BitconnectX: Percubaan Bitconnect untuk Menipu Pelabur Melalui ICO

Semasa kemalangan pasaran cryptocurrency minggu ini, kami melihat salah satu Cryptocurrency ponzi yang paling terkenal dan terpanjang akhirnya menutup pintunya.

Banyak orang berpendapat bahawa hanya masalah masa sebelum Bitconnect akan runtuh dan setelah itu, meninggalkan sejumlah pelabur malang yang berpendapat bahawa mereka melabur dalam syarikat yang sah.

Pada akhirnya, skim piramid bergantung pada harga cryptocurrency yang stabil dan meningkat untuk mengendalikan pinjaman. Koin itu sudah banyak diteliti dari masyarakat dan juga penguatkuasaan undang-undang.

Kad Kredit Perdagangan Opsyen IQ

Sekarang seolah-olah pengendali skema telah mengubah laman web mereka pada usaha lain, dan mereka bahkan tidak peduli untuk menggunakan nama baru. Pada masa ini terdapat BitconnectX ICO yang mengambil pelaburan melalui penawaran duit syiling mereka.

Mari kita lihat ICO ini dan lihat apakah itu kebetulan penamaan semata-mata atau apakah itu kemungkinan penipuan.

Apa itu BitconnectX?

BitconnectX mendakwa sebagai “cryptocurrency terdesentralisasi, sumber terbuka, berasaskan blockchain”. Walaupun ini mungkin terdengar mengagumkan pada mulanya, ini adalah gambaran yang hampir umum mengenai bagaimana kebanyakan cryptocurrency beroperasi.

Namun, sesuatu yang mereka katakan yang segera menimbulkan kecurigaan adalah tuntutan bahawa mereka akan menawarkan minat kepada orang-orang yang menyimpan dana di dompet mereka dan berusaha mengekalkan “keselamatan rangkaian”.

Kami selalu curiga dengan cryptocurrency yang menawarkan “minat” pada pemegangan duit syiling itu. Ini kerana hampir selalu perkataan yang digunakan oleh syiling peminjam lain seperti Bitconnect.

Mereka mendakwa bahawa mereka akan menggunakan algoritma proof-of-work (PoW) dan proof-of-stake (PoS) untuk mencapai keperluan pembayaran faedah mereka.

Tepat bagaimana mereka akan mencapai penambangan dengan PoS dan PoW sukar untuk dinyatakan. Ini kerana kami tidak dapat mencari satu kertas putih untuk ICO ini. Ini adalah sesuatu yang hampir di setiap ICO (bahkan penipuan) ada di laman web mereka.

Seperti Apa ICO?

ICO sedang mengumpulkan dana sekarang sebagai sebahagian daripada peta jalan mereka. Pengumpulan dana bermula pada 10 Januari dan berterusan sehingga 23 Februari. Berikut adalah beberapa nombor kunci sebagai sebahagian daripada ICO:

  • Bekalan Maksimum: 49 Juta
  • Harga ICO: $ 50
  • Bekalan Semasa: 14,700,000
  • Jumlah Pengagihan ICO: 11,760,000
  • Dana Rizab: 2,940,000
  • Had Jual ICO Harian: 261,333 Syiling selama 24 jam.

Ini kelihatan cukup jelas dan vanila di wajahnya tetapi ada satu atau dua titik yang harus meningkatkan loceng penggera untuk bakal pelabur. Biasanya apabila ICO menuntut harga untuk token mereka, mereka menyenaraikannya dari segi pertukaran dengan cryptocurrency lain.

Dalam kes ini, mereka telah menyebut harga token pada $ 50. Ini cukup mengejutkan dan menambahkan kepercayaan kepada fakta bahawa ini lebih rendah daripada ICO yang terkenal.

Sekiranya seseorang mendaftar untuk mengambil bahagian dalam ICO mereka, anda dapat melihat bahawa mereka mengambil tiga cryptocurrency yang berbeza. Ini adalah Bitcoin, Litecoin dan tentu saja Bitconnect! Di bawah ini adalah tangkapan skrin panel pentadbir pengguna.

Penipuan Latar Belakang BitconnectX

Panel pentadbiran pengguna di bahagian belakang BitconnectX

Sudah tentu, mereka mendakwa bahawa mereka telah menjual 261,333 token BCCX token hari ini. Kita hanya boleh berharap bahawa ini adalah tipu muslihat untuk mewujudkan rasa kesahihan. Sungguh menyedihkan apabila mengetahui bahawa mereka telah memperoleh lebih dari $ 1 juta hari ini.

Maklumat Lain mengenai BCCX

Yang tentu tidak menghairankan ialah terdapat perincian yang kurang jelas mengenai siapa yang berada di belakang operasi, siapa pembangunnya dan dari mana mereka beroperasi.

Tidak ada halaman kenalan dan tidak ada Syarat standard & Syarat, pendedahan pelabur dan semua dokumen undang-undang biasa yang diharapkan oleh orang ramai dalam penjualan apa pun.

Walaupun mereka telah memasukkan bahagian Soalan Lazim, ini sangat jarang dengan perincian yang terhad. Soalan Lazim hanya merujuk kepada maklumat yang terdapat di laman web di tempat lain.

Kami telah mengkaji banyak ICO dan tidak pernah ada satu maklumat yang sangat jarang mengenai semua perkara dari teknologi hingga syarikat dan pengasas. Kami akan menghubungi dan meminta kertas putih sekiranya kami dapat mencari maklumat hubungan.

Adakah BitconnectX adalah Penipuan?

Walaupun kita tidak dapat mengatakan secara pasti dengan ketepatan 100% bahawa itu adalah penipuan atau ponzi, semua yang kita lihat menunjukkan kesimpulan itu. Tidak ada maklumat mengenai syarikat, pengasas atau teknologi.

Lebih-lebih lagi, kekurangan kertas putih harus menjadi bendera merah utama bagi pelabur yang berfikir untuk menyumbangkan dana untuk ICO. Juga tidak mengejutkan bahawa ini telah muncul pada saat Bitconnect runtuh.

Cukup mencurigakan kami bahawa mereka akan menerima token Bitconnect BCC sebagai sebahagian daripada usaha mengumpulkan dana mereka. Tidak ada projek cryptocurrency yang menghormati diri yang akan menerima token yang hampir tidak bernilai sebagai sebahagian daripada pembiayaan.

Terakhir, namanya jelas bukan kebetulan dan kemungkinan besar dikembangkan untuk dikaitkan dengan Bitconnect. Ini mungkin pengendali asal yang telah membeli domain Bitconnect “x” atau mungkin penipu peniru yang ingin menyedot beberapa pihak yang ingin melabur dalam Bitconnect.

Terdapat beratus-ratus projek ICO bernilai tinggi yang kini mengumpulkan dana dengan pemaju berdedikasi dan teknologi canggih. Sebaliknya fokuskan perhatian, masa dan tentu saja wang anda.

Imej melalui bitconnectx.co

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me