Binance Coin (BNB): Token Asli Tukaran Crypto Terbesar

Binance adalah tempat pertama di banyak bahagian. Selain pengembangan pasaran mereka, mereka juga memperluas pengembangan protokol dengan koin Binance asli mereka.

Binance Coin (BNB) adalah banyak perkara. Token utiliti yang digunakan untuk memperdagangkan crypto, protokol pengembangan untuk membina dApps dan mengeluarkan token, duit syiling ganjaran yang mendorong insentif & perbelanjaan – senarai itu berterusan. Penerapan pada BNB berkembang secepat pertukaran itu sendiri.

Namun, adakah pertumbuhan ini berkurang dan masih boleh digunakan oleh BNB?

Dalam tinjauan duit syiling Binance ini, saya akan memberikan semua yang anda perlu ketahui. Saya juga akan melihat potensi harga jangka panjang dan prospek pertumbuhan BNB.

Apa itu Binance?

Sebelum kami dapat memberi anda gambaran tentang apa itu duit syiling Binance, kami harus memberi gambaran ringkas mengenai pertukaran yang dikeluarkan oleh.

Binance kini merupakan pertukaran cryptocurrency terbesar di planet ini, dengan jumlah dagangan hampir $ 1bn setiap hari. Yang membuatnya sangat mengagumkan ialah pertukaran itu baru dilancarkan pada pertengahan 2017 – tepat pada 14 Julai 2017.

Ini bermakna dalam masa kurang dari setahun mereka beralih dari pertukaran cryptocurrency baru untuk mengatasi setiap pertukaran lain dan menjadi pertukaran cryptocurrency global teratas, dengan berjuta-juta pengguna berdaftar. Kami telah membahasnya secara menyeluruh dalam Kajian Binance kami.

Apa itu Binance Coin (BNB)?

Duit syiling Binance adalah token yang digunakan di platform Binance, jadi walaupun ia diperdagangkan di pasaran terbuka dan nilainya berubah-ubah, mereka secara tradisional adalah apa yang anda fikirkan sebagai mata wang seperti dolar A.S. atau Bitcoin.

Walaupun begitu, kes penggunaan duit syiling Binance sangat berharga, dan inilah sebabnya mengapa kita melihat nilai token terus meningkat.

Binance Coin Dijelaskan

Apa itu Binance Coin ?. Imej melalui Blog Binance

Koin Binance adalah yang dikenali sebagai altcoin, dan ketika dibuat, ia berdasarkan pada standard ERC-20, menggunakan rangkaian Ethereum dan blockchain. Ini bermaksud bahawa duit syiling juga mengikuti peraturan yang ditetapkan oleh komuniti untuk blockchain Ethereum.

Walau bagaimanapun, yang lebih penting, ia membolehkan koin Binance mendapat keuntungan daripada kestabilan dan keselamatan blockchain dan rangkaian Ethereum. Anda tidak perlu risau duit syiling anda dicuri dalam serangan 51% atau senario perbelanjaan berganda yang lain kerana dilindungi dengan dibina di Ethereum.

Semua itu berubah pada April 2019, ketika Binance memindahkan BNB ke jaringan utama sendiri. Pada masa itu mereka juga membakar 5 juta token BNB ERC-20 dan memperuntukkan sejumlah token BNB asli BEP-2 ke dompetnya sendiri.

Pada masa itu Binance mendorong pengguna untuk menukar token BNB ERC-20 mereka sendiri menjadi token BEP-2 yang asli, tetapi pada bulan November 2019, Binance masih menyokong token ERC-20 dan pengguna masih dapat menukar menjadi token BEP-2 , walaupun tidak mungkin mengeluarkan token ERC-20 lebih lama.

Binance Blockchain

Binance Chain menyajikan beberapa fungsi berguna, seperti penciptaan token baru untuk mendigitalkan aset yang ada, menghantar, menerima, membakar / pudina dan membekukan / membekukan token.

Anda juga dapat menonton pasaran DEX untuk mengesahkan harga dan aktiviti pasaran aset tertentu, meneroka sejarah transaksi dan blok di rantai, melalui Binance Chain Explorer, API dan antara muka RPC nod.

Tidak ketinggalan anda juga boleh mengekstrak data lain dari Binance Chain melalui nod penuh atau API, Membangunkan alat dan aplikasi untuk membantu pengguna menggunakan Binance Chain dan Binance DEX, dan tentu saja menghantar dan menerima token BNB.

