Apa itu Bakkt? Penyelesaian Crypto untuk Institusi

Sejak pasaran mata wang kripto mulai jatuh pada awal tahun ini, orang mengatakan bahawa “wang institusi” akan datang.

Mereka telah berdoa, berharap dan mengharapkan bintang bahawa institusi kewangan besar akan melompat ke pasaran cryptocurrency dan menampung kerugian.

Walaupun doa-doa ini telah terdengar di telinga pekak selama 8 bulan terakhir, semuanya akan berubah dengan masuknya syarikat bernama “Bakkt”. Ya, kami mempunyai keletihan “wang institusi” pada masa ini dan ada yang langsung ragu-ragu.

Dengarkan kami walaupun …

Apa itu Bakkt?

Bakkt akan menjadi tawaran mata wang digital terbuka dan terkawal sepenuhnya yang akan dikuasakan oleh penyelesaian awan Microsoft Azure. Platform sumber terbuka yang selamat ini akan menghubungkan pelbagai pengguna cryptocurrency dari pelabur ke peniaga dan pengguna. Seperti yang dinyatakan dalam asal mereka siaran akhbar:

Bakkt direka untuk berfungsi sebagai jalan yang terukur untuk penyertaan institusi, pedagang dan pengguna dalam aset digital dengan mempromosikan kecekapan, keselamatan dan utiliti yang lebih besar

Bakkt adalah inisiatif oleh Intercontinental Exchange (ICE) yang merupakan pengendali utama pertukaran global dan pusat penjelasan. Ini dengan serta-merta menambah banyak kesahihan pada penawaran baru.

Mereka juga menyebutkan dalam siaran pers bahawa mereka akan bermitra dengan sejumlah perusahaan lain yang akan membantu mereka membuat ekosistem ini. Selain Microsoft, mereka juga telah bekerjasama dengan Starbucks dan BCG.

Ya, betul, anda akhirnya dapat membeli Starbucks Latte anda dengan cryptocurrency.

Ekosistem juga akan merangkumi pasaran yang diatur secara persekutuan dan juga pilihan pergudangan. Ini bermaksud bahawa pengguna platform Bakkt akan mempunyai beberapa bentuk perkhidmatan penjaga yang dikawal selia oleh kerajaan melalui Bakkt.


Bakkt juga melompat tepat ke pasaran niaga hadapan Bitcoin. Walau bagaimanapun, tidak seperti penawaran niaga hadapan semasa, ini akan diselesaikan secara fizikal dan tidak diselesaikan secara tunai. Bitcoin fizikal akan disimpan dalam penyelesaian pergudangan yang selamat dan diinsuranskan.

Teknologi Bakkt juga telah dikembangkan dalam jangka masa yang panjang. Menurut Kelly Loeffler, CEO, mereka telah “membina kilang” selama 18 bulan terakhir. Di dalam temu ramah yang sama, dia menyatakan bahawa ia dibina dengan sangat rahsia dan namanya baru diputuskan baru-baru ini.

Sekarang setelah anda mempunyai idea tentang apa itu Bakkt, mari kita lihat lebih mendalam mengapa ia boleh menjadi ubat mujarab bagi pelabur institusi.

Faedah Bakkt untuk Institusi

Alasan bahawa begitu banyak orang merasa kecewa terhadap ekosistem Bakkt adalah kerana ia memecahkan sejumlah halangan utama untuk masuk. Halangan ini tetap bertahan walaupun syarikat lain telah berusaha untuk mengatasinya.

Faedah Bakkt untuk Institusi

Sebilangan Manfaat untuk Institusi dari Bakkt

Halangan tersebut terutama berkaitan dengan keselamatan dana, kekurangan instrumen derivatif yang tersedia dan juga kekurangan penggunaan cryptocurrency pengguna skala besar.

Keselamatan Dana

Ini boleh dikatakan pertimbangan terpenting bagi mana-mana pelabur institusi.

Cukup mudah bagi seorang pengurus wang untuk menyimpan aset tradisional seperti saham, bon dan komoditi. Sangat sukar untuk mencuri aset ini atau benar-benar kehilangannya.

Walau bagaimanapun, kita semua tahu betapa mudahnya penggodam menyedot mata wang digital. Begitu juga, melalui salah urus kunci peribadi dan kehilangan kata laluan, cryptocurrency juga dapat dimusnahkan atau hilang selama-lamanya.

Anda hanya perlu memikirkan tekanan yang anda lalui untuk melindungi kepemilikan cryptocurrency anda dari beberapa ribu dolar. Sekarang bayangkan senario anda memegang $ 100 juta dalam kripto ribuan pelabur.

Bayangkan implikasi kehilangan bencana atau hack yang membawa kepada pelanggaran tugas fidusiari. Bayangkan ancaman tuntutan undang-undang dan pemusnahan reputasi pelaburan anda yang luar biasa.

Fikiran yang menakutkan memang.

