10 Petua Membuat Portfolio Crypto (Dikemas kini 2020)

>

Tujuan artikel ini adalah untuk membantu pelabur cryptocurrency memasuki mania untuk membuat portfolio bulat yang baik yang akan bertahan dalam ujian masa. Petua ini akan menguraikan pelbagai aspek cryptocurrency dan aset digital yang harus dipertimbangkan ketika menentukan sama ada duit syiling tertentu adalah tambahan yang menjanjikan untuk portfolio anda. Senarai ini direka untuk menjadi blok permulaan untuk perlumbaan crypto anda dan bukan panduan lengkap lengkap dengan setiap perincian yang mungkin. Pada akhirnya, terserah kepada individu untuk menentukan aset mana yang terbaik untuk portfolio mereka.

Setelah anda bereksperimen dengan pasaran kripto, daftar ke bot perdagangan kami di sini untuk mengautomasikan strategi anda.

1. Bekalan Peredaran, Jumlah Bekalan, & Cap Pasaran

Cap Pasaran

Salah satu perkara pertama yang saya kaji ketika menilai duit syiling adalah cap pasaran. Saya memeriksa untuk melihat apakah cap pasar masuk akal untuk pasaran sasaran yang bertujuan untuk mengganggu. Saya mempertimbangkan bagaimana kaitannya dengan duit syiling yang mempunyai kapitalisasi pasaran yang serupa dan membayangkan bagaimana had pasaran dalam satu atau dua tahun. Dengan anggaran kasar ini, saya mendapat idea umum tentang bagaimana nilai duit syiling akan berubah pada masa akan datang. Perlu diingat bagaimana bekalan peredaran akan bertambah dalam tempoh ini. Sebab ini penting adalah jika anda menjangkakan pertumbuhan 10% dalam jumlah cap pasaran pada tahun berikutnya untuk mendapatkan duit syiling, tetapi bekalan peredaran meningkat lebih cepat daripada 10% per tahun, maka harga koin itu sebenarnya akan menurun. Dengan melihatnya, kami menjana jangkaan pertumbuhan kasar untuk duit syiling.

Bekalan Peredaran

Terdapat beberapa elemen penting untuk dinilai ketika melihat bekalan peredaran. Salah satu yang pertama adalah seberapa cepat bekalan sirkulasi berkembang. Ini bermaksud pada kadar berapa syiling baru diperkenalkan ke dalam edaran. Semakin cepat duit syiling baru diedarkan, semakin sukar bagi duit syiling untuk menaikkan harganya. Seterusnya, perhatikan berapa bahagian dari jumlah bekalan yang ditempati oleh bekalan peredaran. Oleh kerana bekalan edaran mencapai jumlah penawaran, ini bermakna lebih sedikit duit syiling akan dibawa ke dalam edaran dan boleh menyebabkan kenaikan harga. Sebaliknya, jika penawaran peredaran hanya sebahagian kecil daripada jumlah penawaran, ini menunjukkan harganya akan dipengaruhi oleh pengurangan masa depan di pasaran.

Mari kita lihat contoh ringkas bagaimana kenaikan harga mempengaruhi had pasaran berdasarkan peredaran bekalan. Katakan kita mempunyai dua syiling yang bernilai $ 1, tetapi satu mempunyai bekalan beredar semasa sebanyak 1,000 syiling dan satu mempunyai bekalan edaran sebanyak 1,000,000,000. Sekiranya kedua-dua syiling itu meningkat nilainya sebanyak $ 1, ini bermaksud had pasaran syiling bekalan edaran kecil akan mencapai $ 2,000 dan syiling bekalan edaran besar akan menghampiri $ 2,000,000,000. Ini menunjukkan bahawa sementara pertukaran $ 1 dalam satu duit syiling hanya mengubah kapitalisasi pasaran sebanyak $ 1,000 di mata wang yang lain, ia meningkatkan cap pasaran sebanyak $ 1,000,000,000. Ini menggambarkan mengapa mungkin lebih sukar untuk meningkatkan nilai aset yang mempunyai bekalan peredaran yang besar.