Pertukaran Rantai Binance

Pertukaran Mainnet Binance Chain. Imej melalui Binance

Binance Chain menggunakan versi konsensus Tendermint BFT yang diubah suai. Tendermint diciptakan untuk digunakan dalam rangkaian Cosmos dan menggunakan seni bina modular untuk merealisasikan beberapa tujuan, termasuk penyediaan lapisan jaringan dan konsensus blockchain sebagai platform di mana aplikasi terdesentralisasi yang berbeza dapat dibangun.

Fokus utama untuk reka bentuk Binance Chain adalah:

 • Tiada penjagaan dana: peniaga mengekalkan kawalan kunci dan dana peribadi mereka.
 • Prestasi tinggi: latensi rendah, throughput tinggi untuk pangkalan pengguna yang besar, dan perdagangan mudah tunai yang tinggi. Kami mensasarkan untuk mencapai masa sekatan 1 saat, dengan 1 akhir pengesahan.
 • Kos rendah: dalam kedua-dua yuran dan kos kecairan.
 • Pengalaman pengguna yang mudah: mesra seperti Binance.com.
 • Perdagangan yang adil: meminimumkan larian depan, sejauh mungkin.
 • Boleh diubah: dapat berkembang dengan timbunan teknologi, seni bina, dan idea yang terus meningkat.

Bagaimana BNB Berfungsi?

Anda mungkin tertanya-tanya apa gunanya koin Binance jika bukan mata wang. Sebagai token yang digunakan di platform Binance, ia berfungsi untuk tujuan yang sangat berharga. Ingat bahawa Binance mengenakan yuran perdagangan untuk setiap transaksi yang anda buat.

Bagaimana anda mahu berhenti membayar yuran transaksi? Dengan duit syiling Binance anda boleh, kerana itulah yang digunakannya, untuk membayar yuran di pertukaran Binance.

Daripada membayar yuran $ 1 untuk setiap $ 1,000 dalam perdagangan (yang sebenarnya dapat menambahkan cukup cepat untuk peniaga aktif), anda hanya boleh menggunakan duit syiling Binance untuk menampung yuran. Ini menjadikan syiling Binance sangat berguna dan berharga bagi peniaga di bursa Binance.

Inilah cara kerjanya. Binance akan mengembalikan yuran perdagangan bagi mereka yang ingin menggunakan duit syiling Binance ketika berdagang – untuk lima tahun pertama. Terdapat skala gelongsor, jadi pada tahun pertama, anda dapat rebat 50% dari yuran anda dengan menggunakan duit syiling Binance.

Diskaun BNB

Diskaun yuran perdagangan untuk pemegang BNB. Imej melalui Binance

Potongan harga turun setiap tahun, jadi pada tahun kedua diskaun adalah 25%, pada tahun ketiga adalah 12.5%, pada tahun keempat adalah 6.75%, dan pada tahun kelima dan terakhir diskaun dikeluarkan.

Diskaun ini dikira dan ditolak secara automatik jika anda mempunyai duit syiling Binance di dompet pertukaran anda. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan duit syiling Binance anda untuk menampung yuran, anda juga boleh mematikan ciri ini dengan mudah.

Tetapi bagaimana? Sekiranya diskaun anda terus menurun tidak akan menjadikan token itu tidak bernilai akhirnya?

Baiklah, itu akan dibantu kerana semakin banyak orang datang ke bursa, tetapi para pengasas di Binance juga menemui jalan penyelesaian lain untuk memastikan nilai token tidak jatuh.

Pembakaran Duit BNB

Setiap suku tahun mereka mengambil 20% keuntungan mereka dari yuran dan menggunakannya untuk membeli syiling dan “membakar” mereka, atau memusnahkannya. Ini telah berlaku sembilan kali, dengan pembakaran terbaru berlaku pada 16 Oktober 2019 ketika Binance membakar 2 juta BNB.

Ia merupakan kejayaan terbesar kedua yang menunjukkan betapa kuatnya perniagaan di Binance. Pembakaran syiling terbesar berlaku pada 15 April 2018 ketika Binance membakar 2.220.314 BNB. Dengan mengeluarkan duit syiling dari edaran, Binance menjadikan duit syiling yang tinggal jauh lebih berharga. Ini akan berterusan sehingga separuh bekalan duit syiling, atau 100 juta BNB, musnah.

Sekiranya anda melihat carta harga BNB, anda akan melihat bahawa harga duit syiling telah meningkat setiap kali berlaku pembakaran (kecuali pembakaran pertama kerana tidak diketahui ia akan datang).

