter

Yakovenko teoretiserte at tidsstemplingstransaksjoner eksponentielt ville øke skalerbarheten til en kryptovaluta-blockchain uten å ofre dens sikkerhet eller desentralisering. Han visste at det var mulig å bygge siden Google og Intel begge hadde implementert lignende teknologier i sine egne databaser, om enn på en sentralisert måte. Solana’s revolusjonerende papir ble stille utgitt i november 2017.

Hva er Solana?

Solana er en høyytelses kryptokurrency blockchain som støtter smarte kontrakter og desentraliserte applikasjoner. Den bruker et bevis på stavs konsensusmekanisme med lav inngangshindring sammen med tidsstemplede transaksjoner for å maksimere effektiviteten.

Solana Cryptocurrency-nettsted

Dette gjør at Solana kan behandle 50-65 000 transaksjoner per sekund med en teoretisk grense på over 700 00 transaksjoner per sekund (sammenlignet med Bitcoins 7 TPS og Ethereums 15 TPS). I motsetning til andre lignende prosjekter som Polkadot og Ethereum 2.0 (når den er utgitt), er Solana en enkelt blockchain (lag 1) og delegerer ikke operasjoner til andre festede kjeder (lag 2).

Parachains Polkadot Cryptocurrency

Fallskjerm på Polkadot. Bilde via Polkadot Wiki

Teamet på Solana har designet blockchain med tanke på en langsiktig visjon. Dette kommer fra grunnleggeren Anatoly Yakovenkos egen erfaring med å se på telekommunikasjonsteknologier nesten dobbelt så mye i hvert år i løpet av sin tid på Qualcomm..

Solana er utviklet av et selskap med samme navn som er basert i San Diego, California. Solana-teamet består av tidligere ansatte fra Qualcomm, Google, Apple, Microsoft og Dropbox. I tillegg til å være basert på lignende databaseteknologier som brukes av Google og Microsoft, er Solanas arkitektur også inspirert av Filecoin, et desentralisert krypteringsprosjekt for datalagring.

Hvordan fungerer Solana?

Ansvarsfraskrivelse: Solana er utrolig kompleks. La oss starte med et begrep du kanskje har hørt hvis du har sett på prosjektet før: Bevis for historie (PoH). PoH er ikke en konsensusmekanisme. Snarere er det en komponent i Solana’s Proof of Stake consensus.

Solana Cryptocurrency Architecture

PoH innebærer tidsstempling av transaksjoner når de legges til i en Solana-blokk. En ny blokk på Solana genereres hver 400. ms (sammenlignet med Ethereums omtrent 15 sekunder og Bitcoins ti minutter). Uten å komme i for mye detalj, desentralisert klokke som brukes som referanse for tidsstemplene er SHA256 hash-funksjonen. SHA256 kan høres kjent ut fordi den brukes i Bitcoins konsensusmekanisme Proof of Work.

Solana desentralisert klokke

SHA256s repeterende utganger.

I stedet for å jobbe for å “løse” hashfunksjonene for å produsere en ny blokk, bruker Solana i stedet SHA256s repeterende utganger som referanse – tidsstempler. Dette produserer en slags “klokkekryss” der hvert klokkekryss er 400 ms (i stedet for ett sekund som en vanlig klokke).

PoS vs DPoS

Bilde via Cryptoknowmics

La oss deretter rydde opp noen misforståelser om Solana. Mange kilder betegner Solanas konsensus som delegert bevis på stav DPoS. Dette er ikke nøyaktig, og Solana-teamet har bemerket dette mange ganger. Det er en lett feil å gjøre fordi det er forskjellige roller i Solana blockchain (ledere, validatorer, arkivere, etc.).

Mens DPoS-kryptovalutaer i hovedsak vil delegere disse rollene blant nettverksdeltakere, gjør ikke Solana det. Enkelt sagt, alle noder på Solana spiller en rolle i å oppfylle alle nettverksroller.

Solana Blockchain-leder

Bilde via SolanaBeach, Solana’s blockchain explorer

For eksempel har Leaders on Solana i oppgave å produsere nye blokker. Ledere roter hver 4. blokk (1,6 sekunder). Mens en node har en lederposisjon, klemmer de i utgangspunktet så mange transaksjoner de kan i de fire blokkene de produserer, og viser disse blokkene som inneholder transaksjonene til de aktuelle gruppene av noder, kalt Solana Clusters. Disse nodene validerer transaksjonene ved hjelp av digitale tidsstempler som referanse, og viderefører deretter postene til andre relevante noder i nettverket..

