Tezos Review: Blockchain Governance & Secure Smart Contracts

I denne Tezos (XTZ) gjennomgangen vil vi se på et av de mest omstridte blockchain-prosjektene det siste året..

Det som startet som en suksessfull ICO med stjernestøtter og et sterkt team overgitt til falske søksmål og intens strid. Til tross for det, virker det som om teamet har klart å rette skipet, omstrukturert internt, tildelt tokens og rullet ut deres mainnet.

Nedenfor vil jeg skissere perioden med skandaler og søksmål, og deretter fortsette med å forklare hva Tezos er for de som kanskje vil investere nå som mainnet har vært live i nesten et år, og investorer har kunnet kreve sine tokens..

Med XTZ-prisen fortsatt deprimert etter bjørnemarkedet i 2018, kan det nå være en god tid å komme inn, da ideen bak Tezos fortsatt er veldig god.

ICO til infighting

Historien til Tezos er litt mer enn ett år gammel, men det har allerede vært en tur med berg-og dalbane for investorer og støttespillere.

Tezos hadde sin ICO, som var veldig suksessfull, for nesten 1 år siden 14. juli 2017. Den samlet inn forbløffende 232 millioner dollar på en dag, noe som var 10 ganger grunnleggernes forventninger. Det så ut som om ting gikk bra for Tezos.

Dessverre var det ikke tilfelle, ettersom ting snart gikk ut av kontroll for grunnleggerne Arthur og Kathleen Breitman. Som mange kryptokurrencyprosjekter hadde Tezos opprettet en sveitsisk stiftelse for å kontrollere eiendelene på grunn av de avslappede bankbestemmelsene i Sveits. Det paret ikke tok hensyn til, er at i henhold til sveitsisk lov har styret i en stiftelse full kontroll over alle eiendelene til stiftelsen.

Tezos ICO Fullføring

Tezos ICO Fullføring

I dette tilfellet var det Johann Gevers, som var rask med å låse Breitman’s unna Tezos ‘eiendeler. Siden den gang har Breitmans kjempet for å gjenvinne kontrollen over Tezos, forsøkt å avskjedige Johann Gevers og behandlet ikke mindre enn 4 gruppesøkssaker. Breitmans beholdt kontrollen over kildekoden til prosjektet via et Delaware-basert selskap, Dynamic Ledger Solutions, men det gjorde dem lite bra uten kontroll over ICO-eiendelene.

I mellomtiden ble alle investorene i Tezos også låst utenfor investeringene sine, uten måte å gjøre krav på tokens, enn si handel med å selge dem. Det er interessant å merke seg at XTZ-token ble oppført på Coinmarketcap.com 2. oktober 2017 til $ 1,66 per token og handlet til $ 4,44 per token 30. juni 2018, selv om ingen ennå hadde vært i stand til å kreve et eneste Tezos-token.

På grunn av økningen i prisen på Ethereum og Bitcoin siden ICO hadde 232 millioner dollar som ble samlet inn vokst til 555 millioner dollar.

Gjenvinne kontrollen over Tezos

Gervers ut av Tezos

Å få støvelen. Kilde: Youtube

Etter flere måneder med å kjempe for å fjerne Gevers fra styret, la han til i februar 2018 et nytt styremedlem for å holde seg ved makten. Det var kortvarig, og i slutten av februar hadde hele stiftelsesstyret trukket seg, inkludert Gevers.

Det åpnet endelig døren for Breitmans å få tilbake kontrollen over Tezos eiendeler, og de og samfunnet var raske til å gå inn og gjøre seg klare til lansering. I følge en pressemelding fra 22. februar 2018:

“[Tezos] stiftelsen forbereder seg på å hjelpe til med rettidig lansering av Tezos-nettverket.”

