Apakah Pertukaran Atom Rantaian Rantai?

Terdapat persaingan hebat di ruang cryptocurrency. Apa yang dulu dikuasai oleh Bitcoin kini dicabar oleh pelbagai cryptocurrency dan ekosistem lain. Walaupun mereka berbeza dalam pelbagai cara, satu perkara yang mereka kongsi adalah kesukaran untuk berinteraksi dengan blockchain yang lain.

Bagaimana seseorang menukar satu cryptocurrency dengan yang lain?

Di sinilah pertukaran atom rantai silang masuk. Ini akan sangat meningkatkan kesihatan seluruh ekosistem kerana orang dapat menukar token dan syiling mereka dengan mudah untuk mendapatkan duit syiling yang lain. Ciri ini akan dilancarkan oleh rangkaian kilat yang dinanti-nantikan.

Pandangan Lebih Dekat pada Pertukaran Atom

Pertukaran atom juga dipanggil perdagangan rantai silang Atom dan akan membolehkan pertukaran syiling tanpa memerlukan pihak ketiga yang berpusat. Pada masa ini, satu-satunya cara bagi seseorang untuk menukar syiling mereka dengan yang lain adalah melalui pertukaran terpusat.

Pertukaran cryptocurrency boleh berisiko kerana seseorang harus bergantung pada kepercayaan pihak ketiga yang berpusat itu. Terdapat beberapa contoh pertukaran yang telah hilang dan tanda-tanda di dalamnya juga telah hilang. Perkara akan menjadi lebih mudah jika anda dapat melakukan transaksi dengan cara yang terdesentralisasi di rantaian blok.

Di sinilah pertukaran atom masuk. Sekiranya anda ingin menukar Ethereum untuk Bitcoin, anda boleh melakukannya secara langsung dengan pemilik Bitcoin. Mereka juga bukan konsep baru dan sudah ada sejak sekurang-kurangnya tahun 2013. Namun, pengembangan fungsi baru sekarang mulai menunjukkan hasil sebenar dengan rangkaian kilat.

Anda mungkin bertanya bagaimana seseorang boleh mempercayai bahawa pertukaran akan berlaku?

Ini melalui sesuatu yang disebut Hashed Time Locked Contracts (HTLC). Ini pada dasarnya adalah bentuk kontrak pintar di mana penerima pembayaran harus mengakui penerimaan dana sebelum tarikh akhir tertentu. Ini akan dilakukan melalui bukti pembayaran kriptografi.

Sekiranya penerima tidak mengakui bahawa pembayaran telah selesai maka mereka boleh melepaskan peluang untuk menerimanya. HTLC juga dapat digunakan untuk sejumlah tujuan lain karena dapat bertindak sebagai “pemicu” tertentu untuk kondisi kode tertentu. Misalnya, mereka dapat digunakan untuk membuat pembayaran Bitcoin bersyarat untuk transaksi tertentu.

Pertukaran Rangkaian Kilat

Dalam kes Pertukaran Atom, setiap pihak yang bertukar akan menyerahkan urus niaga ke blok block individu mereka. Dalam contoh kami, pengguna ETH akan menyerahkan transaksi ke blockchain Ethereum dan pengguna BTC akan melakukan perkara yang sama di blockchain Bitcoin. Setelah dilaksanakan, penerima hanya boleh menuntut token mereka jika mereka menunjukkan hash kriptografi.

Pertukaran atom secara berkesan akan membolehkan pengguna membuka saluran pembayaran antara dua rantai yang bertindak sebagai pemproses transaksi. Ini bererti bahawa mereka dapat menukar duit syiling yang sebenarnya belum dimiliki selagi mereka mempunyai kaedah untuk dapat membelinya

Di manakah kita sekarang?

Pertukaran atom kini menjadi cadangan yang realistik kerana sejumlah rangkaian blok yang berbeza telah melaksanakan rangkaian kilat. Ini bertindak sebagai saluran pembayaran rantaian silang yang menghubungkan dua rantaian. Ini memerlukan sedikit masa kerana rangkaian kilat memang memerlukan pengekodan yang rumit dari bawah ke atas.

Selain dari kedua-duanya memiliki jaringan kilat yang dihidupkan, kedua rantai harus mempunyai fungsi hashing yang sama. Ini mungkin SHA 256 dalam kes Bitcoin. Ini adalah syarat agar HTLC dapat “berkomunikasi” dengan berkesan.

Pada masa ini, terdapat sejumlah Altcoins yang dapat memanfaatkan pertukaran Atom. Secara teori, sebarang duit syiling yang dicabut dari pangkalan kod Bitcoin mampu melakukan ini. Sebagai contoh, baru-baru ini kita melihat pertukaran pertama antara Litecoin dan Bitcoin. Ini juga dilakukan dengan Vertcoin dan Decred.

Terdapat juga berita bahawa pemaju tunai Bitcoin juga telah menyelesaikan pertukaran Atom yang serupa dengan Bitcoin. Ini akan membolehkan orang membuat kepercayaan lebih sedikit daripada pembayaran tunai Bitcoin. Namun, pembangun menyatakan bahawa perintah dan penyusunan perisian mungkin sedikit maju untuk pengguna rata-rata. Dia bertujuan untuk membangunkan antara muka yang lebih mesra pengguna.

Melihat ke Masa Depan

Tidak syak lagi bahawa apabila penggunaan cryptocurrency meningkat, begitu juga permintaan untuk urus niaga rentas rantai. Mata wang krio tertentu akan diberi insentif untuk melaksanakan fungsi pertukaran atom atau menghadapi kemungkinan ditinggalkan oleh wang syiling.

Salah satu motivasi utama di sebalik mata wang kripto adalah sifat blockchain yang terdesentralisasi. Pertukaran Altcoin yang terpusat sememangnya menjadi antitesis untuk itu. Dengan pertukaran Atom, perdagangan yang terdesentralisasi akan menjadi kenyataan.

Imej melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me