Solana Blockchain Explorer

I motsetning til andre PoS-kryptovalutaer er det det ingen minimumsinnsats kreves for å være en node på Solana blockchain. Naturligvis er mengden blokkbelønninger du får proporsjonal med mengden SOL-tokens du har satt på nettverket. Mens ledervalg er pseudorandom, påvirker mengden SOL du satser også sannsynligheten for å bli en leder som faktisk produserer blokker. Feiloppførende noder ser at innsatsen deres blir kuttet og de kuttede midlene blir lagt til for å blokkere generasjonsbelønninger.

Solana 8 Innovasjoner

Bilde via Medium

Det er faktisk 8 kjernefunksjoner som utgjør Solana. En av dem er allerede dekket (Proof of History). Av de resterende 7 er det bare to som er verdt å merke seg for formålet med denne artikkelen. Dette er Sealevel og Gulf Stream.

Sealevel gjør det mulig å raskt identifisere alle ikke-overlappende transaksjoner og behandle dem samtidig. Gulf Stream gjør det mulig å kjenne til et lite antall kommende ledere, slik at de allerede kan begynne å samle transaksjoner før de begynner å produsere blokker.

Hvis du klør deg i hodet, la oss gå gjennom et enkelt eksempel som kan hjelpe deg med å forstå hvordan Solana fungerer.

Åpne kontorlokaler

Bilde via Uplask

Se for deg et lite selskap med 180 ansatte (som er omtrent antall noder / validatorer Solana har nå). Selv om det er forskjellige avdelinger i dette selskapet (f.eks. Regnskap, frakt og mottak, kundeservice), vet alle ansatte hvordan de skal gjøre jobben til alle andre avdelinger. Videre blir hver ansatt tilfeldig valgt til å være sjef (leder) i 1,6 timer av gangen, der de må signere innkommende papirer fra de forskjellige avdelingene..

Selv om hvilken ansatt som er valgt som sjef er delvis tilfeldig, har hver ansatt et lite vindu på dataskjermen som viser dem de neste 10 personene som midlertidig skal fylle sjefrollen. Dette gjør at de kan gi papirene til den ansatte før de blir sjefen slik at de kan gjøre jobben raskere (Gulf Stream).

Boss Signing Paper

Bilde via Uplask

Hver gang sjefen signerer papirer, blir den tidsstemplet og sendt tilbake til den aktuelle avdelingen (e) (Solana node-klynger) for å bli dobbeltsjekket, og hvis den er godkjent, legges den til firmadatabasen. Hver avdeling kan gjøre sitt eget papirarbeid samtidig, siden det ikke overlapper hverandre (Sealevel).

Hver ansatt har en eller annen rolle i å lagre dette papirarbeidet, kontrollere dette papiret og sørge for at sjefen virkelig gjør jobben sin og ikke slakker. Dette er i utgangspunktet hvordan Solana fungerer.

Solana Cryptocurrency Architecture

En teknisk oversikt over Solanas arkitektur.

Den viktigste takeawayen om Solana er at den tildeler forskjellige oppgaver til forskjellige noder i nettverket etter behov for å optimalisere hastigheten, og alle transaksjoner er tidsstemplet for å sikre at de er riktige. Dette betyr at en klynge av noder (Solana Cluster) kan være ansvarlig for å være vert for en DeFi-plattform som Uniswap, og en annen Solana Cluster kan være ansvarlig for behandling av mikrotransaksjoner laget i Decentralands virtuelle verden. Dette gjør Solana desentralisert, skalerbar og sikker uten kompromisser.

SOL-kryptovaluta

SOL er en kryptokurrency innfødt til Solana blockchain. Det blir brent for å betale for avgifter på Solana-nettverket. SOL kan også stakes for å bli en blockchain-node.

SOL Cryptocurrency Token

I fremtiden vil SOL bli brukt til å stemme på endringer i Solana. I skrivende stund er det uklart om SOL er inflasjonær eller deflatorisk på grunn av motstridende dokumentasjon, selv om det ser ut til å være deflatorisk.

