Adopsi CryptoCurrency Pasar Baru – Apa Yang Perlu Dilakukan

Semua orang bercakap mengenai penggunaan cryptocurrency dan bagaimana ia boleh mengganggu keseluruhan sistem kewangan.

Ceramah ini mendapat daya tarikan dengan setiap mata wang fiat tambahan yang mengalami kenaikan kadar inflasi. Di negara-negara seperti Venezuela, nampaknya fiat telah melintasi titik tidak kembali dan bahawa ketika kejatuhan sistem monetari negara adalah persoalan ‘jika’, bukan ‘kapan’.

Walau bagaimanapun, krisis mata wang fiat adalah peluang bagi cryptocurrency untuk meningkatkan kadar penggunaan dan menyediakan sistem alternatif kepada orang lain.

Soalan besar ialah: ‘Apakah cara terbaik untuk menyemai benih penggunaan cryptocurrency?’

Kes Untuk Penggunaan Crypto

Cryptocurrency dalam bentuk paling tulen dicadangkan untuk bertindak sebagai wang tunai digital. Ini digariskan dalam kertas putih Bitcoin lebih dari sepuluh tahun yang lalu. Ringkasnya, ini bermaksud bahawa cryptocurrency dibayangkan untuk bertindak sebagai media pertukaran.

Keluk Lekapan Teknologi

Keluk Penerapan Teknologi

Jadi, mengapa cryptocurrency lebih baik daripada mata wang fiat?

 • Boleh diakses: 28% daripada populasi dunia (2.2 bilion orang) tidak memiliki bank dan dikeluarkan dari infrastruktur kewangan semasa. Tidak seperti akaun bank, cryptocurrency tidak memerlukan anda mengisi borang permohonan untuk membenarkan transaksi atau menyimpan nilai. Sebaliknya, sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet boleh menggunakan crypto dan memindahkan nilai ke mana sahaja di dunia
 • Anda berada dalam kawalan: Dengan sistem kewangan tradisional, anda mempercayakan dana anda kepada pihak ketiga seperti bank. Sekiranya bank yang anda simpan wang anda muflis dan kerajaan dapat / tidak akan menyelamatkan pemegang akaun, maka anda akan kehilangan dana dalam akaun anda. Dengan cryptocurrency, anda adalah pemilik sebenar dana anda dan anda tidak mempunyai pergantungan pihak ketiga.
 • Penyelesaian transaksi pantas: Adakah anda pernah menghantar wang ke luar negara dan menyedari bahawa diperlukan beberapa hari untuk melakukan transaksi? Itu bukan sahaja menjengkelkan, kerana perniagaan dengan kelajuan perlahan ini boleh memakan masa dan wang. Dengan cryptocurrency, transaksi dapat diselesaikan dalam beberapa minit.
 • Selamat: Buku besar disimpan di rantaian blok. Kaedah penyimpanan rekod ini terbukti sangat selamat. Sebagai contoh, lejar Bitcoin memperoleh nilai sekitar $ 200 bilion dan tidak pernah dikompromikan pada tahap mana pun selama sepuluh tahun seumur hidupnya.
 • Perlindungan daripada penipuan: Urus niaga cryptocurrency disimpan di lejar awam. Ini bermaksud bahawa tidak ada pihak yang berpusat seperti bank atau pemerintah yang memiliki kendali dan bahawa pelaku jahat tidak boleh menyunting buku besar secara curang untuk kepentingan mereka sendiri.
 • Selamat: Buku besar disimpan di rantaian blok. Kaedah penyimpanan rekod ini terbukti sangat selamat. Sebagai contoh, lejar Bitcoin memperoleh nilai sekitar $ 200 bilion dan tidak pernah dikompromikan pada tahap mana pun selama sepuluh tahun seumur hidupnya.
 • Tahan Inflasi: Sebilangan besar kripto mempunyai bekalan yang terhad. Tidak seperti mata wang fiat, cryptocurrency tidak membenarkan percetakan wang tanpa henti. Secara teori, ini harus melindungi daya beli orang kerana semakin banyak orang menggunakan crypto.

