Apa itu Blockchain? Bagaimana Bitcoin Menggunakan Teknologi Blockchain

>

Salin pedagang kripto terbaik di dunia oleh mendaftar untuk Shrimpy. Ini adalah kaedah termudah untuk berdagang seperti profesional, mengurus portfolio dan belajar mengenai cryptocurrency.

Dalam dekad yang lalu, dunia mengalami revolusi digital yang ditandai dengan munculnya banyak teknologi yang siap menangani beberapa cabaran terbesar umat manusia. Sejak itu, kami berada di pinggir tempat duduk kami, menyaksikan inovasi generasi seterusnya seperti kecerdasan buatan (AI), kereta tanpa pemandu, augmented reality, roket yang boleh digunakan semula, Internet of Things (IoT) antara lain telah mula mengambil alih hampir setiap aspek kehidupan seharian kita.

Di tengah-tengah bunyi "mengganggu" inovasi dan penukar permainan, satu teknologi tertentu telah menghasilkan kegembiraan paling banyak dalam beberapa tahun terakhir: teknologi blockchain. Blockchain, disebut-sebut oleh banyak orang sebagai masa depan, membentuk tulang belakang internet bernilai (iaitu, Web 3.0).

Adakah anda pernah cuba bertanya kepada seseorang mengenai teknologi blockchain? Anda mungkin mendapat jawapan di suatu tempat seperti "Oh, bukankah itu Bitcoin?"

Anda tidak bersendirian.

Namun, hakikatnya masih ada: Bitcoin hanyalah sekeping pai blockchain pepatah. Inovasi di ruang blockchain tersebar di pelbagai industri. Sepanjang artikel ini, kami akan mengetahui betapa pentingnya blockchain dan bagaimana teknologi ini akan terus merevolusikan dunia digital kita.

Pinjaman Crypto

Kewangan yang terdesentralisasi adalah tiket paling panas pada tahun 2020. Bagaimana anda dapat memanfaatkan semua yang ditawarkan oleh industri DeFi?

Bagaimana Semuanya Bermula

Blockchain dibuat pada tahun 2008 oleh Satoshi Nakamoto, nama yang dipercayai sebagai nama samaran orang atau entiti yang identitinya masih menjadi misteri sehingga kini. Pada mulanya, Nakamoto merancang blockchain untuk satu tujuan: untuk digunakan sebagai lejar diedarkan untuk mengesahkan dan merekod transaksi Bitcoin.

Pada tahun yang sama, Satoshi Nakamoto menerbitkan Buku putih Bitcoin, “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer”, dan mengembangkan mata wang digital peer-to-peer pertama, Bitcoin, hampir setahun kemudian. Sehubungan itu, Bitcoin boleh dianggap projek pertama yang menerapkan teknologi blockchain.

Sejak dilancarkan Bitcoin, teknologi blockchain telah melampaui Bitcoin. Blockchain telah disesuaikan untuk memenuhi keperluan pelbagai industri, tetapi aplikasi teknologi yang paling berjaya adalah cryptocurrency.

Bitcoin kekal sebagai cryptocurrency paling berjaya yang telah melaksanakan blockchain, tetapi kini terdapat ribuan projek cryptocurrency yang menggunakan blockchain sebagai tulang belakang mereka.

Teknologi Blockchain dan Ledger Teragih

Blockchain adalah bentuk teknologi lejar diedarkan, mungkin contoh paling mudah dan popular. DLT itu sendiri adalah sistem rekod yang selamat menggunakan konsensus data yang direplikasi dan diselaraskan yang dikongsi dalam pelbagai keadaan. Ringkasnya, buku besar yang diedarkan adalah pangkalan data yang tersebar di pelbagai komputer bebas, yang dikenali sebagai nod. Tidak ada penjaga data tunggal dan tidak ada pihak berkuasa pusat. Oleh itu, semua DLT bergantung pada node yang mengambil bahagian dalam konsensus untuk menentukan keadaan rangkaian.

