Fantom Review: DAG Based Distributed Ledger For Smart Cities

Fantom (FTM) is een behoorlijk ambitieus project dat probeert een slim contractplatform te creëren dat het “zenuwstelsel voor slimme steden” zal zijn.

Met behulp van geavanceerde Directed Acyclic Graph (DAG) -technologie beoogt dit project een bijna oneindige schaalbaarheid en directe transacties te bieden tegen bijna nul kosten. Ze werken ook aan een krachtige virtuele machine met veilige, beveiligde slimme contractuitvoering.

Kunnen ze echter echt zulke ambitieuze doelen verwezenlijken??

In deze Fantom-recensie zal ik je alles geven wat je moet weten over het project. Ik zal ook de use-cases op de lange termijn en het acceptatiepotentieel van de FTM-tokens analyseren.

Wat is Fantom?

Fantom is een gedistribueerde grootboektechnologie-stack die een op DAG gebaseerd platform bouwt dat kan worden gebruikt om slimme steden en alle services die er deel van uitmaken van stroom te voorzien.

Gebruiksscenario's van Fantom-technologie

Gebruik cases voor Fantom’s Technologie

Als een supersnel en krachtig platform gelooft Fantom dat het de IT-infrastructuurruggengraat kan worden voor de opkomende slimme steden. Met het doel om 300.000 transacties per seconde uit te voeren en de mogelijkheid om met meerdere serviceproviders te communiceren, gelooft Fantom dat dit de oplossing is voor het veilig opslaan van grote hoeveelheden gegevens..

Het hoopt dit te bereiken door toegankelijk te zijn voor belanghebbenden voor smart city datagestuurde smart contracts en dApp-acceptatie. Het Fantom-team stelt zich voor dat het platform wordt gebruikt in een breed scala van sectoren, waaronder openbare nutsbedrijven, slimme thuissystemen, gezondheidszorg, onderwijs, verkeersbeheer, hulpbronnenbeheer en ecologische duurzaamheidsprojecten..

Fantom-technologie

De architectuur van Fantom heeft het protocol verdeeld in drie lagen, waarbij elke laag verschillende verantwoordelijkheden op zich neemt. Dit zijn de Opera Core Layer, de Opera Ware Layer en de Applicatielaag.

Laten we dieper ingaan op elk van deze lagen en wat ze doen voor het Fantom-protocol in het algemeen.

De OPERA-kernlaag

Dit is de onderste laag en het heeft de verantwoordelijkheid voor het handhaven van consensus over de knooppunten in het Lachesis-protocol. Het is ook verantwoordelijk voor het creëren van evenementen. Het gebruikt een DAG om transacties te bevestigen en knooppunten kunnen deze asynchroon verwerken dankzij het gebruik van DAG-technologie.

Elke verwerkte transactie wordt op elk knooppunt in het netwerk opgeslagen, vergelijkbaar met de manier waarop een blockchain transacties opslaat. Het verschil is dat met DAG-technologie de gegevens niet op elk afzonderlijk knooppunt hoeven te worden opgeslagen.

Fantom Technology Stack

Visuele weergave van Fantom Technology Stack. Afbeelding via Managementsamenvatting

In plaats daarvan gebruikt het netwerk een tweede type knooppunt, een getuigenknooppunt genaamd, om transacties te valideren. Deze getuigenknooppunten zijn verantwoordelijk voor het controleren van de geldigheid van de gegevens die worden bewaard door knooppunten over het netwerk. De getuigenknooppunten zijn afhankelijk van een Delegated Proof of Stake consensusmethode om validerende knooppunten te kiezen.

De OPERA Ware Layer

De OPERA Ware-laag bevindt zich in het midden van het protocol en is ontworpen om functies op het platform uit te voeren, zoals het uitgeven van beloningen en betalingen en het schrijven van “Verhaalgegevens”.

De OPERA-toepassingslaag

Bovenaan bevindt zich de OPERA-applicatielaag, die de openbaar beschikbare API’s bevat die ontwikkelaars zullen gebruiken om hun dApps te laten communiceren met de OPERA Ware-laag. Een bijzonder interessante interactie zal zijn met wat Fantom ‘Verhaalgegevens’ noemt.

Verhaalgegevens zijn de methode van Fantom waarmee alle transacties uit het verleden kunnen worden gevolgd, in tegenstelling tot Ethereum, waar het volgen van transacties uit het verleden beperkt is. In Fantom slaat elke transactie en slimme contractuitvoering een klein stukje gegevens op, de Verhaalgegevens, die worden gebruikt in functies voor het volgen van transacties.

Dit is een ongelooflijk waardevolle functie in bepaalde sectoren waar onbeperkte gegevensregistratie essentieel is, zoals bij supply chain management of de gezondheidszorg..

Het Fantom-team

Het team achter Fantom heeft sinds het begin een aantal veranderingen ondergaan en het technische team bestaat uit 11 platformontwikkelaars. Daarnaast werken er twee teamleden aan partnerschappen en nog eens twee technische adviseurs, naast de vier managementleden.

