Bagaimana Teknologi Blockchain Dapat Memperkasakan Ekonomi Berkongsi

Cuba nyatakan kepada pemandu Uber anda yang seterusnya bahawa mereka adalah sebahagian daripada apa yang disebut sebagai ‘ekonomi perkongsian’ dan kemungkinan mereka akan ketawa di wajah anda. Ini tentu saja menganggap bahawa mereka mempunyai banyak ketawa.

Faktanya ialah, dalam kes Uber dan banyak syarikat lain yang serupa, setiap ‘perkongsian’ yang berlaku cukup sepihak. Walaupun lelaki yang membawa anda pulang dengan keretanya atau gadis yang menyampaikan makan malam anda dengan basikalnya melakukan kerja keras, aplikasi yang bertindak sebagai orang tengah dalam transaksi adalah yang mengambil sebahagian besar keuntungan. Anda tidak perlu melihat jauh untuk mencari contoh bagaimana platform yang tidak disukai Uber dan Deliveroo melayan ‘pekerja’ mereka, dan betapa sukarnya pekerja ini memperoleh pendapatan yang lumayan.

Dengan ekonomi perkongsian yang kelihatan semakin kurang seperti yang pernah kita fikirkan, permainan ini tidak lama lagi bersedia untuk berubah dengan kedatangan teknologi blockchain di tempat kejadian.

Penyelesaian Blockchain Inovatif

Dalam istilah yang paling mudah, blockchain berpotensi untuk memotong orang tengah dan menyerahkan kawalan kepada orang-orang di lapangan – mereka yang ingin menggunakan perkhidmatan dan / atau memberikannya. Beroperasi kerana bebas dari otoritas atau kawalan terpusat, blockchain adalah mengenai transaksi peer-to-peer yang dapat dilihat dan disahkan di rangkaian yang diedarkan.

Oleh itu, bagi mereka yang ingin menjalankan platform mengejar perjalanan yang sama dengan Uber, tetapi tanpa perlu bergantung pada syarikat besar dan bermoral di Silicon Valley untuk mentadbirnya, blockchain dapat membuktikan anugerah. Daripada melalui pihak berkuasa pusat, pemandu dan penumpang akan dapat berkomunikasi antara satu sama lain untuk memudahkan perjalanan, dengan blockchain yang menjadi tuan rumah perjanjian antara kedua belah pihak. Tanpa orang tengah, ini bermaksud harga penumpang yang lebih rendah sambil memastikan bahawa pemandu menyimpan 100% tambang.

Pengaturan antara pengguna dan penyedia dapat dilaksanakan menggunakan kontrak pintar – perjanjian yang dikodkan ke blockchain yang dapat dilaksanakan sendiri ketika syaratnya dilaksanakan. Oleh itu, setelah penumpang dihantar ke destinasi mereka, kontrak pintar akan membenarkan pengeluaran dana – biasanya dalam bentuk Bitcoin atau cryptocurrency lain – ke akaun pemandu. Tidak perlu melalui platform tuan rumah yang kemudian akan memotongnya. Dengan syarat-syarat kontrak dapat dilihat dengan jelas di seluruh blok block, setiap pelanggaran oleh mana-mana pihak akan dapat dilihat oleh semua pihak yang mempunyai akses.

Pangkalan Data Lebih Selamat

Keselamatan Data BlockchainTerdapat juga implikasi positif untuk keselamatan di sini. Penyimpanan data terpusat sememangnya rentan dan terdapat banyak contoh penggodam yang melanggar pangkalan data syarikat untuk mengakses rekod pelanggan yang berharga. Dengan adanya blockchain, ketiadaan hub data pusat menjadikan pelanggaran tersebut menjadi lebih sukar untuk dilakukan. Data disimpan di seluruh rangkaian komputer yang terpisah (‘node’) dan hanya dapat diakses oleh mereka yang mempunyai izin khas.

Sebarang perubahan atau manipulasi dicatatkan pada blockchain dan dapat dilihat oleh semua orang yang mempunyai akses, jadi sebarang percubaan untuk mencuri atau merosakkan data langsung dapat dilihat. Penggodam tidak mempunyai jalan masuk dan cara untuk menutup jejak mereka. Idea bahawa platform memerlukan pihak berkuasa pusat untuk menyimpan dan melindungi data pelanggan sepenuhnya dapat dibantah.

Kooperativisme Stakeholder

Akhirnya dan mungkin yang paling menggembirakan, blockchain memfasilitasi pertumbuhan koperativisme platform, di mana mereka yang menggunakan platform dan / atau menyumbang dana juga dapat mengambil bahagian dari keuntungan. Sebagai contoh, jika rangkaian pengguna beroperasi melalui blockchain perkhidmatan yang serupa dengan Airbnb, tidak akan ada penyaluran keuntungan kepada syarikat pusat – pemenangnya adalah mereka yang menggunakan platform, bukan platform itu sendiri. Tidak akan ada bayaran penyelenggaraan yang perlu dibayar kerana perkhidmatan ini dikendalikan sendiri oleh penggunanya.


Syarikat-syarikat besar yang telah terbukti tidak cukup menjaga falsafahnya telah merampas ekonomi perkongsian. Mereka telah memberikan perkhidmatan yang popular kepada kami yang tentunya memberikan kesan yang besar dan positif pada kehidupan kami, tetapi mendapat banyak keuntungan dari perbelanjaan kami dan sering memberikan tawaran mentah bagi tenaga kerja mereka. Blockchain kelihatan akan berubah itu dan kita semua boleh mendapat keuntungan sekiranya berlaku.

Mungkin pemandu Uber anda yang seterusnya mungkin akan ketawa terakhir.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me