4 Produk Blockchain Yang Sebenarnya Boleh Anda Gunakan Hari Ini

Produk blockchain sehari-hari ini praktikal dan bermanfaat. Masing-masing mempunyai kekuatan untuk mengubah kehidupan harian anda … dan dunia seperti yang kita ketahui.

Di dunia di mana blockchain paling terkenal dengan cryptocurrency dan spekulasi harga, mudah lupa bahawa penggunaannya jauh lebih jauh daripada sekadar mata wang.

Tidak rosak, tidak berubah, dan bebas dari pihak berkuasa berpusat – beribu-ribu produk blockchain sedang dikembangkan untuk memperbaiki kehidupan manusia.

Berikut adalah 4 produk blockchain yang sebenarnya boleh anda mulai gunakan hari ini untuk meningkatkan kehidupan anda dengan serta-merta.

1. Berani – Penyemak Imbas yang Memikirkan Semula Web

Brave adalah penyemak imbas bertenaga blockchain yang dalam misi untuk “memperbaiki web”. Bayangkan internet bebas dari iklan dengan masa muat segera dan privasi lengkap. Itulah kekuatan Berani.

Brave menyekat iklan dan pelacak sehingga anda dapat melihat-lihat dengan keselamatan yang tiada tandingannya. Dan kerana lebar jalur anda tidak dimakan oleh iklan yang mengganggu atau penjejakan yang teduh, anda dapat mengalami kelajuan hingga 8x lebih cepat. Dalam pertarungan head-to-head menentang Chrome dan Firefox, Brave tidak membawa tahanan. Waktu muat hingga 3x lebih cepat untuk laman web popular di desktop dan hingga 8x lebih pantas di telefon bimbit.

Ciri-ciri berani:

  • 100% privasi: Data anda tidak dilihat atau disimpan. Ini bermaksud ia tidak boleh dijual kepada pihak ketiga.
  • Keselamatan Lengkap: Brave Shields memastikan pengalaman menyemak imbas anda 100% selamat.
  • Peningkatan Selamat: Berani meningkatkan secara automatik ke HTTPS apabila masa memerlukan tahap keselamatan tambahan.
  • Brave Sync: Anda boleh menyulitkan dan menyegerakkan tetapan dan penanda buku pilihan. Brave tidak mempunyai kunci untuk menyahsulitkan data anda.

Kembalikan kepada Pembuat Kandungan

Di mana Brave benar-benar bersinar adalah bagaimana ia menghubungkan pengguna ke laman web yang mereka gemari.

Ekosistem Penyemak Imbas Berani

Gambaran Keseluruhan Ekosistem Berani. Sumber: Berani


Brave adalah lebih daripada sekadar penyemak imbas. Ia adalah ekosistem di mana pengguna dapat menyokong penyedia kandungan yang mereka kunjungi setiap hari. Dengan Pembayaran Berani, anda dapat memilih jumlah setiap bulan untuk menyumbang ke laman web kegemaran anda (atau penyemak imbas dapat melakukannya untuk anda berdasarkan jumlah masa yang anda habiskan di setiap laman web).

Sistem ganjaran berdasarkan perhatian bersama dengan pengalaman melayari yang lebih pantas dan lebih selamat menjadikan masa depan pelayaran web bebas iklan dan rakan sebaya.

2. Steemit – Persaingan Billion Dollar untuk Reddit

Steemit adalah platform media sosial pertama yang dibina di blockchain yang membayar penggunanya untuk menerbitkan kandungan. Steemit adalah ekonomi sosial yang hidup dan bernafas di mana pengguna dihargai (dalam crypto) kerana berkongsi suara mereka atau mendedahkan kandungan yang baik kepada masyarakat.

Tidak seperti kebanyakan platform media sosial yang memperoleh nilai dari pengguna mereka untuk kepentingan pemegang saham mereka (biasanya melalui iklan atau data peribadi), Steemit mengagihkan hadiah kepada pengguna itu sendiri. Seluruh platform dibina di blockchain Steem dan dikuasakan oleh token STEEM.

Statistik Steemit

Steemit dengan nombor. Sumber: Steemit

Kini anda dapat membaca, membuat, dan membincangkan kandungan hebat dan dibayar untuk melakukannya!

Bagaimanakah ia berfungsi?

Sama seperti Reddit, pengguna dapat memberikan suara positif (atau undi tanpa suara) kandungan. Perbezaannya ialah Steemit akan membayar anda (dalam crypto) untuk menerbitkan dan mengundi / memberi komen (disebut “kurasi”). Laman web ini membuat token baru setiap hari dan menambahkannya ke kumpulan ganjaran. Token ini kemudian diedarkan kepada pengguna berdasarkan sumbangan mereka kepada ekosistem.

