Apakah Bukti Kerja (PoW)? Bagaimana Bitcoin Menggunakan Bukti Kerja untuk Konsensus

Semasa menganalisis rangkaian blockchain moden, kata ‘Proof of Work’ sering dijumpai. Sebenarnya, kita dapati penyebutan pertama mengenai mekanisme konsensus PoW di dalam whitepaper Bitcoin asli dicipta oleh Satoshi Nakamoto. Tetapi apa itu PoW dan mengapa mekanisme konsensus ini penting untuk teknologi blockchain?

Proof of Work mewakili bahan asas yang memandu transaksi, pengguna, dan pelombong dalam lejar digital awam. Sistem ini berjaya memastikan kesinambungan semua transaksi dalam rangkaian untuk mengelakkan pelbagai jenis aktiviti berbahaya.

Bunyi kompleks? Tidak risau! Kami telah menulis penjelasan untuk Bukti Kerja dalam bentuk yang mudah dicerna. Pada bahagian berikut, kita akan melihat setiap aktiviti dan motivasi yang berada di belakang rangkaian PoW.

Apa bukti kerja?

Bukti kerja mewakili sistem yang, melalui kekuatan pemprosesan semata-mata, menghalang sebarang aktiviti jahat yang berpotensi merosakkan kestabilan rangkaian. Konsep ini pertama kali diperkenalkan pada tahun 2004 oleh Hall Finney yang mencipta idea ‘bukti kerja yang boleh digunakan semula. ‘ Pada masa itu, idea utama PoW adalah untuk mencegah e-mel spam dan serangan DDOS.

Lima tahun kemudian, pencipta Bitcoin tanpa nama Satoshi Nakamoto menerapkan idea Finney ke dalam rangkaian blockchain pertama di dunia. Sama seperti pendahulunya, PoW berasaskan blockchain juga mencegah aktiviti jahat. Tetapi selain daripada itu, ia juga merupakan faktor pendorong yang menjadikan transaksi berfungsi dalam lejar yang terdesentralisasi dan tidak berubah.

PoW adalah sistem utama dalam rangkaian blockchain yang memproses transaksi dengan menyediakan hash dan mengesahkannya. Sistem itu sendiri disokong oleh pelombong yang mengambil bahagian dalam rangkaian dengan mengesahkan transaksi baru untuk mendapatkan ganjaran wang – dalam hal ini Bitcoin.

Oleh itu, kita dapat menganggap PoW sebagai susun atur yang diikuti oleh pelombong dan pengguna ketika berinteraksi dengan rangkaian blockchain.

Apa itu blockchain?

Blockchain adalah bentuk teknologi lejar diedarkan, mungkin contoh paling mudah dan popular. DLT itu sendiri adalah sistem rekod yang selamat menggunakan konsensus data yang direplikasi dan diselaraskan yang dikongsi di pelbagai keadaan.

Perbelanjaan Berganda

Aktiviti berniat jahat yang dicegah oleh Bukti Kerja disebut perbelanjaan berganda. Di rangkaian blockchain, semua transaksi disokong oleh token digital yang mewakili nilai wang tertentu.

Sekiranya anda menghantar $ 50 kepada rakan melalui rangkaian Bitcoin, anda perlu menghantar BTC sebanyak X.

Tetapi bagaimana kita tahu bahawa duit syiling ini belum digunakan untuk membayar perkhidmatan atau produk lain? Tanpa PoW, rangkaian tidak dapat mengesahkan secara tepat bahawa pengguna tidak menggunakan token dua kali ganda. Oleh itu, ia menjadikan teknologi blockchain tidak berguna dan tidak sesuai dengan tujuan asalnya.

Sumber – Ilustrasi perbelanjaan berganda.

Orang dapat menyelesaikan masalah ini dengan mudah dengan memperkenalkan pihak berkuasa pusat yang mengesahkan transaksi dan memastikan bahawa duit syiling tidak dibelanjakan dua kali. Tetapi walaupun mudah untuk melakukannya, ia tidak membantu membawa desentralisasi. Mengapa perlu bersusah payah menggunakan rangkaian blockchain ketika mereka berfungsi dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh bank?

Satoshi Nakamoto menyelesaikan masalah perbelanjaan berganda dengan menghendaki semua peserta rangkaian mempunyai akses ke keseluruhan sejarah transaksi lejar. Dengan mengetahui setiap transaksi dalam sejarah rangkaian blockchain, tidak mungkin ketinggalan jika token tertentu sudah digunakan.