Pembakaran Duit BNB

Binance Meraikan Pembakaran Duit Ke-8 Mereka. Imej melalui Blog Binance

Walaupun harga turun sejurus selepas kenaikan, ia tidak kembali ke tahap pra-rali. Sebenarnya, BNB adalah salah satu duit syiling berprestasi terbaik pada suku pertama 2018, ketika kebanyakan mata wang kripto melihat nilai mereka berkurang menjadi separuh lebih kurang.

Pembakaran syiling seterusnya akan berlaku sekitar 15 Januari 2020, dan walaupun tidak ada cara untuk meramalkan bahawa duit syiling akan mengikuti corak yang sama, nampaknya ia akan berlaku. Ini bermaksud membeli BNB kira-kira sebulan sebelum kenaikan dapat menghasilkan keuntungan yang sangat baik.

Pembakaran Januari 2018 pasti menguntungkan kerana ia berlaku semasa kenaikan harga dalam kripto masih banyak berlaku dan BNB naik dari $ 3,34 pada 15 Disember 2017, menjadi $ 21,48 pada 15 Januari 2018 ketika pembakaran berlaku.

Pembakaran 2018 berlaku semasa pasaran beruang, tetapi anda masih dapat melihat duit syiling BNB anda meningkat dari $ 9.18 pada 15 Mac 2018 ke $ 13.06 pada 15 April 2018. Perlu diingat bahawa Bitcoin dan kebanyakan cryptocurrency lain jatuh nilai dalam tempoh yang sama.

Pembakaran 16 Oktober 2019 yang paling baru sebenarnya menyaksikan BNB jatuh 5% sejurus selepas pembakaran, tetapi sejak itu pulih dan pada satu ketika meningkat lebih dari 5% berbanding harga sebelum bakar.

Binance Launchpad

Launchpad adalah satu lagi cadangan menarik yang baru sahaja dilancarkan oleh Binance. Ini adalah platform isu token yang merupakan alternatif Binance daripada Etheruem ICO. Ini akan membolehkan projek transformatif mengeluarkan token mereka sendiri di landasan pelancaran.

Ini juga sangat penting untuk Binance Coin (BNB) kerana ia akan digunakan sebagai token asli dalam penerbitan. Sama seperti ICO yang menaikkan ETH dalam penjualan yang disokong oleh Ethereum, BNB akan ditukar dengan token yang dikeluarkan oleh projek yang melakukan kenaikan gaji.

Ini telah digunakan dengan cukup berkesan dalam kenaikan token BitTorrent (BTT) pada bulan Januari tahun ini. Permintaan begitu kuat sehingga keseluruhan penjualan berakhir dalam masa kurang dari 20 minit. Ini mengejutkan banyak orang memandangkan keadaan pasaran beruang semasa.

Terdapat juga kenaikan baru-baru ini mengenai harga BNB mengenai berita bahawa projek lain akan menggunakan launchpad untuk mengeluarkan token mereka. Projek Fetch.ai yang menghidupkan ekonomi mesin autonomi berasaskan AI yang baru.

Ini merupakan pengesahan lebih lanjut bahawa aktiviti di sekitar landasan pelancaran boleh menyebabkan permintaan untuk koin BNB. Oleh kerana lebih ramai pengguna ingin mendapatkan BNB untuk melabur di Fetch.ai, mereka terus membeli BNB untuk melabur di dalamnya.

Binance DEX

Walaupun Binance adalah pertukaran terpusat yang besar, mereka telah menyedari permintaan daripada peniaga untuk perdagangan pertukaran yang terdesentralisasi. Oleh itu, mereka baru-baru ini melancarkan Binance DEX.

Bagi mereka yang tidak tahu, pertukaran terdesentralisasi (DEX) adalah pertukaran cryptocurrency yang membolehkan perdagangan rakan sebaya antara peserta. Tidak perlu menghantar crypto ke dompet pertukaran dan membuat pesanan anda.

binance DEX BNB

Faedah menggunakan Binance DEX. Imej melalui Binance.org

Binance DEX adalah jawapan Binance untuk ini. Ia dibina di atas Binance Chain dan aset asli yang memberi kuasa kepada pertukaran itu tentunya BNB.

Beberapa ciri lain dari binance DEX termasuk:

 • Keluarkan Token Baru
 • Hantar token ke yang lain di DEX
 • Bakar token mengikut keperluan
 • Membekukan beberapa token dan membekukannya kemudian
 • Mencadangkan pasangan perdagangan Baru

Hanya dalam tempoh lebih dari 6 bulan, Binance DEX telah berkembang dalam jumlah dagangan untuk menjadi pertukaran terdesentralisasi terbesar seperti yang diperingkat CoinMarketCap. Terdapat lebih dari 300 ribu dompet yang dibuat dan pada masa ini terdapat 114 pasangan perdagangan.