Jumlah Bekalan

Jumlah bekalan duit syiling berjalan seiring dengan bekalan peredaran. Jumlah penawaran menyatakan berapa banyak syiling yang pernah dapat dicetak. Nilai ini dapat membantu anda memahami potensi nilai wang syiling jangka panjang. Sekiranya jumlah penawaran sangat besar, ini dapat menunjukkan bahawa ketika penawaran peredaran meningkat, harganya mungkin tetap stabil kerana syiling baru yang diperkenalkan ke dalam peredaran mengimbangi kenaikan harga. Memfaktorkan jumlah penawaran dapat membantu mengatasi sekiranya praktikal duit syiling meningkat dalam jangka masa panjang. Semakin tinggi jumlah penawaran, semakin besar kesan perubahan kecil terhadap cap pasaran pada masa akan datang. Ini dapat dilihat jika kita membuat hipotesis senario yang sangat melampau. Katakan peredaran semasa syiling baru adalah 1,000, jumlah bekalannya adalah 1,000,000,000, dan harga semasa duit syiling itu ialah $ 1,000 untuk setiap duit syiling. Walaupun had pasaran semasa hanya $ 1.000.000, untuk mengekalkan harga itu sementara bekalan peredaran meningkat ke jumlah penawaran, koin itu perlu memiliki kapitalisasi pasaran $ 1 Trilion ketika penawaran peredaran mencapai jumlah penawaran. Ini menunjukkan bahawa harga duit syiling boleh menurun apabila ia dicairkan.

2. Mempelbagaikan

Cap Pasaran

Kepelbagaian berdasarkan cap pasaran bermaksud memilih duit syiling yang berbeza-beza dalam cap pasaran. Portofolio dengan cap pasaran yang pelbagai akan mempunyai beberapa syiling cap pasaran yang besar (topi besar), syiling cap pasaran pertengahan (topi pertengahan), dan syiling topi pasaran kecil (topi kecil). Sebagai contoh, adalah biasa untuk melihat portfolio dengan pembahagian 50%, 30%, 20% antara syiling besar, pertengahan dan kecil. Ini membolehkan anda melihat pertumbuhan jangka pendek dan jangka panjang yang hebat tanpa mengambil risiko yang terlalu tinggi. Satu pertanyaan yang saya ajukan baru-baru ini adalah “apa yang merupakan topi besar, tengah, dan kecil?” Walaupun ini berbeza-beza bergantung pada siapa yang menjawab pertanyaan dan keadaan pasaran semasa, metrik sederhana adalah menganggap 10 syiling teratas sebagai topi pasaran yang besar, 20 syiling berikutnya menjadi topi pertengahan, dan syiling selebihnya menjadi kecil -kap. Pada masa penulisan, ini bermaksud bahawa duit syiling di atas ~ $ 1B di pasaran adalah syiling topi besar, syiling di bawah ~ $ 1B dan di atas $ 500M akan menjadi syiling topi, dan syiling di bawah ~ $ 500M akan kecil- duit syiling topi. Apabila pasaran berkembang dan berubah, duit syiling yang dianggap besar, pertengahan, dan topi kecil juga dapat berubah.

Pasaran sasaran

Terdapat pelbagai pasaran yang cuba ditangani oleh cryptocurrency. Apa-apa sahaja dari penerbitan (Po.etke simpanan (Storjuntuk memberi pinjaman (ETHLend) terganggu oleh cryptocurrency. Ini tidak bermaksud bahawa semua pasaran ini akan bertahan. Untuk mengelakkan portfolio anda hancur apabila salah satu pasaran ini menyusut, sangat sesuai untuk mempelbagaikan pelaburan anda di pelbagai industri. Daripada hanya melabur dalam satu industri, pilih pelbagai industri yang menjanjikan. Beberapa industri yang perlu dipertimbangkan termasuk: penyimpanan terdesentralisasi, pengkomputeran, pinjaman, platform pembangunan, pembayaran mikro, privasi, pertukaran diedarkan, iklan, dan media sosial.