Oleh itu, Nakamoto memikirkan untuk membuat urus niaga secara terbuka. Dengan kemungkinan itu, semua pengguna jaringan dapat menyetujui satu riwayat transaksi berdasarkan urutan penerimaan dan pengirimannya.

Cap masa

Oleh kerana masa adalah linear, ini adalah alat terbaik yang dapat memberitahu kami cara urus niaga dipesan. Dengan menetapkan waktu ketika pembayaran dibuat ke transaksi, kita mengetahui kedudukannya dalam lejar keseluruhan. Oleh itu, kami mempunyai cap masa!

Dalam rangkaian Bitcoin yang asal, pelayan cap waktu digunakan untuk menetapkan waktu pembuatan transaksi. Pelayan hanya mengambil hash blok, yang mengandungi banyak urus niaga, dan menandakan masa. Kemudian, hash blok tersebut diumumkan secara terbuka.

Salah satu komponen utama dalam proses ini ialah pelayan cap waktu termasuk cap waktu sebelumnya dari blok dalam hashnya sekarang. Dengan berbuat demikian, pelayan membentuk rantai yang tidak dapat dipecahkan di mana setiap cap waktu memperkuat kestabilan, kesahan, dan kesahihan rangkaian.

Penetapan masa dalam blockchain melalui Proof Of Work

Versi pelayan cap waktu yang kami ada dalam rangkaian blockchain adalah yang kami sebut sebagai sistem konsensus Proof of Work. Ia berfungsi sama dengan pelayan cap waktu biasa, kecuali ia terdesentralisasi dan tidak memerlukan pihak berkuasa pusat.

PoW menggunakan fungsi hashing kriptografi yang disebut SHA-256. Rangkaian itu sendiri menggunakan nonce untuk setiap transaksi untuk membuat hash yang berbeza setiap masa, jika tidak, ia akan sentiasa menghasilkan hash yang tepat setiap saat.

Semua proses ini disokong oleh tindakan perlombongan, proses di mana nod blockchain menyelesaikan masalah ‘matematik’ yang kompleks untuk mengesahkan dan mengesahkan transaksi. Setelah menyelesaikan tugas mereka, rangkaian memberikan sebahagian ganjaran penambangan blok ke node, berdasarkan sumbangan peribadinya kepada rangkaian.

Pada akaun tersebut, setiap node menerima ganjaran yang setara dengan jumlah kekuatan perkakasan yang dilaburkan dalam rangkaian. Semakin banyak daya pemprosesan yang digunakan untuk menyokong rangkaian Bitcoin, semakin tinggi jumlah syiling yang diterimanya.

Itulah sebabnya kami mempunyai ladang perlombongan raksasa di seluruh dunia, dipenuhi dengan ribuan kad grafik yang kuasa pemprosesannya digunakan untuk mengesahkan transaksi dan menambang BTC.

SALINKAN PENIAGA TERBAIK DUNIA

Apabila pemimpin anda berniaga, anda berniaga. Shrimpy akan mengemas kini portfolio anda secara automatik agar sentiasa sepadan dengan pemimpin anda. Semak imbas ratusan peniaga cryptocurrency untuk disalin.

Ringkasan Pantas

Untuk lebih memahami bagaimana Proof of Work berfungsi, marilah kita meringkaskan keseluruhan proses secara ringkas. Lagipun, pengulangan adalah ibu yang mahir, dan dengan konsep yang dijelaskan setakat ini, kami telah mempelajari banyak maklumat dalam waktu yang sangat singkat.

Semasa membincangkan rangkaian blockchain, kami memikirkan lejar digital yang bersifat umum, terdesentralisasi, dan diedarkan kepada semua pihak. Sekiranya anda menghantar atau menerima pembayaran dari seseorang, transaksi tersebut direkodkan selama-lamanya ke dalam rangkaian.

Setiap transaksi individu ditumpuk ke blok yang dapat melakukan ribuan transaksi pada waktu tertentu. Setelah blok siap untuk mengesahkan semua transaksi ini, pelombong akan melakukan pekerjaan yang sangat sukar untuk mengesahkan blok tersebut. Setelah pengesahan, ia akan direkodkan selama-lamanya di rangkaian tanpa ada peluang bagi seseorang untuk mengganggu atau menyunting maklumat yang dirakam.

