Adakah Qtum Pesaing Yang Layak, Atau Adakah Akan Kalah di Laut Klon Ethereum?

Mungkin gelombang aliran tren blockchain seterusnya melibatkan membuat projek yang dirancang sejak awal untuk menarik minat perniagaan besar.

Walaupun banyak projek saat ini nampaknya dibuat oleh atau untuk orang yang menginginkan kebebasan dari perniagaan terpusat, monopoli, dan pemerintah besar, yang lain telah memutuskan untuk mengambil jalan yang sama sekali berbeza dalam usaha untuk membezakan diri.

Qtum adalah projek blockchain yang berpusat di Singapura yang ditujukan tepat pada wajah perniagaan besar. Teruskan membaca ketika kita membahas beberapa asas Qtum, apa itu, dan apa yang sedang dicuba.

Qtum, blockchain untuk perniagaan?

Blockchain Perniagaan Qtum

Imej melalui Forbes.com

Sebilangan syarikat mempunyai pendapat negatif mengenai cryptocurrency secara umum. Ini mungkin kerana beberapa alasan, tetapi salah satu keluhan terbesar adalah mereka merasakan sifat mereka yang terdesentralisasi dan tidak terkawal menjadikan mereka tidak dapat dipercayai dan tidak dapat diramalkan.

Beberapa perniagaan bahkan boleh mengaitkan semua cryptocurrency dengan aktiviti jenayah, atau mungkin juga kecenderungan antikerajaan.

Qtum adalah projek cryptocurrency yang menawarkan kontrak pintar dan bertujuan untuk menyediakan interoperabiliti cross-blockchain. Qtum nampaknya merupakan garpu Ethereum, atau sesuatu klon. Walaupun Ethereum hari ini masih berjalan sepenuhnya dalam perlombongan bukti kerja, Qtum sudah berada dalam bukti-bukti dan merancang untuk tetap seperti itu.

Oleh kerana Qtum ditujukan untuk perniagaan, ada beberapa posting yang menunjukkan bahawa Qtum telah membuat perjanjian perniagaan dengan dua syarikat besar. Yang pertama adalah konglomerat kopi, Starbucks, walaupun tidak ada perincian mengenai apa yang diperlukan oleh perkongsian ini.

Yang kedua adalah dengan sebuah syarikat China yang dikenali sebagai 360 Kewangan yang menyediakan perisian antivirus dan firewall, dan juga menjalankan mesin carian bahasa Cina. Walaupun 360 tidak memiliki pangsa pasar yang hampir sama, namun dilaporkan mewakili hingga 10% pasaran carian China, menjadikannya cukup berharga.

Token Qtum

Permulaan Qtum agak ganjil awal tahun ini. Pada mulanya, serangkaian token Qtum dikeluarkan sebagai Token ERC-20. Token ini, bagaimanapun, tidak dimaksudkan untuk menjadi cryptocurrency Qtum terakhir.

Sebagai gantinya, mereka diciptakan dengan tujuan akhirnya ditukar dengan apa yang kemudian menjadi token bersih utama Qtum. Hari ini, pertukaran kerana kebanyakan orang sudah selesai dan tidak banyak token ERC-20 yang asli masih ada.

Malangnya, pertukaran seperti ini cenderung menimbulkan banyak kekeliruan, terutama di kalangan mereka yang tidak semestinya memahami perbezaan antara token ERC-20 dan token bukan ERC-20. Boleh dibayangkan bahawa beberapa orang mungkin secara tidak sengaja mengirim token Qtum baru ke dompet Ethereum yang mematuhi ERC-20 dan bukan dompet bersih utama Qtum yang betul.

Huobi QTUM

Daftar di Huobi dan Beli Token QTUM

Token Qtum telah melihat pertumbuhan yang stabil dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi harga per bitcoin mereka telah menunjukkan beberapa perubahan naik dan turun. Hari ini, satu token Qtum berharga sekitar $ 38 setiap satu. Ini bermaksud bahawa mereka yang mendapat awal Qtum memperoleh sekurang-kurangnya tahap keuntungan.