Teknologi Syiling

Tidak semua duit syiling menggunakan teknologi yang sama dan tidak semua teknologi sama. Duit syiling boleh dibahagikan kepada pelbagai jenis teknologi dengan kelebihan dan kekurangan yang berbeza. Terdapat algoritma hash perlombongan yang berbeza seperti SHA256, Skrip, dan X11. Kemudian ada sistem bukti yang berbeza seperti bukti kerja, bukti kepentingan, dan bukti aktiviti. Semua perbezaan teknologi cryptocurrency mempengaruhi kemampuan mereka untuk diterima pakai. Semasa membina portfolio yang pelbagai, penting untuk diingat bahawa setiap teknologi ini mempunyai kelebihan dan kekurangan. Apabila pasaran beralih, mungkin mulai menyukai jenis teknologi tertentu, ini dapat mempengaruhi pelaburan anda secara drastik jika tidak dipertimbangkan ketika membina portfolio anda. Atas sebab ini, adalah idea yang baik untuk memilih pelbagai duit syiling yang menggunakan teknologi yang berbeza.

Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana kepelbagaian mempengaruhi prestasi portfolio dalam kajian teknikal kami:

Kepelbagaian Portofolio: Analisis Teknikal

3. Pasukan & Penasihat

Pasukan

Sama seperti kepelbagaian duit syiling, pasukan yang baik harus mempunyai kepelbagaian yang kuat. Pasukan ini harus terdiri daripada sekumpulan jurutera yang dihormati, pereka yang mempunyai pengalaman dalam penjenamaan / reka bentuk untuk pemula, pemasar dengan catatan prestasi menjalankan kempen yang berjaya, dan pasukan kepemimpinan yang telah menguruskan projek yang berjaya pada masa lalu. Pasukan terbaik dalam industri akan mempunyai kualiti dan banyak lagi. Menilai pasukan adalah salah satu aspek yang paling sukar dalam menilai duit syiling, terutamanya apabila mungkin tidak banyak maklumat mengenai individu tersebut. Tajuk yang menarik dan pengalaman masa lalu yang menarik tidak selalu dapat diterjemahkan dengan baik ke persekitaran permulaan, jadi terima gembar-gembur yang berputar di sekitar pasukan dengan berhati-hati.

Semasa menilai ahli pasukan, jangan ambil tahu siapa pun, cari maklumatnya. Mereka mesti mempunyai profil LinkedIn yang disenaraikan untuk setiap ahli, pemegang Twitter untuk mereka yang tweet, mengelompokkan halaman Facebook, blog, dan banyak lagi. Melalui profil dalam talian mereka dapat membantu anda mendapatkan gambaran terperinci mengenai pasukan mereka dan jika mereka benar-benar komited terhadap produk yang mereka dakwa sedang membangun.

Penasihat

Penasihat tidak boleh diabaikan. Walaupun mereka mungkin tidak terlibat dalam aktiviti pasukan sehari-hari, penasihat ini memberitahu kami sesuatu yang sangat penting mengenai pasukan. Mereka memberitahu kami betapa berkebolehan sebuah pasukan untuk melontarkan idea mereka, meyakinkan orang-orang berprofil tinggi bahawa usaha itu bernilai masa mereka, dan menunjukkan bahawa mereka mempunyai bidang pengaruh yang kuat. Semasa melihat penasihat mempertimbangkan relevansi mereka dengan industri yang cuba ditangani oleh projek ini, perhatikan seberapa berpengaruh setiap penasihat dalam industri masing-masing, dan tentukan seberapa besar rangkaian yang akan dibawa oleh setiap penasihat kepada pasukan.