Anda boleh memperoleh token dengan:

  • Kandungan Pengeposan: Bergantung pada suara positif, anda diberikan sebahagian daripada kumpulan ganjaran.
  • Menguruskan: Menaikkan kandungan sebelum menjadi popular dapat memberi anda hadiah kurasi.
  • Pembelian: Pengguna boleh membeli STEEM terus dari dompet mereka menggunakan BTC dan cryptocurrency lain.

Keseluruhan sistem ganjaran dibina di sekitar “Steem Power”. Pada dasarnya, ini adalah nilai anda kepada komuniti yang diukur. Semakin banyak anda menyumbang, semakin tinggi Steem Power anda dan semakin banyak anda dapat menjana pendapatan.

Selain daripada ganjaran, ini adalah cara yang hebat untuk mula membaca berita hebat, mencari artikel bermanfaat, dan mendapatkan hiburan tanpa henti, semuanya tanpa iklan. Oh, dan anda boleh menjana wang juga!

3. Dent – Membebaskan Pasaran Data Mudah Alih Dunia

Dent Marketplace yang bertenaga blockchain adalah pasaran 3.5 juta pengguna yang membolehkan pengguna membeli, menjual, atau menyumbangkan data mudah alih. Daripada membayar harga yang terlalu tinggi untuk data mudah alih di seluruh dunia atau lebih buruk lagi, menjual kembali data yang tidak digunakan pada akhir setiap bulan kepada penyedia perkhidmatan telefon anda, Dent membebaskan data dan waktu tayang dengan cara yang belum pernah kita lihat sebelumnya.

Tidak seperti model perniagaan perkhidmatan tradisional, Dent tidak dikendalikan oleh beberapa syarikat di setiap negara. Ini adalah penyelesaian yang tidak dimonopoli dan terdesentralisasi yang memberikan kuasa kepada pengguna.

Aplikasi Bergerak Dent

Aplikasi Bergerak Dent. Sumber: Whitepaper Gigi

Cukup muat turun aplikasinya, beli pelan data, dan gunakan sendiri atau hantarkan kepada orang lain. Pengguna lain tidak perlu mempunyai aplikasi Dent untuk menggunakan data.

Kekuatan Dent untuk mengubah dunia, terutama untuk negara-negara membangun, menjadikannya salah satu projek yang lebih revolusioner untuk dilancarkan sejak kebelakangan ini.

Apa itu Berubah?

Setiap bulan, data mudah alih bernilai berbilion habis dan dimasukkan kembali ke dalam poket penyedia perkhidmatan untuk dijual semula. Bayangkan mengisi tangki petrol anda, memandu kembali ke stesen pada akhir setiap bulan, dan dipaksa untuk memberikan kembali tanpa plumbum yang tidak digunakan anda secara percuma. Itulah model perniagaan semasa.

Dent mengubah semua itu.

Dengan Dent, anda boleh menukar lebihan data anda dengan duit syiling DENT di Dent Marketplace.

Sekarang, semasa melancong di negara baru, anda boleh log masuk dan membeli pakej data dari pengguna tempatan. Mereka mendapat DENT dan anda mendapat data tempatan!

4. Publica – Ceritakan Kisah Anda Dengan Blockchain Power

Publica adalah platform penerbitan evolusi dan bertenaga blockchain yang merevolusikan bagaimana buku diterbitkan, diedarkan, dan dibaca dengan cara yang belum pernah terjadi sebelumnya..

Sebagai “buku ICO” pertama, ia membolehkan pengarang mengumpulkan dana projek mereka melalui token platform (PBL).

Aplikasi Mobile Mobile

Aplikasi Android Publica. Sumber: Kedai mainan

Publica membenarkan pengarang untuk mengaktifkan dan berhubung dengan khalayak mereka pada awal proses penulisan. Pengarang menetapkan harga untuk projek mereka, penyokong mengambil bahagian dalam buku ICO dan memberi pengarang dana yang diperlukan untuk menyelesaikan projek itu, dan kemudian apabila siap, siapa sahaja yang mempunyai token projek akan mendapat akses segera ke dalamnya.

Pasaran global yang terdesentralisasi membolehkan pengarang melangkau penerbit utama dan berhubung terus dengan khalayak mereka. Pengedaran, pengurusan, dan bahkan penjualan semula “royalti” akan tersedia untuk penulis, semuanya tanpa sempadan politik. Sebagai pengguna, anda dapat membiayai projek menarik, membeli buku, dan bahkan membacanya secara langsung melalui aplikasi!

Kesimpulannya

Blockchain mengubah dunia dengan lebih banyak cara daripada sekadar cryptocurrency. Sifat terdesentralisasi, tidak berubah dan telus memungkinkan untuk pelbagai aplikasi yang berbeza.

Seperti yang ditunjukkan oleh 4 projek ini, ada kes penggunaan untuk blockchain sekarang yang secara aktif meningkatkan penggunaan dan inovasi teknologi baru. Sama ada anda mencari cara yang selamat untuk melayari web, mengembangkan kandungan atau mendesentralisasi data, projek-projek ini telah anda lindungi.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me