Di samping itu, kerana Qtum adalah model bukti kepentingan, pembeli awal kemungkinan akan dapat melakukan pertaruhan dengan lebih mudah daripada pengguna akhir yang perlu membayar yuran masuk yang lebih tinggi.

Pesaing Ethereum?

Nampaknya perbezaan terbesar antara Qtum dan Ethereum kebanyakan berdasarkan pemasaran, dan bahawa Qtum sudah menjalankan konsensus bukti-kepentingan. Sayangnya untuk Qtum, Ethereum sudah mempunyai permulaan yang besar dan sudah merangkumi beratus-ratus projek yang berbeza, dengan banyak syarikat besar seperti Microsoft mendapat terbabit.

Ini tidak bermaksud bahawa semua harapan hilang untuk Qtum, bagaimanapun, kerana persembahan mereka cukup berbeda sehingga mereka dapat menarik perniagaan yang cukup untuk dapat dilaksanakan. Perlu juga diperhatikan bahawa Qtum bukan satu-satunya platform kontrak pintar yang ditujukan untuk perniagaan besar.

NEM juga melakukan taktik serupa dan mensasarkan diri mereka pada perniagaan besar sebagai fokus utama pertumbuhan mereka. NEM telah wujud selama beberapa tahun sekarang dan juga menyaksikan pertumbuhan yang stabil. Semasa membandingkan penilaian kedua mata wang di coinmarketcap.com, kita dapat melihat bahawa Qtum adalah bernilai pada $ 2.7 bilion di mana NEM mempunyai keseluruhan penilaian sebanyak $ 6.5 bilion.

Unit NEM individu berharga kurang dari satu dolar biasanya, kerana terdapat jumlah penawaran hampir 9 miliar unit, sedangkan Qtum mempunyai bekalan sekitar 100 juta atau lebih.

Siapa di belakang Qtum?

Pasukan Qtum

Pasukan Qtum. Sumber: Qtum.org

Qtum dikendalikan oleh Qtum foundation yang dipimpin oleh Patrick Dai. Dai berasal dari latar belakang konglomerat Cina Alibaba dan lulus dari Draper University yang berpusat di Silicon Valley. Draper University nampaknya merupakan kolej teknikal untung. Dai juga muncul di media kerajaan China untuk membincangkan Qtum baru-baru ini.

Yang lain ahli pasukan mempunyai pengalaman dalam pentadbiran perniagaan, pengembangan perisian, pembangunan web, pembangunan mudah alih, dan beberapa projek lain. Pasukan itu sendiri terdiri dari orang-orang yang kebanyakannya berlatar belakang daratan China, dan beberapa pasukan lain dari seluruh dunia.

Laman web syarikat juga menyenaraikan Roger Ver sebagai “penyokong”. Bagi mereka yang tidak tahu, Roger cukup terkenal dalam komuniti bitcoin. Dia sering membuat kenyataan inti tunai dan anti-bitcoin yang sangat pro-bitcoin. Walaupun dia mempunyai banyak penyokong, dia adalah tokoh yang suka bertengkar.

Adakah Qtum berpeluang?

Walaupun nampaknya tiba-tiba terdapat sebilangan besar klon Ethereum di pasaran hari ini yang semuanya ingin menawarkan kontrak pintar dan penyelesaian berorientasikan perniagaan lain, tentunya akan ada cukup ruang di pasaran untuk lebih dari satu pemain.

Yang menjadi faktor penentu penting ialah bagaimana projek-projek ini dapat membezakan antara satu sama lain. Oleh kerana Ethereum pertama kali memasarkan, ia telah menjadi standard emas platform kontrak pintar.

Dengan cara yang sama, bitcoin telah menjadi standard cryptocurrency emas. Qtum mempunyai banyak persaingan, termasuk projek NEO terkenal yang juga berasal dari China.

Qtum mempunyai beberapa ciri menarik seperti model bukti kepentingannya, dan fokus pada sokongan mudah alih. Adakah ini cukup untuk menjayakannya? Atau hanya pemain yang layak beberapa tahun lagi? Yang boleh kami katakan adalah, kami teruja untuk melihat bagaimana keadaan berlaku.

Gambar Pilihan melalui Qtum.org

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me