4. Pelabur & Pembiayaan

Pembiayaan

Pembiayaan boleh menjadi petunjuk penting mengenai potensi pasukan. Tanpa dana yang mencukupi, akan menjadi prestasi luar biasa untuk mengatasi kemungkinan dan berjaya. Juga, perhatikan kapan ICO berlangsung dan berapa banyak ahli pasukan yang mereka gunakan. Ini dapat menentukan kadar pembakaran mereka dan menentukan betapa menjanjikan masa depan. Tanpa bercabang ke industri lain, semua ICO mempunyai landasan yang berbeza. Ini bermaksud terdapat had jumlah dana. Setelah dana habis, pembangunan akan berhenti kecuali jurutera memutuskan untuk mengambil kod yang belum selesai secara percuma, yang tidak boleh diharapkan. Secara peribadi, apabila saya melihat syarikat yang tidak mengumpulkan banyak dana, mempunyai pasukan yang besar, dan duit syiling yang mereka hasilkan mempunyai topi kecil, ini memberi isyarat kepada saya bahawa mereka cepat menghabiskan wang dan tidak akan ada sangat panjang.

Pelabur

Kadang kala orang yang memberi anda wang lebih penting daripada jumlah wang yang diterima. Dengan memeriksa pelabur awal, anda dapat memperoleh idea tentang betapa banyak kepercayaan yang diberikan kepada pasukan. Syarikat modal teroka mula melabur dalam ICO dan cryptocurrency, jadi melihat nama besar VC yang menyokong cryptocurrency boleh menjadi isyarat yang baik. Ini menunjukkan bahawa pasukan dapat membuat jaringan dan mempengaruhi pembuat keputusan dalam industri untuk mempercayai pasukan mereka dengan sejumlah besar wang.

5. Pembangunan Produk & Aktiviti

Salah satu bahagian kegemaran peribadi saya tentang menilai cryptocurrency baru adalah menggali melalui repositori kod awam mereka. Secara amnya saya akan memulakan dengan penilaian peringkat tinggi dengan melihat perkara-perkara seperti seberapa kerap mereka melakukan kod, seberapa teratur repositori mereka, berapa banyak penyumbang yang mendorong mendorong ke repositori, berapa banyak dan seberapa parah masalah yang dilaporkan, dan bagaimana banyak permintaan tarikan telah ada. Dua yang lebih penting ialah frekuensi melakukan dan bilangan penyumbang. Saya telah menjumpai terlalu banyak koin pertengahan dan besar yang tidak mempunyai satu komit selama bertahun-tahun atau hanya mempunyai satu pembangun yang membuat semua perubahan untuk keseluruhan cryptocurrency. Kedua-duanya tidak dapat dikekalkan dan akan menyebabkan kejatuhan aset.

Setelah saya mempunyai idea umum mengenai keadaan repositori, saya mula menggali kod tersebut. Saya mendapat idea mengenai organisasi kod tersebut. Adakah pembangun telah menulis kod bersih yang didokumentasikan? Adakah mereka mempunyai persekitaran ujian yang kuat yang benar-benar melaksanakan bahagian kritikal kod? Sekiranya kod tersebut tidak didokumentasikan dengan baik atau nampaknya tidak ada persekitaran ujian yang kuat, ini boleh menjadi tanda bahawa duit syiling akan mengalami masalah skala pada masa akan datang. Peringkat terakhir sebenarnya adalah memahami bahagian kod. Tidak perlu memahami semua kodnya, tetapi secara amnya anda dapat memperoleh idea mengenai kecekapan pembangun dengan mengurangkan kodnya. Saya memeriksa untuk melihat apakah reka bentuk kod mereka logik dan tepat, saya mencari penggunaan pengoptimuman apabila mungkin dan jelas, dan saya ingin melihat bahawa mereka menggunakan reka bentuk berorientasikan objek yang kuat.