Fire måneders stillhet

Etter denne pressemeldingen og et løfte fra Kathleen Breitman om å gå rouge og bare slippe token i løpet av uker, var det liten kommunikasjon fra Tezos-grunnleggerne. Dette var forståelig nok frustrerende for investorer, som hadde sett investeringene sine mer enn det dobbelte siden ICO, men likevel er utilgjengelige.

Til tross for påstander om at det manglet teknisk fremgang ettersom utviklere ikke kunne betales og forlot prosjektet, fortsatte Tezos til slutt å lansere betanettet, nesten ett år etter ICO. Tokens ble gitt ut til de langmodige investorene, men sagaen deres var ikke helt ferdig ennå.

Uventet KYC / AML-krav

Investorer fikk en stygg overraskelse 10. juni 2018 da Tezos Foundation kunngjort at de vil kreve bekreftelse av din kunde / bekreftelse av hvitvasking av penger fra alle investorer i Tezos-prosjektet som ønsket tilgang til tokens.

I en uttalelse fra stiftelsen:

Vi verdsetter og respekterer personvernet til våre bidragsytere, og sammen med utallige andre rundt om i verden, motarbeider vi personlig den unødvendige innsamlingen av personlig informasjon som har blitt gjennomgripende på Internett. Imidlertid er det viktig å overholde et raskt utviklende reguleringslandskap. For det formål er det å utføre en KYC / AML-sjekk – som har blitt normen for blockchain-prosjekter – den beste veien videre.

Separat en av Tezos-grunnleggerne, Arthur Breitman, svarte på en Reddit-bruker som klaget over at det ikke var noen KYC / AML-krav i de første vanlige spørsmålene om ICO med en kort beskrivelse “Ikke min samtale.”

KYC / AML-prosessen er startet av stiftelsen, og bekreftelsesprosessen kan gjøres av investorer når som helst.

Fortiden er fortid

Da lanseringen av Tezos endelig skjedde 1. juli 2018, føler noen at alle de dårlige nyhetene, hendelsene og pressen ligger bak Tezos, og at prosjektet nå kan slå seg ned og oppfylle det tekniske løftet. I den andre enden av spekteret er investorene som umiddelbart dumpet sine Tezos-tokens etter utgivelsen, og sendte prisen med mer enn 50% på få dager.

Du kjenner historien, la oss se på fremtiden.

Hva er Tezos?

Tezos er en unik blockchain, bygget fra grunnen av utviklerne. Det var ikke basert på noen annen blockchain ved å gafle eller bygge et ekstra lag på toppen av et eksisterende prosjekt.

Det uttalte målet til Tezos er en villedende enkel: den ønsker å lage en blockchain som er i stand til å innlemme nye innovasjoner uten å risikere en hard gaffel som kan dele samfunnet.

I likhet med Ethereum vil Tezos tillate smarte kontrakter, og det er designet for å være sikkert og fremtidssikkert, med en desentralisert samfunnsdrevet konsensusmekanisme..

Tezos vs. Ethereum

Tezos Sammenlignet med ETH. Kilde: Medium

Tezos ønsker å bygge blockchain-teknologi som fungerer bedre enn eksisterende ledere Bitcoin og Ethereum. Allerede har det utviklet en blockchain som er langt mindre beregningsintensiv, og som krever mindre kraft fra gruvearbeidere (eller bakere som Tezos kaller dem), men som fremdeles opprettholder et pålitelig bevis på konsensusmekanisme som de har betegnet Liquid Proof of Stake (LPoS)..

Med LPoS-konsensus om Tezos vil brukere bli belønnet for å bidra til å opprettholde konsensus om blockchain. Faktisk er innsatsbelønningen til Tezos for tiden den høyeste av enhver PoS-innsatsmynt.

Tezos tilbyr også en formell prosess der interessenter effektivt kan styre protokollen og implementere fremtidige innovasjoner. Jeg er ikke kjent med noe annet blockchain-prosjekt som tar et slikt syn på styring.

Hvordan fungerer Tezos?

