Bolehkah Blockchain Memudahkan Pemilikan Saham?

Hak pemilikan adalah dokumen penting bagi hampir setiap aset. Apabila anda membeli sebuah rumah, perbuatan tersebut adalah atas nama anda. Apabila anda membeli kereta, anda akan mendapat lesen dan rekod pemilikan ditetapkan atas nama anda. Dengan saham, prosesnya tidak boleh berbeza. Anda akan memegang sijil saham atas nama anda dan mereka akan membuktikan hak miliknya.

Namun, memandangkan sejumlah besar saham tertunggak dan juga jumlah yang diperdagangkan di bursa, proses penyimpanan rekod agak rumit. Pemilikan saham di AS ditentukan oleh sistem yang disebut Depository Trust Company (DTC). Ini dibuat pada tahun 1960-an sebagai alat menyimpan rekod.

Proses DTC

Ini boleh menjadi prosedur yang sukar apabila anda membeli saham dari broker anda. Broker akan memberitahu DTC bahawa mereka adalah broker anda dan mereka adalah orang yang harus dihubungi berkaitan dengan pertanyaan. Oleh itu, jika seseorang ingin mengetahui siapa yang memiliki saham, mereka harus bertanya kepada DTC yang kemudian menghubungi broker yang kemudian memberikan maklumat pemilikan saham tersebut..

Ini mewujudkan rangkaian penyertaan yang rumit di tiga entiti yang berbeza. Sekiranya anda pemegang saham, maka broker anda akan menyimpan anda dalam pangkalan data mereka. DTC akan mempunyai rekod dalam pangkalan data mereka bahawa broker anda adalah orang yang mengawasi saham ini. Terakhir, syarikat yang menerbitkan saham ini akan mempunyai rekod dalam DTC. Ini tidak benar-benar memberikan pemegang saham bukti kelayakan pemilikan yang tepat yang dia mahukan (sekurang-kurangnya di mata umum).

Ini sememangnya hubungan yang agak rumit dan oleh itu, DTC tidak dapat menangani tempoh di mana terdapat banyak perubahan. Sebagai contoh, apabila terdapat penggabungan, DTC akan meminta tempoh “dingin” untuk memproses perubahan. Lebih-lebih lagi, web entri dan pangkalan data yang kusut ini pasti menjadi masalah terutamanya ketika mencari pemilik saham.

Akibat daripada Komplikasi

Ini semua diketengahkan dengan skandal makanan Dole. David Murdock, pemilik syarikat majoriti menjadikannya peribadi pada tahun 2013 dengan harga $ 13,50 per saham. Sebilangan besar pemegang saham lain menganggap ini sebagai tawaran bola rendah yang disepakati supaya Dole dapat memperoleh saham dengan harga murah. Mereka menuntut dan memenangi kes yang memberikan mereka $ 2.74 per saham. Ketika mereka meminta mereka yang memiliki saham untuk mengemukakan tuntutan, mereka menerima tuntutan lebih dari 49 juta saham ketika hanya ada 36 juta menurut buku syarikat.

Walaupun banyak orang berpendapat bahawa ini hanya disebabkan oleh sebilangan orang yang berbohong, ini juga merupakan pernyataan yang salah. Semua rekod sepadan. Walau bagaimanapun, perbezaan tersebut disebabkan oleh penjual pendek yang telah meminjam saham tersebut dari pemilik sebenarnya. Memandangkan struktur DTC dan broker yang rumit, memerlukan sedikit masa untuk mengatasi masalah ini. Menurut naib canselor Delaware:

Masalah ini adalah akibat yang tidak diingini dari penyelesaian persekutuan atas-bawah untuk krisis kertas kerja yang mengancam Wall Street pada tahun 1970-an. Melalui dasar imobilisasi saham, Kongres dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa menangani krisis tersebut menggunakan teknologi institusi simpanan pada era 1970-an, sijil kertas jumbo, dan buku besar terpusat. Teknologi lejar diedarkan menawarkan penyelesaian teknologi berpotensi dengan mengekalkan beberapa salinan lejar pemilikan saham tunggal dan komprehensif terkini

Penyelesaian Desentralisasi

Setelah melihat kekacauan buat pertama kalinya dalam kes Dole, pihak berkuasa di Delaware mengambil perhatian dan membuatnya sah untuk syarikat untuk mengekalkan blockchain pemegang saham mereka sendiri yang terdesentralisasi. Ini akan menghilangkan sistem terpusat yang tidak cekap. Ini telah dilakukan dengan bersungguh-sungguh dengan beberapa syarikat seperti Overstock yang telah mengatakan bahawa mereka menggunakannya.

Ini akan sangat memudahkan proses merekodkan pemilikan saham syarikat yang diperdagangkan secara terbuka. Bukan sahaja dapat mengelakkan masalah seperti bencana Dole, tetapi juga membolehkan syarikat menentukan dengan mudah dividen siapa yang berhutang misalnya.

Tidak menghairankan bahawa negara Delaware mendorong penggunaan teknologi Blockchain di syarikat-syarikat di bawah bidang kuasa mereka. Pertama, Delaware adalah ibu negara korporat Amerika Syarikat dengan lebih daripada dua pertiga daripada semua syarikat dalam senarai Fortune 500 diperbadankan di negeri ini. Kedua, negara itu sendiri mencari penyelesaian blockchain. Menurut Andrea Tinianow, Delware bekerjasama dengan syarikat bernama Symbiont untuk mendesentralisasi rekodnya dalam lejar.

Semoga langkah Delaware memberi semua syarikat yang diperbadankan di negara ini dorongan untuk menerapkan teknologi blockchain dan mengesan pemilikan saham mereka dengan mudah.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me