Bukti Kerja sangat penting untuk proses ini kerana ia menghalang gangguan maklumat. Ini dilakukan dengan menetapkan masa setiap transaksi dan blok berdasarkan masa dan pesanan yang dibuat atau disahkan. Proses pengesahan dilakukan melalui hash, rentetan nombor yang panjang.

Hash digunakan untuk mengesahkan bahawa data yang diterima sepadan dengan data asal. Dalam kes ini, data asal merujuk kepada semua transaksi masa lalu yang disahkan dalam rangkaian. Sekiranya blok tidak sesuai dengan blok sebelumnya dan hash tidak sesuai, maka pelombong tidak dapat mengesahkan transaksi.

Perlombongan

Sekarang kita telah meringkaskan apa itu hashing dan timestamping, mari kita lihat tindakan perlombongan dengan lebih baik. Sekiranya komputer hanya menghasilkan dan mengesahkan hash, kita akhirnya akan melakukan pekerjaan yang dapat diselesaikan hanya dalam beberapa saat. Untuk mengelakkan perkara itu berlaku, kita perlu meletakkan karya tersebut dalam Bukti Kerja.

Semua rangkaian blockchain menetapkan tahap kesukaran tertentu yang membuat perlombongan sukar dilakukan. Setelah setiap blok ditambang, kira-kira setiap 10 minit, kesukaran diselaraskan. Kesukaran ditentukan oleh rangkaian itu sendiri, yang menetapkan semacam sasaran untuk hash. Semakin tinggi sasaran, semakin sukar untuk menambang keseluruhan blok.

Sumber – Menetapkan kesukaran berlaku oleh rangkaian.

Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, pelombong menggunakan nonces ketika melakukan hashing. Nonces ini mewakili bilangan bulat (angka yang digunakan sekali) yang memungkinkan pelombong menghasilkan hash yang berada di bawah kesukaran sasaran. Pelombong onc menemui hash yang sah, ia dikongsi dengan seluruh rangkaian dan blok transaksi ditambahkan ke rangkaian blockchain.

Bukti Kerja VS Bukti Kepentingan

Selain Proof of Work, ada mekanisme konsensus lain yang disebut Proof of Stake. Pembangun sedang memperjuangkan mekanisme mana yang lebih baik untuk rangkaian blockchain, kerana setiap model menawarkan kelebihan dan kekurangan.

Sekiranya anda pernah mendengar tentang Proof of Stake (PoS), maka kemungkinan besar anda pernah mendengarnya Ethereum 2.0 juga. Untuk menjadikan rangkaian mereka lebih cekap, berskala, dan menjimatkan kos, pemaju telah memutuskan untuk membuat rangkaian baru untuk Ethereum berdasarkan PoS.

Walaupun konsep PoS bermula dari tahun 2011, konsep ini baru dilaksanakan sekarang. Sekiranya berjaya, Ethereum boleh menjadi salah satu pelaksanaan Proof of Stake pertama yang lebih besar. Tetapi apa itu PoS dan bagaimana ia berbeza dengan PoW?

Pada dasarnya, perbezaannya terletak pada hakikat siapa yang menyokong rangkaian. Daripada pelombong, PoS menggunakan validator. Rangkaian baru sama sekali berbeza dengan PoW kerana tidak memerlukan perlombongan dan tidak perlu meramalkan hash.

Pada Proof of Stake, rangkaian memilih secara rawak pengguna yang mesti mencadangkan blok. Sekiranya blok itu sah, dia akan menerima ganjaran yang terdiri daripada yuran transaksi blok tersebut. Dengan pemikiran itu, kita dapat menyimpulkan bahawa pengesah memperoleh lebih banyak apabila yuran transaksi meningkat.

PoS memilih pengguna berdasarkan pelbagai faktor yang menentukan sama ada dia akan menghantar blok. Pertama, pengguna mesti mempertaruhkan token untuk menjadi pengesah.

Apa yang dipertaruhkan? Tindakan mengunci token asli rangkaian. Yang pasti adalah proses memberikan jaminan agar layak menjadi peserta rangkaian. Dalam kes Ethereum 2.0, pengguna mesti mendeposit 32 ETH.