Pertumbuhan ini tentu saja merupakan berita baik bukan hanya untuk peniaga yang mahukan kecairan terdesentralisasi, tetapi juga untuk Binance Coin. Ia akan meningkatkan penggunaannya bukan hanya sebagai utiliti tetapi juga sebagai token penerbitan.

Sejarah Harga BNB

BNB adalah cryptocurrency terbesar ke-8 berdasarkan cap pasaran pada 20 November 2019, dan mempunyai cap pasaran $ 2.87 bilion. Rendah sepanjang masa $ 0.096109 untuk duit syiling itu berlaku tidak lama selepas dilancarkan pada 1 Ogos 2017.

Tertinggi sepanjang masa adalah lebih baru, dengan BNB mencecah $ 39.57 pada 22 Jun 2019. Sudah tentu sejak itu, ia telah melebihi separuh dan diperdagangkan pada $ 18.47 pada 20 November.

Walaupun harganya jauh dari paras tertinggi bulan Jun, ia kelihatan seolah-olah telah turun pada minggu pertama Oktober 2019, dan harganya meningkat perlahan sejak.

Prestasi Harga BNB

Prestasi Harga BNB. Imej melalui CMC

Penting juga untuk diperhatikan bahawa dinamika harga BNB sangat berbeza dengan sebilangan altcoin lain dengan had pasaran yang serupa.

Pertama, anda harus mempertimbangkan bahawa pembakaran duit syiling yang berterusan mengurangkan bekalan BNB di pasaran. Maka anda mempunyai permintaan yang semakin meningkat yang dibawa ke dalam projek.

Kedua-dua faktor inilah mengapa BNB kurang stabil berbanding dengan syiling lain. Lebih-lebih lagi, ia melayani kepentingan Binance untuk memiliki mata wang asli yang relatif stabil sebagai pasangan perdagangan.

Setelah mengatakan ini, baru-baru ini mereka telah mengeluarkan versi fiat stablecoin mereka sendiri. Ini termasuk seperti Binance USD dan Binance GBP stablecoin.

Berniaga & Menyimpan BNB

Tidak perlu dikatakan bahawa jumlah dan kecairan untuk Binance Coin cukup tinggi. Begitu juga, sebahagian besar jumlah ini berlaku di Binance merentasi pasangan Tether (USDT) dan Bitcoin.

Walau bagaimanapun, ia disenaraikan di sejumlah bursa lain yang memberikan kecairan tambahan dan penemuan harga. Ini termasuk seperti P2PB2B, Coinsbit, MXC dll.

Duit syiling binance disimpan dalam dompet, sama seperti cryptocurrency lain. Sebelumnya mereka boleh disimpan di mana-mana dompet serasi ERC-20 tetapi sejak April 2019 berpindah ke token mainnet dan BEP-2, anda memerlukan dompet yang serasi dengan token BEP-2.

Nasib baik, tidak ada kekurangan dompet yang menyokong BNB. Sekiranya anda mahukan keselamatan terkuat, anda boleh memilih dompet perkakasan seperti Ledger atau Trezor.

Sekiranya anda lebih suka dompet mudah alih, anda boleh menggunakan Coinomi, BRD, Trust Wallet, atau Atomic Wallet. Jaxx Liberty juga menyokong BNB seperti beberapa dompet lain.

Pembangunan Rantai Binance

Memang ada banyak yang berlaku dalam ekosistem BNB. Tetapi bagaimana ini diterjemahkan kepada output pemaju mentah dan adakah kemas kini protokol berlaku?

Syukurlah kerana Binance Chain adalah projek sumber terbuka, kami dapat melihat ke dalam repositori kod mereka untuk mengetahui perkara ini.

Code commits adalah barometer yang hebat untuk menentukan dengan tepat berapa banyak tahap kerja protokol yang sedang dilakukan. Berikut adalah kod yang dilakukan untuk tiga repos paling aktif paling banyak di Binance Chain GitHub sejak setahun yang lalu.

Binance Chain GitHub

Code komited untuk memilih repos selama 12 bulan yang lalu

Seperti yang anda lihat dari aktiviti komit ini, kod penekanan masih aktif. Penting juga untuk diperhatikan bahawa terdapat 23 repo lagi di GitHub dengan pelbagai tahap komitmen.