Saya menganggap kod yang ditulis oleh pasukan sebagai bukti penilaian pasukan saya. Sekiranya saya menilai pasukan mereka sebagai satu yang berpotensi kuat, maka repositori mereka memantapkan pandangan saya mengenai pasukan. Di luar bukti kerja dengan membaca repositori, ada cara lain untuk melihat apakah pembangun terlibat. Dengan mengikuti pembangun di Twitter, mencari penampilan dalam persidangan teknikal, dan mengambil bahagian dalam perbincangan teknikal menunjukkan pembangun bersedia untuk melibatkan masyarakat, mempunyai kemahiran komunikasi yang kuat, dan bersedia untuk berkongsi pengetahuan mereka.

6. Buku Putih

Walaupun kertas putih itu penting, terdapat ketergantungan yang berlebihan terhadap dokumen ini. Walaupun idea itu sangat mendalam, sangat penting jika pasukan tidak mampu menerapkan idea. Banyak syiling besar dan topi mempunyai visi besar yang tidak akan pernah dapat dicapai kerana kedua-duanya akan kehabisan dana, teknologi tidak akan mungkin / boleh dipercayai / praktikal, atau orang akan memahami bahawa ia tidak begitu berguna atau senang seperti yang mereka fikirkan . Pastikan semasa membaca kertas putih bahawa anda mencari petunjuk utama yang dapat memberi isyarat jika visi itu adalah impian utama yang dirancang oleh seseorang yang tidak memahami cryptocurrency atau ada alasan teknikal dan praktikal untuk apa yang mereka kembangkan. Beberapa contoh impian paip yang mungkin tidak akan pernah terungkap adalah duit syiling yang cuba melakukan semuanya. Koin yang menjanjikan dunia tidak memahami pertukaran pelbagai algoritma dan teknologi yang kini digunakan.

7. Masyarakat

Pada akhirnya, walaupun produk dibuat, itu tidak bermaksud orang menggunakan produk tersebut. Hasilnya, komuniti adalah bahagian penting dalam kejayaan duit syiling. Tanpa komuniti yang kuat menyokong duit syiling, tidak mungkin berjaya. Ini tidak bermaksud akan selalu ada komuniti yang kuat di sebalik duit syiling yang semakin meningkat, tetapi ini bermaksud perlu ada penilaian terhadap trend di sekitar komuniti yang menyokong duit syiling. Dengan mengumpulkan penglibatan di media sosial, forum, dan papan perbincangan teknikal, adalah mungkin untuk mendapatkan idea bagaimana komuniti melibatkan diri mereka sendiri. Seperti duit syiling tumbuh di pasaran, mungkin juga penglibatan masyarakat. Duit syiling yang baru-baru ini dipompa tanpa sepadan dengan penglibatan masyarakat boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang berlaku di sebalik tabir yang akan dengan cepat menghasilkan lambungan berikut. Pertumbuhan semula jadi berlaku apabila sebuah komuniti berkumpul untuk menyokong duit syiling, melibatkan diri dalam pengembangan, pemasaran, dan penggunaan duit syiling dan bahkan mula membina barang-barang di sekitar duit syiling. Contohnya, penjelajah blok pihak ketiga, penjejak harga, penyatuan ke dalam dompet pihak ketiga, dan lain-lain. Apabila komuniti semakin mendapat sokongan, kemungkinan cap pasaran akan mengikuti. Sekiranya cap pasaran mendahului sokongan, langkah berhati-hati.

8. Pemasaran & Hype

Di luar pengembangan produk sebenar, adalah mustahak bahawa pasukan mampu memasarkan produk. Selain pemasaran, menghasilkan perkongsian, penaja, dan sokongan yang bermakna dalam beberapa aspek sama pentingnya dengan produk. Perlu ada keseimbangan antara pengembangan produk dan pemasaran. Produk tanpa pemasaran yang tepat kemungkinan akan hancur dan habis seiring berjalannya waktu kerana pembiayaan mengering. Sebagai perbandingan, duit syiling yang dipasarkan secara berlebihan boleh menyebabkan gembar-gembur mendahului produk menyebabkan cap pasaran jauh melebihi nilai produk. Ini boleh menyebabkan berlakunya kemalangan di kemudian hari apabila masyarakat mula menyedari hakikat ini dan menjadi prihatin untuk masa depan. Turun naik ini boleh menyebabkan ketidaktentuan. Pemasaran yang ideal adalah yang sesuai dengan pengembangan produk. Kempen pemasaran yang berkembang secara organik dan meningkatkannya ketika produk membuahkan hasil adalah senario positif.