De oprichter en CEO van Fantom is Dr.. Ahn Byung Ik. Hij heeft een Ph.D. in computerwetenschappen en is ook de voorzitter van de Korea Food-Tech Association. Dr. Ahn is een bijdragende auteur bij het tijdschrift Fortune en is regelmatig gepubliceerd in de belangrijkste zakelijke mediakanalen in Zuid-Korea.

Eerder was hij de oprichter van het food-techplatform SikSin, vergelijkbaar met Yelp. Dat platform heeft meer dan 22 miljoen pageviews per maand en de mobiele app is meer dan 3,5 miljoen keer gedownload.

Fantom-teamleden

Enkele van de Fantom-teamleden

De Chief Information Officer van Fantom is Michael Kong, die meerdere jaren ervaring heeft in de blockchain-ruimte als slimme contractontwikkelaar. Voordat hij bij Fantom kwam, was hij Chief Technology Officer voor de blockchain-incubator Block8. Hij bouwde ook een van de eerste Solidity-decompilers en een van de eerste detectoren voor kwetsbaarheden in slimme contracten.

De rest van het team bestaat uit zeer succesvolle, gemotiveerde en ervaren leden uit verschillende disciplines, waaronder financiën, cryptografie, bedrijfsontwikkeling, software engineering en architectuur en andere gerelateerde disciplines..

Fantom-gemeenschap

Als het gaat om de adoptie van een cryptocurrency, is een actieve en betrokken community een van de meest effectieve methoden om bewustzijn te creëren. Daarom vind ik het vaak leuk om hier in te duiken en te zien hoe enthousiast ze werkelijk zijn.

Stichting Fantom heeft een ambtenaar Twitter account met iets meer dan 15k volgers. Het team is actief op hun Twitter en hun volgers lijken behoorlijk betrokken te zijn bij hun tweets.

Dan hebben ze ook een Engels Telegram-kanaal met meer dan 18.000 leden. Ik ben erin gedoken om een ​​idee te krijgen van de discussie en ze lijken behoorlijk actief te zijn. De discussie lijkt enthousiast en meer technisch ingesteld (minder van de ‘Moon boys’).

Fantom Telegram

Het Fantom Engelse Telegram-kanaal

Er is ook een Facebook-account, maar dit heeft veel minder betrokkenheid dan op Twitter of Telegram. Er zijn momenteel 915 vind-ik-leuks en de laatste keer dat het werd bijgewerkt, was in oktober 2018.

Het is natuurlijk vermeldenswaard dat dit alleen de Engelssprekende sociale kanalen zijn. Je hebt ook hun Koreaanse en Chinese gemeenschappen waarmee ze communiceren via verschillende sociale netwerken en berichten-apps.

Overzicht FTM-token

Het FTM-token is een ERC-20-token dat wordt gebruikt voor uitzetten en om Fantom-getuigenknooppunten te belonen. Er zijn ook plannen om FTM-tokens te gebruiken als beloning voor gebruikers en om bijdragers aan het Fantom-platform aan te trekken. Er zijn ook plannen om een ​​native FTM-token uit te geven zodra het mainnet is gelanceerd, waarna de ERC-20 FTM-tokens worden ingewisseld voor native tokens en op het platform worden vergrendeld..

Fantom hield hun ICO in juni 2018 en verkocht 40% van het totale aanbod van 3.175.000.000 FTM-tokens. De ICO-prijs was $ 0,04306 en het team haalde $ 39.650.000 op in de ICO.

Helaas duurde het enkele maanden voordat de tokens daadwerkelijk werden uitgegeven, en tegen die tijd (oktober 2018) zat de markt diep in het berengebied, wat leidde tot een initiële prijs rond het $ 0,02-niveau, of de helft van de ICO-prijs..

FTM Prijsprestaties

Prijsprestaties van FTM Token. Afbeelding via CoinMarketCap

En omdat het zich diep in het midden van de bearmarkt in cryptocurrencies bevond, ging de prijs van daaruit nog steeds omlaag en bereikte uiteindelijk op 4 februari 2019 een historisch dieptepunt van $ 0,003105. De prijs begon zich vanaf daar te herstellen en steeg met meer dan 200% over de komende drie maanden.

En in de tussentijd heeft Fantom BEP2-tokens uitgegeven in de Binance-keten om de interoperabiliteit te vergroten door een multi-asset cross-chain ecosysteem te creëren. Dit zag ook de eerste notering van Fantom op de Binance DEX en enkele dagen later op het belangrijkste Binance-platform.

De notering zorgde voor een sterke stijging van de prijs van Fantom, waardoor het in een maand tijd meer dan 300% steeg en op 11 juni 2019 het hoogste punt ooit bereikte van $ 0,039614. In de daaropvolgende week werd de prijs met ongeveer 30% teruggedrongen. , ook al bleef de bredere markt sterk, en op dit moment is het onzeker waar de volgende koers naartoe zal gaan.