Rasanya tidak ada penyelesaian penjaga cryptocurrency yang ada di pasaran. Anda mempunyai penyelesaian dari Pangkalan Wang Syiling dan Gemini, kedua-duanya adalah nama besar dan mapan dalam industri cryptocurrency.

Bunker Penyimpanan Sejuk Xapo

Masuk ke pusat data Deltalis dan bunker penyimpanan sejuk. Sumber Gambar: QZ

Sekiranya itu tidak cukup selamat bagi pelabur institusi, peti besi Xapo akan menyimpan kripto anda dalam peti besi fizikal sebenar. Tersembunyi di bunker Swiss, kunci peribadi anda akan dijaga oleh pengawal manusia dan digital.

Walau bagaimanapun, penyelesaian ini tidak diatur secara federal. Itu bererti bahawa di sebalik keselamatan penawaran ini, selalu ada kemungkinan kecil kerugian itu dapat terjadi. Tidak ada backstop sekiranya berlaku kerugian ini.

Sekarang Bakkt memperkenalkan prospek pergudangan “yang diatur secara federal”. Ini boleh menjadi penyelesaian yang sedikit lebih enak untuk pelabur institusi daripada menyimpan kunci peribadi mereka di sisi gunung di Switzerland.

Lebih-lebih lagi, penyelesaian Bakkt dapat meningkatkan penjualan dan pemindahan Bitcoin fizikal. Biasanya, jika mereka ingin memperdagangkan sekuriti ini, mereka harus melakukan transaksi OTC atau bergantung pada pertukaran kripto yang tidak terkawal.

Kedua-duanya kurang optimum.

Namun, jika kedua-dua pelabur institusi ini menyimpan Bitcoin mereka di Bakkt, maka prosesnya akan dipermudahkan. Mereka dapat melakukan perdagangan di platform ICE dalam beberapa saat dan kemudian Bitcoin segera dipindahkan di antara akaun penjaga mereka di Bakkt.

Instrumen Derivatif

Ketika menguruskan risiko di pasaran kewangan, pelabur institusi dan perniagaan biasanya akan beralih ke instrumen derivatif.

Ini adalah instrumen seperti niaga hadapan dan opsyen yang dapat digunakan untuk melindungi risiko pasaran yang besar. Mereka telah ada selama beratus-ratus tahun dan telah digunakan oleh petani, syarikat, dana lindung nilai dan pengurus wang.

Opsyen dan niaga hadapan Cryptocurrecy baru sahaja dilancarkan di pasaran Bitcoin. Walaupun mereka telah berada dalam bentuk yang tidak terkawal selama beberapa tahun, baru tahun lalu kita melihat kontrak niaga hadapan pertama yang disenaraikan di CBOE.

Kontrak Bitcoin CBOE

Kontrak Niaga Hadapan CBOE XBT Bitcoin. Sumber Gambar: CBOE

Banyak di kalangan masyarakat melihat ini sebagai saat ketika pelabur institusi hendak melompat ke pasaran. Namun, perkara ini sebenarnya tidak berlaku. Salah satu sebab utama kekurangan penggunaan ini adalah kerana niaga hadapan ini diselesaikan secara tunai.

Ini bermaksud bahawa tidak ada Bitcoin sebenar yang ditukar dalam penyelesaian niaga hadapan ini. Oleh itu, jika anda seorang pengendali perlombongan yang besar dan anda ingin menjual Bitcoin anda ke hadapan, maka anda harus bergantung pada wang tunai sebagai pembayaran untuk masa depan. Anda masih perlu menjual Bitcoin fizikal anda di pasaran spot.

Lebih-lebih lagi, memandangkan terdapat kekurangan penyampaian fizikal di pasaran niaga hadapan Bitcoin bermakna terdapat ketidakefisienan harga. Ini telah mewujudkan keadaan di mana banyak peluang arbitraj crypto dibuka.

Bakkt boleh mengubahnya sepenuhnya.

Bakkt memperkenalkan kontrak niaga hadapan Bitcoin yang dihantar setiap hari. Ini akan dijamin sepenuhnya atau dibiayai terlebih dahulu. Namun, yang paling penting, mereka akan dihantar secara fizikal. Ini bermakna pihak lawan untuk melakukan perdagangan akan melakukan transaksi Bitcoin sebenar setelah tamat tempoh.

Ini boleh menjadi penyelesaian ideal untuk sebilangan perniagaan yang bergantung pada pembayaran cryptocurrency dan penukaran fiat. Sebagai contoh, ia akan menjadi penyelesaian yang ideal untuk pelombong Bitcoin yang perlu menjual duit syiling mereka ke hadapan. Itu boleh digunakan oleh pedagang dalam talian yang perlu menukar Bitcoin mereka menjadi fiat.

Cukup sederhana, ia membuka banyak kes penggunaan untuk kontrak dan bantuan ini dalam proses penemuan harga. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Bakkt, Kelly Loeffler

Ini menyokong integriti pasaran dan membezakan usaha kita dari niaga hadapan dan pertukaran crypto yang ada yang memungkinkan untuk margin

Walaupun konsep “penemuan harga” mungkin terdengar cukup amorf, ini sangat penting dalam pasaran kewangan. Ini membantu mengurangkan turun naik yang tidak perlu yang sering dikaitkan dengan pasaran Bitcoin.