Bentuk DLT lain termasuk Hashgraph, Graf Asiklik Terarah (DAG), dan Holochain. Walaupun semua DLT serupa dalam beberapa cara, idea utama blockchain adalah merekod urus niaga menjadi blok linear, mengikut masa. DLT lain boleh memanfaatkan rangkaian yang tidak linear atau disusun berdasarkan mekanisme yang berbeza.

"Sekat" dan "Rantai"

Perkataan ‘blockchain’ jelas terbentuk dari dua kata, “block” dan “chain”. Cukup lucu, pada tahun-tahun awal penubuhannya, ia ditulis sebagai ‘rantaian blok’ – tetapi sejak itu ia berubah setelah menjadi popular.

Untuk konteksnya, mari kita bahaskan kedua-dua perkataan tersebut secara berasingan sebelum menyelami keseluruhan makna blockhain. Sains menunjukkan bahawa sel itu adalah unit (iaitu, blok bangunan) kehidupan; blok adalah, kerana memerlukan analogi yang lebih sesuai, unit paling asas dari blockchain.

Dalam crypto speak, blok adalah rekod bebas transaksi baru (mulai dari data pengesahan mata wang digital dan identiti hingga rekod pengundian dan apa sahaja yang bernilai). Setelah blok disahkan, blok tersebut ditambahkan ke rantai, dan transaksi yang terdapat di dalam blok tersebut dianggap selesai. Setiap transaksi baru di rangkaian mesti melalui proses yang sama, yang diulang secara berterusan. Semasa urus niaga dilakukan, mereka ditambahkan ke blok seterusnya dan setelah blok disahkan, blok tersebut ditambahkan ke rantai. Pada asasnya membuat rantai blok blok yang dikenali sebagai “blockchain”.

Semoga lebih jelas sekarang.

Setiap blok pada blockchain merujuk blok sebelumnya melalui hash yang unik. Hash ini menghubungkan semua blok bersama-sama, dari blok genesis ke blok yang terakhir diselesaikan. Blok genesis adalah blok pertama yang dibuat di mana-mana blockchain.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu blok, mari selami blockchain dengan betul.

Blockchain sebagai Lejar Teragih

Blockchain adalah lejar digital, terdesentralisasi, umum yang diedarkan di antara nod yang bersama-sama bertindak sebagai ‘penjaga data’ untuk mengesahkan dan menyimpan transaksi dalam blok. Oleh kerana blockchain akan bertambah panjang apabila lebih banyak blok selesai, ia dikekalkan dalam urutan kronologi menaik dari blok terbaru.

Seperti disebutkan di atas, ‘komuniti’ blockchain terdiri daripada rangkaian node, dan setiap simpul di rangkaian menyimpan salinan blockchain. Buku besar tidak lagi ada di lokasi pusat (iaitu, pelayan) tetapi lebih “diedarkan” di antara nod (iaitu komputer sebaya) di rangkaian. Inilah sebabnya mengapa blockchain adalah bentuk DLT pada intinya.

Data transaksi yang disimpan di blok yang disahkan tidak dapat diubah (iaitu tidak dapat diubah secara retroaktif). Data boleh disalin, tetapi tidak diubah. Daripada pihak berkuasa pusat, node bertanggungjawab untuk mengesahkan transaksi di blockchain secara kolektif atau majoriti, bergantung pada konsensus yang disukai. Ini dilakukan untuk memastikan blok tidak dapat dirusak dan untuk menjaga integriti data blok.

Banyak blockchain telah menerapkan algoritma konsensus yang berbeza untuk mencapai konsensus di rangkaian. Algoritma konsensus terutamanya digunakan untuk mencapai kebolehpercayaan dalam rangkaian yang melibatkan pelbagai nod yang diedarkan yang mengandungi maklumat yang sama. Di ruang crypto, algoritma konsensus membantu mengelakkan perbelanjaan berganda dalam transaksi cryptocurrency.