Tahap Penggunaan Crypto Semasa

Jadi, di mana kita sekarang dalam hal penggunaan cryptocurrency? Yang benar adalah bahawa pada masa ini kita mempunyai tahap penggunaan adopsi crypto global yang sangat rendah.

Bitcoin tidak diragukan lagi adalah kripto paling popular di dunia dan data menunjukkan bahawa hanya ada 22.9 juta dompet Bitcoin wujud. Memandangkan terdapat 7.7 bilion orang di planet ini, ini bermakna terdapat satu alamat dompet Bitcoin untuk setiap 336 orang.

Kadar Penggunaan Kripto

Kadar Penggunaan Crypto di negara-negara. Sumber: Stata

Ini adalah tahap penggunaan global yang sangat rendah, terutamanya ketika kita mempertimbangkan:

 • Sebilangan besar pemilik Bitcoin memegang lebih dari satu dompet Bitcoin.
 • 15.5 juta dompet Bitcoin yang ada mengandungi Bitcoin bernilai kurang dari $ 1.
 • Hanya 2.5 juta dompet yang memegang Bitcoin bernilai lebih dari $ 100.

Ya, mungkin ramai yang pernah mendengar mengenai cryptocurrency dalam berita arus perdana. Walau bagaimanapun, jumlahnya tidak berbohong. Yang benar ialah hanya sebahagian kecil penduduk dunia yang berada dalam cryptocurrency sekarang. Sekiranya anda memiliki Bitcoin bernilai $ 100, maka anda sudah boleh termasuk di antara 2.5 juta pemegang dompet Bitcoin terkaya.

Memang benar bahawa terdapat lebih dari 2,000 cryptocurrency lain di luar sana dan Bitcoin bukanlah satu-satunya. Walau bagaimanapun, intinya adalah bahawa tahap penggunaan cryptocurrency mungkin lebih rendah daripada yang anda fikirkan.

Di Mana Kemungkinan Pengambilan Crypto Massa?

Sebilangan besar projek cryptocurrency nampaknya menggunakan pendekatan ‘Sekiranya kita membinanya, orang akan datang’. Pasti, ini mungkin strategi yang wajar. Namun, adakah ini strategi terbaik dan bolehkah kita melakukan lebih banyak lagi untuk membantu mendidik orang ramai mengenai manfaat cryptocurrency?

Kebenaran yang tidak selesa adalah bahawa sebahagian besar pasaran cryptocurrency terdiri daripada peserta yang tinggal di negara maju. Sebilangan besar USD, EUR dan GBP berfungsi dengan baik sebagai medium pertukaran.

Memang benar bahawa sebilangan ideologi menentang mata wang yang dikeluarkan oleh kerajaan ini. Namun, intinya adalah bahawa tidak ada keperluan mendesak bagi majoriti penduduk untuk mencari sistem wang alternatif. Sebaliknya, crypto digunakan sebagai kaedah spekulasi.

Perkara berbeza di komuniti yang terletak di tempat-tempat seperti Venezuela, Argentina, dan Afrika Timur. Di sini, terdapat sebilangan besar komuniti yang terjejas oleh masalah berikut:

 • Infrastruktur Pembayaran yang lemah
 • Sebilangan besar penduduk tidak mempunyai bank
 • Tahap inflasi yang tinggi

Jenis komuniti inilah yang mempunyai kes penggunaan paling praktikal untuk crypto. Pada pendapat kami, ini adalah jenis lokasi yang kemungkinan besar menggunakan cryptocurrency secara besar-besaran dalam masa terdekat.

Adakah Mereka Yang Mempunyai Masalah Perbankan Atau Mata Wang Mengamalkan Crypto

Venezuela mungkin merupakan contoh paling jelas bagi masyarakat yang mengalami masalah perbankan dan mata wang.

 • Kawalan modal: Pemerintah telah memberlakukan penarikan pada pengeluaran ATM, membatasi warganegara untuk pengeluaran tunai bernilai $ 1 sehari.
 • Tanpa Bank: Menurut Bank Dunia, daripada 31.6 juta orang yang tinggal di Venezuela, 9.5 juta orang tidak bank. Itu adalah 30% daripada keseluruhan populasi.
 • Hiperinflasi: IMF telah memberi amaran bahawa inflasi Venezuela dapat mencecah satu juta persen pada 2018.