Kopen & FTM opslaan

FTM is genoteerd op een aantal verschillende beurzen. Dit zijn onder meer Binance, KuCoin, BitMax, BiteBTC en een paar anderen. Ongeveer 60% van het handelsvolume vindt momenteel echter plaats op Binance.

Voor een munt van deze omvang in Market Cap lijkt er een hoog handelsvolume te zijn. Misschien heeft dit te maken met de recente notering van het token op Binance, aangezien meer handelaren FTM proberen te bemachtigen. Hoe dan ook, dit is een positieve stap voor de liquiditeit van de munt en betekent dat grote blokorders met weinig slip kunnen worden uitgevoerd.

Binance FTM

Registreer bij Binance en koop FTM-tokens

Als je eenmaal je FTM-tokens hebt gekocht, is het verstandig om ze van de beurs te halen en in een veilige portemonnee te stoppen. Omdat er nu twee versies van FTM zijn, moet u weten welke versie u koopt om te beslissen in welke portemonnee u de munt wilt bewaren.

Het oudere en meest voorkomende ERC-20-token kan worden opgeslagen in elke ERC-20-compatibele portemonnee, zoals MetaMask of MyEtherWallet / MyCrypto. Het nieuwe BEP-2-token moet worden opgeslagen in een Binance ketting portemonnee, die u moet maken voordat u de Binance Bridge om de ERC-20-tokens om te zetten in BEP-2-tokens.

Fantom-ontwikkeling

Een van de belangrijkste overwegingen voor mij als het gaat om de voortgang van een project is de hoeveelheid werk die aan het protocol is gedaan.

Hoewel dit soms moeilijk volledig in te schatten is, is een van de meest effectieve schattingen te kijken naar hun openbare code-commits. Daarom besloot ik om in het Fantom GitHub om het aantal code-commits te bekijken voor hun top 3 meest actieve repo’s.

GitHub commits voor Fantom

Code Commiteert zich aan gekozen opslagplaatsen in de afgelopen 12 maanden

Zoals je kunt zien, zijn de ontwikkelaars het afgelopen jaar behoorlijk actief geweest. Dit zijn meer commits dan bij andere projecten in vergelijkbare fasen in hun roadmap. Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat er nog eens 51 repo’s in hun GitHub zijn.

Inderdaad, als je hun routekaart bekijkt zoals uiteengezet in hun whitepaper, deze ontwikkelingsactiviteit is logisch. We hebben ook veel om naar uit te kijken in het komende jaar. Waaronder:

  • Q3 2019: Operetta Mainnet lancering
  • 2e kwartaal 2020: Wereldwijde uitbreiding van het platform, uitbreiding van het systeemmodel en oprichting van de Fantom Council

Het team is ook behoorlijk actief als het gaat om het updaten van de Fantom-gemeenschap over ontwikkelingsvoortgang. In hun officiële blog ze hebben “technische updates” die korte samenvattingen geven van wat er in de meest recente periode is bereikt.

Gevolgtrekking

Fantom is niet het enige project dat DAG-technologie heeft gekozen als de weg naar schaalbaarheid. IOTA en Nano waren enkele van de eerste op DAG gebaseerde projecten, en zowel Constellation als Hedera Hashgraph hebben een vergelijkbare architectuur als Fantom bij het gebruik van slimme contracten. Fantom, Constellation en Hedera blijven momenteel allemaal op testnets, en het wordt een race om te zien welke als eerste hun mainnet kunnen lanceren.

Fantom belooft waarde toe te voegen door de toevoeging van infrastructuur die slimme contracten en dApps ondersteunt, wat het een voorsprong zou kunnen geven op projecten zoals IOTA en Nano, die niet zijn gestart met slimme contractfunctionaliteit, hoewel IOTA nu een aparte laag heeft die slimme contract functionaliteit. De solide prestaties van het IOTA-token geven hoop dat investeerders ook de waarde in Fantom zullen zien.

Er wordt ook gespeculeerd dat Fantom de markt voor slimme steden in Zuid-Korea kan beheersen, gezien de banden met de markt die het Fantom-team bezit. Dit is natuurlijk niet gegarandeerd en Fantom zal vooruitgang moeten boeken en zijn beloften moeten nakomen om de reeds gesmede partnerschappen in stand te houden. Als ze dat kunnen, zouden ze er geen probleem mee moeten hebben om grip te houden op de Zuid-Koreaanse markt.

Het leveren van hoge transacties per seconde en lage kosten zal Fantom zeker helpen om de acceptatie in sommige industrieën te vergroten en zal het dichter bij de acceptatie van de onderneming brengen.

Natuurlijk is acceptatie door bedrijven het doel van veel blockchain-projecten, en de vraag wanneer een dergelijke acceptatie werkelijkheid kan worden, blijft open voor Fantom, samen met alle andere.

Dat gezegd hebbende, stemt het Fantom-team ermee in om de expertise, kennis en drive te hebben om succesvol te worden, om nog maar te zwijgen van de brancheverbindingen die hen zouden moeten helpen een stevige grip te behouden op de Zuid-Koreaanse industrieën waarop de technologie het doelwit is..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me