Benebit – Penipuan Keluar ICO Terbesar Dalam Jaring Sejarah Hingga $ 4 Juta

Projek blockchain Benebit baru sahaja berlari pada tengah malam dan dengan itu telah mengambil sekurang-kurangnya $ 2.7 juta atau bahkan sebanyak $ 4 juta dolar dengannya. Ini menjadikannya salah satu pencurian dana ICO yang paling berkesan dan menguntungkan dalam sejarah blockchain.

Berikutan penemuan bahawa laman web tersebut menggunakan gambar yang dicuri untuk halaman pasukan mereka, laman web tersebut dengan cepat hilang, dan semua media sosial yang dilampirkan halaman dan akaun mengikutinya. Teruskan membaca ketika kita membahas apa yang dituduh penipuan Benebit ICO, dan bagaimana anda dapat melindungi diri anda daripada terjebak dalam penipuan serupa.

“Mata wang untuk kesetiaan pelanggan”

Idea di sebalik Benebit menarik. Menurut tinjauan projek, dan pada versi laman web yang disimpan dalam cache (yang kini tidak aktif), tujuan projek tersebut diduga untuk membuat sistem untuk memantau mata ganjaran pelanggan, potongan harga, promosi, dan program kesetiaan lain ganjaran.

Program kesetiaan adalah seperti batu terbang sering atau tempat hotel.

Halaman Pendaratan Penipuan Benebit

Gambaran cache halaman Benebit yang kini di luar talian. Sumber: archive.org

Mata seperti itu diperoleh semasa berniaga dengan syarikat tertentu. Terus memilih satu perniagaan daripada yang lain akan menghasilkan lebih banyak ganjaran, dan dalam beberapa keadaan berstatus elit. Status elit seperti itu kemudian memberi lebih banyak penghargaan dan lebih banyak mata. Mata boleh ditukar dengan barang, perkhidmatan, atau potongan harga bergantung pada program.

Masalah dengan mata dan program kesetiaan ini adalah semuanya beroperasi berdasarkan sistem hak milik mereka sendiri, memerlukan nombor keahlian mereka sendiri, dan sukar untuk dijejaki. Beberapa laman web muncul untuk membantu mengurangkannya dengan memusatkan beberapa maklumat mengenai program penghargaan yang berbeza bagi seseorang.

Salah satu contohnya ialah Dompet Anugerah yang merupakan laman web yang membantu orang mengesan titik perjalanan mereka, antara program ganjaran lain yang disokong. Sistem ini tidak sempurna namun banyak syarikat enggan membenarkan akses luar melalui API atau kaedah pengumpulan data lain di luar sistem mereka sendiri.

Contohnya, United Airlines (syarikat penerbangan yang terkenal kerana penumpang dipukul dan diheret dari penerbangan) tidak membenarkan mata mereka dapat diakses dalam Award Wallet. Selain itu, Award Wallet mengenakan bayaran untuk membuka semua ciri-cirinya.

Penyelesaian blockchain yang sepatutnya

Nampaknya tujuan Benebit adalah untuk menawarkan program kesetiaan pelanggan yang disatukan berdasarkan teknologi cryptocurrency dan blockchain.

Di samping itu, platform ini seharusnya memungkinkan perdagangan mata pelanggan dengan pelanggan.

Sebagai contoh, jika anda kekurangan beberapa ratus mata untuk penginapan malam hotel secara percuma, anda berpotensi membeli mata dari pelanggan lain, yang mungkin tidak akan menggunakannya, dengan potongan harga yang tinggi. Pelanggan yang menjual mata dapat menerima mata wang kripto pilihan mereka sebagai ganti mata yang akan berakhir sebaliknya.

Gambar palsu ditemui

Namun, didapati bahawa gambar yang digunakan di bahagian mengenai kami di laman web Benebit didapati digunakan di laman web sekolah. Khususnya, dari Sekolah Menara Rumah di United Kingdom. Berikutan penemuan ini, laman web dan semua media sosial yang dilampirkan tidak berfungsi.

Benebit Pengguna Telegram Marah

Pengguna yang keliru bertanya mengapa semua laman web Benebit tidak beroperasi di luar talian. Sumber: bitcointalk.org

Melindungi diri

Dalam kumpulan Telegram yang masih beroperasi untuk Benebit ICO, ribuan orang yang marah melolong dalam kesengsaraan kerana pelaburan mereka yang dicuri.

Benebit Pengguna Telegram Marah

Reaksi Beberapa Pelabur Penipuan ICO Benebit. Sumber: Telegram

Ini juga bukan kali pertama penipuan keluar ICO berlaku. Yang lain, yang disebut Confido menarik taktik melarikan diri yang serupa akhir tahun lalu.

Jadi, bagaimana seseorang dapat melindungi diri mereka daripada menjadi mangsa penipuan seperti ini?