9. Garis Masa

Garis masa adalah petunjuk penting tentang seberapa baik pasukan itu mengekalkan haluan dan mencapai objektif. Malah pasukan terbaik perlu memberikan prestasi. Tanpa melaksanakan mengikut jadual, pelabur menjadi prihatin dan nilainya menjadi tidak stabil. Pasukan yang boleh dipercayai akan memastikan komuniti sentiasa mengikuti jangka masa mereka. Pasukan yang baik akan mencapai matlamat mereka atau sekurang-kurangnya memberikan banyak bukti yang menyokong alasan mereka untuk tidak mencapai tarikh akhir.

Selain itu, garis masa mesti masuk akal. Walaupun pasukan yang tidak mencapai tarikh akhir menyebabkan masalah, begitu juga pasukan yang mempunyai garis masa yang panjang yang tidak masuk akal. Tanpa tergesa-gesa, mana-mana pasukan boleh digulingkan dengan duit syiling bercita-cita baru yang diperkenalkan ke pasaran. Ini bererti harus ada keseimbangan yang wajar antara tergesa-gesa dan memastikan ada cukup waktu untuk menyelesaikan tugas dengan baik.

10. Sumber

Melabur dalam cryptocurrency adalah proses berterusan. Walaupun industri ini matang, akan ada teknologi dan peluang baru yang muncul secara berterusan. Penting untuk terus mengikuti berita untuk memahami pandangan masa depan pelaburan anda. Jangan takut untuk mengubah strategi apabila kesilapan dilakukan. Ada juga banyak sumber daya yang baik yang dapat digunakan untuk mengumpulkan informasi tentang pasar, mengurus portfolio Anda, dan melacak kemajuan pasukan pengembangan. Saya akan memberikan beberapa sumber tersebut di bawah.

Analisis pasaran: https://coinmarketcap.com/

Pengurusan Portfolio: https://www.shrimpy.io

Penilaian Syiling: https://www.coingecko.com

Analisis Sosial Setiap Duit Syiling: https://solume.io

Kumpulan Perbincangan: https://bitcointalk.org/

Penjelasan Syiling Tahap Tinggi: https://www.iconomi.net/digital-assets

Pengumpulan Sumber: https://cryptominded.com/

Analisis pasaran: http://coinpuffs.com/

artikel berkaitan

Pengimbangan Semula Portfolio untuk Cryptocurrency

Rebalance vs HODL: Analisis Teknikal

Bot Perdagangan Cryptocurrency – Panduan Lengkap

Automasi Dagangan Crypto untuk Pengurusan Portfolio

Purata Kos Dolar untuk portfolio Cryptocurrency

Mengenai Udang

Udang menerajui pasaran sebagai aplikasi pengurusan portfolio utama. Pengguna dapat mengkonfigurasi portfolio kripto tersuai dan menerapkan strategi pengimbangan semula pasif, menghilangkan kerumitan untuk secara aktif memperdagangkan kripto.

Aplikasi Web Shrimpy: Shrimpy – Pengurusan Portfolio Cryptocurrency

API Dagangan Pembangun Shrimpy adalah kaedah bersatu untuk mengintegrasikan fungsi perdagangan di setiap bursa utama. Kumpulkan data pasaran sejarah, akses soket web masa nyata, laksanakan strategi perdagangan lanjutan, dan uruskan jumlah pengguna yang tidak terhad.

API Dagangan Crypto Shrimpy: Udang | API Dagangan Kripto untuk Pembangun

Jangan lupa untuk mengikuti kami Twitter dan Facebook untuk kemas kini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram.

Pasukan Udang

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me