Tezos fungerer på mange måter på samme måte som andre blokkeringer, men med en nøkkelforskjell. Den innovative forskjellen er i hvordan tillegg og endringer gjøres i blockchain. Det fungerer slik:

En utvikler foreslår noen endringer eller oppgraderinger til Tezos-protokollen. Når du gjør det, kan de også legge ved en faktura til forslaget, og hvis endringen er godkjent av fellesskapet og lagt til neste oppgradering, får de betalt i XTZ-tokens. Dette har to fordeler. Det oppfordrer utviklere til å delta i Tezos-utvikling, og det desentraliserer også vedlikehold og utvikling av nettverket.

Fordi utviklere mottar tokens for sine godkjente oppgraderinger, blir de kompensert umiddelbart for sitt arbeid på Tezos-nettverket. De trenger ikke en bedriftssponsor og arbeidsgiver eller annen tradisjonell økonomisk belønning. De står fritt til å jobbe med det som interesserer dem.

Formelle matematiske bevis brukes til å verifisere at nøkkelegenskapene til blockchain opprettholdes gjennom alle oppgraderinger. Dette var Tezos i stand til raskt å utvikle seg teknologisk, mens de fremdeles opprettholder en type konstitusjonalisme.

Tezos økosystem

Tezos økosystem. Kilde: Oxana Kunets

Tezos er også interessant ved at det muliggjør oppretting av bounties on-chain, som skal øke utviklingen av nye funksjoner, samt å la feil bli oppdaget og eliminert raskere. Disse fordelene kan opprettes av enhver interessent.

Hva som gjør Tezos annerledes

Tezos ønsker å være en stor blockchain, og markedsfører seg selv som et alternativ til blockchains som Ethereum, Zcash og ærverdige Bitcoin. Så hva er det som gjør Tezos annerledes nok til å bli ansett som en levedyktig erstatning for disse andre store blokkjedene?

Hver annen blockchain kan beskrives av en triplett (tilstand, bruk og score):

  • Stat: En intern, foranderlig tilstandstype. I bitcoin, for eksempel, ville dette være settet med ubrukte utganger.
  • Søke om: En transformasjon som tar en tilstand S, en transaksjon T, og produserer en ny tilstand S.
  • Resultat: Poengfunksjon som bestemmer gyldig blockchain-gren. I bitcoin er dette den totale mengden hashkraft på kjeden.

Tezos skiller seg ut ved å gjøre anvendelses- og poengsumvariablene til en del av den foranderlige tilstanden, slik at hovedbokens regler kan være selvstyrende. Dette er nøkkelen fordi hovedbokens regler styrer selve utviklingen av hovedboken.

Tezos Funksjoner

Tezos har mange av de samme funksjonene som andre blokkeringer. Det er gjennomsiktig, svært sikker, desentralisert og krypteringsbasert for å gjøre det praktisk talt uhackelig.

Selvfølgelig har Tezos også sine egne unike funksjoner som skiller den fra andre blokkjeder. Disse funksjonene er:

Desentraliserte, automatiserte oppgraderinger:

Moderne programvare har de fleste av oss brukt til enkle oppgraderinger til nye utgivelser, men det har ikke vært tilfelle med blokkjeder, der oppgraderinger kan være komplekse, omstridte og direkte vanskelige. Tezos er et forfriskende unntak, der oppgraderingsprosessen er desentralisert, noe som gjør det nesten like enkelt som moderne programvareoppgraderinger.

Ingen harde gafler:

Tezos har lagt fram et klart sett med regjeringsregler som gjør at interessenter enkelt kan stemme og oppnå konsensus om oppgraderinger. Disse reglene håndheves programmatisk og kan ikke unngås. Dette vil unngå den politiske dødvannet som har ført til harde gafler så mange ganger med andre blokkeringer, fordi ingen grupper vil ha nok kraft til å tvinge sin vilje til samfunnet.

Hvem som står bak Tezos?