Crypto Hyperinflasi Venezuela

8 Tomoto atau wang tunai ?. Imej melalui Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Venezuela adalah kes yang melampau. Namun, ia memberikan gambaran yang menarik mengenai apakah jenis keadaan ekonomi ini mendorong penggunaan crypto.

Oleh itu, apa yang diberitahu oleh statistik kepada kami?

Oleh itu, sangat sukar untuk mendapatkan data jumlah dagangan cryptocurrency mengikut negara. Sebab mengapa sebahagian besar perdagangan berlaku pada:

 • Pertukaran cryptocurrency: Siapa yang tidak melepaskan perincian statistik mengikut negara.
 • Perdagangan di kaunter: Terdapat spekulasi bahawa lebih banyak perdagangan cryptocurrency berlaku di pasaran OTC daripada di pertukaran cryptocurrency. Kerana urus niaga berlaku di luar pertukaran, tidak ada catatan jumlah transaksi yang benar dari jenis perdagangan ini.

Walau bagaimanapun, perkhidmatan perdagangan crypto peer to peer, LocalBitcoins, melepaskan data perdagangan mengikut negara. Dengan mata wang hiperinflasi Venezuela, ini adalah tugas yang tidak bermakna untuk menilai jumlah dagangan Bitcoin berbanding Bolivar.

Volume Bitcoins Tempatan Venezuela di Bolivar

Jumlah dagangan Bitcoin tempatan di Bolivar Image via duit syiling.dance

Apabila kita melihat jumlah perdagangan Venezuela dalam Bitcoin, jelas menunjukkan bahawa terdapat peningkatan permintaan.

Volume Bitcoin Lokal Venezuela dalam Bitcoin

Jumlah dagangan Bitcoins BTC tempatan di Venezuela. Imej melalui duit syiling.dance

Kita dapat melihat dari carta bahawa jumlah dagangan Bitcoin bulanan meningkat dua kali ganda dari sekitar 2,000 Bitcoin pada bulan Jun 2018 kepada 4,000 BTC setiap bulan pada bulan November. Sekarang ini mungkin tidak kedengaran.

Walau bagaimanapun, kita harus sedar bahawa LocalBitcoins (yang berdasarkan data ini) mungkin hanya membentuk sebahagian kecil dari perdagangan cryptocurrency sebenar yang berlaku di negara ini. Juga, kawalan modal yang menindas dan penurunan nilai Bolivar bermaksud lebih sukar bagi penduduk tempatan untuk membeli Bitcoin (atau cryptocurrency lain dalam hal ini).

Dalam kes Venezuela, data sepertinya menyokong idea bahawa keadaan ekonomi yang semakin buruk menyebabkan minat dan penggunaan cryptocurrency meningkat.

Usaha Penerapan Pasaran Berkembang Semasa

Ramai di antara anda mungkin pernah mendengar tentang bagaimana Kumpulan Dash Core pekerja memberikan cryptocurrency di Venezuela dan bagaimana duta Dash berjaya meyakinkan peniaga untuk menerima crypto.

Sudah tentu terdapat banyak cryptocurrency berbeza yang kini memfokuskan usaha adopsi di pasaran baru muncul. Namun, terdapat persoalan mengenai taktik dan kesinambungan Dash Core Group.

Adakah kaedah yang lebih baik untuk menyemai benih penggunaan cryptocurrency dalam komuniti jenis ini?

Apa itu Nimiq?

Sebilangan besar orang mungkin tidak pernah mendengar tentang Nimiq (NIM) sebelumnya. Untuk memahami bagaimana Nimiq dapat memberikan sumbangan besar dalam usaha penggunaan cryptocurrency secara keseluruhan, anda perlu memahami apa sebenarnya projek ini.

Cryptocurrency Nimiq

Nimiq adalah Blockchain berasaskan penyemak imbas yang direka untuk kesederhanaan. Sebab keberadaan Nimiq adalah untuk membawa manfaat teknologi blockchain kepada khalayak arus perdana.