Bukti Kerja (PoW) dan Proof-of-Stake (PoS) mewakili dua algoritma konsensus yang paling popular yang digunakan pada rangkaian blockchain. Selain kedua, kami mempunyai Proof-of-Stake Delegated (DPoS), praktikal Toleransi Kesalahan Byzantine (pBFT), Proof-of-Importance (PoI), Proof-of-Authority (PoA) antara lain.

Industri Paling Berpengaruh oleh Blockchain

Yang paling jelas, sektor kewangan telah mendapat keuntungan paling banyak daripada ciri-ciri blockchain yang canggih. Beberapa platform di ruang fintech berjaya memanfaatkan teknologi blockchain untuk membina perkhidmatan kewangan digital. Ini telah membantu mengurangkan populasi tanpa bank dengan membolehkan pengguna setiap hari melakukan transaksi yang selamat, tanpa sempadan dan lebih murah dari mana saja di dunia.

Kami mempunyai harta tanah, insurans, penjagaan kesihatan, pengurusan rantaian bekalan, tenaga, identiti digital, pengundian, iklan, penyimpanan awan, hiburan, dan tadbir urus seperti beberapa contoh industri lain yang paling banyak dipengaruhi oleh blockchain.

Masa Depan Blockchain

“Blockchain adalah masa depan.”

Anda mungkin pernah mendengarnya berkali-kali sehingga membuat anda tertanya-tanya betapa benarnya tuntutan ini.

Berdasarkan laporan baru-baru ini dari CB Insights berjudul laporan Blockchain Investment Trends 2019, perbelanjaan global tahunan untuk aplikasi blockchain telah hampir tiga kali ganda sejak 2017. Penilaian ini diunjurkan mencapai $ 16 bilion pada tahun 2023, menurut CB Insights ’ Alat Ukuran Pasaran.

Industri pemula seperti pengkomputeran awan, insurans, permainan, perjudian, IoT, malah ganja mula menyaksikan peningkatan penggunaan blockchain. Blockchain membantu industri ini beroperasi dengan lebih cekap dan telus, yang mempunyai kesan yang diinginkan untuk menyelaraskan operasi di rantaian nilai mereka.

Banyak orang berpendapat bahawa terdapat banyak gembar-gembur di sekitar blockchain, dan itu tidak sepenuhnya salah. Apa pun, menafikan kesannya yang besar dan kepentingan yang semakin meningkat dalam dekad yang lalu hampir menjadi tindakan jenayah.

Mungkin blockchain benar-benar masa depan – atau mungkin ia adalah gelembung dan tidak akan memenuhi hype. Namun, satu perkara pasti: anda perlu menunggu untuk mengetahui sendiri.

Apa itu Defi?

Kewangan yang terdesentralisasi adalah sesuatu yang dialami oleh orang dalam crypto selama bertahun-tahun tanpa benar menerangkan konsep itu.

Bacaan Baik Tambahan

Cara Membuat Bot Perdagangan Crypto Menggunakan Python

Strategi Perdagangan Arbitraj Cryptocurrency yang Mudah

Skrip untuk Harga Bitcoin Live Ticker (Menggunakan Websockets)

Pengecilan semula Ambang untuk Pengurusan Portfolio Crypto

Dagangan Crypto 101: Pemilihan Aset Portofolio

Platform Dagangan Sosial Kami

Udang adalah platform perdagangan sosial untuk cryptocurrency. Ia dirancang untuk kedua-dua peniaga profesional dan pemula untuk datang dan belajar mengenai industri kripto yang sedang berkembang. Pada Shrimpy, pengguna dapat menyalin portfolio dan strategi perdagangan pedagang lain.

Ikut kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Terima kasih kerana berhenti!

Pasukan Udang

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me