Jawapannya, sayangnya, tidak begitu mudah.

Apa yang menarik mengenai kes Benebit ialah beberapa laman web penjejakan dan penilaian ICO memberikan nilai yang tinggi kepada Benebit ICO dari segi kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap projek tersebut. Biasanya, projek-projek yang teduh akan gagal mendapat markah tinggi dan kebanyakan pelabur yang bijak akan mengabaikannya. Tetapi bagi Benebit, mereka entah bagaimana berjaya mengatasi batasan ini dan memperbodohkan banyak orang. Termasuk ahli yang disebut yang memberikan skor tinjauan yang tinggi.

Untuk melindungi diri anda dari penipuan seperti ini, penting untuk tidak mempercayai pendapat orang lain secara membuta tuli. Konsep ketekunan wajar ICO sering disebut-sebut sebagai yang paling penting ketika melabur. Walau bagaimanapun, hanya sedikit orang yang melakukan usaha wajar sebelum membuat pelaburan.

Ini terutama berlaku bagi pelabur cryptocurrency yang kebanyakannya masih muda dan tidak berpengalaman. Banyak juga yang terperangkap dalam keseronokan cryptocurrency secara umum, dan mempunyai impian untuk menjadikannya cepat kaya.

Ketekunan wajar adalah segalanya

Kesungguhan ICO

Ketekunan Aktif adalah Kunci – Imej melalui Fotolia

Ketekunan wajar lebih daripada sekadar membelek kertas putih untuk mendapatkan inti dari apa yang dijanjikan. Ini bermaksud benar-benar mencari syarikat untuk mengetahui siapa yang berada di belakangnya. Ini termasuk memeriksa profil media sosial, sebutan lain di internet, dan tentu saja carian gambar Google dari anggota pasukan untuk mengesahkan bahawa mereka tidak menggunakan gambar yang dicuri, seperti yang berlaku dengan penipuan Benebit ICO.

Seterusnya, seseorang harus terlibat dengan syarikat melalui saluran media sosial rasmi mereka seperti Telegram. Pastikan anda bertanya. Sekiranya anda merasakan orang yang anda ajak bicara tidak begitu cekap, kemungkinan mereka hanya berusaha untuk mendapatkan wang tunai dengan cepat dan bukan pakar teknologi.

Perkara lain yang harus anda pertimbangkan adalah rancangan perniagaan sebenar untuk ICO. Apa yang mereka cuba lakukan? Sekiranya kata-kata “blockchain”, “desentralisasi”, dan “cryptocurrency” tidak muncul di laman web, adakah anda masih berminat untuk melabur? Sekiranya jawapannya tidak, maka anda mungkin hanya mempunyai bintang di mata anda dan tidak melihat apa yang sebenarnya.

Akhirnya, dan yang paling penting, adakah anda harus mempelbagaikan semua pelaburan anda sedemikian rupa sehingga jika satu pelaburan gagal atau ternyata menjadi penipuan yang tidak akan memberi kesan kepada anda dengan ketara.

Sebilangan orang dalam sembang Benebit Telegram mendakwa mereka kehilangan puluhan Bitcoin, Ethereum dan “penjimatan keseluruhan nyawa”. Walaupun ini mungkin atau tidak benar, penting untuk diperhatikan bahawa tidak ada seorang pun yang harus memasukkan wang sebanyak itu ke dalam ICO yang tidak mereka percayai sepenuhnya.

Adakah rancangan perniagaan masuk akal?

Sekiranya terdapat penipuan Benebit, pertimbangkan ini sejenak: program kesetiaan pelanggan telah wujud selama beberapa dekad. Mengapa seseorang tidak mencipta cara bagi orang ramai untuk bertukar dan menukar mata wang dan memberi ganjaran secara bebas dan murah?

Jawapannya mudah. Kerana syarikat yang menawarkan program ganjaran tidak mahu mata wang mereka diperdagangkan secara bebas dan mudah. Melakukannya boleh memberi kesan negatif terhadap keuntungan program, dan sebenarnya, boleh menyebabkan syarikat mengeluarkan lebih banyak wang untuk beroperasi daripada yang menghasilkannya.

Satu-satunya cara untuk menukar mata adalah melalui perjanjian yang ditubuhkan syarikat di antara mereka dalam usaha untuk membuat rangkaian eksklusif. Ideanya adalah untuk memastikan pelanggan berada di dalam rangkaian syarikat penerbangan rakan kongsi, hotel, restoran dan sebagainya. Membuka kunci titik ini boleh merosakkan keberkesanan rangkaian ini. Tidak ada program ganjaran yang menawarkan syarikat di fikiran mereka yang betul yang membenarkan ini.

Penghapusan utama dari semua ini?

Jangan lupa pepatah pelaburan yang paling penting. Lakukan usaha anda dengan sewajarnya, dan hanya melaburkan apa yang anda mahu hilang.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me