Solana Token ICO

Solana har hatt Totalt 5 finansieringsrunder, med offentlig ICO som den siste. Solana samlet inn over 25 millioner USD i finansiering på tvers av disse fem rundene, og til og med ga en tilbakekjøpsprisgaranti på i underkant av 20 cent til de som registrerte og satte tokens i løpet av de første tre månedene etter ICO i mars.

Solana Staking Garanti

Solanas garantipris. Bilde via Binance

Den første private finansieringsrunden fant sted i mars 2018 og solgte i underkant av 80 millioner SOL solgt for 3,17 millioner USD (0,040 $ USD per SOL). Den andre private finansieringsrunden fant sted i juni 2018 og så litt over 63 millioner SOL solgt for 12,63 millioner USD (0,20 $ USD per SOL).

Den tredje private finansieringsrunden fant sted i juli 2019 og solgte vel 25 millioner SOL solgt for 2,13 millioner USD (0,22 $ USD per SOL). Den siste private finansieringsrunden fant sted i februar i år og så litt over 9 millioner SOL solgt for 2,29 millioner USD (0,25 $ USD per SOL).

Solana Cryptocurrency ICO

Solanas første fire finansieringsrunder. Bilde via ICOdrops

Solana ICO fant sted i mars i år via CoinList. Det så 8 millioner SOL solgt for 1,76 millioner USD (0,22 $ USD per SOL). Dette er bare 1,6% av Solanas totale tilbud.

SOL-kryptovaluta har en total forsyning på 500 millioner. Av denne totale tilbudet ble 36,2 prosent (omtrent 160 millioner SOL) solgt til private investorer i de fire nevnte salgene. 12,8 prosent (omtrent 65 millioner SOL) er tildelt Solana-teamet.

SOL Cryptocurrency Distribution

Distribusjon av SOL-token. Bilde via Binance

10,4% (omtrent 52 millioner SOL) er tildelt Solana Foundation, en ideell institusjon som fokuserer på blockchain-utdanning og adopsjon. De resterende 39 prosentene (omtrent 195 millioner SOL) er tildelt Solana-samfunnet (belønninger for valideringsnoder).

Det er viktig å merke seg at opptjeningsplanen for Solana er ganske aggressiv. Mens Team-midler vil bli sakte frigitt i løpet av to år, mellom 1. januar og 7. januar 2021, alle andre SOL-tokens vil være i omløp.

SOL-prisanalyse

Solana debuterte på kryptovalutamarkedet i april i år til en pris på omtrent 1 $ USD per SOL. Selv om det handles for SOL lansert på Binance kort tid etter ser det ut til å ikke ha påvirket prisen ettersom token drev ned til rundt 60 cent USD og holdt seg i det området til begynnelsen av juli i år.

Solana Cryptocurrency-pris

Solana prishistorie. Bilde via CoinMarketCap

I slutten av juli ble det avslørt at populære kryptokursderivater børs FTX ville være lansering av Serum, deres desentraliserte børs, på Solana blockchain. Dette sendte Solana-prisen opp til nesten 5 $ USD i løpet av den påfølgende måneden.

Selv om prisen har avgjort rundt 3 $ USD siden den gang, forblir SOL i en synlig opptrend. Det er uklart hvor lenge dette vil vare gitt strømforsyningen som kan komme i januar 2021. Med en nåværende sirkulerende forsyning på bare 40 millioner SOL kan en plutselig strøm av forsyning ha en negativ innvirkning på Solana-prisen.

Hvor får du Solana

Hvis du ønsker å få tak i solrik SOL-kryptokurrency, har du bare ett valg: Binance. Handelsvolumet på andre børser er ganske lavt, og påliteligheten til de fleste andre børser er ikke veldig bra (ikke navngi navn!).

Solana Cryptocurrency Exchange

Bilde via CoinMarketCap

Solanas 24-timers volum er også ganske lavt gitt markedsverdi og ser ut til å synke gradvis. Dette kan være en oppskrift på alvorlig volatilitet, så handel nøye!

SOL cryptocurrency lommebøker

Dessverre er det ikke veldig mange Solana-cryptocurrency-lommebøker der ute for øyeblikket. Så langt som programvare lommebøker går, er du begrenset til Binance’s Trust Wallet. Den eneste maskinvarelommeboken som for øyeblikket støtter SOL-kryptokurrency, er Ledger Nano S.

Solfare Solana lommebok

Solflare-lommeboken til Solana.

Interessant nok er det en Solana-nettlommebok tilgjengelig som heter SolFlare, som ikke er forvaring og utviklet av Solana-samfunnet.

