Adakah kita menuju ke Versi Bitcoin yang Lain?

Seolah-olah banyak pelabur baru saja membiasakan diri dengan konsep wang tunai Bitcoin, Bitcoin dan garpu SegWitx2 pada bulan November. Namun, mereka mungkin harus membiasakan diri dengan konsep Bitcoin versi lain yang disebut “Bitcoin Gold”. Sangat mungkin ada 4 jenis Bitcoin yang tidak lama lagi.

Pembangun di Bitcoin Gold ingin melihat diri mereka sebagai kumpulan pemberontak yang ingin menjadikan rangkaian Bitcoin lebih terdesentralisasi. Mereka juga ingin mengikuti “garpu keras” dari rangkaian Bitcoin lama dan berpisah dari Bitcoin dengan cara yang serupa dengan cara Bitcoin Cash pada bulan Ogos.

Inisiatif Bitcoin Gold ini diketuai oleh Jack Liao yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat perlombongan crypto yang berpusat di Hong Kong bernama LightningASIC. Seperti yang dinyatakan di laman web mereka, mereka merancang untuk melancarkan duit syiling pada 25 Oktober. Ia akan membuka koin baru ke bursa pada 1 November.

Motivasi untuk Bitcoin Gold

Apa yang Bitcoin Gold cuba lakukan adalah menjadikan rangkaian lebih terdesentralisasi dan untuk mencuba dan membuang beberapa kawalan yang telah diserahkan kepada sejumlah syarikat perlombongan yang sangat kuat. Ini adalah sesuatu yang semestinya menarik minat kebanyakan pengguna Bitcoin.

Sebahagian daripada alasan bahawa Bitcoin menjadi sangat terpusat adalah kerana perkembangan ASIC. Ini adalah kerepek yang dikembangkan oleh firma teknologi (beberapa di antaranya adalah pelombong) yang dapat meningkatkan kecekapan perlombongan dengan cepat. Walau bagaimanapun, ASIC ini agak mahal dan secara amnya tidak dibeli oleh pelombong runcit. Ini adalah sebahagian daripada alasan bahawa firma seperti Bitmain telah menjadi sangat kuat. Mereka menghasilkan kerepek yang mereka gunakan di lombong mereka.

Untuk mencapai desentralisasi ini, para pemaju bertujuan untuk menyesuaikan algoritma perlombongan sehingga mereka dapat dilombong dengan mudah dengan kad grafik atau GPU. Ini akan bermaksud bahawa pelombong runcit yang beroperasi dari rumah mereka dengan GPU sederhana juga dapat mengambil bahagian dalam perlombongan. Oleh itu, pengaruh syarikat perlombongan besar juga akan mulai berkurang. Menurut pemaju Bitcoin Gold “The Sorrow”

Bitcoin emas akan melaksanakan perubahan bukti kerja dari SHA256 bitcoin ke Equihash, algoritma keras memori yang tahan ASIC dan dioptimumkan untuk perlombongan GPU,

Syarikat Liao secara tradisional menghasilkan perkakasan yang lebih tertumpu pada Litecoin tetapi dia sekarang ingin mengambil pesanan perlombongan yang sudah ada di China. Dia tidak membuat rahsia bahawa dia melihat Bitmain sebagai alasan untuk pemusatan skala besar di rangkaian.

Walaupun memberi lebih banyak kuasa kepada pengguna dan mengurangkan pemusatan adalah sasaran yang patut diperhatikan, lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Ini kerana seseorang tidak hanya boleh melihat perlombongan GPU sebagai penyelesaian masalah. Pengeluaran GPU juga berpusat dan dikendalikan secara eksklusif oleh Nvidia dan AMD. Namun, Liao mendakwa bahawa kemudahan pengguna membeli perkakasan ini menjadikannya penyelesaian yang jauh lebih baik daripada status quo.

Kekurangan Kepastian

Walaupun memang terdengar seperti cadangan yang menarik, terdapat banyak perincian yang masih belum diketahui. Ini merangkumi perincian seperti ketinggian blok di garpu. Pembangun utama juga menyedari bahawa banyak perinciannya “kabur” dan akan dibincangkan.


Terdapat juga idea yang mungkin Tawaran Syiling Permulaan (ICO) yang akan memberikan 1% daripada syiling itu kepada pasukan pembangunan. Ini nampaknya telah dikeluarkan. Memandangkan ini adalah garpu rangkaian, setiap pemegang Bitcoin pada masa garpu akan diberi jumlah Bitcoin Gold yang setara. Menurut alias pemaju “h4x”

Ini adalah garpu minimalis pangkalan data Bitcoin Core dalam semangat litecoin – hanya beberapa pengubahsuaian konservatif

Walaupun Bitcoin Gold terdengar seperti idea hebat dalam teori, sama ada kemungkinan mendapat daya tarikan tidak dapat dipastikan. Garpu wang tunai Bitcoin menyebabkan rangkaian yang akhirnya lebih kecil hanya bernilai 12% daripada Bitcoin. Kini ramai yang meramalkan bahawa Bitcoin Gold boleh menjadi nilainya lebih kecil daripada Bitcoin Cash. Dua daripada pengkritik yang paling lantang adalah Jiang Zhouer dan Haipo Yang, masing-masing CEO BTC.Top dan ViaBTC. Mereka mendakwa bahawa kesan Bitcoin Gold tidak akan ketara.

Lebih Banyak Garpu Akan Datang

Berita mengenai garpu Bitcoin Emas tidak begitu mengejutkan. Banyak pemaju berpendapat bahawa lebih banyak garpu Bitcoin seperti garpu tunai pada bulan Ogos kemungkinan besar. Sebagai contoh, selepas garpu Bitcoin Tadge Dryja, seorang pemaju di Lightning Network berpendapat bahawa garpu akan menjadi lebih biasa kerana insentif kewangan.

Ramalan ini memang telah terbukti benar melalui pengumuman Bitcoin Gold ini dan tentunya garpu SegWit 2X pada bulan November.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me