Untuk mencapai tujuan itu, Nimiq dibangun dari bawah untuk mengatasi dan memecahkan halangan masuk yang menghentikan penggunaan arus utama teknologi blockchain. Nimiq diliputi oleh pemikiran filantropik yang kuat dan akan selalu menjadi sumber terbuka dan didorong oleh masyarakat.

Ciri utama Nimiq adalah:

 • UI minimum, UX optimum
 • Penjelasan dan panduan pengguna apabila diperlukan
 • Prosedur onboarding untuk pengguna baru dan pengguna baru untuk crypto
 • Menjalankan Pemasangan secara percuma di penyemak imbas anda
 • Aplikasi mudah alih asli juga akan tersedia
 • Reka bentuk dan bahasa yang menarik juga bagi orang bukan teknikal
 • Moderator komuniti tempatan yang menggunakan bahasa anda
 • Menawarkan UI dalam pelbagai bahasa
 • Bertujuan khusus untuk pasaran dengan sistem fiat bermasalah

Nimiq adalah Crypto dibuat sederhana. Nimiq bertujuan untuk menjadi protokol pembayaran terdesentralisasi dengan prestasi terbaik dan termudah & ekosistem.

Projek ini berusaha untuk menggabungkan penyelidikan blockchain seni dan teknologi web. Nimiq adalah berasaskan penyemak imbas dan itu bermakna tidak diperlukan pemasangan aplikasi.

Bagaimana Nimiq Boleh Menyumbang Untuk Penggunaan Crypto?

Ada banyak projek di luar sana yang berusaha membantu usaha adopsi dalam masyarakat yang menghadapi masalah perbankan atau mata wang. Walau bagaimanapun, strategi umum adalah untuk menyebarkan crypto di kawasan yang terjejas.

Penerapan Crypto di Afrika

Penerapan Bitcoin Afrika. Imej Sumber

Nimiq baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka sedang mempertimbangkan untuk penggunaan cryptocurrency yang bercita-cita tinggi cadangan yang melampaui penggunaan. Rencana ini mengusulkan untuk membuat studi kasus di lokasi yang ditentang oleh masalah mata wang dan perbankan. Telah dikemukakan bahawa fasa penyebaran harus terdiri dari tiga bahagian:

 • Pertukaran tempatan: Untuk menukar mata wang tempatan menjadi crypto dan dari crypto ke mata wang tempatan.
 • Airdrop dunia nyata: Tempat kripto diedarkan kepada penduduk tempatan sebagai hadiah. Sama seperti inisiatif cryptocurrency lain seperti Dash, ini untuk mendorong perusahaan bebas dalam komuniti dan bertindak sebagai pakej rangsangan tempatan.
 • Inkubator: Berfokus untuk mempromosikan pertumbuhan ekonomi tempatan dengan menyokong sumber daya dan sokongan penduduk tempatan untuk mewujudkan perniagaan dalam talian untuk mengambil bahagian dalam ekonomi digital global.

Selain inkubator, ini nampaknya bukan idea baru. Namun, di mana rancangan yang ditaja oleh Nimiq membezakan dirinya daripada yang lain adalah dengan mencadangkan:

 • Sumber terbuka: Pelan komprehensif juga melibatkan membenarkan komuniti cryptocurrency untuk memperhalusi dan memperbaikinya.
 • Kaedah saintifik: Dikemukakan bahawa akademik dalam bidang ekonomi dan teknologi akan memainkan peranan penting dalam memberikan maklum balas tambahan untuk menyempurnakan rancangan itu dan Nimiq harus membuka kajian kes ini hingga penelitian akademik. Rancangan ini juga mengemukakan bahawa penting untuk berunding dengan ahli akademik dalam bidang penyelidikan antropologi mengenai mata wang fizikal alternatif untuk membantu meningkatkan lagi kajian kes.
 • Nilai akademik: Sebab mengapa kebanyakan penyelidikan akademik telah difokuskan pada aspek teknikal blockchain adalah kerana kekurangan kehidupan sebenar, kajian kes penggunaan crypto. Sekiranya rancangan itu berjalan lancar, Nimiq tidak hanya akan menawarkan para akademik peluang untuk mempelajari kajian kes penggunaan crypto dunia nyata, tetapi juga secara aktif mengajak mereka untuk membentuk kajian kes untuk memenuhi persyaratan penelitian mereka.
 • Menggalakkan pertumbuhan ekonomi dalam kajian kes: Cadangan itu juga memikirkan pembangunan manusia di kawasan kajian kes. Rancangan itu mencadangkan penciptaan inkubator, yang menyediakan akses ke peralatan komputer dan mengajar penduduk tempatan bagaimana membina perniagaan dalam talian. Juga dicadangkan agar incubees diberi gaji selama bertahun-tahun sehingga mereka dapat menumpukan semua usaha mereka untuk membangun perniagaan mereka. Perkara yang menarik mengenai konsep ini adalah bahawa jika berjaya, ini akan menyuntikkan wang baru ke dalam ekonomi tempatan dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi tempatan.
 • Bekerjasama dengan badan amal dan usahawan: Juga dikemukakan bahawa badan amal tempatan dapat membantu penyebaran kajian kes dan memberikan wawasan penting mengenai pengoptimuman rancangan. Ini nampaknya masuk akal. Ketika berhubungan dengan komuniti keusahawanan, rencana tersebut menunjukkan bahawa kumpulan ini akan disasarkan untuk membantu menjalankan inkubator melalui menjalankan seminar dalam talian. Sedikit seperti Ted-Talk interaktif.

Rancangan Apa Yang Telah Dicadangkan?

Nimiq telah menyatakan bahawa cadangan itu pada masa ini sedang dinilai dan bahawa ia adalah dokumen hidup, yang bermaksud terbuka untuk input lebih lanjut dari komuniti cryptocurrency, badan amal, usahawan dan akademik.

Cadangan Penggunaan Kripto

Sememangnya, pasukan Nimiq sendiri melaporkan bahawa mereka “menilai idea dan sebarang keputusan mengenai apakah akan meneruskan walaupun dengan fasa satu hanya akan dibuat setelah mendapat maklum balas masyarakat” Kami secara ringkas menguraikan fasa untuk anda:

1. Fasa penyelidikan tambahan: mengenal pasti lokasi kajian kes, badan amal & bantuan akademik.

 • Objektif: Untuk mencari kawasan kajian kes dengan kebarangkalian tertinggi penggunaan cryptocurrency dan menilai ketersediaan bantuan amal tempatan untuk menyebarkan kajian kes.
 • Kaedah: Penggunaan penyelidikan kualitatif dan kuantitatif. Ini termasuk bekerjasama dengan ahli akademik yang mengkhususkan diri dalam wang, pertukaran, nilai, kreativiti, dan gerakan sosial.

2. Jangkauan Kepada – Badan Amal, Akademik, Penjaga Pintu & Usahawan

 • Objektif: Untuk membentuk perkongsian untuk membantu penyebaran kajian kes dan meningkatkan lagi nilai akademik inisiatif.
 • Kaedah: Jangkauan.

Fasa ini merangkumi menjalin perkongsian dengan yang berikut:

 • Akademik: Untuk mengoptimumkan rancangan dan memastikan bahawa kajian kes memberikan nilai akademik sebanyak mungkin.
 • Penjaga Pintu: Adakah orang yang bertanggungjawab dalam operasi kajian kes dari hari ke hari.
 • Badan Amal Tempatan: Untuk mengesahkan penyelidikan sebelumnya, berikan pandangan tambahan dan bekerjasama dalam penyebaran kajian kes.
 • Usahawan: Untuk membantu menyokong inkubator tempatan dan meningkatkan kemahiran dengan kemahiran yang diperlukan untuk membina perniagaan yang kompetitif.

3. Penyebaran Kajian Kes

 • Objektif: Menetapkan kajian kes di kawasan sasaran.
 • Kaedah: Menjalankan tindakan penyebaran yang dicadangkan.