Tezos ble skapt av Arthur Breitman, Kathleen Breitman, Vincent Bernadoff, Bozman Çağdaş, Benjamin Canou, og et team av andre utviklere. For tiden er Breitman’s de eneste grunnleggerne som er direkte relatert til Tezos, med de andre som jobber for partnerorganisasjoner Nomadic Labs og OCaml Pro.

Arthur Breitman er en franskfødt datavitenskapsmann, matematiker og gründer som jobbet i finanssektoren før han ble involvert i Tezos. Han var en tidlig adopterer av Bitcoin, men så snart at det var feil – en manglende evne til å utvikle seg, noe som førte til mange harde gafler. Hans foreslåtte forbedring var Tezos-prosjektet som eksisterer i dag.

Tezos grunnleggere

Arthur & Kathleen Breitman. Bilde via Reuters

Kathleen Breitman fikk også erfaring i finanssektoren, jobbet for R3 og Bridgewater Associates før hun grunnla Tezos med mannen Arthur. Det var hennes arbeid på R3 som ga henne innsikt i blockchain-teknologi.

Til tross for Tezos-prosjektets omtale og oppmerksomhet, er det lite informasjon tilgjengelig om utviklerne og de ansatte. Mye av arbeidet blir sannsynligvis utført av partnerskapsselskaper, og det er ingen teaminformasjon lagt ut på Tezos-nettstedet.

Selskapet har skapt overskrifter for å ha noen store navn bak seg. Olaf Carlson-Wee, for eksempel, grunnleggeren av Polychain Capital, har vært uttalt om sin støtte til Tezos. Tim Draper har også nevnt planene om å investere i prosjektet.

Tezos-samfunnet

Tezos har et levende samfunn som av noen anses å være det sterkeste og mest motstandsdyktige i blockchain-rommet.

De som har holdt på og støttet prosjektet fra begynnelsen, er absolutt en sterk og motstandsdyktig gruppe som har motstått alle de tidlige problemene. Dette fellesskapet inkluderer utviklere, forskere, bakere (“nettverksvalidatorer”), designere, nystartede selskaper og entusiaster som alle jobber for Tezos suksess.

De sosiale mediekanalene til Tezos støtter forestillingen om at samfunnet er sterkt og mangfoldig. På Twitter det er 43700 følgere, og Tezos sub-Reddit har mer enn 15 000 lesere med flere innlegg hver dag og mange svar.

Det er en av de mest aktive underreddits jeg har sett til dags dato. De har også en kanal på meldingsplattformen Opptøyer, og da jeg så var det over 8000 brukere i de forskjellige rommene.

XTZ-token

Tezos holdt sin ICO i juli 2017, og som jeg nevnte tidligere, samlet de inn forbløffende $ 232 millioner, noe som var en rekord på den tiden, og jeg tror fremhever løftet fra Tezos. ICO-tokens ble solgt for $ 0,47 hver.

Det tok selvfølgelig måneder for noen av de første investorene å samle inn tokens på grunn av søksmålene involvert. Det er det faktisk rapporter fra siste februar som indikerer at 26% av XTZ-tokens som er solgt i ICO, ikke er blitt hevdet. Det representerer over $ 60 millioner!

Til tross for at det ikke var mulig å kreve tokens i flere måneder etter ICO, var prisen på XTZ over $ 2 innen oktober 2017. Den nådde kort tid en heltidshøyde på $ 12,19 17. desember 2017, men falt raskt fra disse høydene og handlet på $ 4,24 innen utgangen av desember.

Første halvdel av 2018 handlet XTZ mellom $ 2,50 og $ 5,00, med mynten på vei inn i juli 2018 over $ 4-nivået. Token ble endelig notert på en børs, Gate.io, i begynnelsen av juli, og prisen falt kraftig da de tidlige investorene skyndte seg for å selge tokens..