Ini juga akan memberikan a gelung maklum balas positif untuk diterima pakai.

Semakin stabil harga Bitcoin, pengguna dan perniagaan lebih yakin untuk menggunakannya dan pengurus wang institusi yang lebih bersedia untuk memasukkannya ke dalam portfolio mereka.

Adopsi Pengguna

Walaupun kita semua mahu perniagaan dan pelabur institusi memasukkan Bitcoin dalam portfolio mereka, masih ada kekurangan insentif dari pengguna dan pelanggan mereka yang sebenarnya. Terdapat juga kekurangan infrastruktur yang lebih luas untuk menyokong pembayaran crypto.

Syarikat dan perniagaan ini ada untuk memenuhi pengguna akhir mereka dan hanya akan memikirkannya setelah mereka melihat keperluan. Inilah sebabnya mengapa penggunaan cryptocurrency runcit yang lebih luas diperlukan.

Walaupun banyak orang melabur secara aktif dalam mata wang kripto, belum banyak penggunaannya dalam perdagangan. Masih terdapat sebilangan besar penduduk yang tidak memahami kes penggunaan mata wang digital dan oleh itu tidak akan menahannya.

Bakkt ingin mengubahnya dengan banyak perkongsian mereka.

Pertama, ada perkongsian mereka dengan Starbucks. Ini akan membolehkan pelanggan mereka menukar cryptocurrency menjadi USD dan membelanjakannya di kedai mereka. Segera, anda mempunyai contoh yang jelas dan jelas mengenai kes penggunaan yang sangat ketara untuk wang tunai digital anda.

Menurut Starbucks VP, Maria Smith, dalam siaran akhbar asal baru-baru ini:

Sebagai peneraju Mobile Pay kepada lebih daripada 15 juta ahli Starbucks Rewards, Starbucks komited untuk inovasi untuk memperluas pilihan pembayaran untuk pelanggan kami

Walaupun membayar untuk kopi dengan crypto sangat bagus, infrastruktur asas inilah yang sedang dikembangkan yang paling menarik. Infrastruktur pembayaran fiat / crypto yang kuat dan mantap adalah salah satu perkara yang telah hilang.

Starbucks sudah mempunyai infrastruktur pembayaran yang cukup mantap dan selalu mendorong pengguna mereka untuk membayar dengan telefon mereka dan bukannya kad. Gabungkan ini dengan jangkauan rangkaian Microsoft Azure yang sangat besar dan anda mempunyai penyelesaian yang cukup kukuh.

Lebih Banyak Idea Besar Disokong oleh Bakkt

Terdapat juga sejumlah inovasi lain yang dibawa Bakkt ke pasar Bitcoin institusi yang dapat meningkatkan penggunaannya.

Sebagai contoh, mereka akan memberikan lebih banyak hubungan dengan pasaran dan maklumat cryptocurrency. Ini adalah sesuatu yang kurang dalam persekitaran semasa terutamanya kerana keperluan institusi teknologi besar berbeza dengan keperluan peniaga runcit.

Ahli Pasukan Bakkt

Ketua Pegawai Eksekutif ICE Exchange (Jeff Sprecher> bersama isteri dan Pengasas Bakkt (Kelly Loeffler). Sumber Gambar: Rezeki

Penyelesaian Bakkt akan merangkumi akses ke FIX API, umpan ticker gabungan dan ciri pelaporan peraturan dan perjanjian penyertaan.

Pada dasarnya, Bakkt akan membenarkan institusi-institusi ini menggunakan ekosistem niaga hadapan yang ada sebagai “lapisan kedua” di atas blockchain. Ini bermaksud bahawa pelanggan akan mempunyai akses ke pelbagai aplikasi perdagangan dan pengurusan risiko yang ada di ekosistem.

Mencari Ke Depan

Memandangkan janji yang dibawa oleh Bakkt, tidak hairanlah mengapa komuniti crypto begitu teruja. Ini tidak seperti banyak projek cryptocurrency lain yang lama dijanjikan dan tidak lama lagi.

Ia sedang dibangunkan oleh salah satu pengendali pertukaran antarabangsa terkemuka di dunia. Ia juga disokong oleh senarai panjang syarikat terkemuka termasuk Fortress Investment Group, Galaxy Digital, Horizons Ventures, Alan Howard, Pantera Capital dan Protocol Ventures.

Ini adalah petanda yang baik kerana satu-satunya kumpulan pelabur yang akan memahami sepenuhnya keperluan penyelesaian kripto institusi adalah pelabur institusi. Jelas, mereka melihat janji Bakkt.

Oleh itu, kita hanya boleh menunggu dengan penuh antisipasi untuk melihat apakah Bakkt memang akan berfungsi sebagai jalan masuk untuk pelabur institusi ke lebuh raya super cryptocurrency.

Gambar Pilihan melalui Fotolia & Bakkt

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me