Dari pengalaman saya melihat projek lain, ini nampaknya merupakan ekosistem yang cukup aktif. Perkara lain yang perlu diperhatikan adalah seberapa aktif repo Binance Evolution Proposal (BEP) yang ditunjukkan di atas.

BEP adalah Binance Chain yang setara dengan Cadangan Peningkatan Bitcoin dan mereka adalah beberapa perkara yang ingin dilihat oleh masyarakat.

Terdapat banyak BEP di cakrawala untuk kita nantikan. Sudah tentu, ekosistem BNB yang lebih luas juga mempunyai peta inisiatif yang cukup mantap.

Mari kita lihat beberapa perkara ini?

Rancangan untuk Binance Coin

Binance coin bermula sedikit daripada token yang digunakan secara ketat untuk membayar yuran perdagangan, walaupun ada yang berpendapat bahawa spekulasi mengenai pasaran terbuka dalam koin menjadikannya mata wang digital dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, ini tidak akan berlaku kerana pasukan Binance mempunyai rancangan untuk memperluas skop apa yang boleh dilakukan dengan duit syiling Binance. Ini menjadi lebih penting kerana harga BNB terus meningkat, dan asas pengguna yang meningkat di Binance ingin menggunakan duit syiling untuk menjimatkan kos perdagangan.

Sudahlah duit syiling Binance dapat digunakan untuk melabur dalam ICO yang dihoskan di platform Binance Launchpad, yang memberi pemegang cara BNB untuk merealisasikan pulangan kepemilikan syiling mereka.

ICO ini telah merangkumi Bread, BitTorrent, Elrond, WINk, Kava dan sebilangan projek blockchain lain. Setakat ini, penjualan duit syiling Binance Launchpad cukup berjaya, yang memberi kelebihan kepada BNB.

Projek BNB

Projek Menggunakan Binance Coin

Di atas ini, anda mempunyai sokongan duit syiling berterusan di Binance DEX. Oleh kerana pasaran yang lebih terdesentralisasi terbuka untuk memperdagangkan syiling yang unik, anda mungkin akan melihat peningkatan permintaan untuk BNB memberi kuasa kepada mereka.

Kegunaan lain untuk BNB pada masa ini termasuk membayar perbelanjaan perjalanan dengan pedagang terpilih di Australia, membayar bil kad kredit Crypto.com anda, membeli hadiah maya di platform Mithril, membayar apa sahaja dari kedai yang menggunakan sistem PundiX XPOS dan sejumlah lain kegunaan. Sebilangan besar ini diberikan kepada platform individu, tetapi apabila penggunaannya bertambah, ekosistem BNB juga akan terus berkembang.

Oleh kerana Binance terus berkembang dan menambah ciri baru, jumlah perkara yang dapat anda lakukan dengan duit syiling Binance hampir pasti akan meningkat.

Selain itu, anda sudah boleh memperdagangkan duit syiling BNB sebagai spekulator, ingin masuk dengan harga rendah dan kemudian menjual token dengan harga yang lebih tinggi, seperti yang dilakukan oleh banyak peniaga lain!

Kesimpulannya

Tidak dapat dinafikan bahawa nasib koin Binance berkait rapat dengan prestasi Binance sebagai pertukaran. Walaupun Binance perlahan-lahan menghentikan potongan perdagangan yang diberikan oleh koin Binance, mereka mencari cara lain untuk menjadikan koin itu berharga.

Ini termasuk membakar bekalan duit syiling dan mewujudkan pertukaran terdesentralisasi yang akan menggunakan duit syiling Binance sebagai mata wang asalnya. Ini bukan sahaja akan meningkatkan nilai pada Binance Coin tetapi juga akan memberikannya utiliti jauh ke depan. Mereka juga menambah kegunaan baru untuk BNB, menjadikannya semakin berguna dan mendorong permintaan koin.

Sudah tentu, potensi peningkatan nilai dalam koin Binance bergantung pada kejayaan Binance sebagai pertukaran. Sekiranya pertukaran dapat mengekalkan momentum yang mengambilnya dari baru dilancarkan ke nombor satu dalam jumlah perdagangan dalam masa enam bulan, masa depan harus cukup cerah untuk koin Binance, dan bagi mereka yang memiliki koin Binance.

Sejauh ini nampaknya ini merupakan kesimpulan yang terdahulu, tetapi keadaan berubah dengan cepat di ruang cryptocurrency.

Dan sementara BNB nampaknya memegang nilainya lebih baik daripada altcoin lain, ia masih mengikuti trend keseluruhan pasaran, yang pada masa ini rata ke bawah.

Pautan yang membantu

Imej Sampul melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me