Tezos prisytelse

Tezzies prisytelse. Bilde via CMC

Handelen til $ 4,46 den 1. juli falt mynten til et lavt $ 1,10 innen 6. juli. Den spratt kort tilbake over $ 2, men i august hadde den falt under det nivået og fortsatte å synke gjennom andre halvdel av 2018, og endelig traff en total- tid lav på $ 0,314631 7. desember 2018.

Prisen begynte umiddelbart en gjenoppretting etter å ha nådd den lave, og innen april 2019 handlet XTZ tilbake over $ 1. Det nådde ikke over $ 2 ennå i 2019, og fra og med 2. august handles 2019 til $ 1,45.

XTZ-tokens er nå tilgjengelig på et stort antall børser, men Gate.io er fortsatt et av de største handelsvolumene. Det ser også gode volumer på BitMax, Kraken, Huobi Global og OceanEx. En sentral som spesielt ikke viser XTZ, er Binance.

Tezos har gitt ut en kommandolinjelommebok for XTZ. For de som foretrekker et brukergrensesnitt er det lommebøkene Galleon (desktop) og TezBox (Desktop, Android). XTZ har også støtte fra Ledger og Trezor hardware lommebøker.

Kjøpe & Lagring av XTZ

Hvis du ikke deltok i Tezos Crowdsale, kan du kjøpe XTZ på børs. Det er for tiden bare to børser som tilbyr handel med XTZ-tokens. Disse er for tiden tilgjengelige på Huobi og på Kraken Exchange.

Vi er håpefulle at når Tezos flytter ut av Betanet, vil flere børser vise XTZ-tokens. Gitt at Tezos samlet inn så mye penger i massesalget, har de uten tvil ressursene som kreves for å oppnå fremtredende noteringer på børser som Binance-børsen blant andre.

Huobi XTZ

Registrer deg hos Huobi og kjøp XTZ-tokens

Når du har kjøpt XTZ, vil du være sikker på at du flytter den fra sentralen. Dette er på grunn av den iboende risikoen som følger med å la store mengder mynter være under kontroll av en annen enhet. Som ordtaket sier: “Ikke nøklene dine, ikke myntene dine”.

For store beholdninger av Tezos er du sannsynligvis best egnet til å plassere dem på en maskinvarepungebok som holdes offline og beskyttet mot hackere. Tezos har også et papir lommebok alternativ, samt en rekke tredjeparts lommebøker. Vi har dekket en liste over de sikreste Tezos-lommebøkene for å lagre XTZ.

Konklusjon

Tezos er en nyskapende blockchain som ble bygget fra grunnen av, og søker å skape ekte desentralisert felleskonsensus, og unngå harde gafler og politiske splittelser sett i andre blockchains. Det er ironisk da at prosjektet led en splittelse nesten helt fra starten som forårsaket et års forsinkelse i utstedelsen av tokens og opprettelsen av betanettet.

Prosjektet er fortsatt like verdifullt som det ble lansert, men jeg lurer på om det har mistet tilliten fra samfunnet i en slik grad at det aldri helt kan komme seg.

Tezos vil tillate blockchain å utvikle seg og forbedre seg uten behov for komplekse oppgraderinger eller harde gafler, og dette er fortsatt en verdifull funksjon.

Alt tatt i betraktning, er Tezos fortsatt et veldig overbevisende brukstilfelle for blockchain-teknologi, da det kan løse protokollstyringsproblemene som har møtt så mange blockchains – fra Bitcoin til EOS til DAO hard gaffel..

Derfor kan suksess eller fiasko med prosjekter med kjedestyring gi verdifull innsikt til hele kryptovaluta-samfunnet. Så langt ser Tezos ut som om det lykkes, selv etter all kontroversen og skandalen rundt prosjektet.

Utvalgt bilde via Tezos & Fotolia

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens meninger og bør ikke betraktes som investeringsråd. Leserne bør gjøre sine egne undersøkelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me