Tindakan yang digariskan dalam rancangan tersebut meliputi:

 • Video onboarding pendidikan: Pembuatan video untuk mengajar penduduk tempatan mengenai cryptocurrency secara besar-besaran. Menariknya, rancangan itu mencadangkan untuk membuat video lain yang ditujukan kepada pengusaha tempatan dan menjelaskan faedah menerima cryptocurrency sebagai kaedah pembayaran.
 • Menetapkan pertukaran tempatan: Terdapat banyak perincian dalam rancangan yang dicadangkan dan perhatian khusus telah diberikan kepada keselamatan dan keselamatan.
 • Menumpang penduduk tempatan: Telah digariskan bahawa penduduk tempatan harus ditunjukkan video onboarding dan berpartisipasi dalam Q&Sesi sebelum diberi kripto.
 • Menyiapkan inkubator: Tahap terperinci yang luar biasa telah diberikan mengenai cara ini berfungsi, proses pemilihan dan peraturan untuk inkubator. Cadangan ini tersedia untuk umum bagi anda yang berminat dengan perincian mekanisme insentif.

Kelebihan Nimiq

Nimiq bermaksud mensasarkan komuniti di mana cryptocurrency mereka mempunyai kelebihan terbesar. Strategi ini sesuai dengan kekuatan NIM dan memberikan peluang kesuksesan terbaik untuk kajian kes (jika meneruskannya).

Ini bermaksud bahawa komuniti sasaran harus melihat nilai berikut:

 • Cepat & Transaksi Mudah: Tumpuan Nimiq pada kesederhanaan semestinya membantunya untuk diterima pakai dalam pelbagai komuniti daripada cryptos yang lebih kompleks.
 • Bayaran Transaksi Rendah: Pada masa ini, kos transaksi kurang dari satu sen.
 • Berasaskan penyemak imbas: Perkara menarik mengenai NIM ialah tidak perlu memuat turun untuk menggunakannya. Ini sebenarnya merupakan kesepakatan besar di kawasan di mana terdapat hubungan yang lemah dan pemilikan komputer riba / desktop yang rendah. Nimiq membantu mengurangkan titik kesakitan di sekitar halangan untuk diterima pakai dan ini mungkin merupakan kekuatan terbesar kripto.

Kata Akhir

Perbahasan mengenai penggunaan cryptocurrency hanya akan dipergiat apabila mata wang fiat mengalami inflasi yang cepat dan ruang crypto akan matang. Bagaimanapun, jika cryptocurrency benar-benar masa depan, maka penggunaan perlu dilakukan pada satu ketika.

Tanpa itu, skeptikal crypto dalam media arus perdana akan selalu menunjukkan kegagalan penggunaan sebagai bukti bahawa percubaan crypto telah gagal.

Nimiq mungkin telah menaja salah satu rancangan paling komprehensif dan fokus untuk penggunaan cryptocurrency. Sekiranya mereka memilih untuk terus maju dan dapat memanfaatkan komuniti kripto, akademik, amal dan keusahawanan, kami berpendapat bahawa arus perdana akan mula melihat mengapa crypto harus dipandang serius.

Idea Nimiq mengenai sumber terbuka cadangan penggunaan dan membenarkan sesiapa sahaja untuk menyumbang dapat memainkan peranan besar di masa depan usaha penerapan crypto, dengan membiarkan orang lain di masa depan untuk membangun penyelidikan ini. Lagipun, apa yang kita hilang dalam penggunaan crypto adalah peta. Sekiranya rancangan itu berjalan lancar, nampaknya Nimiq akan memainkan peranan penting dalam membuat rancangan awal ini.

Walaupun pasukan Nimiq gagal dalam usaha adopsi mereka, asas ini tentu dapat dibangun untuk membantu projek lain dalam usaha adopsi di masa depan. Itulah sebabnya Nimiq berpotensi memberikan sumbangan besar terhadap penggunaan crypto dan mengapa inisiatif yang bermanfaat untuk menyokong.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Pendedahan: Penulis menyimpan beberapa NIM dalam portfolio mereka dan diberi pampasan dalam kapasiti perundingan bebas jangka panjang oleh Nimiq. Artikel ini tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat pelaburan. Sentiasa buat kajian anda sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me