Solana veikart

Solana har foreløpig ikke en klart definert veikart. Den siste veikartet de ga, avslører at de savnet omtrent hver eneste milepæl på lang sikt. Dette er imidlertid ikke uten grunn. Anatoly Yakovenko bemerket i mars i år at omtrent alt som kunne gått galt med Solanas utvikling gjorde det. Solanas hovednett er følgelig fortsatt i beta.

Solana Old Roadmap

Solanas første veikart. Bilde via ICOdrops

Til tross for noen utviklingshindringer har Solana klart å sikre seg noen seriøse partnerskap. Samarbeidet deres med FTXs Serum DEX er spesielt viktig, først og fremst hadde teamet på FTX angivelig sett på dusinvis av alternative kjeder i løpet av et år før de valgte Solana.

Det andre store partnerskapet er med Chainlink, som Solana er sammen med bygge et superraskt orakel. Dette oraklet vil være billigere å bruke og vil kunne oppdatere prisdata hver Solana-blokk (400 ms). Bare nylig sikret Solana seg en annen major partnerskap med Tether å bringe USDT til Solanas økosystem.

Solana USDT Tether

Yakovenko markerte sluttspillet for Solana i et nylig intervju. De fleste av disse fokuserer på å sikre at Solana effektivt kan håndtere hundrevis av millioner brukere og hundretusener av desentraliserte applikasjoner.

På et mer teknisk nivå ønsker Solana-teamet å redusere genereringstiden for blokkeringen til bare 80 ms. De håper også å gjøre det mulig å utføre kryptovalutahandel på en 1ms tidsramme i desentraliserte børser bygget på Solanas blockchain. For kontekst er Binances minste tidsramme for handel 1 minutt.

Det er ingen spesifikke milepæler for prosjektet fremover. Selv om det har vært noen diskusjoner rundt å introdusere samfunnsstyring over nettverket for alle SOL-tokenholdere, har en detaljert styringsplan og utgivelsesdato ennå ikke blitt skissert av Solana-teamet..

Vi tar Solana

Det er noe Solanas skaper bemerket i et intervju som alle bør tenke på: hva skjer når desentraliserte børser blir mer effektive enn sentraliserte? Svaret er selvfølgelig at sentraliserte kryptokursutvekslinger vil bytte til å bruke den desentraliserte blockchain som gir denne høyere effektiviteten. Solana er død på å bli den blockchain, og den har en kjempesjanse for å vinne den tittelen.

Solana Cryptocurrency Emission

Utslippsplan for Solanas SOL-token. Bilde via Binance

Det eneste tilsynelatende problemet med Solana er utslippsplanen for SOL. Den visuelle representasjonen av utslippet kan være et av de mest skremmende bildene i kryptovaluta. Antall tilgjengelige tokens vil gå fra rundt 15% av den totale forsyningen til 95% på en uke! Det er veldig vanskelig å se hvordan dette ikke vil påvirke prisen negativt (i det minste på kort sikt).

Vitalik Buterin Ethereum

Vitalik Buterin koker opp Ethereum 2.0. Bilde via CoinTelegraph

Det er også spørsmålstegn ved om Solana vil overgå andre konkurrenter som Ethereum 2.0 og Polkadot. Selv om det er stolt av å ikke bruke lag 2-blokkjeder som de gjør, er faktum at den gjennomsnittlige brukeren av et desentralisert program ikke kommer til å bry seg om hvordan den underliggende infrastrukturen ser ut så lenge den fungerer bra. Denne typen etniske etos kan være Solanas angrep hvis den ikke er forsiktig.

Solana Cryptocurrency Team

Solana-teamet. Bilde via Coindesk

Alt i alt er Solana et veldig lovende prosjekt og tungvektere som FTXs savante administrerende direktør Sam Bankman-Fried tror helhjertet at dette er selvinnlysende. For det første er teamet bunnsolid og fremtidsrettet. For det andre, selv om Solana fremdeles er i beta, viser det seg å være mer enn et glatt grensesnitt med over 3,5 milliarder transaksjoner som hittil er bekreftet. For det tredje har selskapet en ydmyk begynnelse – det ble ikke støttet av hundrevis av millioner dollar av venturekapitalinvestorer som ønsker å tjene raskt. Til sammen peker disse fakta på en ting: resultater.

Utvalgt bilde via Shutterstock

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me