Mengapa pertaruhan sangat penting dan mengapa pengguna mesti ‘membayar’ untuk mengesahkan rangkaian? Kerana ia adalah kaedah yang digunakan untuk mendorong kejujuran dan menyingkirkan kecurangan. Sekiranya pengesah tidak berfungsi dengan baik atau berkelakuan jahat, rangkaian akan mengambil taruhan pengesah.

HARUS ANDA MENGAMBIL ETH 2.0?

Mari hadapi – semua orang mahukan ganjaran. Itu mungkin juga merupakan hadiah terbesar dari kegilaan DeFi tahun ini.

Adakah PoS lebih baik daripada PoW?

Oleh kerana Ethereum beralih dari PoW ke PoS, pasti ada motivasi mengapa para pembangun kini berpindah. Adakah ini bermaksud bahawa PoS lebih baik daripada PoW dan jika demikian, mengapa?

Seperti yang sudah anda duga, PoS menghilangkan kuasa perkakasan yang diperlukan untuk mengesahkan transaksi. Hasilnya, mekanisme ini lebih mesra alam dan mengurangkan kos menjalankan ladang perlombongan. Ladang Bitcoin menggunakan banyak tenaga elektrik dan beberapa pakar percaya ia menjadi halangan kerana menyumbang kepada pencemaran dunia.

Dalam kes Ethereum 2.0, pembangun juga telah beralih ke PoS untuk satu sebab lagi. Menurut pencipta Vitalik Buterin, Proof of Stake akan menjadikan rangkaian lebih terdesentralisasi dan lebih selamat. Lebih-lebih lagi, mekanisme konsensus juga akan membantu mengurangkan kos dan menjadikan Ethereum lebih sesuai untuk penggunanya.

Setakat ini, Bitcoin dengan reka bentuk Proof of Work adalah satu-satunya rangkaian yang berjaya membuktikan bahawa ia boleh berfungsi secara besar-besaran. Apa yang mungkin dilakukan Ethereum dengan rangkaian PoS masih belum dapat dilihat, kerana kami tidak mempunyai pengesahan mengenai apakah reka bentuk baru akan berfungsi atau memperbaiki rangkaian.

Satu lagi masalah dengan Proof of Stake adalah bahawa rangkaian ini kurang selamat berbanding dengan PoW. Tanpa keselamatan yang ditimbulkan oleh pelombong, mungkin lebih mudah untuk memanipulasi atau bahkan menyerang rangkaian blockchain PoS.

Dengan mempertimbangkan fakta-fakta di atas, semua yang boleh kita lakukan ialah menunggu dan melihat bagaimana prestasi Ethereum 2.0. Sekiranya ia mengatasi Bitcoin dari segi skalabiliti, maka kita boleh menganggap PoS pasti menjadi pilihan yang lebih baik. Sekiranya tidak, PoW tetap menjadi raja rangkaian blockchain.

Kesimpulannya

Proof of Work adalah mekanisme konsensus yang digunakan untuk memerangi perbelanjaan berganda, masalah yang membolehkan pengguna menghabiskan cryptocurrency yang sama lebih dari sekali. Satoshi Nakamoto menerapkan PoW ke dalam Bitcoin melalui banyak proses, termasuk perlombongan, pencucian, dan penetapan masa.

Semua proses ini digabungkan membolehkan lejar Bitcoin tetap terdesentralisasi, diedarkan, dan umum. Selain PoW, kami juga mempunyai mekanisme konsensus baru yang disebut Proof of Stake yang sepenuhnya meninggalkan konsep perlombongan.

Adakah PoS lebih baik daripada PoW? Secara teori, ya. Namun, ia masih harus dibuktikan dalam praktiknya melalui rangkaian blockchain besar yang melayani ribuan pengguna. Ethereum 2.0 adalah percubaan serius pertama yang dilakukan oleh pembangun. Adakah projek itu berjaya menggunakan PoS masih belum dapat dilihat. Sehingga itu, PoW tetap menjadi bentuk terbaik dalam mengatur rangkaian blockchain.

Udang adalah platform perdagangan sosial untuk cryptocurrency. Ia dirancang untuk kedua-dua peniaga profesional dan pemula untuk datang dan belajar mengenai industri kripto yang sedang berkembang. Pada Shrimpy, pengguna dapat menyalin portfolio dan strategi perdagangan pedagang lain.

Ikut kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me