Bagaimana Pihak Berkuasa Mengesan Jenayah Berkaitan Bitcoin

Salah satu daripada banyak hujah yang digunakan untuk menentang Bitcoin adalah bahawa ia adalah wilayah “penjenayah”. Terdapat tuntutan bahawa sifat cryptocurrency yang agak tanpa nama menjadikannya tempat perlindungan bagi jenis orang ini. Sudah tentu, sejarah penggunaannya di pasaran darkweb tidak membantu imejnya.

Walau bagaimanapun, nampaknya gambar ini tidak lama lagi akan digoncang oleh peserta yang paling tidak mungkin. Agensi penguatkuasaan undang-undang menjadi semakin berkesan dalam mengejar jenayah yang berkaitan dengan Bitcoin. Ini kerana mereka telah belajar menggunakan kelebihan teknologi blockchain untuk membantu mereka mengesan pelaku ini.

Ini sebenarnya bukan fenomena baru. Penjenayah selalu bersedia untuk menggunakan teknologi baru untuk mengelakkan pengesanan dan penguatkuasaan undang-undang selalu senang menyesuaikan alat penyiasatan mereka untuk menangkap mereka.

Sepatutnya Perlindungan Bitcoin

Alasan bahawa Bitcoin telah lama dianggap cara yang berkesan untuk mengelakkan pengesanan adalah kerana kenyataan bahawa alamat Bitcoin tidak mempunyai maklumat yang dapat dikenal pasti secara peribadi. Mereka pada asasnya hanya sekumpulan nombor yang berupa digit. Begitu juga, walaupun seseorang dapat melihat alamat IP pengguna dompet, alamat ini dapat disembunyikan dengan mudah melalui sejumlah alat seperti proksi dan relai TOR..

Selain itu, tidak seperti membuat akaun bank, tidak ada dokumen yang diperlukan untuk membuat alamat Bitcoin. Mereka kadang-kadang mencuba dan mengaburkan Bitcoin dengan menghantar ke beberapa alamat. Harapan penjenayah adalah bahawa agensi mereka tidak akan dapat melihat ke mana wang itu hilang.

Namun, Bitcoin dan blockchain mempunyai banyak perkara yang tidak dimiliki oleh sistem tradisional. Sifat transparan sepenuhnya dari blockchain awam bermaksud bahawa penyiasat dapat mengumpulkan maklumat dengan mudah mengenai laluan dana.

Kelebihan Blockchain

Analisis BlockchainDengan jenayah siber tradisional, analisis data dan korelasi sering membantu penyiasat mencari pelaku. Ini menjadi sukar apabila banyak data tersebut disimpan oleh banyak syarikat di lokasi yang berlainan di seluruh dunia. Penyiasat harus berusaha sedaya upaya untuk benar-benar memanfaatkan data tersebut.

Ini tidak berlaku dengan Bitcoin di blockchain. Tepat di tempat penyiasat terdapat sejumlah besar data dari semua transaksi yang pernah berlaku pada waktunya. Berikut adalah beberapa cara di mana Blockchain menjadikan pekerjaan penyiasat menjadi lebih mudah.

Akses ke Data

Seperti disebutkan, memiliki data yang berkaitan dengan kejahatan akan sangat membantu penyiasat. Ini pada dasarnya adalah bukti mereka dan dengan itu mereka harus bergantung padanya untuk mencari apa-apa pendakwaan.

Akses data boleh menjadi topik yang sangat rumit terutamanya apabila anda mempunyai pihak berkepentingan pihak ketiga seperti penyedia perkhidmatan e-mel, penyedia perkhidmatan internet, syarikat hosting dan sejenisnya. Agar penyiasat dapat mengakses maklumat ini, mereka harus melalui banyak prosedur untuk mendapatkan data seperti panggilan saman dll..

Tentunya ada kemungkinan suspek menghapus data yang mungkin menyebabkan mereka tersangka. Ini bermaksud penyiasat boleh kehilangan semua data yang mungkin melibatkan individu-individu ini. Walau bagaimanapun, dengan blockchain, itu dapat dielakkan sepenuhnya.

Blockchain menyimpan segala maklumat mengenai transaksi dan data pada lejar awam yang tidak berubah. Tidak ada yang dapat mengubahnya dan terbuka sepenuhnya untuk sesiapa sahaja yang ingin mengaksesnya.

Tanpa Nama

Walaupun alamat Bitcoin sememangnya tidak dikenali, transaksi dapat dikesan dan pautan yang jelas dapat dibuat kepada individu ketika Bitcoin ditukar menjadi mata wang Fiat. Ini sering di mana banyak penjenayah siber dapat ditangkap.

Penguatkuasaan undang-undang secara aktif memantau aktiviti yang dikaitkan dengan alamat Bitcoin yang mencurigakan. Pada masa wang itu bergerak, ia diikuti oleh mata yang tajam. Mereka dapat melihat dengan segera apabila pembayaran Bitcoin menyentuh alamat di bursa misalnya. Pada tahap inilah mereka dapat bergerak dan mencuba individu.

“Keupayaan jejak” Bitcoin ini telah menjadi kejatuhan sejumlah orang pada masa lalu. Mereka mungkin mencuba dan mengaburkan ke mana perginya dana tersebut tetapi terdapat sebilangan syarikat seperti analisa rantai yang dapat membantu mereka mengesan ke mana dana itu pergi. Kami melihatnya baru-baru ini dengan kes Silk Road di mana Carl Force, ejen khas yang mencuri Bitcoin, cuba menyembunyikan dana yang ingin dijana..

Tiada Komplikasi Bidang Kuasa

Salah satu kesukaran terbesar bagi penguatkuasaan undang-undang dalam hal jenayah siber ialah kegiatan tersebut biasanya berlaku di negara selain negara yang dimaksudkan. Sebagai contoh, kebanyakan penjenayah siber yang cuba memanfaatkan sistem AS berada di negara-negara seperti Rusia, China, Korea Utara dll..

Oleh itu, mendapatkan data dari syarikat yang berada di bidang kuasa di mana mereka tidak mempunyai kewibawaan. Oleh itu, sukar untuk mendapatkan maklumat dari akaun bank luar pesisir yang sebelumnya digunakan oleh penjenayah.

Ini tidak berlaku dengan Blockchain. Ia sepenuhnya tanpa sempadan dan dapat diakses oleh sesiapa sahaja dari mana saja di dunia. Anda tidak perlu bergantung pada kerjasama antarabangsa dari agensi global lain untuk mendapatkan maklumat yang anda cari.

Buruk untuk Penjenayah, Baik untuk Bitcoin

Oleh kerana Blockchain menjadi lebih mudah untuk dianalisis untuk agensi penguatkuasaan undang-undang, banyak yang menyedari bahawa Bitcoin terlalu utama untuk penjenayah. Pelakon jahat ini telah memutuskan bahawa mereka lebih suka menggunakan cryptocurrency lain seperti Monero dan ZCash.

Ini memang positif bagi Bitcoin. Oleh kerana semakin banyak kes penggunaan yang tidak baik dihapuskan, Bitcoin tidak akan lagi dikaitkan dengan dunia bawah. Ini akan menjadi langkah penting untuk penggunaan Bitcoin secara besar-besaran yang dinantikan oleh kebanyakan peminat cryptocurrency.

Persekitaran Bitcoin yang lebih selamat adalah hasil yang diinginkan di mana orang boleh bertransaksi secara peribadi tetapi tidak selesa dengan prospek melakukan jenayah sekiranya tidak disebutkan namanya.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me